ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κινδυνεύουν Παλαιστίνιοι απεργοί πείνας

Απο τις διαμαρτυρίες στην Ραμάλα για τους Παλσιτίνιους κρατούμενους
Απο τις διαμαρτυρίες στην Ραμάλα για τους Παλσιτίνιους κρατούμενους
ΓΕΝΕΥΗ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Εντονη ανησυχία για τη ζωή των Παλαιστινίων κρατουμένων που κάνουν απεργία πείνας στις ισραηλινές φυλακές διαμαρτυρόμενοι για την παρατεινόμενη φυλάκισή τους υπό το καθεστώς «διοικητικής κράτησης» - δηλαδή, χωρίς απαγγελία συγκεκριμένης κατηγορίας - εξέφρασαν χτες όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ, που «θυμήθηκαν» υπό πίεση την προσφιλή απάνθρωπη τακτική της ισραηλινής κατοχικής δύναμης. Από μια κλωστή κρέμεται η ζωή του Παλαιστινίου Σάμερ Ισάουι, ο οποίος έχει συμπληρώσει 200 μέρες απεργίας πείνας, ενώ πολύ σοβαρή κρίνεται και η κατάσταση δύο ακόμη απεργών πείνας, των Τάρικ Κααντάν και Τζάφαρ Αζιντίν, που έχουν συμπληρώσει 78 μέρες απεργίας πείνας. Σύμφωνα με την παλαιστινιακή οργάνωση για τους φυλακισμένους «Ανταμίρ», τουλάχιστον άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι που κρατούνται υπό καθεστώς διοικητικής κράτησης κάνουν απεργία πείνας.

Ακόμα και η Υπατη Αρμοστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, ζήτησε ν' απελευθερωθούν άμεσα όλοι όσοι κρατούνται υπό το συγκεκριμένο απαράδεκτο καθεστώς, ενώ ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Ρίτσαρντ Φολκ, χαρακτήρισε «απάνθρωπες» τις συνθήκες κράτησής τους.

Η τακτική της διοικητικής κράτησης είναι εξαιρετικά συνηθισμένη για τον ισραηλινό στρατό κατοχής, ο οποίος συλλαμβάνει Παλαιστινίους και με τον τρόπο αυτό μπορεί να τους κρατά φυλακισμένους, χωρίς δικαίωμα πρόσβασης σε δικηγόρο, επί πάρα πολύ καιρό.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Εξαγγελίες για καπιταλιστική ανάπτυξη

KEΪΠ ΤΑΟΥΝ.--

Μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση ισχυροποίησης της καπιταλιστικής οικονομίας εξήγγειλε χτες βράδυ στο κοινοβούλιο της Ν. Αφρικής ο πρόεδρος της χώρας Τζέικομπ Ζούμα με κάποιες προτάσεις εξωραϊσμού περί αναδιανομής καλλιεργήσιμης γης και φορολογία στον τομέα παραγωγής ορυκτού πλούτου. Ολα αυτά συνδυάστηκαν και με προτάσεις περί «κοινωνικής συναίνεσης... για ανάπτυξη».

Στη διάρκεια ομιλίας του για την Κατάσταση του Εθνους, ο Ζούμα παρουσίασε το «Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο» και το όραμα της κυβέρνησης για τη χώρα την επόμενη 20ετία, λέγοντας πως πρόκειται για έναν «οδικό χάρτη, με στόχο τη δημιουργία μιας Νότιας Αφρικής, στην οποία οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στην απασχόληση, σε ασφαλείς κατοικίες και σε υποδομές ύδρευσης, ηλεκτρισμού και αποχέτευσης, ενώ θα απολαμβάνουν καλές υπηρεσίες εκπαίδευσης, υγείας, κοινωνικής πρόνοιας και καθαρό περιβάλλον».

Ο πρόεδρος απέδωσε τις αποτυχίες όσον αφορά στην εκπλήρωση των στόχων καταπολέμησης της υψηλής ανεργίας και της φτώχειας που πλήττει τα λαϊκά νοικοκυριά στην παγκόσμια καπιταλιστική κρίση. Οπως είπε, θα πρέπει να τριπλασιαστούν οι ρυθμοί ανάπτυξης, για να δημιουργηθούν ως το 2030 περίπου 11.000.000 θέσεις εργασίας. Ανήγγειλε αλλαγές στη φορολογία εταιρειών - ιδιαίτερα αυτών που δραστηριοποιούνται στο χώρο εξόρυξης μεταλλευμάτων και πολύτιμων λίθων - με δεδομένες τις τεράστιες οικονομικο-κοινωνικές ανισότητες, τις πενιχρές αμοιβές πολλών εργατών που δουλεύουν στα ορυχεία των διεθνών μονοπωλίων, παλεύοντας για τη βελτίωση αμοιβών και συνθηκών δουλειάς με κινητοποιήσεις από το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Ζούμα αναφέρθηκε έτσι και στη σφαγή δεκάδων εργατών - απεργών του ορυχείου Μαρικάνα τον περασμένο Αύγουστο όχι για να απολογηθεί για τη βάρβαρη αστυνομική βία σε βάρος των εργαζομένων αλλά για να προειδοποιήσει πως θα ληφθεί δράση για «να αποτραπούν βίαιες διαμαρτυρίες στο μέλλον». Οπως είπε «υπάρχουν κάποια μαθήματα από το Μαρικάνα και άλλα γεγονότα που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να επαναληφθούν στη χώρα μας».

Οσον αφορά στην αναδιανομή καλλιεργήσιμης γης, ο Ζούμα είπε ότι θα εγκαταλειφθεί το μοντέλο του λεγόμενου «πρόθυμου αγοραστή - πρόθυμου πωλητή», αφενός γιατί οδηγεί σε μεγάλες καθυστερήσεις, αφετέρου γιατί οδηγεί σε υπερτιμημένες αποζημιώσεις. Οπως εξήγησε το νέο σύστημα θα πρέπει να είναι «ταχύτερο, αποδοτικότερο, δίκαιο, ισότιμο και σύμφωνο με τις σχετικές συνταγματικές διατάξεις»...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΟΦΙΑ.-- Τριμελής κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της «Χαμάς» έφθασε την Τετάρτη στη Σόφια δηλώνοντας ότι θα συναντηθεί με Βούλγαρους βουλευτές και θα δώσει διαλέξεις σε πανεπιστήμια μετά από πρόσκληση βουλγαρικών πολιτιστικών ιδρυμάτων. Ωστόσο, χτες, ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών, Νικολάι Μλαντένοβ, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριγιάλ αλ Μάλικι, δηλώνοντας ότι η επίσκεψη της τριμελούς αντιπροσωπείας δεν είχε αναγγελθεί επίσημα και ότι δε θα γίνει δεκτή από Βούλγαρους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Οι νοτιοαφρικανικές αρχές απήγγειλαν χτες κατηγορία στον 26χρονο παραολυμπιονίκη πρωταθλητή δρομέα Οσκαρ Πιστόριους για το φόνο της φίλης του, Ρίβα Στίνκαμπ, η οποία βρέθηκε νωρίτερα νεκρή στο σπίτι του κατηγορουμένου με τέσσερις σφαίρες στο κεφάλι και στα χέρια από όπλο που είχε καταγραφεί στο όνομα του αθλητή.

MANAMA.-- Ενας 16χρονος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ολονύχτιων διαδηλώσεων στο Μπαχρέιν για τη δεύτερη επέτειο της πραγματοποίησης μαζικών διαδηλώσεων κατά της βασιλικής οικογένειας.

ΚΑΪΡΟ.-- Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και κατατέθηκε προς έγκριση στην Ανω Βουλή - Σούρα - που αποτελείται κυρίως από μέλη ισλαμιστικών πολιτικών δυνάμεων, νομοσχέδιο για την πραγματοποίηση διαδηλώσεων, το οποίο ήδη έχει εξοργίσει οργανώσεις και αντιπολίτευση. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο κυβερνήτης της κάθε επαρχίας αποφασίζει για τον τόπο των διαδηλώσεων, τα συνθήματα τόσο τα προφορικά όσο και των πανό θα πρέπει να εγκρίνονται από τις αρχές, ότι δε θα πρέπει να μπλοκάρονται δρόμοι και πλατείες.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Αύριο, Σάββατο, θα παρουσιάσει το νέο κυβερνητικό σχήμα ο Τυνήσιος πρωθυπουργός, Χαμάντι Τζαμπάλι, και αν αυτό δεν εγκριθεί τότε θα παραιτηθεί. Αυτό δήλωσε ο ίδιος τονίζοντας ότι επιμένει στην πρότασή του για σχηματισμό κυβέρνησης μη πολιτικών προσώπων, κάτι που υποστηρίζουν το ένα εκ των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση - το Ετακατόλ - αλλά και η αντιπολίτευση. Αντίθετα, το ισλαμιστικό κόμμα «Ενάχντα», που είναι κορμός της κυβέρνησης, και το έτερο κυβερνών κόμμα «Κογκρέσο για τη Δημοκρατία» επιμένουν στην επιλογή πολιτικών προσώπων και στην πραγματοποίηση απλού ανασχηματισμού.

ΡΩΜΗ.-- Αυτοπυρπολήθηκε μέσα στην αίθουσα διεθνών αναχωρήσεων του διεθνούς αεροδρομίου «Φιουμιτσίνο» της ιταλικής πρωτεύουσας ένας 19χρονος από την Ακτή Ελεφαντοστού, ο οποίος επρόκειτο να απελαθεί. Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, δύο υπάλληλοι του αεροδρομίου επενέβησαν και κατέσβεσαν τη φωτιά, αλλά ο νεαρός νοσηλεύεται με εκτεταμένα εγκαύματα. Με εγκαύματα νοσηλεύεται και ένας Ιταλός υπάλληλος.

ΙΝΔΙΑ
Επίσκεψη Ολάντ για εξοπλισμούς

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Διήμερη επίσκεψη στην Ινδία πραγματοποιεί από χτες ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, με στόχο τη διασφάλιση συμβολαίων όσον αφορά τον τομέα της αεράμυνας. Συγκεκριμένα, η Γαλλία επιδιώκει να κλείσει συμφωνίες για την παροχή στην Ινδία 126 μαχητικών αεροσκαφών «Rafale», αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο, ωστόσο φαίνεται να καθυστερούν, με το Γάλλο Πρόεδρο να πιέζει για επιτάχυνση των διαδικασιών, κατά την επίσκεψή του στο Νέο Δελχί. Σε κοινές δηλώσεις του με τον Ινδό πρωθυπουργό, Μανμόχαν Σινγκχ, ο Φ. Ολάντ υποστήριξε ότι η πρόοδος όσον αφορά τις συζητήσεις για τα συγκεκριμένα συμβόλαια είναι «καλή» εκφράζοντας την ελπίδα να αποδώσει και αποτέλεσμα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε ακόμα τη στήριξη του Παρισιού όσον αφορά την υποψηφιότητα της Ινδίας για θέση μόνιμου μέλους στον ΟΗΕ, ενώ σήμερα αναμένεται να επισκεφθεί τη Βομβάη, προκειμένου να έχει συναντήσεις με Ινδούς επιχειρηματίες.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Ακάρπες» οι επαφές με τη ΔΕΑΕ

BIENNH - ΡΙΑΝΤ.-

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε ο τελευταίος γύρος συνομιλιών ανάμεσα σε αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και την ιρανική ηγεσία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, οι οποίες διεξήχθησαν στην Τεχεράνη. Επιστρέφοντας στην έδρα της Επιτροπής στη Βιέννη, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Χέρμαν Νακάερτς, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «δεν ολοκληρώθηκε η συμφωνία στη βάση της οποίας οι επιθεωρητές της ΔΕΑΕ θα μπορούσαν να κάνουν ελέγχους στις ιρανικές στρατιωτικές πυρηνικές εγκαταστάσεις για να προχωρήσουν σε τελική εκτίμηση για το χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος».

Από την πλευρά του, ο Ιρανός Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ επαναλάμβανε ότι γελιέται ο οποιοσδήποτε θεωρεί ότι «θα πιεστεί το Ιράν και θα κάνει υποχωρήσεις απέναντι στο δικαίωμά του στην ειρηνική πυρηνική ενέργεια». «Ανησυχία για την επίμονη άρνηση του Ιράν να συνεργαστεί» εξέφρασε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δίνοντας, με τον τρόπο αυτό, ένα «στίγμα» για το, μάλλον, αρνητικό κλίμα στο οποίο θα κινηθεί η προγραμματισμένη για τις 26 Φεβρουαρίου συνάντηση του Ιράν με την «ομάδα των 6» -πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Γερμανία- στο Καζακστάν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΚΡΕΑΣ ΑΛΟΓΟΥ
Και ίχνη φαινυλοβουταζόνης

ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΠΑΡΙΣΙ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Επιτείνεται η ανησυχία σχετικά με το διατροφικό σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στην ΕΕ, σχετικά με την ανίχνευση κρέατος αλόγου, σε έτοιμα γεύματα, χωρίς αυτό να αναγράφεται στα συστατικά. Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, βρέθηκαν ίχνη φαινυλοβουταζόνης, σε σφάγια αλόγου, ενός αναλγητικού το οποίο χρησιμοποιείται σε άλογα κούρσας. Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι τα ίχνη της συγκεκριμένης ουσίας εντοπίστηκαν σε έξι σφάγια αλόγου, χωρίς ωστόσο να αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια Υγεία, αφού είναι σε πολύ μικρή ποσότητα.

Την ίδια στιγμή, η γαλλική κυβέρνηση κατηγορεί την εταιρεία επεξεργασίας κρέατος Spanghero, η οποία πούλησε εν γνώσει της κρέας αλόγου σαν μοσχαρίσιο, με την άδεια λειτουργίας της να έχει ανακληθεί όσο διαρκούν οι έρευνες. Κρέας αλόγου ανιχνεύθηκε σε κατεψυγμένα προϊόντα με λαζάνια και στη Γερμανία, με τις αρχές να πραγματοποιούν εκτεταμένους ελέγχους και να αποσύρονται παρτίδες τροφίμων από τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ελεγχοι πραγματοποιούνται και στην Κύπρο, όπου καταστράφηκαν 16,5 τόνοι μπιφτέκια, οι οποίοι είχαν δεσμευτεί προληπτικά.

Η ΕΕ, από την πλευρά της, στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας, που πραγματοποιήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα, την Τετάρτη, κατέληξε σε ένα νέο ευχολόγιο, περί ελέγχων γενετικού υλικού, στα τρόφιμα, καθώς και ελέγχου για φαινυλοβουταζόνη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ