ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Ιούλη 2007
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Αντισταθείτε στο ξεκλήρισμα και την κοροϊδία

ICON

Ενα μόλις χρόνο μετά την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, τα καταστροφικά της αποτελέσματα είναι σε όλους γνωστά και ιδιαίτερα στους μικρομεσαίους αγρότες. Δεν αφορούν μόνο τους καπνοπαραγωγούς και τους τευτλοπαραγωγούς, αλλά όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Δεν περιορίζονται μόνο στους αγρότες, αλλά θίγουν άμεσα και τους εργαζόμενους, επειδή κλείνουν βασικά εργοστάσια μεταποίησης αγροτικών προϊόντων (εργοστάσια ζάχαρης, καπνομάγαζα κ.ά.) και παραγωγής αγροτικών εφοδίων (λιπασματοβιομηχανίες κ.ά.) αυξάνοντας την ανεργία. Επηρεάζουν αρνητικά και τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες, των οποίων η δουλιά και το εισόδημα εξαρτάται από τη γεωργική δραστηριότητα και το αγροτικό εισόδημα.

Οι αρνητικές συνέπειες και τα αδιέξοδα της νέας ΚΑΠ θα ενταθούν και θα γενικευτούν με την ολοκλήρωσή της. Δηλαδή με την εφαρμογή του κανονισμού για τα οπωροκηπευτικά, που ψηφίστηκε πρόσφατα και με την ψήφιση και εφαρμογή του νέου κανονισμού για το κρασί.

Αυτά τα αδιέξοδα οδήγησαν την κυβέρνηση της ΝΔ στην κωμικοτραγική πρόταση για την αγροτική ανάπτυξη της Θεσσαλίας με βασικές δραστηριότητες την εκτροφή βατράχων, στρουθοκαμήλων, ζαρκαδιών και άλλων εξωτικών ειδών, όπως και την καλλιέργεια αγριοαγκινάρας για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

Η πρόταση αυτή, εκτός από γέλιο, προκαλεί αγανάκτηση όχι μόνο στους αγρότες της Θεσσαλίας, αλλά σε όλους τους αγρότες της χώρας. Και αυτό γιατί η νέα ΚΑΠ, που προβλήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ σαν πανάκεια για τη λύση των σοβαρών και οξυμένων προβλημάτων της ελληνικής γεωργίας και των μικρομεσαίων αγροτών, αποδείχτηκε στην πράξη ότι συρρικνώνει την αγροτική οικονομία, επιταχύνει το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λιγότερα χέρια, αυξάνει την κερδοφορία των εμποροβιομηχάνων στους οποίους εξασφαλίζει πάμφθηνη πρώτη ύλη εγχώρια ή εισαγόμενη.

Αυτή την αγανάκτηση θέλουν να αποφύγουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, γι' αυτό προσπαθεί ο ένας να φορτώσει τις ευθύνες στον άλλο, τόσο για το γενικό κανονισμό της νέας ΚΑΠ όσο και για τους ειδικούς κανονισμούς που αφορούν στα μεσογειακά προϊόντα.

Ασύστολη δημαγωγία

Βασικό εργαλείο αυτής της προσπάθειας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι η ασύστολη δημαγωγία και διγλωσσία, με αποτέλεσμα να λένε άλλα όταν είναι στην αντιπολίτευση και να κάνουν ακριβώς αντίθετα όταν γίνονται κυβέρνηση.

Η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση το καλοκαίρι του 2003 χαρακτήριζε καταστροφική για την ελληνική γεωργία και τους Ελληνες αγρότες τη νέα ΚΑΠ που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και υποσχόταν πως όταν γίνει κυβέρνηση θα την επαναδιαπραγματευόταν με πρωτοβουλία του αρχηγού της.

Σήμερα τριάμισι χρόνια από τότε που η ΝΔ έγινε κυβέρνηση όχι μόνο δεν επαναδιαπραγματεύτηκε τη νέα ΚΑΠ, αλλά την εφαρμόζει με ιδιαίτερο ζήλο και μάλιστα ένα χρόνο πριν λήξει η μεταβατική περίοδος.

Το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν κυβέρνηση και ψήφισε τη νέα ΚΑΠ τη χαρακτήριζε πολύ θετική για τη χώρα μας, επειδή τάχα διασφάλιζε τις επιδοτήσεις μέχρι το 2013 και έδινε τη δυνατότητα στην ελληνική γεωργία να προσαρμοστεί στις ανάγκες της εγχώριας και παγκόσμιας αγοράς.

Σήμερα που διαπιστώνει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ για τον τρόπο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, παρά το γεγονός ότι η ΝΔ εφάρμοσε τη νέα ΚΑΠ με τον τρόπο που την προωθούσε το ΠΑΣΟΚ, αποδεσμεύοντας σχεδόν το σύνολο των επιδοτήσεων από την παραγωγή.

Για τα μεσογειακά προϊόντα - λάδι, βαμβάκι, καπνός - η ΝΔ ως αντιπολίτευση τον Οκτώβρη του 2003 χαρακτήριζε «τα προτεινόμενα σχέδια κανονισμών κόλαφο για τους αγρότες, που σε μικρό χρονικό διάστημα θα οδηγήσουν στην πλήρη εγκατάλειψη τις αντίστοιχες καλλιέργειες». Γι' αυτό κατέληγε ότι «έστω και τώρα στο παρά πέντε πρέπει να ξεκινήσει αγώνας για να σταματήσει η άνευ όρων και προϋποθέσεων αποδοχή των προτεινόμενων κανονισμών».

Την ίδια περίοδο το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, απαντώντας σε Επερώτηση της ΝΔ, υποστήριζε ότι:

«Οι προτεινόμενες αλλαγές των κανονισμών για τα τρία μεσογειακά προϊόντα, δηλαδή το βαμβάκι, τον καπνό και το ελαιόλαδο, κινούνται σύμφωνα με τους στόχους και τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν το Συμβούλιο και η Επιτροπή στις 26 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο (δηλαδή κινούνται στη λογική του γενικού κανονισμού της νέας ΚΑΠ).

Η μεταρρύθμιση των κανονισμών καπνού, βάμβακος και ελαιολάδου εγγυάται το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών.

Σαφώς επιδέχονται βελτιώσεις ως προς το εφαρμοστικό τους σκέλος, για τις οποίες όμως η χώρα μας θα αγωνιστεί με συνέπεια και συνεργασία με τις άλλες χώρες».

Εξι μήνες μετά, τον Απρίλη του 2004 η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε τους κανονισμούς των μεσογειακών προϊόντων που σαν αντιπολίτευση τους χαρακτήριζε κόλαφο για τους αγρότες. Μάλιστα, τους ψήφισε αφού έκανε τις εφαρμοστικές τροποποιήσεις που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή στο βαμβάκι αύξησε το ποσοστό της αποσυνδεδεμένης επιδότησης από την παραγωγή από 60% σε 65% και μείωσε κατά 65 εκατ. ευρώ τα κονδύλια που θα πήγαιναν στο δεύτερο πυλώνα. Στον καπνό αποσύνδεσε ολόκληρη την επιδότηση από την παραγωγή κ.ά.

Αλλαξε γνώμη

Το ΠΑΣΟΚ όμως άλλαξε γνώμη επειδή έγινε αντιπολίτευση και θέλει να αποποιηθεί των ευθυνών του για τις συνέπειες που προκάλεσαν αυτοί οι κανονισμοί. Ισχυρίζεται ότι οι κανονισμοί των μεσογειακών προϊόντων, εξαιτίας της διαπραγματευτικής ανικανότητας της κυβέρνησης, δεν κινούνται στη λογική του γενικού κανονισμού της νέας ΚΑΠ και δε διασφαλίζουν το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών. Δηλαδή ακριβώς αντίθετα από αυτά που έλεγε όταν ήταν κυβέρνηση και ένα μήνα πριν ψηφιστούν αυτοί οι κανονισμοί, που σε πολύ μεγάλο βαθμό ήταν αποτέλεσμα των δικών του διαπραγματεύσεων.

Η ασύστολη δημαγωγία και διγλωσσία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν περιορίζεται μόνο στην ΚΑΠ και τους κανονισμούς των μεσογειακών προϊόντων. Αφορά όλους τους τομείς της αγροτικής οικονομίας.

Η ΝΔ ως αντιπολίτευση κατηγορούσε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι χρησιμοποιεί ψηφοθηρικά τον ΕΛΓΑ και τον οδηγεί στο δανεισμό και τη χρεοκοπία. Οταν όμως έγινε κυβέρνηση συνέχισε την ψηφοθηρική χρησιμοποίηση του ΕΛΓΑ και την πολιτική του δανεισμού διπλασιάζοντας τα χρέη του. Το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ για την ψηφοθηρική χρησιμοποίηση του ΕΛΓΑ και τον υπερδανεισμό του, νομίζοντας ότι οι αγρότες ξέχασαν πως αυτά που καταγγέλλει σαν αντιπολίτευση τα εφάρμοζε σαν κυβέρνηση.

Το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ για τα παράνομα χαράτσια του ΟΣΔΕ σε βάρος των αγροτών, πιστεύοντας ότι τρία χρόνια είναι αρκετά για να ξεχάσουν οι αγρότες πως αυτά τα χαράτσια τα είχε επιβάλει και τα διατηρούσε επί πολλά χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Για τα χαράτσια αυτά το ΚΚΕ έχει κάνει τέσσερις Ερωτήσεις στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και άλλες τόσες στην κυβέρνηση της ΝΔ και πήρε ακριβώς την ίδια απάντηση, λες και δεν άλλαξε κυβέρνηση. Εκτός αυτού, η κριτική του ΠΑΣΟΚ για τα παράνομα χαράτσια του ΟΣΔΕ είναι αναξιόπιστη, επειδή αν ήθελε μπορούσε να τα σταματήσει άμεσα. Και αυτό γιατί ηθικός αυτουργός αυτών των χαρατσιών είναι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενώ φυσικός αυτουργός είναι η ΠΑΣΕΓΕΣ, στην οποία το ΠΑΣΟΚ έχει απόλυτη πλειοψηφία.

Με την ακατάσχετη δημαγωγία και διγλωσσία που υπάρχει σε όλα τα επιμέρους θέματα της αγροτικής οικονομίας, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ επιδιώκουν: Να αποκρύψουν ότι έχουν την ίδια αντιαγροτική πολιτική, που δε διαφέρει ούτε στον τρόπο διαχείρισης. Να ξεφορτωθούν τις ευθύνες τους για τις αδιαμφισβήτητες καταστροφικές συνέπειες που έχει προκαλέσει η πολιτική τους στους μικρομεσαίους αγρότες. Να συγκαλύψουν την προκλητική κερδοφορία που εξασφάλισε η πολιτική τους στους εμποροβιομήχανους και τα καρτέλ. Να εγκλωβίσουν τους μικρομεσαίους αγρότες στα δίκτυα του δικομματισμού και να εκτονώσουν ανώδυνα την αγανάκτησή τους.

Από πρώτο χέρι

Ομως οι μικρομεσαίοι αγρότες ξέρουν από πρώτο χέρι τις συνέπειες της αντιαγροτικής πολιτικής τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Δοκίμασαν την εναλλαγή του δικομματισμού και τους βγήκε «μάπα το καρπούζι».

Σε αυτές τις εκλογές ήρθε η ώρα να τους πληρώσουν με το νόμισμα που τους αξίζει. Να τους καταψηφίσουν και τους δυο, επειδή έχουν την ίδια αντιαγροτική πολιτική και επειδή με τη διγλωσσία τους υποτιμούν τη νοημοσύνη τους.

Να ενισχύσουν και να συστρατευθούν με το ΚΚΕ, που είναι αντίθετο στην ΚΑΠ και τον ΠΟΕ, στηρίζει τους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς και πιστεύει στην ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας που θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών.

Με τους αγώνες και την ψήφο τους στο ΚΚΕ να δημιουργήσουν τις πολιτικές προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί μια φιλοαγροτική πολιτική που θα διασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωσή τους, θα αναζωογονεί οικονομικά και κοινωνικά την ύπαιθρο και θα εξασφαλίζει φθηνά και υγιεινά τρόφιμα στο λαό μας.


Του
Γιάννη ΣΦΥΡΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ