ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 16 Αυγούστου 2020
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τίμησαν τη μνήμη του Νίκου Πλουμπίδη

Στεφάνι στον χώρο όπου πριν από 66 χρόνια, στις 14 Αυγούστου 1954, έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος ο Νίκος Πλουμπίδης, κατέθεσε την Παρασκευή η Τομεακή Οργάνωση Νοτιοδυτικών - Περιστερίου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Στη λιτή εκδήλωση που έγινε στο μνημείο, πίσω από τη Μονή Δαφνίου στο Χαϊδάρι, σύντομη ομιλία έκανε ο Κώστας Σταθάς, μέλος της Τομεακής Επιτροπής. Υπενθυμίζοντας βασικούς σταθμούς από την πλούσια δράση του Νίκου Πλουμπίδη μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος, στάθηκε ιδιαίτερα στη στάση που κράτησε απέναντι στους στρατοδίκες και σε όσους προσπάθησαν να τον στρέψουν ενάντια στο ΚΚΕ, δηλώνοντας: «Τιμή μου εγώ πάνω απ' όλα έχω την τιμή του Κόμματος».

«Στη μνήμη του Νίκου Πλουμπίδη εμείς οι κομμουνιστές δεν κάνουμε μνημόσυνο. Η καλύτερη τιμή στους ήρωες κομμουνιστές που έπεσαν για το δίκιο του λαού, που έφτασαν μέχρι το τέλος με το κεφάλι ψηλά είναι η σημερινή σύγχρονη πάλη για να ορθώσει ο λαός το ανάστημά του», τόνισε. Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο Στέλιος Μπενετάτος, περιφερειακός σύμβουλος, και ο Μιχάλης Σελέκος, μέλος της Τομεακής Επιτροπής και δημοτικός σύμβουλος Χαϊδαρίου, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Μεγάλη φωτιά στα Χανιά

Ανεξέλεγκτη έκαιγε η πυρκαγιά την Παρασκευή 14 Αυγούστου στην περιοχή Μουστάκο του δήμου Σελίνου - Κανδάνου στην Κρήτη, καθώς αναζωπυρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, καίγοντας εκτάσεις με δάσος, χαμηλή βλάστηση και ελιές στα νοτιοδυτικά του δήμου, μεταξύ των περιοχών Παπαδιανά - Σκλαβοπούλα - Κεδρόδασος. Τα εναέρια μέσα πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού, ενώ ενισχύονταν διαρκώς και οι επίγειες δυνάμεις.

Με τις φλόγες να φτάνουν στις αυλές των σπιτιών, εκκενώθηκαν οι οικισμοί Σκλαβοπούλα και Παπαδιανά, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες έχουν καεί κατοικίες. Την Παρασκευή λήφθηκε επίσης απόφαση για προληπτική εκκένωση της παραλίας στο Κεδρόδασος, καθώς οι ισχυροί άνεμοι έσπρωχναν τη φωτιά προς τα δυτικά. Η μεγάλη φωτιά πέρασε και δίπλα από στρατιωτική βάση της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου υπάρχουν ραντάρ. Κλιμάκια του ΚΚΕ βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο σημείο της πυρκαγιάς.

Σε εξέλιξη βρισκόταν την Παρασκευή και η πυρκαγιά στην ορεινή Νάξο, στην περιοχή Σκαδός, όπου έπνεαν ισχυροί άνεμοι.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Καμπάνια ευαισθητοποίησης» με σημαία την «ατομική ευθύνη»

Στο παιχνίδι του εμπαιγμού των κατοίκων της Αττικής σχετικά με τον κορονοϊό μπαίνει πιο δυναμικά η Περιφέρεια Αττικής. Οπως ανακοίνωσε, θα πραγματοποιήσει «ειδική δράση» στα δύο μεγάλα λιμάνια του Πειραιά και του Ραφήνας την Κυριακή 16 Αυγούστου, με στόχο «την ευαισθητοποίηση των ταξιδιωτών που επιστρέφουν από τις διακοπές ώστε να προασπίσουν κατά την επάνοδό τους στην Αττική το κοινωνικό σύνολο από την τυχόν διασπορά του ιού SARS-CoV-2 στο περιβάλλον τους ή στην κοινότητα, και ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες!». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο περιφερειάρχης στις δηλώσεις του αναφέρει πως θα ενημερώσουν τον κόσμο για την ...ατομική του ευθύνη να τηρεί τα μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ειδικά κλιμάκια του Συντονιστικού Κέντρου της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, τα οποία εδώ και τρεις μήνες πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους για τον Covid-19 στην Αττική, θα βρίσκονται από το πρωί της Κυριακής στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για επιδημιολογικό δειγματοληπτικό έλεγχο στους ταξιδιώτες. Παράλληλα, εθελοντές της Περιφέρειας Αττικής θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό με οδηγίες προφύλαξης για τη μη διασπορά του κορονοϊού.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες από αναπληρωτές και ωρομίσθιους

Προβλήματα και αδικίες στις προσλήψεις και τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών εντοπίζει και καταγγέλλει η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών. Η σχετική εγκύκλιος έρχεται να εφαρμόσει τον αντιεκπαιδευτικό νόμο που ψήφισε η ΝΔ πριν από λίγους μήνες και που χτυπάει με πολλαπλούς τρόπους το δικαίωμα των αναπληρωτών στη δουλειά, ενώ προσθέτει και άλλες αδικίες εις βάρος τους.

Συγκεκριμένα: Η εγκύκλιος ορίζει τη σειρά προτεραιότητας κάλυψης των κενών από τις Διευθύνσεις, ενώ δίνει τη δυνατότητα στους διευθυντές Εκπαίδευσης να αξιολογούν και να ιεραρχούν τα κενά. Επιπλέον, καταργούνται ολοκληρωτικά τα κοινωνικά κριτήρια στις τοποθετήσεις των συμβασιούχων (σε αντίθεση με τις τοποθετήσεις των νεοδιοριζόμενων), κάτι που συνιστά επίθεση σε κατακτημένα δικαιώματα των εργαζομένων.

Απέναντι σε όλα αυτά, η Πρωτοβουλία καλεί σε οργάνωση του αγώνα με:

  • Εκτακτη ανοιχτή διαδικτυακή σύσκεψη την Τετάρτη 19 Αυγούστου στις 8.30 μ.μ. (θα δημοσιευτεί σχετικό link)
  • Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών για το ζήτημα του παραβόλου και των λαθών των πινάκων του ΑΣΕΠ, τη Δευτέρα 24 Αυγούστου, στις 10.30 π.μ.
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για όλα τα ζητήματα των αναπληρωτών ενόψει της νέας χρονιάς στο υπουργείο Παιδείας την Τρίτη 25 Αυγούστου στις 11 π.μ.
Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 76 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Οι ΚΟ Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές που εκτελέστηκαν από τους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, στο μεγάλο Μπλόκο στις 17 Αυγούστου 1944.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκινά τη Δευτέρα 17 Αυγούστου, στις 6 μ.μ., από την πλατεία Αγίου Νικολάου, με τα στεφανώματα που θα καταλήξουν στις 8 μ.μ. στη μάντρα του Μπλόκου, όπου θα μιλήσει εκπρόσωπος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Συνεχίζονται την Τετάρτη 26 Αυγούστου, στις 6 μ.μ., στο Κοινοτάφιο του Γ' Νεκροταφείου, με ομιλία από εκπρόσωπο του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων και ενός λεπτού σιγή.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη, με την κεντρική εκδήλωση στο χώρο της ιστορικής μάντρας του Μπλόκου.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ