ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θέλουν ρόλο στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής

Από τις εργασίες του Συνεδρίου

Eurokinissi

Από τις εργασίες του Συνεδρίου
Ενεργό ρόλο στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής που θωρακίζει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας σε βάρος κατακτήσεων και δικαιωμάτων του λαού, διεκδικούν οι περιφερειάρχες της χώρας. Το χτεσινό πρώτο συνέδριο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) που ολοκληρώνεται σήμερα, επιβεβαίωσε την κατεύθυνση που υπηρετεί γενικά η Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, καθώς ως κεντρικό αίτημα τέθηκε η αναβάθμιση του ρόλου των περιφερειών στην προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων περιφερειακής σημασίας για την αξιοποίηση... ανάμεσα σε άλλα, των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, όπως η πρωτογενής παραγωγή, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι νέες μορφές τουρισμού και ο ορυκτός πλούτος. Πεδία, δηλαδή, όπου επεκτείνεται η δράση του κεφαλαίου. Στο πλαίσιο αυτό καθοριστικό ρόλο θα παίζει, κατά τους περιφερειάρχες, το ΕΣΠΑ, κονδύλια του οποίου διεκδικούν για την προώθηση της δήθεν "ανάπτυξης", όπως λέγεται η παράδοσή τους ουσιαστικά σε ιδιώτες, μέσω των ΣΔΙΤ ή των Συμβάσεων Παραχώρησης.

Προκειμένου για την επίτευξη του σκοπού αυτού, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Γ. Σγουρός ζήτησε τη στενότερη ουσιαστικά συνεργασία με το κεντρικό κράτος. Κάτι που του υποσχέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης, λέγοντας ότι θα δημιουργηθεί Μόνιμη Διαρκής Επιτροπή συνεργασίας, με ενίσχυση του ρόλου του περιφερειάρχη. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας είπε ότι προωθείται η ευελιξία στο χειρισμό των κονδυλίων του ΕΣΠΑ από τις Περιφέρειες και η ενίσχυσή τους με περισσότερες αρμοδιότητες. Κατά τα άλλα, ο Γ. Σγουρός ζήτησε ισότιμη συμμετοχή της Τοπικής Διοίκησης στην εθνική προσπάθεια, στην παραπέρα δηλαδή εξαθλίωση του λαού και την κερδοφορία του κεφαλαίου. Από κοντά και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, ο οποίος παρέπεμψε σε αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη λειτουργία των δήμων και των περιφερειών, τα οποία - όπως είπε - μπορούν να αξιοποιηθούν για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα...

Τα... εύσημα για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων του «Καποδίστρια» και του «Καλλικράτη» διεκδίκησε για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρός του, Ευ. Βενιζέλος, χαιρετίζοντας το συνέδριο. Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από τη συγκυβέρνηση των τριών κομμάτων... και κάλεσε τους περιφερειάρχες να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε θέματα φτώχειας και ανεργίας, επιβεβαιώνοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς καρατόμησης στοιχειωδών κοινωνικών δικαιωμάτων και υπηρεσιών, οι οποίες θα παρέχονται ως φιλανθρωπία για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων εξαθλίωσης. Η δε Σ. Σακοράφα, από το ΣΥΡΙΖΑ, καταφέρθηκε εναντίον του Καλλικράτη, στη βασική κατεύθυνση του οποίου, ωστόσο, συμφωνούσε το κόμμα της, διατυπώνοντας επιμέρους διαφοροποιήσεις.

Την ανάγκη να κατοχυρώνεται ο διακριτός ρόλος των παρατάξεων σε σχέση με τα πεπραγμένα της ΕΝΠΕ υπογράμμισε, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Ν. Καραθανασόπουλος. Ακόμα, πρότεινε, το Σώμα να πάρει απόφαση, δεσμευτική για το προεδρείο, που να κατοχυρώνει την έκφραση των παρατάξεων. Αυτό με το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα δεν κατοχυρώνεται, αφού προβλέπεται μόνο η τοποθέτηση συνέδρων και όχι των παρατάξεων, οδηγώντας έτσι σε μια ολοκληρωτική αντίληψη για τη λειτουργία του οργάνου της ΕΝΠΕ και των Γενικών της Συνελεύσεων. Αντίληψη που στελέχη της προωθούν όταν προτείνουν την κατάργηση των ξεχωριστών ψηφοδελτίων στις εκλογές της Τοπικής Διοίκησης.

Οι περιφέρειες πρωτοστατούν σε αντιλαϊκές ρυθμίσεις

Στην ομιλία του χτες το απόγευμα ο Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα ότι: «Το συνέδριο της ΕΝΠΕ διεξάγεται σε συνθήκες κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής, με ολομέτωπη επίθεση απέναντι στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα γενικότερα. Σε αυτό το περιβάλλον δραστηριοποιούνται οι περιφέρειες, υπογραμμίζοντας ότι αποτελούν ενεργητικό παράγοντα υλοποίησης αυτής της πολιτικής. Εξηγώντας, σημείωσε, ότι, ανάμεσα στα άλλα, στηρίζουν την υλοποίηση των αναγκαίων αλλαγών για να διευκολυνθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα. Διευκολύνουν μέσα από την έγκριση περιβαλλοντικών μελετών τα επενδυτικά σχέδια για τον τουρισμό, τις ΑΠΕ, τα φωτοβολταϊκά, τις ανεμογεννήτριες. Συμβάλλουν στην πιο γρήγορη αλλαγή χρήσεων γης για να συγκεντρωθεί σε λίγα χέρια. Υπονομεύουν τον πρωτογενή τομέα, ξεκληρίζοντας τη μικρομεσαία αγροτιά».

«Βοηθάτε» - συνέχισε ο Ν. Καραθανασόπουλος - «να επεκταθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα σε νέους τομείς, όπως οι προνοιακές δομές, η διαχείριση των απορριμμάτων και των υδάτινων πόρων, μέσω ΣΔΙΤ. Εργαλείο σε όλα αυτά, συμπλήρωσε, είναι το ΕΣΠΑ. Σχολίασε δε ότι η όλη συζήτηση για τη νέα προγραμματική περίοδο αφορά το ποιος θα έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης των κονδυλίων και όχι το γεγονός ότι όλο το πακέτο θα πάει σε τομείς που εξυπηρετούν τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. «Γιατί πρέπει να είναι προτεραιότητα τα πράσινα κτίρια ή τα προγράμματα ενεργειακής ασφάλειας των κτιρίων και όχι η αντισεισμική θωράκιση, σε μια μάλιστα σεισμογενή περιοχή, όπως είναι η Ελλάδα;», «αναρωτήθηκε» ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Κατήγγειλε τέλος τις περιφέρειες ότι πρωτοστατούν σε αλλαγές σε εργασιακά ζητήματα, ενώ αποδέχονται τη μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.


Η ομιλία του Νίκου Σοφιανού στο Συνέδριο της ΕΝΠΕ

Ο Ν. Σοφιανός στο βήμα του συνεδρίου της ΕΝΠΕ

Eurokinissi

Ο Ν. Σοφιανός στο βήμα του συνεδρίου της ΕΝΠΕ
Στο συνέδριο της ΕΝΠΕ χαιρέτισε εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Στην ομιλία του, ο Ν. Σοφιανός τόνισε:

«

Μπαίνουμε στον τέταρτο χρόνο της κρίσης και οι συνέπειες από την πολιτική που τη διαχειρίστηκε είναι τόσο μεγάλες που δεν κρύβονται και δεν αντιμετωπίζονται με ωραία λόγια και περιγραφές. Ποιος από εδώ μέσα πιστεύει ότι θα βρουν δουλειά 1,5 εκατομμύριο άνεργοι από το νέο μειούμενο ΕΣΠΑ, από τις επισκέψεις στο Κατάρ από τα επικοινωνιακά παιχνίδια ή από τα εγκαίνια αγωγού που δεν ξέρουμε ακόμα ποια πηγή θα δώσει το φυσικό αέριο για να περάσει; Ποιος πιστεύει, αλήθεια, από εδώ μέσα ότι θα φύγουν από τα όρια της φτώχειας 3,5 εκατομμύρια Ελληνες όταν αυτοί υπολογίζονται με δείκτες του 2011 και είμαστε στο 2013; 'Η ποιος πιστεύει ότι θα βρουν να πληρώσουν το χαράτσι και τη φοροληστεία ένας κόσμος που ήδη κατά 50% δεν πληρώνει; Υπάρχει ανάγκη, επίσης, να πούμε ότι αυτή η πολιτική που φορτώνει τις συνέπειες της κρίσης στις πλάτες του λαού δεν αντιμετωπίζεται και είναι αυταπάτη αν νομίζει η συγκυβέρνηση ότι θα αντιμετωπιστεί με το "νόμος και τάξη", με το δόγμα και την πρακτική των "άκρων", με την καταστολή και τις επιστρατεύσεις. Η οργή, η αγανάκτηση, η απελπισία, όλα αυτά τα συναισθήματα που πλημμυρίζουν την πλειοψηφία του λαού μας μπορούν να εκφραστούν με όρους κινήματος. Μπορούν να δημιουργήσουν μια αναχαίτιση αυτής της πολιτικής και των συνεπειών της.

Γνωρίζουμε το συσχετισμό που είναι αρνητικός. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σήμερα μια σειρά δεδομένα. Αλλά σας καλούμε να προβληματιστείτε άσχετα με το τι ψηφίσατε ή τι λέτε ότι θα ψηφίσετε στις εκλογές όταν έρθουν, για βασικές θέσεις που έβαλε το ΚΚΕ και συνεχίζει να βάζει: Είναι ο κ. Μέργος ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών που είπε έτσι μια κουβέντα για να περνά η ώρα; Οτι τα 580 ευρώ είναι υψηλός για κατώτατος μισθός στην Ελλάδα. Μα, ήρθε ο κ. Ρεν χτες για να πει ότι στο Μνημόνιο 3 στο πρώτο τρίμηνο του 2014 πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι κατώτατοι μισθοί, και όταν μιλούν για αναπροσαρμογή ποιος πιστεύει ότι αυτή η αναπροσαρμογή θα είναι προς τα πάνω; Είναι λοιπόν συγκεκριμένες δεσμεύσεις που δείχνουν ότι την κρίση της οικονομίας του συστήματος την αξιοποίησαν και συνεχίζουν να την αξιοποιούν για να πέσει όσο γίνεται πιο κάτω η τιμή της εργατικής δύναμης, για να ισοπεδωθούν εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις, για να τελειώνουν με ό,τι υπολείμματα κοινωνικής πολιτικής υπήρχαν. Και το ξέρετε πολύ καλά, γιατί διαχειρίζεστε αυτά τα υπολείμματα κοινωνικής πολιτικής. Ξέρετε πολύ καλά, επίσης, ότι μπορεί να είναι ανέκδοτο σήμερα πριν από δυο χρόνια για τους δεκατρείς μικρούς πρωθυπουργούς για τις δεκατρείς μικρές κυβερνήσεις, είναι ανέκδοτο μέσα στα κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που δίνονται στις Περιφέρειες, κάτω από εκατό αν εξαιρέσουμε τα κονδύλια για τους μισθούς των εργαζομένων, παρ' όλα αυτά ο ρόλος της Περιφέρειας και των Δήμων είναι σε αυτά τα πλαίσια, να κινηθούν, να ενταχθούν, και εδώ υπάρχει η ευθύνη της αντίδρασης.

Επιτρέψτε μας να αναδείξουμε και μία άλλη πλευρά: Εχει κοντά ποδάρια μια αντιπολίτευση στη συγκυβέρνηση που αναζητά μια στον πολλαπλασιαστή του ΔΝΤ, μια στην ανικανότητα διαπραγμάτευσης, μια στο πνεύμα μειοδοσίας, στη διαπλοκή και την αδιαφάνεια τις αιτίες της κρίσης. Κι οι αιτίες αυτές δεν μπορεί να κρυφτούν και μια τέτοια αντιπολίτευση ουσιαστικά στοχεύει στην εναλλαγή των διαχειριστών. Και από διαχειριστές ένα μέρος του λαού μας πραγματικά έχει χορτάσει. Πιστεύουμε ότι οι συνομιλητές του ΔΝΤ και του κ. Σόιμπλε, είτε συνομιλούν μαζί τους στην Ελλάδα όταν έρχονται, είτε τους επισκέπτονται στην έδρα τους, προσπαθούν μάταια να διαχωρίσουν αυτήν τη βαρβαρότητα που σήμερα ζει η πλειοψηφία του λαού μας, από αυτά που την καθορίζουν, δηλαδή την ΕΕ, το νόμισμά της, την αναγνώριση του χρέους, την αποδοχή και τη διαχείριση της οικονομίας της αγοράς, της οικονομίας του κεφαλαίου.

Εμείς πιστεύουμε ότι είναι εφικτή μια φιλολαϊκή έξοδος από την κρίση. Και χρειάζεται η πιο πλατιά λαϊκή συμμαχία, αλλά με κατεύθυνση της πάλης την αποδέσμευση από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την κατάργηση της ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής που παράγουν τον πλούτο, αυτόν τον πλούτο που γίνεται στικάκια, που γίνεται καταθέσεις, που ταξιδεύει σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Οι εκπρόσωποί μας της "Λαϊκής Συσπείρωσης" θα αναπτύξουν συγκεκριμένα θέσεις, προτάσεις και αιτήματα στη συνέχεια του συνεδρίου. Εμείς θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα στηρίξουμε τις διεκδικήσεις σας για τους απαιτούμενους θεσμοθετημένους πόρους, ότι θα στηρίξουμε τις αντιδράσεις σας στη συρρίκνωση κοινωνικών υποδομών που σχεδιάζονται και επεκτείνονται, και φυσικά θα καταθέσουμε τη διαφωνία μας σε οποιαδήποτε μεθόδευση για παράταση θητείας των αιρετών που εκλέχτηκαν στις εκλογές του 2010».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org