ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τίμησαν τον Τάσο Τούση

Εκδήλωση για έναν από τους πρώτους νεκρούς του Μάη του '36 διοργάνωσε στο Ασβεστοχώρι η ΚΟΘ του ΚΚΕ

Η συγκλονιστική φωτογραφία από το Μάη του '36 στη Θεσσαλονίκη
Η συγκλονιστική φωτογραφία από το Μάη του '36 στη Θεσσαλονίκη
Εναν από τους πρώτους νεκρούς της ηρωικής εξέγερσης του Μάη του '36, τον εργάτη, τον κομμουνιστή, Τάσο Τούση, τίμησε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στον τόπο της καταγωγής του, στο Ασβεστοχώρι, η ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Ο Τάσος Τούσης, μόλις στα 30 χρόνια του, θυσίασε τη ζωή του για τα ιδανικά της τάξης του. Ο Γιάννης Ρίτσος έγραψε τον «Επιτάφιο», συγκλονισμένος από τα γεγονότα του Μάη του '36 στη Θεσσαλονίκη και από τη φωτογραφία που δημοσίευσε την επομένη στο πρωτοσέλιδό του ο «Ριζοσπάστης», με τη μάνα καταμεσής του δρόμου να θρηνεί το σκοτωμένο παιδί της.

«Το Μάη του '36, έγινε το μεγάλο λαϊκό ξεσήκωμα με επικεφαλής τους απεργούς καπνεργάτες με αιτήματα το 8ωρο, την αύξηση στα μεροκάματα, την πλήρη δωρεάν ιατρική περίθαλψη. Ηταν ένα μάθημα γραμμένο με αίμα στο σχολείο της εργατικής τάξης», τόνισε ο Θόδωρος Κυριακίδης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΘ του ΚΚΕ. «Ηταν τότε που ο καπιταλιστικός κόσμος συγκλονίζεται και η παγκόσμια οικονομική κρίση διαλύει το μύθο της αστικής ευημερίας, οδηγεί τα κράτη σε πτώχευση, την ολιγαρχία σε μεγαλύτερη κερδοσκοπία. Ο μόνος που τότε πλήρωνε ήταν ο λαός. Σήμερα ο ταξικός πόλεμος που βιώνει η εργατική τάξη γίνεται πιο άγριος, πιο αδυσώπητος».

«Για να δικαιωθεί η θυσία του Τάσου Τούση και των εργατών του Μάη του '36, συνέχισε ο ομιλητής, για να υπάρξει προοπτική στους αγώνες, είναι απαραίτητη η λαϊκή συμμαχία, το Λαϊκό Μέτωπο ενάντια στην πλουτοκρατία και στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς για βαθιές και ριζικές αλλαγές στην εξουσία και στην οικονομία. Αυτός είναι ο δρόμος της εργατικής τάξης, του λαού για να απαλλαγεί από τα δεινά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας».

Στο τέλος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε πορεία προς το μνημείο του Τάσου Τούση, όπου κατατέθηκαν στεφάνια. Ανάμεσα σε άλλους, παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης.


ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Ανησυχεί για την ΕΕ και το πολιτικό σύστημα

Να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που προκαλούνται απ' τις διαρκείς αντιπαραθέσεις αλλά και τη διοργάνωση ξεχωριστών συγκεντρώσεων από συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν, χτες, ο επικεφαλής του σχήματος, Αλ. Τσίπρας, αλλά και ο Μ. Γλέζος, μιλώντας στην αναιμική συγκέντρωση του κόμματός τους στην Αθήνα. Οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις προκάλεσαν την παραίτηση του Α. Νταβανέλου απ' τη θέση του συντονιστή της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Μ. Γλέζος, σε συνέντευξή του στο «Κόκκινο», κάλεσε τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ να περάσουν απ' την εσωστρέφεια στην εξωστρέφεια, προσπάθησε να υποβαθμίσει τις αντιπαραθέσεις τις οποίες βάφτισε «διάλογο», λέγοντας πως «το κακό είναι ότι το κοινό έχει μάθει σε μια μονοδιάστατη άποψη» και πως «η κάθε συνιστώσα έχει την αυτοτέλειά της και συνεργαζόμαστε όπου μπορούμε».

Στη χτεσινή του ομιλία ο Αλ. Τσίπρας μπέρδεψε ξανά τον ίσκιο με το μπόι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και, αναφερόμενος στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής, ισχυρίστηκε ότι «το μέτωπο αντίστασης πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων στο οποίο καλούσαμε εδώ και μήνες είναι ήδη εδώ».

Ο ίδιος επανέλαβε έμμεσα τις προτάσεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ότι έπρεπε από την αρχή να ζητήσει η κυβέρνηση «ευρωπαϊκή στήριξη» και «απευθείας δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Πιεσμένος εξάλλου από τη συζήτηση περί Συντάγματος και ορίων στη δίκαιη λαϊκή πάλη, είπε ότι «δεν πρόκειται να ανεχτούμε την παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων και ευτελισμό των δημοκρατικών θεσμών. Θα υπερασπιστούμε το Σύνταγμα και τη δημοκρατία».

Τέλος, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο, ο Αλ. Τσίπρας ζητά να ορίσει συνεδρίαση της Βουλής, η οποία «θα εξετάσει όλα τα στοιχεία της παθογένειας του πολιτικού συστήματος, τη διαπλοκή με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και την καθιέρωση θεσμών διαφάνειας και δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα», καθώς διαπιστώνει «συντονισμένη επιχείρηση κατασυκοφάντησης και στοχοποίησης της πολιτικής ζωής από τιμητές - Μεσσίες του επιχειρηματικού κόσμου».


Χέρι - χέρι κυβέρνηση και ΣΕΒ

Η ψευτοαντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον πρόεδρο του ΣΕΒ στόχο έχει να αποπροσανατολίσει το λαό και να δώσει το αναγκαίο πάτημα για τη θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος, την οποία επιδιώκουν όλοι ανεξαιρέτως οι πυλώνες του. Το κεφάλαιο και τα κόμματά του πηγαίνουν χέρι χέρι. Επιβεβαίωση αποτελεί το γεγονός ότι απ' όσα ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ στην πρόσφατη ΓΣ του Συνδέσμου, τα περισσότερα έχουν ήδη δρομολογηθεί από την κυβέρνηση.

1.«Νέο νόμο για την προώθηση ελληνικών και ξένων επενδύσεων. Ταχύρρυθμες διαδικασίες για την υλοποίησή τους», ζήτησε ο ΣΕΒ. Η κυβέρνηση ήδη έχει έτοιμο το νέο αναπτυξιακό νόμο, με κριτήρια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της «πράσινης» επιχειρηματικότητας. Το νομοσχέδιο προβλέπει ετήσια «επενδύσεις» από το 2011 και μετά με ποσά που θα αγγίζουν τα 4 έως 5 δισ. ευρώ μέχρι το 2013.

2.«Να μην υπάρξει αύξηση των φορολογικών συντελεστών», απαίτησε ο ΣΕΒ. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προτίθεται να αυξήσει τη φορολογία του κεφαλαίου, αλλά έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το 2014 θα μειώσει τους φόρους στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων στο 20% από 25% που είναι σήμερα.

3.«Πρέπει να ολοκληρωθεί η απελευθέρωση όλων των αγορών και το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων», ζήτησαν οι βιομήχανοι. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει προγραμματίσει άμεσα την «απελευθέρωση των υπηρεσιών με άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων».

4.«Δεν μπορεί πια να πληρώνουν οι φορολογούμενοι τους μισθούς χιλιάδων υπεράριθμων σε εκατοντάδες άχρηστους δημόσιους οργανισμούς», είπε ο ΣΕΒ. Η κυβέρνηση ετοιμάζει πογκρόμ απολύσεων στο Δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους ΟΤΑ μέσω της κατάργησης υπηρεσιών και οργανισμών.

5.«Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει ασυμβίβαστα τις θεσμικές αλλαγές. Τη νέα διοικητική αρχιτεκτονική του "Καλλικράτη". Το νέο εκλογικό νόμο», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να εφαρμόσει τον «Καλλικράτη» στις επόμενες εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σχεδιάζει να φέρει νέο εκλογικό νόμο. Ο «Καλλικράτης» θα σηματοδοτήσει τη συγκρότηση ενός πανίσχυρου αστικού κρατικού μηχανισμού, που με το μανδύα της «αποκέντρωσης» των εξουσιών θα έρθει για να υπηρετήσει τις σύγχρονες απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου για επέκταση των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων.

6.«Αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να εκσυγχρονίσουμε το αξιακό πλαίσιο που αναφέρεται στην Παιδεία, στη Δικαιοσύνη, στο Περιβάλλον, στην Ανάπτυξη», ζήτησαν οι βιομήχανοι. Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να ανοίξει το δρόμο για την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Παιδείας και του περιβάλλοντος, αλλά και περαιτέρω αντιδραστικοποίηση του νομικού πλαισίου, ώστε να θωρακιστούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

7.«Δεν μπορεί πια οι ζημιογόνες ΔΕΚΟ να στραγγίζουν τον προϋπολογισμό. Δεν μπορεί πια οι συντεχνίες των μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων να μπλοκάρουν την αποκρατικοποίησή τους», απαίτησε ο ΣΕΒ. Η κυβέρνηση ήδη έχει καταρτίσει λίστα με τις κρατικές επιχειρήσεις και τις ΔΕΚΟ που προτίθεται να ξεπουλήσει στο μεγάλο κεφάλαιο, ανοίγοντας νέα πεδία κερδοφορίας για τα μονοπώλια.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ