ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» ΛΙΜΑΝΙΩΝ
«Στον αέρα» δικαιώματα και κατακτήσεις για να μεγαλώνουν τα κέρδη των μονοπωλίων

Πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων του ΟΛΠ, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού παζαρεύουν την απώλεια δικαιωμάτων με τη νέα Συλλογική Σύμβαση και τον νέο Κανονισμό Προσωπικού

Eurokinissi

Επιμήκυνση του εργάσιμου χρόνου, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, σπαστά ωράρια, «αξιολογήσεις» με αντεργατικά κριτήρια, προετοιμασία απολύσεων, είναι ορισμένα από τα όσα παζαρεύουν η διοίκηση του ΟΛΠ (δηλαδή ο επιχειρηματικός όμιλος της «Cosco») με τις εργοδοτικές - κυβερνητικές συνδικαλιστικές ηγεσίες των σωματείων του χώρου, σε βάρος των εργαζομένων στον ΟΛΠ.

Την εξέλιξη αυτή καταγγέλλει με χτεσινή της ανακοίνωση η «Δημοκρατική Ενότητα» Λιμανιών, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία ακόμα απόδειξη πως όταν «μιλάνε για "δίκαιη ανάπτυξη", για "win-win", εργοδοσία και κυβέρνηση, εννοούν ότι εμείς πρέπει να δεχτούμε να χάνουμε όλο και περισσότερα, να δεχτούμε αδιαμαρτύρητα τη νέα επίθεση στα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματά μας».

Αναδεικνύοντας το ρόλο των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, η «Δημοκρατική Ενότητα» υπογραμμίζει ότι στις διαπραγματεύσεις τους με την εργοδοσία για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) και τη διαμόρφωση του νέου Γενικού Κανονισμού Προσωπικού, «διαπραγματεύονται την απώλεια δικαιωμάτων και κατακτήσεων χωρίς να ενημερώνουν για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων».

Μπαράζ ανατροπών σε βάρος των εργαζομένων

Σύμφωνα με τη «Δημοκρατική Ενότητα», αυτά που προωθούνται είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:

-- «Επιμήκυνση του εργάσιμου χρόνου. Το 7,5ωρο - 37,5ωρο και 7ωρο - 35ωρο που ίσχυε, γίνεται 8ωρο - 40ωρο».

-- Προβλέπεται το δικαίωμα της εργοδοσίας «να καθορίσει κατά την κρίση της σπαστό ή διακεκομμένο ωράριο εργασίας, όπου και εφόσον οι επιχειρησιακές ανάγκες το επιβάλλουν».

-- Καταργείται το σταθερό πενθήμερο (Δευτέρα - Παρασκευή), καθώς «η εργασία τα Σάββατα, Κυριακές ή αργίες δεν θεωρείται υπερωριακή απασχόληση, εφόσον συμπεριλαμβάνεται στον νόμιμο εβδομαδιαίο χρόνο απασχόλησης του εργαζόμενου».

-- Εισάγονται οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, με βάση τις ανάγκες της εταιρείας.

-- Προβλέπεται σύστημα «αξιολόγησης», προετοιμάζονται απολύσεις με βάση κριτήρια παραγωγικότητας. Ενώ απολύσεις μπορούν να γίνουν με απλή καταγγελία της Σύμβασης από την εταιρεία, «καταργώντας ό,τι προβλεπόταν ως τώρα».

-- Εισάγεται «το διευθυντικό δικαίωμα της εταιρείας για ζητήματα που δεν προβλέπονται στον κανονισμό».

Σε όλα αυτά έρχεται να «κουμπώσει» η Υπουργική Απόφαση που εξέδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής, για «οικειοθελείς μετατάξεις», προκειμένου να «καθαριστεί» εντελώς ο ΟΛΠ από εργασιακά δικαιώματα. Δράση έχει αναλάβει και εδώ ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, ο οποίος καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν αιτήσεις. Βέβαια, και όσοι δεχτούν να μεταταγούν δεν θα έχουν καμία διασφάλιση για τη διατήρηση των δικαιωμάτων τους.

Να πάρουν οι εργαζόμενοι την υπόθεση στα χέρια τους

Η «Δημοκρατική Ενότητα» καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στις εργοδοτικές και κυβερνητικές συνδικαλιστικές δυνάμεις και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, με Γενικές Συνελεύσεις στα σωματεία για την οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων που θα συγκρούονται με την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και μονοπωλιακών ομίλων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Τους καλεί να απορρίψουν τον νέο Κανονισμό, να διεκδικήσουν ενιαία ΣΣΕ για τους εργατοϋπαλλήλους σε όλα τα λιμάνια της χώρας, που θα προβλέπει κάλυψη των απωλειών και ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Διασφάλιση των θέσεων εργασίας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Σταθερή και μόνιμη δουλειά σε όλα τα λιμάνια της χώρας. 7ωρο - 5μερο - 35ωρο. Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων.

Οπως επισημαίνει η «Δημοκρατική Ενότητα», η πάλη αυτή είναι άμεσα «άμεσα συνδεδεμένη με την πάλη του λαού για λιμάνια που θα εξυπηρετούν τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ»
Τρίτη δικαστική απόφαση που βγάζει «παράνομη και καταχρηστική» την απεργία τους!

«Παράνομη και καταχρηστική» έβγαλε το Πρωτοδικείο Αθηνών, για τρίτη φορά μέσα σε μία βδομάδα (!), την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων της εταιρείας «Τοξότης ΑΕ» (συμφερόντων Καλογρίτσα), οι οποίοι απεργούσαν από τις 7 Ιούλη μέχρι και χτες, για την καταβολή δεδουλευμένων και διεκδικούσαν τα στοιχειώδη, όπως αναλυτικές καταστάσεις μισθοδοσίας, μέτρα υγείας και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους.

Συγκεκριμένα, προχτές Πέμπτη, με βάση το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που διατηρεί άθικτο και ενισχύει παραπέρα η κυβέρνηση, το δικαστήριο έβγαλε «παράνομη και καταχρηστική» και την τρίτη κατά σειρά 48ωρη απεργία των εργαζομένων, που είχε αυτήν την φορά και την κάλυψη του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Παρά τις αλλεπάλληλες αντεργατικές αποφάσεις και το αβαντάρισμα που δίνει το αστικό κράτος στην εργοδοσία να συνεχίζει τις αυθαιρεσίες της, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας αυτά που δικαιούνται.

Από την πρώτη στιγμή, στο πλάι τους βρέθηκε το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας (ΣΕΕΝ - ΑΒΕΚ). Σε ανακοίνωσή του για τις αποφάσεις του δικαστηρίου απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων, το κλαδικό Σωματείο υπογραμμίζει ότι τέτοιες ενέργειες πεισμώνουν τους εργαζόμενους ακόμα περισσότερο ώστε να ριχτούν με μεγαλύτερη ορμή στη μάχη.

Δραστηριότητα εργαζομένων στην ιδιωτική Υγεία
  • Σε νέα στάση εργασίας, με μεγάλη συμμετοχή, προχώρησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στην κλινική «Αθήναιον» του ομίλου «Εuromedica», διεκδικώντας από την εργοδοσία την καταβολή των δεδουλευμένων τους, καθώς οι καθυστερήσεις φτάνουν μέχρι και τους 9 μήνες, και την κανονική ροή της μισθοδοσίας. Το επόμενο διάστημα, οι εργαζόμενοι θα συζητήσουν εκ νέου, για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα της δράσης τους.
  • Σήμερα Σάββατο, στη 1.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο κέντρο αποκατάστασης «Φιλοκτήτης» του ομίλου ΙΑΣΩ, απαιτώντας να ανακληθεί η εκδικητική απόλυση συνδικαλιστή στο κέντρο.
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καλεί σε Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 17/7

Σε Γενική Συνέλευση καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, τη Δευτέρα 17/7, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του στην Ηλιούπολη (Χρυσάφη 10).

Οπως επισημαίνει το Συνδικάτο, μετά τον μεγάλο αγώνα που έδωσαν συμβασιούχοι και μόνιμοι για μόνιμη και σταθερή εργασία, «προχωράμε με μαζικές διαδικασίες, συζητάμε, κάνουμε απολογισμό του αγώνα, βγάζουμε συμπεράσματα, ανασυντασσόμαστε για να οργανώσουμε από κοινού τη συνέχιση του αγώνα μας. Απέναντι στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης, αστικών κομμάτων, πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ, ΜΜΕ, μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και των ανθρώπων τους στο κίνημα, οικοδομούμε το δικό μας μέτωπο εργαζομένων ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, με προμετωπίδα την άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου».

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός, τονίζει ότι «όπως η κυβέρνηση έφερε το τρίτο μνημόνιο το Δεκαπενταύγουστο, έτσι και τώρα μες στο καλοκαίρι ετοιμάζει χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων στην καθαριότητα, στους παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία, στις κοινωνικές δομές. Θέλει σαν το κλέφτη να μας πιάσει στον ύπνο και να περάσει την κρατική αντιδραστική "αξιολόγηση"».

Και καταλήγει: «Εμπιστεύσου και ενίσχυσε τις δυνάμεις που μπήκαν μπροστά στον αγώνα, βρέθηκαν δίπλα σου σε κάθε μάχη! Γράψου και εσύ στο Συνδικάτο, έλα και εσύ στη Γενική Συνέλευση για να μη μείνει κανείς μόνος, για να απαντήσουμε μαζικά, οργανωμένα, δυναμικά, ταξικά στην επίθεση που δεχόμαστε!».

ΔΑΣ - ΟΑΣΑ
Κινητοποίηση στην κεντρική διοίκηση της ΟΣΥ ΑΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της κεντρικής διοίκησης της εταιρείας «Οδικές Συγκοινωνίες» (ΟΣΥ ΑΕ) στο Ρέντη πραγματοποίησε την Τρίτη η ΔΑΣ - ΟΑΣΑ, απαιτώντας κρατική επιχορήγηση για την επισκευή και ανανέωση του στόλου και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

«Τέρμα πια στην κοροϊδία, φτιάχτε τώρα τα λεωφορεία», ανέγραφε το πανό που κρατούσαν οι εργαζόμενοι. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο, ο οποίος ναι μεν αναγνώρισε τα προβλήματα που υπάρχουν, ωστόσο ανέφερε ότι με βάση τους νόμους - που και η ίδια η διοίκηση του οργανισμού έχει στηρίξει - δεν μπορεί να γίνει τίποτα.

Σε ανακοίνωσή της, η ΔΑΣ - ΟΑΣΑ υπογραμμίζει ότι «οι ελλείψεις σε ανταλλακτικά ως αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης των αστικών συγκοινωνιών από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο που η ΔΑΣ - ΟΑΣΑ το έχει αναδείξει πολλές φορές και έχει διεκδικήσει την επίλυσή του ακόμη περισσότερες».

Υπογραμμίζει το γεγονός ότι η πολιτική αυτή των κυβερνήσεων, με όλες τις επιπτώσεις που έχει σε εργαζόμενους και επιβάτες, αποτελεί υλοποίηση της στρατηγικής και των Οδηγιών της ΕΕ για την «απελευθέρωση» των μεταφορών, ενώ αναδεικνύει τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνητικών - εργοδοτικών πλειοψηφιών στις διοικήσεις των σωματείων του χώρου, οι οποίες με τη στάση τους όλα αυτά τα χρόνια συμβάλλουν στην προώθηση αυτής της πολιτικής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ