ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
«Τέλος» οι δωρεάν παροχές

Από το 2004 η εξυπηρέτηση του κοινού από τα ΚΕΠ θα απαιτεί την καταβολή αντιτίμου. Την απόφαση αυτή για την επιβολή του νέου χαρατσιού ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης

Από το 2004 η εξυπηρέτηση στα ΚΕΠ θα κοστίζει...

Eurokinissi

Από το 2004 η εξυπηρέτηση στα ΚΕΠ θα κοστίζει...
Οι ίδιοι οι δημότες θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν τη λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, με την επιβολή για κάθε υπηρεσία που τους παρέχεται αντιτίμου, το οποίο δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί. Αυτό έκανε σαφές χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την πορεία της λειτουργίας των ΚΕΠ στη χώρα, λέγοντας συγκεκριμένα πως «οι υπηρεσίες θα κοστολογηθούν» και θα επιβληθεί κάποιο «στοιχειώδες παράβολο που δε θα επιβαρύνει τον πολίτη υπερβολικά».

Η υπόθεση των ΚΕΠ, που προβάλλεται ως ένα από τα σημαντικότερα κυβερνητικά έργα, ακολουθεί την «πεπατημένη» της μεταφοράς αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, με αποτέλεσμα το κόστος για την κάλυψή τους να το επιβαρύνονται οι ίδιοι οι πολίτες. Η κυβέρνηση εισπράττει ή τουλάχιστον διεκδικεί τις δάφνες για την προώθηση μιας πρωτοβουλίας που δικαιούνται οι πολίτες έτσι κι αλλιώς, ενώ το ...μάρμαρο το πληρώνουν οι ίδιοι ως χρήστες.

Και εξηγούμαστε: Η χρηματοδότηση των ΚΕΠ, όπως έκανε σαφές χτες και ο υπουργός Εσωτερικών, είναι εξασφαλισμένη μέχρι τα τέλη του 2003. Από το 2004 θα κληθούν να τα λειτουργήσουν εξ ολοκλήρου οι δήμοι, με χρήματα που θα προέρχονται είτε από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) - δηλαδή την κρατική επιχορήγηση που εισπράττουν οι δήμοι - είτε με αυτοχρηματοδότηση, δηλαδή με την επιβολή παραβόλου. Με λίγα λόγια, θα έχουμε παραπέρα μείωση των ΚΑΠ, δηλαδή των χρημάτων που προορίζονται για έργα και υπηρεσίες προς τους δημότες. Με δεδομένο και το οξύτατο οικονομικό πρόβλημα των δήμων, είναι προφανές ότι πολλές δημοτικές αρχές θα αναγκαστούν είτε να υποβαθμίσουν τις υπηρεσίες που παρέχουν είτε να επιβάλλουν νέα τέλη και φόρους.

Ο Κ. Σκανδαλίδης ήταν σαφής: «Ενα κομμάτι της αύξησης των ΚΑΠ θα πηγαίνει εκεί (σ.σ. στη λειτουργία των ΚΕΠ) και ένα κομμάτι θα γίνεται με αυτοχρηματοδότηση, λόγω του ότι οι υπηρεσίες θα κοστολογηθούν και κάποια στιγμή κάποιο στοιχειώδες παράβολο θα δίνει ο πολίτης, όταν εξυπηρετείται από τα ΚΕΠ. Δεν είμαστε σε θέση να πούμε ακόμα πόσο». Αξίζει να υπογραμμίσουμε στο σημείο αυτό ότι το κόστος λειτουργίας για περίπου 1.000 ΚΕΠ ανέρχεται στα περίπου 50 δισεκατομμύρια το χρόνο.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τα ΚΕΠ για την εξαγγελία προσλήψεων προσωπικού σε αυτά, η μισθοδοσία του οποίου βέβαια θα καλυφθεί από τους δήμους. Το προσωπικό που θα απασχοληθεί στα ΚΕΠ θα είναι μόνιμο, αλλά και μερικώς απασχολούμενο. Η αναλογία - όπως είπε και ο υπουργός - «θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα που έχει ο κάθε δήμος να αναπτύξει τα ΚΕΠ. Τα ΚΕΠ είναι ένας από τους χώρους που θα συμπληρωθεί με το μόνιμο προσωπικό που θα προσληφθεί σε αυτούς και με υπαλλήλους μερικής απασχόλησης». Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, με ξένα κόλλυβα κάνει πολιτική και μοιράζει ελπίδες στους ανέργους για δουλιά, η οποία έχει ημερομηνία λήξης. Δημιουργεί έτσι ένα μηχανισμό προεκλογικής αξιοποίησης, την ίδια ώρα που θέτει τα θεμέλια καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων. Ο θεσμός της μερικής απασχόληση προβλέπει το πολύ 20 ώρες εργασίας τη βδομάδα.

Από την πλευρά του ο νέος υφυπουργός, Ν. Μπίστης, εστίασε στο στόχο «να εκδίδονται επί τόπου στα ΚΕΠ τα προϊόντα των διαδικαστικών διαδικασιών (!!!)» και σημείωσε πως το υπουργείο έχει προχωρήσει σε μια οικονομοτεχνική μελέτη για το κόστος λειτουργίας των ΚΕΠ με καθοριστική πηγή χρηματοδότησης τον κρατικό προϋπολογισμό και κάποιο ανταποδοτικό τέλος.

1.015 ΚΕΠ σε όλη τη χώρα

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, μέχρι τα τέλη Αυγούστου αναμένεται να λειτουργούν συνολικά στη χώρα 757 ΚΕΠ σε Δήμους, Νομαρχίες, Επαρχεία και Περιφέρειες, ενώ με τη λήξη του 2003 υπολογίζεται τα ΚΕΠ να έχουν φτάσει τα 1.015. Σε αυτά θα απασχολούνται συνολικά περίπου 3.500 συμβασιούχοι. Ηδη εργάζονται 2.500 άτομα, ενώ προβλέπεται η πρόσληψη άλλων 1.500 με σύμβαση έργου για 16 μήνες σε 200 νέα ΚΕΠ.

Μέχρι στιγμής, οι διοικητικές διαδικασίες που έχουν διεκπεραιωθεί μέσω των ΚΕΠ φτάνουν τις 716, ενώ βρίσκονται στο Εθνικό Τυπογραφείο για πιστοποίηση άλλες 75 διαδικασίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, 69 διαδικασίες διεκπεραιώνονται με μειωμένο χρόνο κατά 54%, ενώ σε 232 διαδικασίες έχουμε μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών κατά 58%. Εφεξής οι πολίτες που προσέρχονται στα ΚΕΠ θα προμηθεύονται με ένα νέο έντυπο στο οποίο θα συγχωνεύονται η αίτηση, η υπεύθυνη δήλωση και όπου απαιτείται η εξουσιοδότηση. Η υπεύθυνη δήλωση μπορεί να συμπληρωθεί σε οποιοδήποτε χαρτί.

Οι νέες υπηρεσίες που παρέχονται μέσω των ΚΕΠ αφορούν κυρίως στον αγροτικό τομέα και στο ΙΚΑ. Συγκεκριμένα 55 διαδικασίες του ΟΓΑ διεκπεραιώνονται μέσω των ΚΕΠ, ανάμεσά τους και η υποβολή συντάξεων. Επίσης, 14 διαδικασίες του ΕΛΓΑ διεκπεραιώνονται από τα ΚΕΠ, ενώ έχει εγκατασταθεί εφαρμογή πληροφόρησης των πολιτών για τις αποζημιώσεις. Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία ηλεκτρονικής σύνδεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ με τα ΚΕΠ, ώστε από εκεί να παίρνουν οι αγρότες τις επιδοτήσεις.

Σε ό,τι αφορά στο ΙΚΑ, προβλέπεται η διεκπεραίωση μέσω των ΚΕΠ 12 διαδικασιών που αφορούν ασφαλιστική ενημερότητα, καθώς και η εφαρμογή του συστήματος των τηλεφωνικών ραντεβού των ιατρείων του ασφαλιστικού φορέα.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Μπαράζ δημοτικού χαρατσώματος

Συνέντευξη της «Αγωνιστικής Κίνησης Δημοτών Ηρακλείου».

Για συνεχιζόμενη επίθεση της Δημοτικής Αρχής Ηρακλείου σε βάρος των δημοτών, έκανε λόγο ο Στέλιος Ορφανός, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών Ηρακλείου» και δημοτικός σύμβουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χτες το πρωί. Αναφερόμενος στα οικονομικά του Δήμου, σημείωσε ότι συνεχίζεται η απελπιστικά μικρή κρατική χρηματοδότηση του Δήμου και η επιβολή χαρατσιών στους δημότες. «Μετά την ελεγχόμενη στάθμευση στο κέντρο και την αύξηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, η παράταξη της πλειοψηφίας στο Δήμο έβαλε αυξήσεις στα τιμολόγια και τέλη της Δημόσιας Επιχείρησης Υδρευσης και Αποχέτευσης Ηρακλείου (ΔΕΥΑΗ) από 8 έως 30%, με κάποιες ελαφρύνσεις σε περιορισμένες κατηγορίες, για να μπορεί να εμφανιστεί δημαγωγικά με δήθεν κοινωνικό πρόσωπο».

Ο Στέλιος Ορφανός, με αφορμή τις αυξήσεις στο νερό, κατήγγειλε, ότι η παράταξη σκόπιμα δεν καλείται στις συνεδριάσεις της ΔΕΥΑΗ που αποφασίζουν τις αυξήσεις, έτσι ώστε να μην έχουν άμεση και έγκυρη ενημέρωση τόσο οι ίδιοι όσο και οι δημότες. Στη συνέχεια, τόνισε ότι - όπως είχε επισημανθεί - προχωρά η επέκταση της μερικής ή προσωρινής απασχόλησης στο Δήμο ή δημοτικές επιχειρήσεις, η υποστήριξη των ελαστικών σχέσεων εργασίας».

Ο Στέλιος Ορφανός τόνισε ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες επαφής και συνεργασίας της παράταξης με όλους τους φορείς της πόλης, με όλες τις δυνάμεις και τους δημότες που έχουν τη διάθεση να αγωνιστούν για τα προβλήματά τους, διαχωρίζοντας τη θέση τους από τις πρακτικές της δημοτικής εξουσίας.

Συγκέντρωση αιρετών του Λεκανοπεδίου

Συγκέντρωση και πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποιούν αύριο, Τετάρτη, οι αιρετοί του Λεκανοπεδίου, διαμαρτυρόμενοι για τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Τη συγκέντρωση διοργανώνει η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, η οποία θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη, και ανάλογα με το αποτέλεσμα αυτής θα προσδιορίσει την παραπέρα στάση της. Θυμίζουμε πως η ΤΕΔΚΝΑ διαμαρτύρεται για την παρακράτηση πόρων υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση και για τη μεταβίβαση κρατικών αρμοδιοτήτων προς τους δήμους χωρίς τους αντίστοιχους πόρους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ