Σάββατο 15 Ιούνη 2019 - Κυριακή 16 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η πολιτιστική ατζέντα της βδομάδας

Οι δράσεις για τα 10 χρόνια του Μουσείου της Ακρόπολης:

Ορχηστρική συναυλία με τον Σταύρο Ξαρχάκο, την Τετάρτη 19 Ιούνη στις 21.00. Θα ακουστούν γνωστά μουσικά έργα του ιδίου και των Μίκη Θεοδωράκη, Βασίλη Τσιτσάνη, Μάρκου Βαμβακάρη και Μάνου Χατζηδάκι. Τη συγκεκριμένη βραδιά, το Μουσείο θα λειτουργήσει με εκτεταμένο ωράριο, από τις 8 μ.μ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα, με ελεύθερη είσοδο τις συγκεκριμένες ώρες.

Την Πέμπτη 20 Ιούνη, μέρα των γενεθλίων του Μουσείου, η είσοδος στους εκθεσιακούς χώρους της μόνιμης συλλογής θα είναι ελεύθερη για το κοινό από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Από την Παρασκευή 21 Ιούνη θα είναι επισκέψιμη για το κοινό ανεσκαμμένη έκταση 4.000 τ.μ. με σπίτια, εργαστήρια, λουτρά και δρόμους μιας αρχαίας αθηναϊκής γειτονιάς, που βρίσκεται κάτω από το Μουσείο της Ακρόπολης.

Συνεχίζεται, με ελεύθερη είσοδο, στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων η έκθεση «ΣΜΙΛΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης».

***

Την Τρίτη 18 Ιούνη, στις 21.30 στον θερινό δημοτικό κινηματογράφο Καισαριανής «Αιολία», η Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανής «Σκοπευτήριο» προβάλλει την αριστουργηματική ανατολικογερμανική ταινία «Γυμνό ανάμεσα στους λύκους» (1963) του Φρανκ Μπάιερ. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Απτις Μπρούνο, ο οποίος ήταν και αυτός κρατούμενος στο στρατόπεδο του Μπούχενβαλντ, όπου εκτυλίσσεται η ιστορία. Το Μπούχενβαλντ ήταν από τα πιο παλιά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ιδρύθηκε το 1937 και στην αρχή κρατούνταν κυρίως Γερμανοί κομμουνιστές και αντιφασίστες. Εως το 1945 κρατήθηκαν 240.000 άνθρωποι από 32 χώρες. Το καλοκαίρι του 1943, με πρωτοβουλία και καθοδήγηση των κομμουνιστών, ιδρύθηκε διεθνής επιτροπή, μια παράνομη οργάνωση. Από τις αρχές του Απρίλη του '45 η οργάνωση αυτή αριθμούσε 178 ομάδες. Αποκορύφωμα της αντίστασης ήταν η συστηματική προετοιμασία της απελευθέρωσης του στρατοπέδου, που σηματοδοτήθηκε με τον ξεσηκωμό των κρατουμένων και την κατάληψη του στρατοπέδου στις 11 Απρίλη 1945.


Από τη μια ο τρόμος και η αθλιότητα των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και από την άλλη η ελπίδα, η αλληλεγγύη, η οργάνωση, η βαθιά ανθρωπιά, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, που είχε αναπτυχθεί στους κρατούμενους.

Οταν μια ομάδα φυλακισμένων μεταφέρεται από το Αουσβιτς, ένα τετράχρονο παιδί μπαίνει λαθραία στο στρατόπεδο μέσα σε μια βαλίτσα. Είναι εβραϊκής καταγωγής και γεννημένο στο Αουσβιτς, και αν αυτό γίνει αντιληπτό θα το σκοτώσουν. Μια ομάδα κρατουμένων αποφασίζει να το προστατέψει από τα χέρια των Γερμανών, και παρόλο που δεν μπορούν να φυγαδεύσουν το παιδί έξω από το Μπούχενβαλντ, καταφέρνουν να το κρύψουν, μεταφέροντάς το από το ένα μέρος του στρατοπέδου στο άλλο, όσο οι ναζί κάνουν περιπολίες.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

***

Την Τετάρτη 19 Ιούνη, ο Γιώργος Νταλάρας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσιάζει στο Ηρώδειο συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Σμύρνης, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Χακάν Σενσόι.

Επιλογή τραγουδιών Ελλήνων συνθετών, μπαλάντες της Μεσογείου, παραδοσιακά τραγούδια, καθώς και ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα με τραγούδια από τη «Μικρά Ασία» του Απόστολου Καλδάρα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.

***

Με τον «Οιδίποδα» του Ρόμπερτ Γουίλσον ανοίγει την Παρασκευή 21 Ιούνη το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Η παράσταση ακολουθεί την ιστορία του Οιδίποδα χρονολογικά, χωρίς να συμπίπτει απολύτως με τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, από τη στιγμή της γέννησής του και της εγκατάλειψής του ως βρέφους μέχρι τη στιγμή της τύφλωσής του. Δύο «μάρτυρες», ένας άντρας και μια γυναίκα, μας μεταφέρουν αυτά που βλέπουν...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ