ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούνη 2019 - Κυριακή 16 Ιούνη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ανοίγει την αυλή του και μας περιμένει με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις

Το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, πλατεία Βικτωρίας) ανοίγει την αυλή του και μας καλεί να παρακολουθήσουμε ενδιαφέρουσες πολιτιστικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις μέσα στον Ιούνη. Φυσικά, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι πρόβες και οι προετοιμασίες των πολιτιστικών ομάδων της ΚΝΕ για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Μιλώντας με την Κατερίνα Στύλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτισμού του ΚΣ, για τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, μας λέει ότι κατά κάποιον τρόπο αποτελούν και την «κορύφωση» μιας ολόκληρης χρονιάς. Μιας χρονιάς όπου πραγματοποιήθηκαν ακόμα περισσότερα βήματα στο να γίνει το Στέκι μια πραγματική κυψέλη δημιουργίας και ανάτασης για τους νέους, δίνοντας διέξοδο για τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.

Οπως μας λέει η Κατερίνα, «με αυτές τις εκδηλώσεις που προγραμματίζουμε θέλουμε ακόμα περισσότεροι νέοι να κάνουν "στέκι" το Στέκι μας, να γνωρίσουν την ΚΝΕ και μέσα από την επαφή τους με τον πολιτισμό. Να συζητήσουμε μαζί τους για την ανάγκη ενίσχυσης του ΚΚΕ.

"Πρωταγωνιστής" σε αυτές τις εκδηλώσεις είναι η νεανική δημιουργία, στην οποία η ΚΝΕ, άλλωστε, διαχρονικά δίνει βήμα και ώθηση. Ο χώρος της αυλής θα διαμορφωθεί με μεράκι από τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ για να υποδεχτεί την καλοκαιρινή μας δραστηριότητα. Φυσικά, δεν τελειώνουμε εδώ. Τις επόμενες βδομάδες θα κυκλοφορήσει και κάλεσμα συμμετοχής για τις πολιτιστικές ομάδες της ΚΝΕ και τα μαθήματα που θα διοργανώσουμε του χρόνου, που φιλοδοξούμε να είναι ακόμα περισσότερα!».

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Το Σάββατο 15 Ιούνη, στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση πάνω στο έργο του κομμουνιστή διανοητή Μπέρτολτ Μπρεχτ. Την εισήγηση, που θα βασίζεται στα πρακτικά του Επιστημονικού Συνεδρίου που είχε πραγματοποιήσει το Κόμμα για τον Μπ. Μπρεχτ, θα κάνει ο Ντίνος Τζαβάρας, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ. Ξεχωριστό κάλεσμα απευθύνεται για τη συγκεκριμένη εκδήλωση στα μέλη και τους συντελεστές της θεατρικής ομάδας της ΚΝΕ, που δουλεύουν πάνω στο κείμενο του Μπρεχτ «Τα όπλα της κυρα - Καράρ», με σκοπό να το παρουσιάσουν στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Για το συγκεκριμένο έργο, που έγραψε ο Μπρεχτ για τον αγώνα του ισπανικού λαού ενάντια στον φασίστα Φράνκο, είχε αναφέρει ο ίδιος σε επιστολή του, το 1938: «Το έργο αυτό είναι μια έκκληση προς τους καταπιεσμένους, να ξεσηκωθούν στο όνομα της ανθρωπότητας ενάντια στους καταπιεστές τους. Γιατί σε τέτοιους καιρούς η ανθρωπότητα πρέπει να πάρει πολεμική θωριά, για να μην εξοντωθεί».

Την Κυριακή 16 Ιούνη, στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με μαθητές και δασκάλους του Στεκιού, για να συζητήσουν για την ανάγκη ενίσχυσης του ΚΚΕ στις ερχόμενες εκλογές. Θα μιλήσει η Μυρτώ Πετάση, Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Καλλιτεχνών της ΚΝΕ.

Την Παρασκευή 21 Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Μουσικής, στις 20.30, θα πραγματοποιηθεί συναυλία από το μουσικό σχήμα Cloud Seven. Ενα επταμελές σχήμα από νέους μουσικούς, που μετρά ήδη παρουσία σε σημαντικές εκδηλώσεις. Γνωστά και άγνωστα έργα του κινηματογραφικού ρεπερτορίου, υπέροχες μελωδίες που «έντυσαν» μουσικά ταινίες - σταθμούς θα «ταξιδέψουν» όσους βρεθούν στην όμορφη αυλή του Στεκιού. Ακόμα, θα παρουσιαστούν και πρωτότυπες διασκευές γνωστών και αγαπημένων κομματιών. Οπως είπε η Κατερίνα Μαυροειδή, που έχει και τη μουσική επιμέλεια της συγκεκριμένης συναυλίας, «η παρουσία μας εδώ είναι καταρχάς ένα "ευχαριστώ" προς την ΚΝΕ και τα παιδιά του Στεκιού, που μας παραχώρησε δωρεάν το χώρο για να κάνουμε πρόβες και να μελετάμε. Δεν είναι κάτι που το συναντάμε στην καθημερινότητά μας. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό για εμάς που η ΚΝΕ μάς δίνει το χώρο και το χρόνο να παρουσιάσουμε αυτή μας την προσπάθεια».

Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Σταυρινός (πιάνο), Κατερίνα Μαυροειδή (βιολί), Παύλος Χαρμπαλής (βιόλα), Ευταξία Πυρπύλη (τσέλο) και Κώστας Ραγκούσης (κρουστά).

Το Σάββατο 29 Ιούνη, στις 20.00, η ομάδα του Στεκιού προσκαλεί σε βραδιά Flamenco που θα πραγματοποιηθεί από τους μαθητές του Στεκιού. Νέοι άνθρωποι, όλη αυτήν τη χρονιά, με δασκάλα την Βάσια Κατσιγιάννη, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν μαθήματα αυτής της τόσο ξεχωριστής τέχνης, να έρθουν σε επαφή με τον χορό, τη μουσική και την ιδιαίτερη ισπανική κουλτούρα.

  • Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις, όποιος επιθυμεί μπορεί να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 210.8823.674 από τις 14.00 έως τις 21.00 και στο e-mail: steki@kne.gr

Η μοναδική συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου αυτό το καλοκαίρι, στο Ηρώδειο

Σταυρός του Νότου / Γραμμές των οριζόντων

Μια μουσική παράσταση για τρεις φωνές, τρία πιάνα και πνευστά

Το Σάββατο 29 Ιούνη στο Ηρώδειο, το κοινό της Αθήνας θα έχει ακόμα μια ευκαιρία να ταξιδέψει στην ποίηση του Νίκου Καββαδία, μέσα από τη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου, του ανθρώπου που, μέσω της μελοποίησής του, μας βοήθησε να κατανοήσουμε βαθύτερα την ποίηση του Ν. Καββαδία. Μας έμαθε ότι ο Καββαδίας δεν είναι απλώς ο ποιητής της θάλασσας και των ναυτικών, αλλά ένας ποιητής που μίλησε για την ελευθερία και την αξία της ανατροπής, ένας ποιητής που μας προέτρεψε να «λυπηθούμε γι' αυτούς που δεν ονειρεύονται». Αυτά τα επίπεδα ανέδειξε ο μουσικοσυνθέτης με τη μελοποίησή του και δικαιώθηκε, καθώς αυτά τα τραγούδια έγιναν πολύ αγαπητά και πλέον διαχρονικά.

Η μορφή με την οποία παρουσιάζονται τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου είναι η τελευταία προσέγγιση του συνθέτη και απαιτεί από τους μουσικούς μεγάλη πειθαρχία, δυνατότητες αυτοσχεδιασμού και υψηλές δεξιοτεχνικές ικανότητες. Είναι η κατάληξη των συνεχών αναζητήσεων του συνθέτη όλα τα χρόνια που μεσολάβησαν από τη σύνθεση των τραγουδιών μέχρι σήμερα.

Μαζί του στη σκηνή θα βρίσκονται οι εξαίρετοι μουσικοί Θοδωρής Οικονόμου και Μάξιμος Δράκος (πιάνο), Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά) και οι ερμηνευτές Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης και Χρήστος Θηβαίος.

  • Προπώληση εισιτηρίων: ticketmaster.gr, greekfestival.gr, εκδοτήρια Ελληνικού Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου), ταμεία Ηρωδείου, tameia@greekfestival.gr, ομαδικές κρατήσεις στο tickets@greekfestival.gr

Η πολιτιστική ατζέντα της βδομάδας

Οι δράσεις για τα 10 χρόνια του Μουσείου της Ακρόπολης:

Ορχηστρική συναυλία με τον Σταύρο Ξαρχάκο, την Τετάρτη 19 Ιούνη στις 21.00. Θα ακουστούν γνωστά μουσικά έργα του ιδίου και των Μίκη Θεοδωράκη, Βασίλη Τσιτσάνη, Μάρκου Βαμβακάρη και Μάνου Χατζηδάκι. Τη συγκεκριμένη βραδιά, το Μουσείο θα λειτουργήσει με εκτεταμένο ωράριο, από τις 8 μ.μ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα, με ελεύθερη είσοδο τις συγκεκριμένες ώρες.

Την Πέμπτη 20 Ιούνη, μέρα των γενεθλίων του Μουσείου, η είσοδος στους εκθεσιακούς χώρους της μόνιμης συλλογής θα είναι ελεύθερη για το κοινό από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Από την Παρασκευή 21 Ιούνη θα είναι επισκέψιμη για το κοινό ανεσκαμμένη έκταση 4.000 τ.μ. με σπίτια, εργαστήρια, λουτρά και δρόμους μιας αρχαίας αθηναϊκής γειτονιάς, που βρίσκεται κάτω από το Μουσείο της Ακρόπολης.

Συνεχίζεται, με ελεύθερη είσοδο, στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων η έκθεση «ΣΜΙΛΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης».

***

Την Τρίτη 18 Ιούνη, στις 21.30 στον θερινό δημοτικό κινηματογράφο Καισαριανής «Αιολία», η Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανής «Σκοπευτήριο» προβάλλει την αριστουργηματική ανατολικογερμανική ταινία «Γυμνό ανάμεσα στους λύκους» (1963) του Φρανκ Μπάιερ. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Απτις Μπρούνο, ο οποίος ήταν και αυτός κρατούμενος στο στρατόπεδο του Μπούχενβαλντ, όπου εκτυλίσσεται η ιστορία. Το Μπούχενβαλντ ήταν από τα πιο παλιά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ιδρύθηκε το 1937 και στην αρχή κρατούνταν κυρίως Γερμανοί κομμουνιστές και αντιφασίστες. Εως το 1945 κρατήθηκαν 240.000 άνθρωποι από 32 χώρες. Το καλοκαίρι του 1943, με πρωτοβουλία και καθοδήγηση των κομμουνιστών, ιδρύθηκε διεθνής επιτροπή, μια παράνομη οργάνωση. Από τις αρχές του Απρίλη του '45 η οργάνωση αυτή αριθμούσε 178 ομάδες. Αποκορύφωμα της αντίστασης ήταν η συστηματική προετοιμασία της απελευθέρωσης του στρατοπέδου, που σηματοδοτήθηκε με τον ξεσηκωμό των κρατουμένων και την κατάληψη του στρατοπέδου στις 11 Απρίλη 1945.


Από τη μια ο τρόμος και η αθλιότητα των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και από την άλλη η ελπίδα, η αλληλεγγύη, η οργάνωση, η βαθιά ανθρωπιά, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, που είχε αναπτυχθεί στους κρατούμενους.

Οταν μια ομάδα φυλακισμένων μεταφέρεται από το Αουσβιτς, ένα τετράχρονο παιδί μπαίνει λαθραία στο στρατόπεδο μέσα σε μια βαλίτσα. Είναι εβραϊκής καταγωγής και γεννημένο στο Αουσβιτς, και αν αυτό γίνει αντιληπτό θα το σκοτώσουν. Μια ομάδα κρατουμένων αποφασίζει να το προστατέψει από τα χέρια των Γερμανών, και παρόλο που δεν μπορούν να φυγαδεύσουν το παιδί έξω από το Μπούχενβαλντ, καταφέρνουν να το κρύψουν, μεταφέροντάς το από το ένα μέρος του στρατοπέδου στο άλλο, όσο οι ναζί κάνουν περιπολίες.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

***

Την Τετάρτη 19 Ιούνη, ο Γιώργος Νταλάρας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσιάζει στο Ηρώδειο συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Σμύρνης, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Χακάν Σενσόι.

Επιλογή τραγουδιών Ελλήνων συνθετών, μπαλάντες της Μεσογείου, παραδοσιακά τραγούδια, καθώς και ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα με τραγούδια από τη «Μικρά Ασία» του Απόστολου Καλδάρα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.

***

Με τον «Οιδίποδα» του Ρόμπερτ Γουίλσον ανοίγει την Παρασκευή 21 Ιούνη το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Η παράσταση ακολουθεί την ιστορία του Οιδίποδα χρονολογικά, χωρίς να συμπίπτει απολύτως με τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, από τη στιγμή της γέννησής του και της εγκατάλειψής του ως βρέφους μέχρι τη στιγμή της τύφλωσής του. Δύο «μάρτυρες», ένας άντρας και μια γυναίκα, μας μεταφέρουν αυτά που βλέπουν...Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ