ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΕ»
Ενισχύεται η στρατηγική της ΕΕ κατά των λαών

Στο φόντο των αντιπαραθέσεων που δοκιμάζουν τη συνοχή της ιμπεριαλιστικής ένωσης

Σε κοινή συζήτηση με τον τίτλο το «Μέλλον της ΕΕ», το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζήτησε χτες τρεις εκθέσεις για «πιθανές αναπροσαρμογές του τρέχοντος θεσμικού πλαισίου της ΕΕ», τη «βελτίωση της λειτουργίας της ΕΕ με βάση τις δυνατότητες της Συνθήκης της Λισαβόνας» και μια πιθανή «Δημοσιονομική ικανότητα για την ευρωζώνη», με εισηγητές αντίστοιχα, τον επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκ. Φερχόφστατ, τον Ε. Μπροκ από το ΕΛΚ και την Π. Μπερές από τους Σοσιαλδημοκράτες. Διάχυτη υπήρξε η ανησυχία των πολιτικών εκπροσώπων των μονοπωλίων από την αυξανόμενη αγανάκτηση των λαών απέναντι στην ΕΕ, εξαιτίας της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων ενάντια στους εργαζόμενους σε όλα τα κράτη - μέλη.

Βασική κατεύθυνση των εκθέσεων και της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ήταν η προσπάθεια εξωραϊσμού του αποκρουστικού προσώπου της διακρατικής ένωσης του κεφαλαίου, της ΕΕ, η επιδίωξη να εμφανιστεί στους λαούς ως μονόδρομος, ενόψει και της παράτας που προετοιμάζουν τα όργανα της ΕΕ τον επόμενο μήνα, με αφορμή τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από την Συνθήκη της Ρώμης.

Η συζήτηση ανέδειξε επιπλέον τις σφοδρές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ ανάμεσα στις αστικές τάξεις και τμήματα του κεφαλαίου, κάτω από το βάρος των δυσκολιών της αστικής διαχείρισης στην ΕΕ. Παράλληλα αποτυπώθηκε ότι όλες οι προτάσεις που ακούστηκαν για μεγαλύτερη εμβάθυνση της ΟΝΕ ή χαλαρότερη δομή της Ευρωζώνης, «υπουργό Οικονομικών» και ξεχωριστό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, ένταξη του ESM στις Συνθήκες της ΕΕ κ.ά. δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των λαών, αλλά αφορούν τάσεις και συμφέροντα του κεφαλαίου ή τμημάτων του.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επεσήμανε με δήλωσή της τα εξής:

«Οι εκθέσεις που συζητήθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο "για το μέλλον της ΕΕ" ενόψει και των 60 χρόνων από τη Συνθήκη της Ρώμης, η Λευκή Βίβλος που ετοιμάζεται, συνιστούν προσπάθεια ενίσχυσης της στρατηγικής της ΕΕ κατά των λαών και προσαρμογή της στις συνθήκες της περαιτέρω όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με την Κίνα, τη Ρωσία, αλλά και τις ΗΠΑ, όπου φαίνεται ότι ενδυναμώνεται η πολιτική του προστατευτισμού μετά την εκλογή Τράμπ.

Η ΕΕ στο περιβάλλον των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει και της προβλεπόμενης αναιμικής ανάκαμψης, και με δεδομένη την ανισομετρία των καπιταλιστικών οικονομιών στο εσωτερικό της, επιχειρεί με την ανοιχτή πλέον συζήτηση για "πολλές ταχύτητες" και "ομόκεντρους κύκλους" να αντιμετωπίσει και την ενίσχυση φυγόκεντρων κινήσεων που συνδέονται με τον ανταγωνισμό μερίδων του κεφαλαίου.

Επί της ουσίας η ΕΕ, με γνώμονα τη θωράκιση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, επιδιώκει την ισχυροποίηση ή συγκρότηση καινούργιων αντιλαϊκών μηχανισμών, όπως μεταξύ άλλων το "Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο", για να επιβάλει νέα βάρβαρα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα, αξιοποιώντας τις ισχύουσες αντιδραστικές συνθήκες ή συνάπτοντας νέες, όποτε το επιτρέψει η κατάσταση.

Οι λαοί έχουν τη δύναμη να συγκρουστούν με την ΕΕ και το καπιταλιστικό σύστημα και να παλέψουν για τα δικά τους συμφέροντα, με κριτήριο τις δικές τους ανάγκες».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ενόχλησε τους πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου η τοποθέτηση του ΚΚΕ για την Παλαιστίνη

«Η πολιτική τοποθέτηση του ΚΚΕ για αλληλεγγύη και υπεράσπιση της πάλης του Παλαιστινιακού λαού δεν λογοκρίνεται όσο κι αν ενοχλεί πολιτικούς εκφραστές του ιμπεριαλισμού», σημειώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, που σε Δελτίο Τύπου της σημειώνει:

«Ενόχλησε τους πολιτικούς υποστηρικτές του ιμπεριαλισμού, της ισραηλινής κατοχής και της εγκληματικής δράσης τους ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό η τοποθέτηση του ΚΚΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, στη συζήτηση σχετικά με την κατάσταση στη Δυτική Οχθη, ιδιαίτερα το ζήτημα των εποικισμών.

Το ΚΚΕ καταδίκασε απερίφραστα την επέκταση των εποικισμών στη Δ. Οχθη, που συνοδεύεται από ένταση της καταστολής, δολοφονίες, μαζικές φυλακίσεις, την ίδια την κατοχή του Ισραήλ ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης, με την ανοχή των ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη ήταν η εξής:

"Συνεχίζεται το έγκλημα διαρκείας στην Παλαιστίνη με την κλιμάκωση της καταστολής του Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού. Δολοφονίες, τραυματισμοί, συλλήψεις, ξερίζωμα Παλαιστινίων ακόμη κι από τις εστίες τους εντός του Ισραήλ, και τώρα οι εντεινόμενοι, καινούργιοι 4.000 εποικισμοί, που γίνονται με την ανοχή των ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και τις συμφωνίες τους με το Ισραήλ. Οσο για τις ΗΠΑ οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης Τραμπ για εκκίνηση διαδικασίας μεταφοράς της αμερικάνικης πρεσβείας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ αποθρασύνουν την ισραηλινή κυβέρνηση. Δημιουργούν έδαφος για νέα κλιμάκωση των ανταγωνισμών στην περιοχή, που για μια ακόμα φορά θα πληρώσουν με το αίμα τους οι λαοί.

Η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο διατηρεί, αλλά προκλητικά αναβαθμίζει τις οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές της σχέσεις με το εγκληματικό κράτος του Ισραήλ.

Η θέση του ΚΚΕ παραμένει αποφασιστικά στο πλευρό του αγώνα του λαού της Παλαιστίνης για τη δημιουργία δικού του ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δίπλα στο Ισραήλ".

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Πολωνός ευρωβουλευτής της ομάδας των "Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών", Μ. Γιούρεκ, απηύθυνε ερώτηση στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη, με την οποία στοχοποίησε την αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού στο όνομα της "ασφάλειας" του Ισραήλ. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπερασπίστηκε τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, υπογραμμίζοντας ότι τρομοκράτης δεν είναι ο Παλαιστινιακός λαός που αγωνίζεται για το δικαίωμά του να έχει πατρίδα. Σημείωσε την τρομοκρατία που ασκεί το ισραηλινό κράτος ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης, επισημαίνοντας τις ευθύνες των ιμπεριαλιστών που βάζουν φωτιά στην περιοχή για τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Η τοποθέτηση αυτή ενόχλησε τον εθνικιστή ευρωβουλευτή του κόμματος του Ν. Φάρατζ, Τζ. Κάρβερ, γνωστού εκφραστή των συμφερόντων του κράτους του Ισραήλ στο Ευρωκοινοβούλιο, ο οποίος ζήτησε να παρθούν μέτρα σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίου, ενάντια στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.

Η πολιτική θέση του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή και το Παλαιστινιακό πρόβλημα είναι υπεύθυνη και τεκμηριώνεται με αδιάσειστα στοιχεία, θεμελιωμένη στο διεθνισμό και την αλληλεγγύη στον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης και των άλλων λαών. Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δεν θα δεχτεί καμία λογοκρισία στις τοποθετήσεις της, κανέναν περιορισμό στο δικαίωμα έκφρασης και λόγου των ευρωβουλευτών του Κόμματος, στην έκφραση της διεθνιστικής αλληλεγγύης της προς τον Παλαιστινιακό και όλους τους αγωνιζόμενους λαούς, όσο και αν ενοχλεί - και ακριβώς επειδή ενοχλεί - τους πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου και του καπιταλιστικού συστήματος».

Με τον πρέσβη της Παλαιστίνης συναντήθηκε ο Δ. Κουτσούμπας

Από τη συνάντηση με τον πρέσβη της Παλαιστίνης
Από τη συνάντηση με τον πρέσβη της Παλαιστίνης
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε, προχτές στον Περισσό, με τον πρέσβη του κράτους της Παλαιστίνης κ. Μαρουάν Τουμπάσι.

Ο πρέσβης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα της επέκτασης των Ισραηλινών εποικισμών και την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνουν στα παλαιστινιακά εδάφη και ευχαρίστησε το ΚΚΕ για την διεθνιστική του αλληλεγγύη, τη στήριξη της πάλης του Παλαιστινιακού λαού.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην περιοχή και την αναγκαιότητα της έντασης της κοινής πάλης των λαών ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις και ενημέρωσε για τη δράση του ΚΚΕ.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταδίκασε την ισραηλινή κατοχή, την πρόσφατη απόφαση της Βουλής του Ισραήλ για την επέκταση των εποικισμών και καυτηρίασε τη θέση των ΗΠΑ για μεταφορά της αμερικάνικης πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Επίσης, τόνισε ότι το ΚΚΕ θα πάρει νέες πρωτοβουλίες την επόμενη περίοδο, στη Βουλή και την Ευρωβουλή, μέσα στο μαζικό κίνημα, ενάντια στους εποικισμούς και θα συμβάλει στη συνέχιση των κινητοποιήσεων, για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Α. Ιερουσαλήμ, με το λαό κυρίαρχο.

Οι μυλόπετρες των διαπραγματεύσεων συνθλίβουν τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα

Συζήτηση σχετικά με «την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα» πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Στη συζήτηση παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, τονίζοντας τα παρακάτω:

«Εν μέσω ανταγωνισμών που αφορούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, όχι το λαό, εξελίσσεται ένα ακόμα "σίριαλ" παζαριών τρόικας - κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για αξιολόγηση του 3ου, προώθησης και 4ου ελληνικού μνημονίου για πολλά χρόνια.

Το ξαναζήσαμε: Η κυβέρνηση καλλιεργεί αυταπάτες περί κακού ΔΝΤ και καλής ΕΕ, των "βέλτιστων" αντεργατικών "πρακτικών" που θέλει να δημιουργήσει, το δικό της Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Παζαρεύει όχι ΑΝ, αλλά ΠΟΤΕ θα νομοθετήσει νέα βάρβαρα μέτρα, αν θα κερδίσει ελαφρύνσεις του κεφαλαίου, όχι του λαού.

Οι μυλόπετρες των διαπραγματεύσεων συνθλίβουν τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα. Αύξηση φορολογίας των πιο φτωχών, φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων, 15η περικοπή συντάξεων έως και 30%, ομαδικές απολύσεις, κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων, ευέλικτη εργασία με μισθούς πείνας των 200 - 300 ευρώ, μόνιμοι κόφτες κοινωνικών δαπανών και ματωμένα - από το λαό - πλεονάσματα.

Μόνοι που συμφωνούν και βιάζονται, γιατί τα απαιτούν, είναι βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές, αλλά και τα άλλα κόμματα, που συναγωνίζονται ποιος κάνει καλύτερα τη βρώμικη δουλειά.

Αυτή η ανάπτυξη προϋποθέτει νέα αντιλαϊκή σφαγή. Ανάκαμψη κερδών προϋποθέτει παραπέρα πτώχευση του λαού. Δεν συμβιβάζεται με ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια.

Εργαζόμενοι και κεφάλαιο δεν μπορούν να κρατούν τις ίδιες σημαίες.

Στα μπλόκα αντίστασης των αγροτών που σήμερα διαδηλώνουν στην Αθήνα, να προστεθούν τα μπλόκα εργατών, ανέργων, αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας. Η συμμαχία τους να ανατρέψει τη βαρβαρότητα, να επιβάλει ανάπτυξη σε όφελος των δικών τους συμφερόντων».Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ