ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Ιούλη 2007
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΑ ΚΡΑΣΙΟΥ
Προτάσεις εξαφάνισης της αμπελοκαλλιέργειας

Η Κομισιόν προτείνει δελεαστικά κίνητρα για την εγκατάλειψη των αμπελιών, όσο πιο γρήγορα γίνεται!

Οι συγκεκριμένες προτάσεις αν γίνουν πράξη θα μειώσουν δραστικά την αμπελουργία, θα ενισχύσουν τη συγκέντρωση της παραγωγής σε λιγότερα χέρια, ξεκληρίζοντας τους μικρομεσαίους παραγωγούς. Θα ευνοήσουν τις εισαγωγές σε βάρος της εγχώριας παραγωγής και θα υποβαθμίσουν την ποιότητα των κρασιών

Eurokinissi

Οι συγκεκριμένες προτάσεις αν γίνουν πράξη θα μειώσουν δραστικά την αμπελουργία, θα ενισχύσουν τη συγκέντρωση της παραγωγής σε λιγότερα χέρια, ξεκληρίζοντας τους μικρομεσαίους παραγωγούς. Θα ευνοήσουν τις εισαγωγές σε βάρος της εγχώριας παραγωγής και θα υποβαθμίσουν την ποιότητα των κρασιών
Τη συρρίκνωση της αμπελοκαλλιέργειας επιδιώκει με κάθε μέσο η ΕΕ όπως φαίνεται στις νέες προτάσεις, που ανακοίνωσε στις 4 Ιούλη η Κομισιόν για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) κρασιού. Οι προτάσεις της Κομισιόν έγιναν σε συνέχεια των σχετικών προτάσεων που έγιναν πέρυσι πάλι τον Ιούλη, αλλά μετά «μπήκε πάγος», λόγω των εκλογών στη Γαλλία, η οποία έχει μεγάλη παραγωγή και όνομα στο κρασί.

Η Κομισιόν έθεσε ως αρχικό στόχο το ξεπάτωμα 2.000.000 στρεμμάτων με αμπέλια σε επίπεδο ΕΕ και πρότεινε και δελεαστικά κίνητρα για να πετύχει το στόχο της. Η Κομισιόν μάλιστα εκβιάζει για να τσιμπήσουν γρήγορα οι αμπελουργοί, ανακοινώνοντας πως όσοι ξεριζώσουν τα αμπέλια τους από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της νέας ΚΟΑ κρασιού, θα πάρουν κατά μέσο όρο 717,4 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ πέντε χρόνια μετά το αντίστοιχο ποσό θα είναι 293,8 ευρώ το στρέμμα. Οπως ανακοινώθηκε, το συνολικό ποσό για εκρίζωση θα είναι το πρώτο έτος 430 εκατ. ευρώ και το πέμπτο και τελευταίο έτος 59 εκατ. ευρώ. Στα κίνητρα εγκατάλειψης περιλαμβάνονται επίσης και αυξημένες πρόωρες συντάξεις. Στο σχετικό πακέτο ρίχνονται επίσης ως δολώματα και διάφορες ενισχύσεις για δράσεις στο πλαίσιο της ανάπτυξης της υπαίθρου ή αλλιώς από το λεγόμενο Β' πυλώνα για αγροτουρισμό, ανάπτυξη του αγροτοτουρισμού, για παραγωγή παραδοσιακών και οικοτεχνικών προϊόντων κ.ά. στις περιοχές που θα εγκαταλειφθούν τ' αμπέλια. Ομως, όπως φαίνεται, το παραδοσιακό, σπιτικό κρασί θα επιδοτείται για να μην υπάρχει... Αφήστε που τέτοιου είδους προγράμματα εφαρμόζονται εδώ και αρκετά χρόνια στη χώρα μας, αλλά έχουν ασήμαντα αποτελέσματα στην απασχόληση και στη βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος.

Αλλωστε, στα σχετικά μέτρα της Κομισιόν προτείνεται να μπορεί να αποζημιώνεται η παραγωγή των κρασοστάφυλων, αν αυτά καταστρέφονται πριν ωριμάσουν και δεν πηγαίνουν για κρασί. Αυτό λέγεται πράσινος τρυγητός. Προτείνεται ακόμη να ισχύσει η παράταση της απαγόρευσης νέων φυτεύσεων μέχρι το 2013. Ακολούθως, προτείνεται να υπάρξει αποδεσμευμένη στρεμματική ενίσχυση, με βάση τα ποσά που δινόταν στον τομέα ανά χώρα, που για την Ελλάδα αυτό σημαίνει, όπως λένε οι αρχικές εκτιμήσεις, ότι θα προκύψει ένα ποσό κοντά στα 30 ευρώ ανά στρέμμα. Την ενίσχυση αυτή θα λαμβάνουν και όσοι ξεπατώσουν τ' αμπέλια.

Στο έλεος των οινοβιομηχάνων

Παράλληλα, καταργείται κάθε έννοια στήριξης των τιμών και της παραγωγής, ενώ επίσης υποβαθμίζεται η προστασία της ποιότητας. Οσον αφορά το πρώτο, προτείνεται η κατάργηση των αποστάξεων, των υποπροϊόντων και της εδώδιμου αλκοόλης και οι ενισχύσεις για την ιδιωτική αποθεματοποίηση και τα γλεύκη. Η απόσταξη κρίσης (μικρό ποσό επιδότησης που είχε θεσπιστεί από την ΕΕ, για να μετριαστούν οι αντιδράσεις των αγροτών, για τα σταφύλια που δε γίνονταν κρασί και πήγαιναν για οινόπνευμα) επίσης θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από έναν υποτιθέμενο μηχανισμό ασφαλείας που θα χρησιμοποιεί το κάθε κράτος-μέλος μέσα από εθνικά κονδύλια. Σε σχέση με το δεύτερο, όπως φαίνεται, τροποποιήθηκε η αρχική πρόταση για να μην μπορούν να παρασκευάζονται ευρωπαϊκά κρασιά με μούστο εισαγωγής από τρίτες χώρες, αλλά μάλλον κάποιο παράθυρο θα βρεθεί... Προτείνεται επίσης η απαγόρευση της χρήσης ζάχαρης. Ομως τα όσα προτείνονται για τις οινολογικές πρακτικές και τις ετικέτες, είναι κομμένα και ραμμένα στις απαιτήσεις των μεγάλων οινοβιομηχανίων - πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Στο όνομα πάντα της αύξησης των κερδών λανσάρεται η λογική των φαστ φουντ και στο κρασί. Οι μεγάλες οινοβιομηχανίες με πρόφαση την αντιαλκοολική εκστρατεία ζητούν να γίνουν κρασιά λάιτ με κάτω από 8-8,5 βαθμούς, που είναι το όριο για να διευρύνουν την αγορά τους... Μέσα σε όλα αυτά μεγάλες οινοβιομηχανίες της ΕΕ αγοράζουν εκτάσεις εκτός ΕΕ και συνεργάζονται με χώρες, όπως η Αργεντινή, η Κίνα, η Χιλή και η Αυστραλία και θα βρίσκουν από εκεί πάμφθηνη πρώτη ύλη και θα παράγουν ανταγωνιστικά κρασιά, που θα αβγατίζουν τα κέρδη τους και θα βγάζουν εκτός παραγωγής τους μικρομεσαίους Ελληνες παραγωγούς.

Χαμένοι οι αμπελουργοί

Είναι φανερό πως οι σχετικές προτάσεις της Κομισιόν δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Ελλήνων αμπελοκαλλιεργητών. Αυτό που κάνουν είναι να εξυπηρετούν όσο καλύτερα γίνεται τις επιταγές της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ και τις απαιτήσεις των μεγάλων οινοβιομηχανιών και των βόρειων χωρών της ΕΕ. Οι συγκεκριμένες προτάσεις αν γίνουν πράξη θα μειώσουν δραστικά την αμπελουργία, θα ενισχύσουν τη συγκέντρωση της παραγωγής σε λιγότερα χέρια, ξεκληρίζοντας τους μικρομεσαίους παραγωγούς. Θα ευνοήσουν τις εισαγωγές σε βάρος της εγχώριας παραγωγής και θα υποβαθμίσουν την ποιότητα των κρασιών.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι τα μέτρα που προτείνει η Κομισιόν δεν είναι καινούρια. Πρόγραμμα ξεριζώματος των αμπελιών εφαρμόστηκε πριν από μια δεκαετία περίπου και η Ελλάδα, παρ' όλο που ήταν πρωταθλήτρια και ξερίζωσε πάνω από 200.000 στρέμματα, εξαιτίας των αθρόων εισαγωγών, έχει τεράστια προβλήματα διάθεσης της παραγωγής με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές και να ξαναλειτουργήσει η απόσταξη κρίσης ακόμα και για κρασιά ανώτερης ποιότητας. Μάλιστα, τα δύο προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ «κορόιδεψε» τους αμπελουργούς μέσω της απόσταξης κρίσης. Ομως, τι θα γίνει στη συνέχεια αφού οι τιμές παραγωγού θα συνεχίσουν να παραμένουν σε εξευτελιστικά επίπεδα και λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής κανείς μικρομεσαίος παραγωγός δε θα μπορεί να παράγει; Είναι σίγουρο πως με τα κίνητρα που ανακοίνωσε η Κομισιόν θα υπάρξει μαζική εγκατάλειψη της αμπελοκαλλιέργειας. Στην Ελλάδα με κρασοστάφυλα καλλιεργούνται περίπου 700.000 στρέμματα και το βασικό ερώτημα είναι τι θα απομείνει μετά την εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων της Κομισιόν;..

Η ΚΑΠ, ο ΠΟΕ και η «παγκοσμιοποίηση» είναι φανερό πως δεν πρόκειται να βλάψουν τα συμφέροντα των μεγάλων οινοβιομηχανιών εντός και εκτός ΕΕ. Αυτοί που θα την πληρώσουν είναι οι αμπελουργοί και οι οικογενειακές - μικρομεσαίες εγχώριες οινοποιητικές επιχειρήσεις και όσοι εξαρτούν την επιβίωσή τους από τον τομέα της αμπελοκαλλιέργειας - κρασιού. Επίσης, θα υπάρξει και γενικότερο πρόβλημα σε περιοχές όπου τα αμπέλια είναι βασική καλλιέργεια. Κι αμπέλια υπάρχουν σε πολλές ημιορεινές, ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, που δεν έχουν και πολλές εναλλακτικές επιλογές.

Τι θα γίνει;..

Ομως τι θα γίνει τελικά σ' αυτή τη χώρα. Τα δεδομένα που διαμορφώνονται δείχνουν ότι η ΕΕ ακολουθεί πολιτική εξαφάνισης βασικών καλλιεργειών στην Ελλάδα. Ηδη η καπνοκαλλιέργεια σχεδόν εξαφανίστηκε. Η τευτλοκαλλιέργεια το 2007 μειώθηκε κατά 270.000 στρέμματα σε σύγκριση με το 2005. Η καλλιέργεια σκληρού σιταριού μειώθηκε κατά 2.500.000 στρέμματα το 2006 σε σύγκριση με το 2004. Τα μέτρα που ψηφίστηκαν τον Ιούνη για οπωροκηπευτικά, οδηγούν στη συρρίκνωση καλλιέργειες, όπως τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια, η βιομηχανική ντομάτα και η σταφίδα. Τώρα στον κατάλογο της συμφοράς προστέθηκε και το κρασί.

Κι εδώ τίθενται οι ευθύνες των θιασωτών της ΕΕ. Η κυβέρνηση της ΝΔ και η αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ θα δώσουν πάλι ένα συγχρονισμένο ρεσιτάλ κοροϊδίας και αποπροσανατολισμού των αμπελουργών. Πάντως, πρώτη η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Μπατζελή, που ήταν και η εισηγήτρια της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου για το θέμα του κρασιού, χαρακτήρισε τις προτάσεις της Κομισιόν θετικές, πριν καν αυτές ανακοινωθούν επίσημα. Τόση πρεμούρα... Το τι θα κάνει και τι θα διαπραγματευτεί τελικά η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επίσης δε σηκώνει αυταπάτες: Ο,τι ζητάει η Κομισιόν...

Οι μικρομεσαίοι αμπελουργοί καλούνται να μην παρασυρθούν από τα δολώματα της ΕΕ και υποταχθούν σε μια πολιτική που τους ξεκληρίζει. Καλούνται να συντονίσουν την πάλη τους με όλους τους μικρομεσαίους αγρότες που αντιμετωπίζουν παρόμοια αδιέξοδα για να αποτρέψουν την ψήφιση του νέου κανονισμού της ΕΕ για το κρασί και την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Καλούνται επίσης μαζί με όλους τους εργαζόμενους, να συμβάλουν στη δημιουργία των προϋποθέσεων εφαρμογής μιας φιλοαγροτικής πολιτικής που θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού μας, θα σέβεται το περιβάλλον και θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ