ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Ιούλη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με εμπιστοσύνη στη δύναμη και στο δίκιο σου ψήφισε ΚΚΕ!

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πολιτική εξόρμηση του Κόμματος σε όλη τη χώρα, με περιοδείες, συγκεντρώσεις, άλλες δραστηριότητες. Ηδη, οι κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ έχουν ρίξει όλες τις δυνάμεις τους στη μάχη ώστε να φτάσουν παντού. Δίπλα σε κάθε εργάτη, σε κάθε νέο άνθρωπο, σε κάθε λαϊκή οικογένεια, δίπλα στους φτωχούς αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους συνταξιούχους.

Βασικό όπλο σε αυτή την προσπάθεια είναι και το προεκλογικό έντυπο υλικό του Κόμματος. Υλικό που βρίσκεται ήδη στα χέρια των μελών και φίλων του ΚΚΕ, μοιράζεται στο λαό στις καθημερινές εξορμήσεις και γίνεται αντικείμενο συζήτησης. Στα φυλλάδια αυτά βρίσκονται οι άξονες της πολιτικής του ΚΚΕ για τα πλέον σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια.

Το βασικό σύνθημα που δεσπόζει είναι: «Με εμπιστοσύνη στη δύναμη και στο δίκιο σου ψήφισε ΚΚΕ. Για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ». Το ΚΚΕ ζητά την ψήφο του λαού για «ισχυρό λαϊκό κίνημα που θα διεκδικεί τα δικαιώματά σου, θα αντιπαλεύει τα χειρότερα που έρχονται, θα αντεπιτίθεται σταθερά, για να ανοίξει ένα παράθυρο ελπίδας, να δρομολογηθούν θετικές διεργασίες, να υπάρξει προοπτική, ιδιαίτερα για τη νεολαία».

Ηδη, πέρα από το κεντρικό προεκλογικό έντυπο του Κόμματος, κυκλοφορούν τα φυλλάδια για το Ασφαλιστικό και την πρόταση του ΚΚΕ για τις συντάξεις, τις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για τους αυτοαπασχολούμενους - μικρούς ΕΒΕ, το επίκαιρο ζήτημα των πυρκαγιών των δασών και την ανάγκη να πάρει τέλος η πολιτική που ενθαρρύνει τους εμπρηστές και επιβραβεύει τους καταπατητές. Τα σύντομα και περιεκτικά αποσπάσματα αυτού του υλικού προσφέρονται για την καλύτερη γνώση και τον εξοπλισμό με επιχειρήματα που απαιτούνται ενόψει των βουλευτικών εκλογών.


Κάνε το βήμα

Στο κεντρικό προεκλογικό φυλλάδιο, υπάρχουν οι θέσεις του Κόμματος που αφορούν το χρόνο εργασίας, το βασικό μισθό, τα όρια της συνταξιοδότησης, την Παιδεία, καθώς και ποια ήταν και είναι η πολιτική που εφαρμόζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνεται χαρακτηριστικά:

«Είτε είναι στην κυβέρνηση η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ, ο χαμένος είσαι εσύ. Το αποδείχνει ότι: Ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι αυξάνει. Και όμως, συνεχίζουν να εφαρμόζουν μέτρα που υπηρετούν τα κέρδη του κεφαλαίου. Ετοιμάζουν πιο σκληρά μέτρα σε βάρος σου.

Καταψήφισε και τους δύο:

Το θέμα δεν είναι η διαχείριση. Η ταξική κοινωνία δε γίνεται "δίκαιη κοινωνία"! Στη Γερμανία συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες πήγαν τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια. Μείωσαν τα επιδόματα ανεργίας και τους μισθούς. Αύξησαν τις απολύσεις. Στην Ιταλία η κεντροαριστερή κυβέρνηση Πρόντι συνεχίζει την πολιτική του Μπερλουσκόνι.

Η ΝΔ εφαρμόζει:

Τους αντιλαϊκούς νόμους του ΠΑΣΟΚ, που υποκριτικά καταψήφιζε ως αντιπολίτευση! Μείωσε τη φορολογία στα τεράστια κέρδη της πλουτοκρατίας, από το 35% στο 25%.

-- Αύξησε την έμμεση φορολογία για το λαό (στο 19% ο ΦΠΑ).

-- Αντιμετωπίζει τους αγώνες με καταστολή.

-- Με την πολιτική της συνεχίζεται η ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων.

-- Η Παιδεία και η Υγεία γίνονται εμπόρευμα και επί ΝΔ.

Η αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ είναι κάλπικη:

Καταψηφίζει στη Βουλή, ενώ συμφωνεί επί της ουσίας! Γι' αυτό, ενώ η κυβέρνηση αποδείχνεται ικανή στην αντιλαϊκή πολιτική, το ΠΑΣΟΚ μιλάει για "κυβερνητική ανικανότητα", για "κυβέρνηση ανύπαρκτη"! Φωνάζει για τα ομόλογα, τη στιγμή που γίνεται ό,τι και επί ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηρίζει τους εργατικούς αγώνες "ακραίους" (απεργία ναυτεργατών, ΟΤΑ)!

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ χαιρέτισαν:

Το αίσχος της αύξησης των 77 λεπτών που υπέγραψαν ΓΣΕΕ και βιομήχανοι. Τη νέα ΚΑΠ που ξεκληρίζει τους μικρούς αγρότες. Συμφώνησαν στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Στηρίζουν την επικίνδυνη για τους λαούς πολιτική των ΗΠΑ - ΕΕ. Τη θωράκιση της ΕΕ με νέους μηχανισμούς κατά της λαϊκής πάλης.

Τα προγράμματά τους σημαίνουν νέα αδιέξοδα για τη νεολαία. Καμιά εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις τους! "Κοινωνική πολιτική" δεν είναι τα επιδόματα της εξαθλίωσης!

Εχεις συμφέρον από ισχυρό ΚΚΕ

Σου λέει αυτό που οι άλλοι σου κρύβουν: Δε χρωστάς στην πλουτοκρατία, στην ΕΕ! Αυτοί σου χρωστάνε. Είπε την αλήθεια, όταν οι άλλοι έλεγαν ψέματα για το Μάαστριχτ, την ΟΝΕ, το ευρώ, για το σχέδιο Ανάν, για τις αποφάσεις της ΕΕ στη Λισαβόνα και στην Μπολόνια.

Διεκδίκησε:

  • Σταθερή εργασία 5ήμερη, 7ωρη, 35ωρη.
  • Βασικό μισθό 1.300 ευρώ, 1.050 κατώτερη σύνταξη και επίδομα ανεργίας.
  • Δωρεάν Παιδεία, ενιαία, που να μορφώνει χωρίς ταξικούς διαχωρισμούς.
  • Δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες.
  • Αφορολόγητο εισόδημα 30.000 ευρώ για την 4μελή οικογένεια, κατάργηση των διοδίων, της έμμεσης φορολογίας στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές.
  • Κρατικούς και δωρεάν παιδικούς σταθμούς.
  • Πρόγραμμα Λαϊκής Στέγης, δικαίωμα στην άθληση, στον πολιτισμό.
  • Προστασία του περιβάλλοντος, των δασών, του νερού, της γης και των ελεύθερων χώρων από την κερδοσκοπία.
Εχεις και εσύ ευθύνη. Κάνε το βήμα!

Μην περιμένεις η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να αλλάξουν. Αποδυνάμωσε το δικομματισμό. Είναι παγίδα η κινδυνολογία ότι χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση. Οσο πιο αδύνατοι γίνουν, τόσο πιο δυνατός θα είσαι εσύ.

Προσπέρασε το Συνασπισμό, είναι αναξιόπιστος. Μη σε ξεγελά η αριστερή του φρασεολογία. Παρουσιάζει ως νέα τα παλιά συνθήματα της χρεοκοπημένης σοσιαλδημοκρατίας. Υπερασπίζεται τον "ευρωμονόδρομο", οι προτάσεις του βρίσκονται εντός των ορίων της αντιλαϊκής πολιτικής. Η πολιτική του οδηγεί στην ενσωμάτωση και όχι στη ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος, των συνειδήσεων.

Καταδίκασε το ΛΑ.Ο.Σ. Κρύβει τις αληθινές θέσεις του. Δημαγωγεί. Η αντιδικομματική του ρητορεία είναι ψεύτικη, αφού δηλώνει ότι αν χρειαστεί θα στηρίξει κυβέρνηση της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ, ανάλογα με τα ανταλλάγματα που θα πάρει. Είναι εφεδρεία του συστήματος».


Αντιασφαλιστική καταιγίδα από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Οι θέσεις του ΚΚΕ για το Ασφαλιστικό και τα όρια συνταξιοδότησης και την ανάγκη πάλης γι' αυτά παρουσιάζονται συμπυκνωμένα σε ειδικό φυλλάδιο:

«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πίσω από την πλάτη σου ΕΧΟΥΝ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ στην πλουτοκρατία και την ΕΕ. Να παίρνεις σύνταξη πείνας μετά τα 67 - 70 χρόνια! Αμεσα πάνε να εξισώσουν στα 65 τις γυναίκες με τους άντρες! Πάρε τα δικά σου μέτρα!» επισημαίνεται χαρακτηριστικά και τονίζεται:

Η ΝΔ ψήφισε το 1992 τους αντεργατικούς «νόμους Σιούφα», που:

  • Διαχώρισαν τους ασφαλισμένους σε πριν και μετά το 1993, αύξησαν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια.
  • Αύξησαν τις εισφορές των εργαζομένων.
  • Αποσύνδεσαν το κατώτερο όριο των συντάξεων του ΙΚΑ από τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη,
  • Επέβαλλαν συμμετοχή των ασφαλισμένων 25% στην αγορά των φαρμάκων.

Το ΠΑΣΟΚ ενώ προεκλογικά είχε υποσχεθεί ότι θα καταργήσει «τους νόμους Σιούφα», όταν έγινε κυβέρνηση τους εφάρμοσε και πήρε νέα αντεργατικά μέτρα. Ενώ απέτυχε να περάσει τα μέτρα «Γιαννίτση», ψήφισε το «νόμο Ρέππα» το 2002, που: Μείωσε και άλλο τις συντάξεις για τους εργαζόμενους στο δημόσιο και της πρώην ΔΕΚΟ. Αντί να υπολογίζεται η σύνταξη με βάση τον τελευταίο μισθό, ο υπολογισμός γίνεται με βάση το μέσο όρο των μισθών της τελευταίας 5ετίας. Η σύνταξη δεν υπολογίζεται στο 80% του τελευταίου μισθού, αλλά στο 70% του μέσου όρου των μισθών της τελευταίας 5ετίας.

Καθήλωσαν τις κατώτερες συντάξεις στα 463 ευρώ για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, 386 ευρώ στο ΤΕΒΕ, 280 ευρώ στον ΟΓΑ. Τώρα τάζουν στον αγρότη αύξηση της σύνταξης, που όταν και αν υλοποιηθεί θα είναι μικρότερης αξίας από τη σημερινή. Είναι συνένοχοι για τη λεηλασία των χρημάτων σου. Σιωπούν για τα 58 δισ. ευρώ που σου άρπαξαν βιομήχανοι - τραπεζίτες - εφοπλιστές από το 1951 έως το 1975. Μαζί και οι δύο οδήγησαν τα ασφαλιστικά ταμεία στον τζόγο του χρηματιστηρίου και στα ομόλογα. Ο ένας πατούσε στους νόμους του προηγούμενου.

  • Με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οι απώλειες την περίοδο 1999 - 2002 ξεπέρασαν τα 3,5 δισ. δραχμές.
  • Με την κυβέρνηση της ΝΔ η ληστεία συνεχίζεται.
Τώρα ψήφισε ΚΚΕ. Να δυναμώσει η λαϊκή πάλη, για:
  • Την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών ασφαλιστικών νόμων από το 1992 ως σήμερα.
  • Σύνταξη στις γυναίκες στα 55, στα 60 για τους άντρες, μια 5ετία λιγότερη για τα βαριά και ανθυγιεινά.
  • Σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ασφάλισης, κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 μέρες εργασίας. Σύνταξη στο 80% του μισθού, 1.050 ευρώ η κατώτερη για τους εργάτες και τους αυτοαπασχολούμενους. Διπλασιασμό της αγροτικής σύνταξης.
  • Επιστροφή των κλεμμένων από το 1950, κατάργηση του τζόγου.
  • Υπεράσπιση, επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
  • Κατάργηση κάθε ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της Υγείας. Πλήρη κάλυψη των αναγκών Υγείας με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εμπρηστική η πολιτική τους

Η πολιτική που εμπορευματοποιεί και θυσιάζει το περιβάλλον για τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου σε ό,τι αφορά τη χρήση γης και η ανάγκη να αναληφθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες από το λαό με στόχο να αναδασωθούν όλες οι καμένες εκτάσεις και να μην οικοπεδοποιηθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο, παρουσιάζεται στο κείμενο που ακολουθεί:

Συγκεκριμένα: «Η πολιτική τους είναι δαυλός. Ενθαρρύνει τους εμπρηστές και επιβραβεύει τους καταπατητές. Από τα καμένα μόνο 1 στα 11 στρέμματα αναδασώθηκε από το 1991 έως το 2005 στην Αττική! Σταματήστε τους. Τίποτα δεν πρόκειται να διασωθεί αν ο λαός δεν πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Κάντε την αγανάκτηση συνειδητή δράση. Τιμωρήστε τους ενόχους: τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Διαχρονικά είναι τα εγκλήματα που έχουν κάνει

-- Το 1979 με το νόμο 998 η κυβέρνηση της ΝΔ αποχαρακτήρισε 25 εκατ. στρέμματα δάσους και τα είπε «χορτολιβαδικά»!

-- Το 1987 το ΠΑΣΟΚ αποχαρακτήρισε 45 εκατ. στρέμματα δάσους και τα είπε «βοσκοτόπια»!

-- Το 2001 με την αναθεώρηση του Συντάγματος, που ολοκληρώθηκε το 2003 με έναν εκτελεστικό νόμο, που αυτόν εφαρμόζει στη συνέχεια η ΝΔ, τσιμεντοποιήθηκαν εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων.

-- Στη συνέχεια η ΝΔ, στη νέα αναθεώρηση, προχώρησε στο δικό της έγκλημα.

-- ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διέλυσαν και υποβάθμισαν τις Δασικές Υπηρεσίες. Εγκατέλειψαν εντελώς την πρόληψη. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία λειτουργεί με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα.

-- Δεν έκαναν το Δασολόγιο και το Κτηματολόγιο αφήνοντας τη δημόσια περιουσία στο έλεος των κερδοσκόπων.

Δράσε μαζί με το ΚΚΕ και διεκδίκησε:
  • Την αναδάσωση όλων των καμένων εκτάσεων. Ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο να μην οικοπεδοποιηθεί.
  • Να επεκταθεί το καθεστώς του εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας και να συμπεριλάβει και την ευρύτερη περιοχή ως το Τατόι.
  • Την κατάργηση όλων των δασοκτόνων νόμων. Το σταμάτημα της αντιδασικής συνταγματικής αναθεώρησης.
  • Αμεσα να διαμορφωθεί το Κτηματολόγιο - Δασολόγιο.
  • Ενιαίο δημόσιο φορέα πρόληψης, προστασίας και δασοπυρόσβεσης, στελεχωμένο με μόνιμο και εκπαιδευμένο προσωπικό με σύγχρονο εξοπλισμό και υποδομές.
  • Αμεσα μέτρα για την προστασία από τις βροχές και τις πλημμύρες του εδάφους καμένων περιοχών.
  • Αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες, που θα καλύπτουν το 100% της ζημιάς, στην παραγωγή και του αγροτικού κεφαλαίου. Πάγωμα των δανείων για μια πενταετία και προνομιακή δανειοδότηση».

Για τους αυτοαπασχολούμενους

Με ειδικό φυλλάδιο, που περιέχει τις θέσεις της, η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ να συνειδητοποιήσουν ότι τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά τους δεν υπηρετούνται με τη διατήρηση του καπιταλιστικού συστήματος, ότι πρέπει να σταθούν στο πλευρό των δυνάμεων, οι οποίες παλεύουν για το σοσιαλιστικό σχηματισμό.

Οπως σημειώνει σχετικά στο ειδικό έντυπο, «το ΚΚΕ υπερασπίζεται τα συμφέροντα, τα δικαιώματα των αυτοαπασχολουμένων στην αντιπαράθεση με τα μονοπώλια, αναδεικνύοντας ότι μέσα στον καπιταλισμό δεν μπορεί να δοθεί λύση στα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων μέσα από μια ειδική πολιτική για τους ΕΒΕ. Μόνο μέσα από την αντιμονοπωλιακή πάλη με προοπτική τη λαϊκή εξουσία και οικονομία μπορεί να οργανώνεται η αντίσταση, να αποσπώνται ορισμένες κατακτήσεις».

Και τονίζει: «Η δουλιά του Κόμματος, των Οργανώσεων, των δυνάμεών μας στο μαζικό κίνημα πρέπει να έχει προτεραιότητα στους αυτοαπασχολούμενους χωρίς προσωπικό. Γιατί δεν εκμεταλλεύονται εργατική δύναμη, εργάζονται σε σκληρές συνθήκες και υφίστανται πιο έντονα τις οδυνηρές συνέπειες του ανταγωνισμού και της αντιλαϊκής πολιτικής, ενώ ένα μέρος τους προέρχεται από την εργατική τάξη και βρέθηκε εκτός παραγωγής εξαιτίας της ανεργίας».

Αναφορικά με την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η οποία σκανδαλωδώς ευνοεί τα μονοπώλια σε σχέση με τους μικροεπαγγελματίες, υπογραμμίζεται σχετικά: «Είναι ταξικά προσανατολισμένη, υπηρετεί τα συμφέροντα και την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Τα αστικά κόμματα βάζουν στο "ίδιο καζάνι" τις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Αν στη γενική πολιτική των δύο κομμάτων υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις διαχειριστικού χαρακτήρα, στον τομέα αντιμετώπισης των αυτοαπασχολούμενων υπάρχει ταύτιση. Η ΝΔ ως κυβέρνηση επέβαλε τη φορολογία των μικρών επιχειρήσεων με βάση τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια. Το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε αυτό το σύστημα για μια δεκαετία. Ηταν, όμως, το κόμμα που με τη λεγόμενη συνάφεια και τις ανέλεγκτες υποθέσεις, κάθε χρόνο αφαιρούσε από τις τσέπες των ΕΒΕ πάνω από 1 δισ. ευρώ. Το ίδιο σύστημα, βέβαια, συνεχίζει και η ΝΔ. Και τα δύο κόμματα κρατούν αφορολόγητο όριο για τους ΕΒΕ στα 9.400 ευρώ».




Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ