ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ»
Στην Ολομέλεια τα νέα προκλητικά προνόμια του κεφαλαίου

Σήμερα ψηφίζεται το νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση δίνει στο κεφάλαιο νέες μεγάλες φοροαπαλλαγές, ενισχύσεις και προνόμια κάθε είδους, την ίδια ώρα που τσακίζει το λαό

Σε πλήρη εξέλιξη είναι από χτες η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νέο «αναπτυξιακό νόμο» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί απόψε με την ψήφισή του. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο 85 άρθρων, με το οποίο η κυβέρνηση έρχεται να προσφέρει απλόχερα στο μεγάλο κεφάλαιο νέες μεγάλες φοροαπαλλαγές, χρηματοδοτήσεις, ενισχύσεις και σειρά ακόμα προνομίων, αφού πρώτα έχει εξασφαλίσει με τα απανωτά αντιλαϊκά μέτρα το ασταμάτητο «στύψιμο» του λαού.

Χαρακτηριστική είναι βέβαια και η στάση των άλλων αστικών κομμάτων, τα οποία ασκούν κριτική στο νομοσχέδιο ζητώντας να διασφαλιστούν ακόμα περισσότερα προνόμια στο κεφάλαιο... Από μια τέτοια βάση, δήλωσαν ότι ψηφίζουν κατά επί της αρχής, πυροδοτώντας μία αντιπαράθεση αποκαλυπτική για την κοινή τους στρατηγική στόχευση, που είναι η στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Ενδεικτικά, η ΝΔ, μέσω της ειδικής της αγορήτριας, Αννας Ασημακοπούλου, «κατακεραύνωσε» την κυβέρνηση επειδή «ο αναπτυξιακός νόμος ήρθε καθυστερημένα και χωρίς αναδρομικότητα». «Η ανάπτυξη θα έρθει από τον ιδιωτικό τομέα, την επιχειρηματικότητα», σημείωσε, και πρόσθεσε πως κάτι τέτοιο δεν εξασφαλίζεται «με αυτό το επίπεδο φορολόγησης». Απαίτησε «να μειωθεί η φορολογία, διαφορετικά δεν θα έρθουν επενδύσεις», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο κοροϊδία και δείχνοντας πως ο καβγάς είναι για το ποιος θα εξασφαλίσει τα εύσημα του κεφαλαίου κατέληξε ότι η ΝΔ καταψηφίζει γιατί «η ανάπτυξη δεν θα έρθει με κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου»...

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, διαμαρτυρήθηκε επειδή «ο αναπτυξιακός νόμος αποκλείει τις μεγάλες επενδύσεις», ενώ ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γ. Αμυράς, ανέφερε ότι η Βουλγαρία έχει πιο προωθημένο φορολογικό σύστημα. Από την Ενωση Κεντρώων, ο Μ. Γεωργιάδης κατέθεσε 9 προτάσεις του κόμματός του για την «πραγματική» ανάπτυξη «της ιδιωτικής πρωτοβουλίας», ενώ από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, ο Β. Καρακώστας δήλωσε ότι καταψηφίζει γιατί ο «αναπτυξιακός νόμος» δεν προσφέρει «επενδυτικά κίνητρα στο μεγαλύτερο μέρος των επιχειρηματιών»!!!

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, δείχνοντας λίγο - πολύ ότι οι διαφωνίες τους είναι στα επιμέρους ανέφερε: «Προσπαθώ να κατανοήσω την κριτική που ασκείτε στον αναπτυξιακό νόμο. Δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω τα επιχειρήματα». Για να προσθέσει: «Παραλάβαμε χαοτική κατάσταση με τους δύο προηγούμενους επενδυτικούς νόμους, με τα 6,5 δισ. χρωστούμενα, τον ενάμιση χρόνο για την επιλογή επένδυσης (...) με τεράστια χρέη προς τους ιδιώτες. Αν μας κάνετε κριτική ότι δεν στηρίζουμε τους ιδιώτες επενδυτές, αυτό το σύστημα που εφαρμόσατε τόσα χρόνια στήριζε τον ιδιώτη επενδυτή;».

Ο «αναπτυξιακός νόμος» απαντά στις σημερινές ανάγκες του κεφαλαίου

Στην αντίπερα όχθη, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, αφού έκανε καθαρό ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει και επί της αρχής και επί των άρθρων, επισήμανε ότι ο «αναπτυξιακός νόμος» της κυβέρνησης «έχει διαφορές» με τους προηγούμενους «γιατί και οι ανάγκες του κεφαλαίου δεν είναι ίδιες πριν 5 - 10 χρόνια. Ομως, στρατηγικά οι αναπτυξιακοί νόμοι κινούνται όλοι στην ίδια κατεύθυνση και βηματισμό», που είναι οι ανάγκες του κεφαλαίου.

Δείχνοντας ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια πολιτική με τις προηγούμενες σύγκρινε την ομιλία του σημερινού υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, με αυτή που συνόδευσε ο υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τον δικό της «αναπτυξιακό νόμο», όπου και τότε όπως και τώρα γινόταν λόγος για εξωστρέφεια, για νέες θέσεις εργασίας κ.λπ., λέγοντας ότι «αξιοποιείτε τα ίδια επιχειρήματα γιατί υπηρετείτε τους ίδιους στόχους».

Δείχνοντας ότι όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις αυτό που έκαναν ήταν να ενισχύουν τα μονοπώλια ενώ ξεζουμίζουν το λαό, επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια δόθηκαν 12 δισ. ευρώ κρατικές ενισχύσεις και έγιναν επενδύσεις ύψους 32 δισ. ευρώ.

Οσο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τόνισε ότι όσες δημιουργηθούν θα είναι σε καθεστώς εργασιακής ζούγκλας, επισημαίνοντας ότι «η καπιταλιστική ανάπτυξη» προϋποθέτει «μισθούς πείνας, εργαζόμενους με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα» και άγρια φοροεπιδρομή.

«Τα καλά νέα, τις καλές ειδήσεις θα τις φέρουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα με τον αγώνα τους. Η καλύτερη άμυνα είναι η αντεπίθεση», τόνισε. Ειδική αναφορά έκανε, τέλος, στην τροπολογία που κατέθεσε του ΚΚΕ για την επαναφορά του αφορολόγητου για τους αυτοαπασχολούμενους.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο «αναπτυξιακός νόμος» υπηρετεί το κεφάλαιο από την πρώτη μέχρι την τελευταία του παράγραφο

Απόσπασμα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο «STAR»

Στο πλαίσιο της συνέντευξής του προχτές το βράδυ στο «STAR», ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ρωτήθηκε σχετικά με τον «αναπτυξιακό νόμο».

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα:

-- Θα ψηφίσετε τον «αναπτυξιακό νόμο»;

-- Οχι, βέβαια.

-- Γιατί λέτε «όχι βέβαια»; Εδώ υπάρχει άλλο ένα ζήτημα για το οποίο δέχεστε κριτική. Λέτε ότι το ΚΚΕ, λέγοντας ότι η πρότασή του είναι μια διαφορετική εξουσία από αυτή που υπάρχει σήμερα, ένα άλλου είδους κράτος, σε ορισμένα σημερινά είστε κάθετα αρνητικοί, ενώ πρέπει η αγορά να επιζήσει. Δηλαδή, μέχρι να έρθει η δική σας διαφορετική πρόταση...

-- Οχι, δεν ισχύει αυτό. Αυτό είναι παραμύθια για μικρά παιδιά. Το ΚΚΕ πρωτοστατεί και για το σήμερα. Εμείς αυτά που παλεύουμε είναι για να μην ματώνει ο λαός.

Εμείς λέμε το εξής: Ο «αναπτυξιακός νόμος», από την πρώτη μέχρι την τελευταία παράγραφό του, δίνει φοροαπαλλαγές μόνο σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Δίνει τα 20 εκατ. ευρώ, όχι για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για αυτοαπασχολούμενους, μικρούς, μεσαίους, βιοτεχνίες κ.λπ. Δίνει σε μεγάλους επιχειρηματίες ιδιώτες 20 εκατ. ευρώ χωρίς ίδια κεφάλαια, χωρίς καμία υποχρέωση ότι θα την κάνουν την επένδυση, θα τη συνεχίσουν με συγκεκριμένες προϋποθέσεις ελέγχου. Και όλα αυτά εν ονόματι να γίνει η ανάπτυξη. Μα δεν πρόκειται να γίνει ανάπτυξη έτσι. Θα είναι ανάπτυξη για λίγους...

-- Θέσεις εργασίας δεν θα δημιουργηθούν;

-- Οι θέσεις εργασίες, αυτές οι λίγες που θα δημιουργηθούν, θα δημιουργηθούν με τη στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων. Γιατί παράλληλα στον ίδιο νόμο δίνει κάλυψη του «υπέρογκου μισθολογικού κόστους». Ξέρετε τι σημαίνει αυτό για τον επιχειρηματία. «Μισθολογικό κόστος» θεωρεί αυτό που ιδρώνει, που ματώνει ο εργάτης στη μηχανή, μέσα στο εργοστάσιο, για να βγάλει στο 8ωρο, στην υπερωρία κ.λπ. Θα του μειώσει το «μισθολογικό κόστος», θα του έχει προστασία για τον επιχειρηματικό κίνδυνο.

Βεβαίως, συμφέρει κάποιους. Συμφέρει μεγάλους επιχειρηματίες. Ο μικρός δεν θα πάρει τίποτα από αυτό. Αντίθετα, θα τον ξεκληρίσει πιο γρήγορα και όχι με την έννοια που ξεκληρίζει την αγροτιά, γιατί και εκεί είναι μεγάλο θέμα. Θα ξεκληρίσει τον αυτοαπασχολούμενο, το μικρό επιχειρηματία, θα τον αφομοιώσει, θα τον αγοράσει ο μεγαλύτερος, θα πτωχεύσει εκείνος, θα βάλει λουκέτο στο μαγαζί του. Αυτή θα είναι η κατάληξη.

70 ΧΡΟΝΙΑ ΔΣΕ
Εκδρομή - προσκύνημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, διοργανώνει 6ήμερη εκδρομή - προσκύνημα σε περιοχές της ηρωικής δράσης του ΔΣΕ σε Γράμμο και Βίτσι (Φλώρινα, Πρέσπες, Καστοριά, Νεστόριο, Κόνιτσα, Δυτικό Γράμμο, Μαστοροχώρια), αλλά και σε περιοχές της Αλβανίας όπου, προσωρινά, νοσηλεύτηκαν, πέρασαν και φιλοξενήθηκαν μαχητές του ΔΣΕ (Ελμπασάν, Τίρανα, Δυρράχιο, Αυλώνας, Αγιοι Σαράντα).

Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα από 1 έως 6 Ιούλη (5 διανυκτερεύσεις σε Φλώρινα, Καστοριά, Καλαμπάκα και Τίρανα, Αγιους Σαράντα στην Αλβανία).

Καλούνται οι συναγωνιστές και φίλοι της Αντίστασης και του ΔΣΕ, απόγονοι και επαναπατρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες, να δηλώσουν τη συμμετοχή τους, όσοι δεν πρόλαβαν, στις λίγες επόμενες μέρες που απομένουν, στα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, Πεδίον του Αρεως, τηλ. 210.8222.952).

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
«Αντάμωμα» στη Νάουσα

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) διοργανώνει στη Νάουσα, την Κυριακή 26/6, το καθιερωμένο αντάμωμα των πολιτικών προσφύγων και αντιστασιακών.

Για τη συμμετοχή από την Αθήνα, όσων επιθυμούν, τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ οργανώνουν διήμερη εκδρομή με πούλμαν, το Σάββατο 25/6 και την Κυριακή 26/6 (τιμή συμμετοχής ανά άτομο 60 ευρώ σε δωμάτιο δίκλινο και 80 ευρώ για μονόκλινο). Περιλαμβάνονται οι μετακινήσεις με το πούλμαν και το ξενοδοχείο (με πρωινό).

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 210.8222.952, κάθε μέρα εκτός Σαββατοκύριακου (9 π.μ. - 1 μ.μ.).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ