ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προειδοποιήσεις του ΚΚΕ από τα τέλη Ιούλη!

Με Ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή, το Κόμμα ζητούσε να παρθούν επείγοντα μέτρα...

Προειδοποίηση για τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της πυροπροστασίας είχε κάνει το ΚΚΕ προς την κυβέρνηση, μόλις δύο βδομάδες πριν από το ξέσπασμα της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Εύβοια. Συγκεκριμένα, στις 29 Ιούλη, με Ερώτηση που είχε θέμα «Μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην πυροπροστασία της χώρας και της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου», επισήμανε ανάμεσα σε άλλα:

«Η απουσία προληπτικών παρεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα καθώς και ουσιαστικής ενίσχυσης του μηχανισμού πυρόσβεσης επιβεβαιώνεται συνεχώς από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές που ξεσπούν σε καθημερινή βάση πριν ακόμη από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Ο βαθμός ετοιμότητας του μηχανισμού πυροπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, που υποφέρει χρόνια από την έλλειψη μόνιμου προσωπικού, υποδομών, κατάλληλου μηχανολογικού και ατομικού εξοπλισμού, γίνεται εύκολα αντιληπτός αν λάβουμε υπόψη ότι: Οι πιστώσεις του προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα που διατέθηκαν για το 2019 είναι αυξημένες σε σχέση με το 2018 μόνο κατά 18.528.000 ευρώ και δεν λύνουν το πρόβλημα.

Μόνο από το Πυροσβεστικό Σώμα έχουν περικοπεί σωρευτικά από το 2010 μέχρι και σήμερα 1.153.894.800 ευρώ, με σημείο αναφοράς τον προϋπολογισμό του 2009, που και αυτός υπολειπόταν σε σχέση με τις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες του.

Επίσης, σχετικά με τη Δασική Υπηρεσία από το 1998 και μετά που έγινε ο αντιεπιστημονικός και καταστροφικός διαχωρισμός πρόληψης - καταστολής, περιορίστηκαν τραγικά οι προληπτικές παρεμβάσεις στα δασικά οικοσυστήματα. Αυτές οι πολιτικές εφαρμόστηκαν απαρέγκλιτα από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Υπό το πρίσμα των τραγικών συνεπειών που δημιούργησαν μπορούμε να αντιληφθούμε τις βαριές ευθύνες που τους αναλογούν.

Γενικόλογες αναφορές από την κυβέρνηση

Η υποχρηματοδότηση του μηχανισμού πυροπροστασίας και πυρόσβεσης έχει την αντανάκλασή της στον νέο σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος, που ανακοινώθηκε για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο από την προηγούμενη κυβέρνηση και περιορίστηκε αποκλειστικά στη δημιουργία ενός μηχανοκίνητου τμήματος από τις ίδιες δυνάμεις και υποδομές, με εμφανή στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και τίποτε περισσότερο.

Τα προβλήματα σε επίπεδο διοικητικής μέριμνας για παροχή αξιοπρεπούς σίτισης και νερού στους πυροσβέστες όταν επιχειρούν μακριά από τις εστίες τους όχι μόνο παραμένουν, αλλά έθεσαν μάλιστα σε κίνδυνο την υγεία δύο πυροσβεστών στην πρόσφατη πυρκαγιά στον Κιθαιρώνα.

Διαπιστώνουμε όμως ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, εκτός από τις γενικόλογες αναφορές για την αναγκαιότητα αλλαγής μοντέλου στην πολιτική προστασία, δεν αναφέρθηκε κανένα συγκεκριμένο μέτρο που θα ήταν ικανό να αντιστρέψει την υπάρχουσα αναποτελεσματική οργάνωση της πυροπροστασίας και δασοπροστασίας της χώρας.

Το γεγονός αυτό από μόνο του εντείνει την ανησυχία του Κόμματός μας ότι η πολιτική της νέας κυβέρνησης θα κινηθεί πάνω στις ίδιες κατευθύνσεις που εφάρμοσαν και οι προκάτοχοί της για περαιτέρω μείωση δαπανών, μεταφορά αρμοδιοτήτων πυρασφάλειας σε δήμους και ιδιώτες, με παράλληλη συρρίκνωση του κρατικού μηχανισμού και των υποδομών».

Επείγοντα ζητήματα

Στη συνέχεια, το ΚΚΕ στην Ερώτηση επισήμανε κάποια επείγοντα ζητήματα στην κατεύθυνση της πυροπροστασίας. Μεταξύ άλλων:

«- Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι, που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών.

- Να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού και της πυροπροστασίας.

- Να γίνει αύξηση του προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες, με πλήρωση των αναγκαίων οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία.

- Να ενισχυθούν οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών, των τεχνικών μέσων και επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα για τους Λιμενικούς Πυροσβεστικούς Σταθμούς.

- Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης, παίρνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα της χρήσης ως μέσου, καθώς και τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της χώρας μας.

- Η οργάνωση της πυρασφάλειας της χώρας σε επίπεδο δομής, υποδομών, εξοπλισμού, σχεδιασμού και αντιμετώπισης να είναι αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους, μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος. Καμία εμπλοκή των ιδιωτών, αλλά και της Τοπικής Διοίκησης.

- Να υπάρξει ριζική αλλαγή στον τρόπο εκπαίδευσης των πυροσβεστών, μέσα από ένα τρίχρονο πλάνο εκπαιδευτικής διαδικασίας που θα συμπεριλαμβάνει και την πρακτική εκπαίδευση. Η εκπαίδευση να γίνεται με αξιοποίηση της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης και όλων των απαραίτητων μέσων σε κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις.

- Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών - αντιδιαβρωτικών - αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών - ημιορεινών περιοχών. Η εξασφάλιση της επαρκούς χρηματοδότησης, μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού, του Πυροσβεστικού Σώματος, για την κάλυψη των ελλείψεων, καθώς και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με το απαραίτητο προσωπικό και υποδομές, που να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων και καταστροφών από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς».


Χωρίς ένα δημόσιο κρεβάτι ΜΕΘ ολόκληρη η Εύβοια!

Γενικοί γιατροί χωρίς την απαιτούμενη εξειδίκευση στέλνονται με «εντέλλεσθε» στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Χαλκίδας. Τεράστιες οι ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Ψαχνών και στα Περιφερειακά Ιατρεία της περιοχής

Το Νοσοκομείο Χαλκίδας
Το Νοσοκομείο Χαλκίδας
Το κυβερνητικό αφήγημα περί «προτεραιότητας της ανθρώπινης ζωής» και ετοιμότητας του Νοσοκομείου Χαλκίδας και του Κέντρου Υγείας Ψαχνών, με αφορμή την πυρκαγιά στην Εύβοια, καταρρέει μπροστά στην πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η διαχρονική πολιτική της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης της Υγείας που ακολουθούν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις.

Σε ολόκληρη την Εύβοια, όπου κάθε χρόνο εκδηλώνονται επικίνδυνες πυρκαγιές, δεν υπάρχει ούτε ένα δημόσιο κρεβάτι Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, δεν υπάρχει ΜΕΘ Εγκαυμάτων (παρά μόνο στο Θριάσιο). Οσοι χρήζουν τέτοιας νοσηλείας, χειμώνα - καλοκαίρι θα πρέπει να διακομίζονται στην Αθήνα, με συνέπειες για τη ζωή και την υγεία τους, καθώς κάθε ώρα καθυστέρησης της υποστήριξης και θεραπείας μακριά από την Εντατική καθιστά ολοένα και πιο δύσκολη τη θετική έκβαση του ασθενούς.

Επισφαλής η λειτουργία των Επειγόντων

Σε ό,τι αφορά το Νοσοκομείο Χαλκίδας:

Τα τελευταία χρόνια το νοσοκομείο λειτουργεί μόλις με το 50% του προσωπικού που θα έπρεπε να έχει, ακόμη και με το ελλιπές οργανόγραμμά του. Κενές είναι περίπου 265 θέσεις: Οι 37 αφορούν ιατρικό προσωπικό, οι 155 νοσηλευτικό, οι υπόλοιπες διοικητικό και λοιπό προσωπικό. Από τους υπάρχοντες εργαζόμενους πάνω από τους 100 είναι με ελαστικές σχέσεις εργασίας (ΕΣΠΑ, ΟΑΕΔ κ.ά.) που πρόκειται να λήξουν το επόμενο διάστημα.

Πριν από λίγες μέρες η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Χαλκίδας, το οποίο εξυπηρετεί μία ευρύτατη περιοχή και «αυτή τη στιγμή υπολειτουργεί, με ελάχιστους γενικούς γιατρούς από τις όμορες περιοχές». Μάλιστα ο διευθυντής του Τμήματος είχε ενημερώσει την Ομοσπονδία ότι «θα αναγκαστούν να σταματήσουν τη λειτουργία του, λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, και όπως καταλαβαίνετε το πρόβλημα θα είναι τεράστιο για την περιοχή».

Από τη μεριά τους οι 28 γενικοί γιατροί που πρέπει να καλύπτουν το Κέντρο Υγείας Ψαχνών και τα 50 Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ) καλούνται με «εντέλλεσθε» από την 5η ΥΠΕ να κάνουν εφημερίες και στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Χαλκίδας.

«Μας πετάνε στα έκτακτα για να μπαλώσουν κενά, χωρίς να μπορούμε να τα διαχειριστούμε. Καλούν γενικούς γιατρούς για εφημερίες στο Παθολογικό, Παιδιατρικό, Ουρολογικό, Μονάδα Νεφρού, χωρίς να έχουμε την αντίστοιχη ειδικότητα. Οι μετακινήσεις αυτές είναι παράνομες, αντιδεοντολογικές και επικίνδυνες για τους ασθενείς κι εμάς τους ίδιους. Πρόκειται για αντιποίηση ειδικότητας. Δεν γίνεται γενικοί γιατροί, χωρίς να έχουμε εξειδίκευση στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών (που διαρκεί 2 χρόνια), να υπηρετούμε στα έκτακτα περιστατικά νοσοκομείου και μάλιστα χωρίς τη θέλησή μας», καταγγέλλουν στον «Ριζοσπάστη» γενικοί γιατροί του ΚΥ Ψαχνών και των ΠΙ. Πριν από δύο μήνες, μάλιστα, είχαν απευθυνθεί στον εισαγγελέα για το συγκεκριμένο θέμα.

Παράλληλα, στο Νοσοκομείο Χαλκίδας ειδικότητες όπως δερματολόγος, νευρολόγος, ρευματολόγος, ενδοκρινόλογος δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα. Ελλείψεις υπάρχουν σε όλες τις κλινικές (ΩΡΛ, Οφθαλμολογική, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού). Διαθέτει μόνο αξονικό τομογράφο, που λόγω έλλειψης προσωπικού δεν βγαίνουν οι βάρδιες για την 24ωρη λειτουργία του, όπως οφείλεται. Η παθολογική κλινική το τελευταίο 4μηνο λειτουργεί με 4 λιγότερες θέσεις ειδικευμένων και 7 ειδικευόμενων. Το τμήμα των ενδοσκοπήσεων λειτουργεί χωρίς ειδικό γαστρεντερολόγο.

Χωρίς τα στοιχειώδη σε προσωπικό, εξοπλισμό και πόρους

Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, στο ΚΥ Ψαχνών απευθύνθηκαν ελάχιστα περιστατικά, κυρίως ηλικιωμένοι που κάνουν οξυγονοθεραπεία και λόγω των εκτεταμένων διακοπών ρεύματος αναγκάστηκαν να καταφύγουν εκεί επειδή υπάρχει γεννήτρια. Αν όμως χρειάζονταν κάτι παραπάνω θα προκαλούνταν σοβαρό πρόβλημα: Το ΚΥ δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στα καθημερινά ούτε στα έκτακτα, καθώς δεν διαθέτει όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες (παιδίατρο, καρδιολόγο, μικροβιολόγο κ.λπ.) ούτε τον στοιχειώδη εξοπλισμό (το ακτινολογικό μηχάνημα είναι του 1985!).

Από τους 28 γενικούς γιατρούς του ΚΥ Ψαχνών, οι 24 περιφέρονται στα 40 ΠΙ, από χωριό σε χωριό, σε μια τεράστια περιοχή, καλύπτοντας από τον Σταυρό μέχρι την Ερέτρια. Κατά κύριο λόγο κάνουν συνταγογραφήσεις, καθώς μόνο ένα ΠΙ διαθέτει φιάλη οξυγόνου. Δεν υπάρχουν καρδιογράφοι, συσκευές αερισμού (για τεχνητές αναπνοές), φορητοί απινιδωτές (σε περίπτωση ανακοπής).

Ενδεικτική της υποστελέχωσης είναι η καταγγελία γιατρού στον «Ριζοσπάστη». Ο εν λόγω γιατρός έχει κάνει 5 εφημερίες μέσα στη βδομάδα στο Κέντρο Υγείας, χωρίς ρεπό, και το Σάββατο τον καλούν να κάνει εφημερία στο Νοσοκομείο Χαλκίδας. «Είναι απάνθρωπο απέναντι σε μας, εγκληματικό απέναντι στους ασθενείς, καθώς να κάνεις τη μία εφημερία μετά την άλλη χωρίς ανάπαυση αυξάνει τις πιθανότητες ιατρικού λάθους και επιβαρύνει την υγεία μας», λέει ο ίδιος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ