ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /40
Μηνύματα Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για τα 100χρονα του ΚΚΕ

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης 20ής Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, πολλοί εκπρόσωποι κομμάτων μετέφεραν τα θερμά συγχαρητήρια των κομμάτων τους στο ΚΚΕ για τη μεγάλη επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματός μας. Επιπλέον, ορισμένες αντιπροσωπείες κατέθεσαν γραπτά μηνύματα, ενώ τέτοια μηνύματα κατέφτασαν και στη διεύθυνση της ΚΕ του Κόμματός μας.

Συγκεκριμένα, γραπτά μηνύματα έφτασαν από: ΚΚ Αζερμπαϊτζάν, Κόμμα Εργασίας Βελγίου, ΚΚ Γερμανίας, Ιορδανικό ΚΚ, ΚΚ Ινδίας, ΚΚ Κουρδιστάν - Ιράκ, ΚΚ Κίνας, Κόμμα Εργασίας Κορέας, ΑΚΕΛ, ΣΚ Λετονίας, ΚΚ Μεξικού, ΝΚΚ Ολλανδίας, Ουγγρικό ΕΚ, ΚΚ Ουκρανίας, Περουβιανό ΚΚ, Πορτογαλικό ΚΚ, ΚΚΣΕ, ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχία).

Παρακάτω δημοσιεύουμε ορισμένα από αυτά.

ΚΚ Μεξικού

Εκατό χρόνια ηρωικής πάλης και αυταπάρνησης για το σοσιαλισμό που ξεκίνησαν στις 17 Νοεμβρίου του 1918, οργανώνοντας την εργατική τάξη κάτω από τις πιο πολύπλοκες συνθήκες, με μεγάλες θυσίες. Διδασκόμαστε από το παράδειγμά σας. Τιμή και δόξα στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, σε καθένα από τα μέλη και τα στελέχη του που έδωσαν τη ζωή τους, υπέφεραν στις εξορίες και στις φυλακές, σε αυτό το μεγάλο Κόμμα που συνεχίζει να παλεύει χωρίς να παραδίνεται, με αισιοδοξία για την τελική νίκη!

100 χρόνια ανεμίζοντας τη σημαία του μαρξισμού - λενινισμού, αφομοιώνοντας δημιουργικά την επιστημονική κοσμοθεωρία της εργατικής τάξης και συνεισφέροντας στην ανάπτυξή της, παλεύοντας χωρίς παραχωρήσεις στον οπορτουνισμό και το ρεφορμισμό, ενάντια στις διαλυτικές τάσεις.

100 χρόνια συνεπούς πάλης για την ελευθερία και τα δικαιώματα των εργαζομένων στην Ελλάδα, ενάντια στη μοναρχία, ενάντια στη ναζιστική - φασιστική κατοχή, ενάντια στην αγγλική επέμβαση, στην εμφύλιο πόλεμο, ενάντια στη χούντα, ενάντια στην επιθετικότητα του κεφαλαίου που φτωχαίνει και λυπεί το λαό. 100 χρόνια αταλάντευτης πάλης για την ευτυχία της εργατικής τάξης, των γυναικών της Ελλάδας, της νεολαίας της Ελλάδας, των αγροτών της Ελλάδας, των μεταναστών που έφτασαν στην Ελλάδα.

100 χρόνια ακούραστου προλεταριακού διεθνισμού, σταθερής αλληλεγγύης με όλους όσοι παλεύουμε στον κόσμο. Αλληλεγγύη με την ΕΣΣΔ και τον σοσιαλιστικό κόσμο, με τους λαούς όλων των ηπείρων, που πάλεψαν και παλεύουν για τις επαναστατικές ιδέες. Σας ευχαριστούμε για τις προσπάθειές σας για την ανασύνταξη του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, για τη συνεχή αλληλεγγύη σας μαζί μας, με το ΚΚ Μεξικού.

100 χρόνια που αναγνωρίζονται από την ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή στην πάλη της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών, των εργαζόμενων γυναικών, της νεολαίας, των μεταναστών εργατών, των διανοούμενων και καλλιτεχνών.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Είμαστε περήφανοι να πορευόμαστε μαζί σας, πλάι πλάι, στην επαναστατική πάλη για την εργατική εξουσία και για την ανασύνταξη του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας

Η Ιστορία του Κόμματός σας είναι η Ιστορία του ατρόμητου θάρρους δεκάδων χιλιάδων κομμουνιστών, της αφοσίωσης στην υπόθεση του αγώνα για την ελευθερία του εργαζόμενου λαού της Ελλάδας, για μια καλύτερη κοινωνία, το σοσιαλισμό. Θα θυμόμαστε πάντα τον ηρωισμό των Ελλήνων συντρόφων στα χρόνια της σύγχρονης Ιστορίας, που έριξαν το σύνθημα «Ψηλά τη σημαία μας!» όταν η σημαία της ΕΣΣΔ κατέβηκε από το Κρεμλίνο. Δεν ήταν μια κενή φράση. Οι Ελληνες κομμουνιστές ήταν μεταξύ των πρώτων που έκαναν μια έγκυρη ανάλυση της προσωρινής ήττας του σοσιαλισμού, επισημαίνοντας τα λάθη στην οικοδόμηση του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους. Ταυτόχρονα, εσείς πάντα και παντού υπερασπίζεστε το πρώτο στον κόσμο κράτος των εργατών και των αγροτών, και ανέκαθεν στηρίζετε τη δουλειά σας στη βαθιά θεωρητική βάση του μαρξισμού - λενινισμού. Αγαπητοί σύντροφοι! Σήμερα, το ΚΚΕ είναι δικαίως ένα από τα κυριότερα κέντρα του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, εμπνέοντας με το παράδειγμά του εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο!

Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού Κύπρου (ΑΚΕΛ)

Αγαπητοί σύντροφοι, με την ευκαιρία των 100 χρόνων της ζωής και ένδοξης δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, το ΑΚΕΛ απευθύνει θερμό συντροφικό χαιρετισμό στο ΚΚΕ, στα μέλη και τα στελέχη του.

Οι ΑΚΕΛιστές και οι ΑΚΕΛίστριες γνωρίζουν ότι ο ένας αιώνας Ιστορίας του ΚΚΕ είναι γεμάτος αγώνες, θυσίες και αταλάντευτη στάση απέναντι σε αντικομμουνιστικές διώξεις, εξορίες, φυλακές, εκτελεστικά αποσπάσματα. Στην εποποιία της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, στον αντιδικτατορικό αγώνα, στους αγώνες για τα δικαιώματα της ελληνικής εργατικής τάξης, στην αντιιμπεριαλιστική πάλη για την ειρήνη, για το σοσιαλισμό. Εκφράζουμε τον αμέριστο σεβασμό μας προς τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες της Ελλάδας, που έγραψαν και συνεχίζουν αυτήν την Ιστορία.

Τα Κόμματά μας συνδέονται με ιστορικούς συντροφικούς δεσμούς, με κοινές πρωτοβουλίες για την ανασύνταξη του διεθνούς κινήματος ιδιαίτερα μετά το 1990, με κοινές δράσεις μέσα στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και τις διεθνείς αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις. Βούλησή μας είναι να διατηρήσουμε και να εμβαθύνουμε αυτούς τους δεσμούς. Η εποχή και οι εξελίξεις ιδιαίτερα στην ταραγμένη γειτονιά μας απαιτούν τη μέγιστη ενότητα δράσης των δυνάμεων που αντιπαλεύουν τον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο και το σοβινισμό. Ειδικότερα, στην πάλη μας για να αποτραπούν η διχοτόμηση και οι σχεδιασμοί για τη ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου, για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας, η αλληλεγγύη του διεθνούς κινήματος στην υπεράσπιση των αρχών λύσης του Κυπριακού είναι εξαιρετικά πολύτιμη.

Με αυτές τις σκέψεις, συγχαίρουμε ξανά το ΚΚΕ για τα 100χρονά του και εκφράζουμε την αλληλεγγύη του ΑΚΕΛ στην πάλη του για τα δίκαια του ελληνικού λαού, για το σοσιαλισμό.

ΚΚ Ινδίας

Η Ιστορία του ΚΚΕ είναι γραμμένη με χρυσά γράμματα στα μητρώα Ιστορίας του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος. Η επαναστατική Ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κατά τα 100 προηγούμενα χρόνια, που έχει αντιμετωπίσει κάθε είδους θηριωδίες, παράνομη δουλειά, νίκη επί της φασιστικής κατοχής με τεράστιες θυσίες, μας κάνει πιο τολμηρούς στην πίστη μας ότι το ΚΚΕ θα πετύχει να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη φτώχεια, στην πάλη για την οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή γραμμή.

Οι πρωτοβουλίες και οι συνεχιζόμενοι αγώνες του ΚΚΕ να αλλάξει την κατάσταση διαμέσου της αντιιμπεριαλιστικής και αντικαπιταλιστικής συμμαχίας της εργατικής τάξης χαίρουν της εκτίμησης όλων των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων του κόσμου.

Το ΚΚΙ ιδιαίτερα εκτιμά τον ιδιαίτερο ρόλο του ΚΚΕ και τη συνεισφορά του στο να συναντηθούν τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα όλου του κόσμου σε μία κοινή πλατφόρμα, ενώ επιβεβαιώνει την πίστη του στο μαρξισμό - λενινισμό, που αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους αγωνιζόμενους λαούς σε όλο τον κόσμο.

Πορτογαλικό ΚΚ

Ευχόμαστε στους Ελληνες κομμουνιστές επιτυχία στην πάλη σας για την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης και του ελληνικού λαού, για ελευθερία, εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία, κοινωνική πρόοδο, ειρήνη και σοσιαλισμό.

Η ίδρυση του ΚΚΕ, που όπως και του δικού μας Κόμματος έλαβε χώρα υπό την αξιοσημείωτη διεθνή επίδραση της Οκτωβριανής Επανάστασης, προίκισε την ελληνική εργατική τάξη με ένα αναντικατάστατο εργαλείο για την επαναστατική πολιτική πάλη. Μέσα από τα 100 χρόνια Ιστορίας τους, συνδεδεμένα με την Ιστορία του λαού του, οι Ελληνες κομμουνιστές έγραψαν σελίδες τεράστιου θάρρους στην πάλη για μία ελεύθερη, κυρίαρχη και κοινωνικά αναπτυγμένη χώρα. Η πάλη για την υπεράσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων εργαζομένων και του λαού, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, στην υποδούλωση της Ελλάδας στον ιμπεριαλισμό, για την κοινωνική πρόοδο και το σοσιαλισμό, πάντα υπολόγιζε στον αναντικατάστατο ρόλο του ΚΚΕ.

Η πάλη για τα κομμουνιστικά ιδανικά και την υπόθεσή μας, που ενώνει τους κομμουνιστές σε διεθνές επίπεδο, μας έχει φέρει κοντά, έχει δημιουργήσει στενούς δεσμούς φιλίας, αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ του ΠΚΚ και του ΚΚΕ, δεσμούς που έχουν αντισταθεί σε απρόβλεπτες αλλαγές στην Ιστορία και στη συνθετότητα των προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει το διεθνές κομμουνιστικό και επαναστατικό κίνημα, δεσμούς που η ενίσχυση και ενότητά τους θεωρούμε ότι είναι αποφασιστικής σημασίας για να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε και να νικήσουμε την εκμεταλλευτική και επιθετική τακτική του ιμπεριαλισμού. Με σεβασμό στις διεθνιστικές αρχές των σχέσεων μεταξύ των κομμουνιστικών και επαναστατικών κομμάτων, επιθυμούμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τους ιστορικούς δεσμούς που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των δύο μας κομμάτων προς το συμφέρον του δυναμώματος του κομμουνιστικού και διεθνούς επαναστατικού κινήματος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ