ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ
Τρίβουν τα χέρια τους οι μεγαλοεπιχειρήσεις

Αντιμεταναστευτικά μνημόνια και συμφωνίες, που δημιουργούν νέα πεδία υπερκερδοφορίας για το κεφάλαιο στις δύο χώρες, υπέγραψαν μεταξύ τους Ελληνες και Τούρκοι υπουργοί

Οι επιχειρηματίες και οι κυβερνήσεις τους πανηγυρίζουν για τις συμφωνίες των υπερκερδών. Οι λαοί πρέπει να «κουμπώνονται» και να ανησυχούν για το μέλλον

Eurokinissi

Οι επιχειρηματίες και οι κυβερνήσεις τους πανηγυρίζουν για τις συμφωνίες των υπερκερδών. Οι λαοί πρέπει να «κουμπώνονται» και να ανησυχούν για το μέλλον
Ξεκίνησε χτες, με την υπογραφή είκοσι δύο συμφωνιών, διακηρύξεων και δηλώσεων μεταξύ υπουργείων της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης, η δημιουργία ενός κοινού και μόνιμου ελληνοτουρκικού πολιτικού μηχανισμού, ο οποίος αναλαμβάνει στο εξής να επεξεργάζεται και να προωθεί κοινές πολιτικές σε τομείς της οικονομίας (ενέργεια, τουρισμός, χρηματοπιστωτικό σύστημα), του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της ασφάλειας.

Με τον τρόπο αυτό η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να δημιουργήσει το απαραίτητο κλίμα που θα της επιτρέψει να προωθήσει και τις διευθετήσεις που προετοιμάζονται κάτω από το τραπέζι και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για τη ρύθμιση των συνοριακών «μικροδιαφορών» - κατά την ορολογία του Θ. Πάγκαλου -, είτε με απευθείας διαπραγματεύσεις είτε με την παραπομπή τους στη Διαιτησία ή στο Δικαστήριο της Χάγης.

Τα είκοσι ένα κείμενα που συνυπογράφτηκαν χτες, μαζί με το κοινό ανακοινωθέν που υπέγραψαν οι δύο πρωθυπουργοί, δημιουργούν το νομικό πλαίσιο εντός του οποίου θα δημιουργηθεί και θα λειτουργήσει ο κοινός ελληνοτουρκικός πολιτικός μηχανισμός. Στο πλαίσιο αυτό, όπως έγραψε χτες ο «Ρ», θα πραγματοποιούνται τακτικές συναντήσεις (δύο τουλάχιστον το χρόνο) των αντίστοιχων υπουργείων καθώς και ένα κοινό ελληνοτουρκικό υπουργικό συμβούλιο (Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας) υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών, το οποίο θα επικυρώνει τα όσα σε υπουργικό επίπεδο συμφωνούνται.

Νέο πεδίο δράσης για το κεφάλαιο

Τα όσα συμφωνήθηκαν χτες και τα κείμενα που υπογράφτηκαν, από τη στιγμή που θα υλοποιηθούν, θα δημιουργήσουν ένα νέο ενιαίο και ευρύτερο πεδίο δραστηριοποίησης για την εξασφάλιση υπερκερδών στο κεφάλαιο.

Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, υπέγραψε με τον Τούρκο υπουργό Επικρατείας, Ζαφέρ Τσαγλαϊάν, κοινή διακήρυξη για την προώθηση της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας. Επίσης, οι αρμόδιοι υπουργοί υπέγραψαν συμφωνία για την επαναπροώθηση προς την Τουρκία «μη νομίμως εισερχομένων μεταναστών», σφίγγοντας τη θηλιά στους κατατρεγμένους και στους διωγμένους από τις πατρίδες τους. Υπογράφτηκε ακόμη κοινή Διακήρυξη για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό και μνημόνιο συναντίληψης στον τομέα της ενέργειας.

-- Ειδικότερα, με την Κοινή Διακήρυξη για την οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία δημιουργείται το πλαίσιο για την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων σε τομείς αμοιβαίου επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, ειδικότερα για την προώθηση του εμπορίου, των επενδύσεων και της συνεργασίας σε υποθέσεις που αφορούν στη ναυτιλία. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται σε τομείς όπως οι κατασκευές, οι επικοινωνίες, η ενέργεια, οι ιχθυοκαλλιέργειες, ο τραπεζικός τομέας και ο τουρισμός.

«Πρόκειται για ένα ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης, διεύρυνσης και εξειδίκευσης της συνεργασίας Ελλάδος -Τουρκίας στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων. Επίσης, αυτή η Κοινή Διακήρυξη σηματοδοτεί την επιδίωξη συνεργασίας και σε τρίτες χώρες όπου υπάρχει κοινό επιχειρηματικό συμφέρον», δήλωσε η Λούκα Κατσέλη.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των επενδύσεων η υπουργός συνυπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Αλί Μπαμπατζάν, το οποίο προωθεί, μεταξύ άλλων, τη συνεργασία των δύο φορέων στον εντοπισμό επιχειρηματικών ευκαιριών και στις δύο χώρες, στους τομείς των κατασκευών, της τεχνολογίας και σε άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

-- Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπεσίρ Αταλάι, υπέγραψαν διμερή συμφωνία για την επαναπροώθηση προς την Τουρκία «μη νομίμως εισερχομένων» μεταναστών. Σε κοινή απόφαση που υπογράφτηκε, η Τουρκία συμφώνησε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, της πιο άγριας δηλαδή αντιμετώπισης των μεταναστών.

Σύμφωνα με το άρθρο 12 του Πρωτοκόλλου, η Τουρκία θα ορίσει ένα λιμάνι στη Σμύρνη ή κοντά σε αυτή, με στόχο να λειτουργήσει σε χρονικό διάστημα τριών μηνών ως συνοριακός σταθμός, ο οποίος θα χρησιμοποιείται για την επαναπροώθηση «μη νομίμως εισερχομένων» μεταναστών. Επιπλέον, στο πλαίσιο του διμερούς πρωτοκόλλου, η τουρκική πλευρά συμφώνησε να δέχεται ετησίως τουλάχιστον 1.000 αιτήματα επανεισδοχής.

-- Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, και ο Τούρκος ομόλογός του, Ερτουργρούλ Γκιουνάι, υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη για τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Μεταξύ άλλων προβλέπει:

  • Την προώθηση κοινών (ελληνοτουρκικών) ταξιδιωτικών πακέτων προς τρίτες χώρες, κυρίως προς την Κίνα. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα πραγματοποιηθεί στις 30 του Μάη κοινό ταξίδι Κινέζων αξιωματούχων από το χώρο του τουρισμού προς Ελλάδα και Τουρκία.
  • Τη διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμού κυρίως μέσω των πολιτιστικών διαδρομών (π.χ. Δρόμοι του Κρασιού, Δρόμοι της Ελιάς, κ.ά.)
  • Τη διεξαγωγή του 8ου Ελληνοτουρκικού Φόρουμ για τον Τουρισμό στην Αθήνα, στο τέταρτο τρίμηνο του 2010.

-- Με το Μνημόνιο Κατανόησης και της κοινής διακήρυξης μεταξύ των υπουργείων Παιδείας των δύο χωρών δημιουργείται το πλαίσιο μέσα στο οποίο οι δύο χώρες θα επανεξετάσουν ζητήματα (εκπαιδευτικά, εκλογή μουφτή, κλπ.) που αφορούν στην «τουρκική», όπως με νόημα την αποκάλεσε ο Ερντογάν, μειονότητα της Θράκης και της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη (επαναλειτουργία Θεολογικής Σχολής της Χάλκης).

-- H υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, και ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Τανέρ Γιλντίζ, υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης (MoU) στον τομέα της ενέργειας. Με το μνημόνιο αυτό σφραγίζεται η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας για την επίτευξη της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, μέσω της διαφοροποίησης διαδρομών και πηγών.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο χώρες συμφώνησαν στην προώθηση του διασυνδετικού αγωγού Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (ITGI), αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί μία εκ των προωθημένων επιλογών, με στρατηγικό στόχο να καταστήσει εφικτή τη μεταφορά των ποσοτήτων φυσικού αερίου της Μέσης Ανατολής και της Κασπίας στην Ευρώπη.

Επιπλέον, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να υπάρξει σύσφιξη στους ενεργειακούς δεσμούς στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας, όπως ηλιακή, αιολική ενέργεια, ηλιακή θέρμανση και ψύξη, κ.ά. Σε αυτούς τους τομείς συμφωνήθηκε η συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων, προκειμένου να δημιουργηθούν επιχειρηματικές ευκαιρίες για αμοιβαίες επενδύσεις.

-- Ανάλογα μνημόνια και διακηρύξεις, με τα οποία δημιουργείται το πλαίσιο για την ενοποίηση των δικτύων στις μεταφορές, τις επικοινωνίες και τις υποδομές, υπέγραψε με τον Τούρκο συνάδελφό του ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Δ. Ρέππας.


ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Πανηγύρι για μπίζνες και οι λαοί στη γωνία

Απέναντι στην ειρήνη των λαών, οι μεγαλοεπιχειρηματίες αντιτάσσουν την «ειρήνη των κερδών» τους, όπως προέκυψε και από τις τοποθετήσεις τους στο χτεσινό Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, από το οποίο πέρασαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, υπουργοί και ένα μεγάλο πλήθος επιχειρηματιών, 290 από την ελληνική και 180 από την τουρκική πλευρά.

Πάνω σε αυτήν την αντιδραστική βάση εξορμούν οι πλουτοκράτες εκατέρωθεν, για νέα κέρδη με την υπερεκμετάλλευση των εργατών των δύο χωρών. Το ζητούμενο, τουλάχιστον από την ελληνική επιχειρηματική πλευρά, που φαίνεται όμως ότι βρίσκει ανταπόκριση, αφού έχει «δουλευτεί» προηγουμένως από κοινού, προσδιορίστηκε με ακρίβεια από τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλο, που είπε: «Σας προτείνω να θέσουμε, με την ευκαιρία αυτής της συνάντησης, ένα φιλόδοξο στόχο: Να καταστήσουμε από κοινού τη Νοτιοανατολική Ευρώπη πόλο του επενδυτικού αύριο».

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και επικεφαλής των Διεθνών Σχέσεων, Θ. Λαβίδας, μίλησε για μια «οραματική αμφίδρομη προσέγγιση» και επισήμανε ότι «μια δέσμευση σε διπλωματικό επίπεδο για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή θα προσέφερε μία νέα ευκαιρία και δυνατότητα στις επιχειρήσεις των δύο χωρών να προχωρήσουν ακόμη πιο αποφασιστικά σε συνεργασίες».

Στη συνέχεια εξειδίκευσε το χώρο, λέγοντας ότι «μπορούμε να διαγράψουμε κοινή τροχιά στις αγορές της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, της Μεσογείου, στο παρευξείνιο τόξο», αλλά και τους βασικούς τομείς συνεργασίας: «Υπηρεσίες υγείας, η εξοικονόμηση ενέργειας, η πράσινη ανάπτυξη, η προώθηση της καινοτομίας, του εκσυγχρονισμού της γνώσης και της εκπαίδευσης». Οσο για το πώς θα γίνουν όλα αυτά, πρότεινε την «αναδιάταξη εθνικών πόρων».

Ο Δ. Δασκαλόπουλος, μιλώντας γενικότερα, εκτίμησε την εμπειρία της Τουρκίας από το ΔΝΤ, λέγοντας ότι «είναι πολλαπλά χρήσιμη για τη χώρα μου στη σημερινή συγκυρία». Τάχθηκε υπέρ της προοπτικής ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, επισήμανε ότι οι «συγκρουσιακές λογικές είναι ξεπερασμένες» και τόνισε ότι «η αναπτυξιακή συνύπαρξη Ελλάδας και Τουρκίας» είναι «στρατηγικά επιβεβλημένη».

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΣΕΒ, στο πλαίσιο του Φόρουμ, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 200 συναντήσεις μεταξύ επιχειρηματιών των δύο χωρών, μεταξύ αυτών και των 75 ελληνικών επιχειρήσεων με παρουσία στην Τουρκία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ