ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ο Δρόμος μας» στις κινηματογραφικές αίθουσες

Για λίγες μέρες ακόμα συνεχίζεται η προβολή του Ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, με τίτλο «Ο Δρόμος μας», σε κινηματογραφικές αίθουσες σε όλη τη χώρα. Στα 100 λεπτά του έργου συμπυκνώνεται η Ιστορία των 100 χρόνων δράσης του Κόμματος, μέσα από ντοκουμέντα, αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό, μαρτυρίες και δραματοποίηση μερικών από τις πιο σημαντικές «στιγμές» της.

Κινηματογράφοι όπου προβάλλεται η ταινία

Στην Αθήνα, το Ντοκιμαντέρ προβάλλεται στο «Studio New Star Art Cinema» (Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής), μέχρι και την Κυριακή 16/12 στις 6.30 μ.μ., και από τη Δευτέρα 17/12 έως την Τετάρτη 19/12 στις 8.30 μ.μ.

Στη Θεσσαλονίκη, στον κινηματογράφο «Φαργκάνη» (Αγ. Παντελεήμονος 10), μέχρι Κυριακή 16/12 στις 7 μ.μ., και από 17/12 μέχρι 19/12 στις 9 μ.μ.

Στην Πετρούπολη Αττικής, στον χειμερινό κινηματογράφο του δήμου στις 15/12 (6 μ.μ.).

Στο Χαϊδάρι: «Ανοιξη digital cinema», έως 19/12, στις 8 μ.μ.

Επίσης, μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί οι εξής κινηματογράφοι:

Αγιος Νικόλαος Κρήτης: «REX», στις 16/12 στη 1 μ.μ. Χαλκίδα: Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, στις 17/12 στις 6.30 μ.μ. Αγρίνιο: «Ανεσις». Αμαλιάδα: «Cine Cinema». Αμφισσα: Κορδώνειο Πνευματικό Κέντρο και Κινηματογραφική Λέσχη. Ανδρος: Κινηματογραφική Λέσχη. Αρτα: «Σινέ Παλλάς». Γιάννενα: Πνευματικό Κέντρο. Ζάκυνθος: «Φώσκολος». Ιωάννινα: Πνευματικό Κέντρο. Καστοριά: «City Center Cinemas». Κέρκυρα: «Σινέ Ορφεύς», στις 20/12 στις 5.30 μ.μ. Κως: «Cine Orfeas». Λευκάδα: Πνευματικό Κέντρο. Πύργος: «Ορφέας». Ρέθυμνο: «CINE Απόλλων». Σύρος: «Παλλάς» (Ερμούπολη). Τρίκαλα: «Τηλέμαχος», έως 19/12, στις 7.30 μ.μ.

Διανομή «NEW STAR».

Το δρόμο που δεν έχει τέλος...

Με έναν πρωτότυπο και εμπνευσμένο τρόπο ξεκίνησε η μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για τα 100χρονα του ΚΚΕ, την περασμένη Κυριακή 9 Δεκέμβρη.

Οι δεκαετίες του Κόμματος περνάνε μέσα σε 3 λεπτά μπροστά από τα μάτια μας, με τη βοήθεια ενός ανθρώπου που διασχίζει ορθά και περήφανα στιγμές από αυτή την ηρωική πορεία, δοσμένες με πλάνα εποχής.

Στο νου μας έρχεται ο στίχος του Γ. Ρίτσου, «σκύψε τα και μέτρησέ τα να λογαριάσεις το δρόμο που περπάτησαν, το δρόμο που θα περπατήσουν, το δρόμο που δεν έχει τέλος...».

Η ίδρυση του Κόμματος, τα πρώτα βήματα, ο Μάης του '36, οι διώξεις και οι φυλακίσεις, ο ηρωικός αγώνας του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, η εποποιία του ΔΣΕ, η αλύγιστη στάση μπροστά και στο εκτελεστικό απόσπασμα, η αντιδικτατορική πάλη... Η ντε φάκτο νομιμοποίηση, το κατέβασμα της κόκκινης σημαίας από το Κρεμλίνο... Η κόκκινη σημαία πέφτει, αλλά τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, κόντρα στον καιρό, την κρατάνε ακόμα πιο ψηλά...

Και η συνέχεια του βίντεο ολοκληρώνεται μέσα στο Παλαί. Νεολαίος της ΚΝΕ μπαίνει με την κόκκινη σημαία. Η σκυτάλη ενός ολόκληρου αιώνα αγώνων και θυσιών περνά στα δικά μας χέρια!

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ
Εκδηλώσεις

Το Σάββατο 15/12, στις 7 μ.μ., η ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης καλεί σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου στα Κουφάλια. Θα μιλήσει ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 16/12, στις 11 π.μ., η ΚΟΒ Οινοφύτων - Αυλώνα καλεί σε συγκέντρωση - συζήτηση στα Οινόφυτα (αίθουσα εκδηλώσεων κτιρίου «Δ. Λιάπης»), με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ μπροστά στις μάχες που έρχονται». Θα μιλήσει ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η ΚΟΒ Αμφίπολης Σερρών καλεί την Κυριακή 16/12, στις 11 π.μ., στο δημαρχείο Αμφίπολης (Ροδολίβος), σε εκδήλωση με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις - παρουσίαση της έκδοσης της ΤΕ Σερρών του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια δράσης του Κόμματος στην περιοχή των Σερρών». Θα μιλήσει ο Πέτρος Δίμηζας, μέλος του ΤΓ Σερρών του Κόμματος. Χαιρετισμό θα απευθύνει η Αννα Αντζιου, δημοτική σύμβουλος Αμφίπολης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Λαϊκά γλέντια
  • Το Σάββατο 15/12

-- Στις 9 μ.μ., η ΤΟ ΕΒΕ Αττικής καλεί σε λαϊκό γλέντι στην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου Χαϊδαρίου (Κολοκοτρώνη 46).

-- Στις 8.30 μ.μ., οι ΚΟ Ιλίου Αττικής καλούν σε λαϊκό γλέντι στα γήπεδα της ραδιοφωνίας (Πριάμου και Πρέσπας).

-- Στις 8 μ.μ., η ΚΟΒ Λυκότρυπας - Αγίας Αννας Αττικής καλεί σε συνεστίαση στο ΠΟΚΕΝ (Φιλαδελφείας 216) στον Κόκκινο Μύλο.

-- Η ΚΟΒ Καλαμπάκας καλεί στις 8 μ.μ. στην ταβέρνα «Δίας» (οδός Τρικάλων 150). Θα μιλήσει ο Θανάσης Τσιάμης, μέλος της ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Ανατολικού Ολύμπου, στις 8 μ.μ., στην ψησταριά - ταβέρνα «Αλέξανδρος», στον Νέο Παντελεήμονα Πιερίας. Θα μιλήσει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

-- Στις 8 μ.μ., η ΚΟ Αρτεμισίου Εύβοιας καλεί σε συνεστίαση στην ταβέρνα «Ο Τάσος» στην παραλία στο Ψαροπούλι.

-- Στις 8 μ.μ., η ΚΟ Αγίου Κηρύκου Ικαρίας διοργανώνει λαϊκό γλέντι στην αίθουσα του Γλαρέδου.

  • Την Κυριακή 16/12

-- Στη 1 μ.μ., η ΚΟΒ Χαριλάου Θεσσαλονίκης διοργανώνει γλέντι στο παραδοσιακό καφενείο στην Παπαναστασίου 199. Θα χαιρετίσει ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ., η ΚΟΒ Ανω Τούμπας Θεσσαλονίκης διοργανώνει γλέντι στην ταβέρνα «Παραγάδι». Θα χαιρετίσει ο Γιάννης Δελής, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας και βουλευτής του ΚΚΕ.

Στην Αττική: Οι ΚΟ Ταμπουρίων και Νεάπολης, στις 12.30 μ.μ. στο παλιό εργοστάσιο Καχραμάνογλου (Κωνσταντινουπόλεως 51 - Ταμπούρια). Η ΚΟΒ Α' Διαμερίσματος Πειραιά, στη 1 μ.μ. στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21). Η ΚΟΒ Χαλκηδόνας στη 1 μ.μ. στην Ενωση Σμυρναίων Νίκαιας (28ης Οκτωβρίου και Θεσσαλίας). Η ΚΟΒ Ευγένειας - Χαραυγής, στη 1 μ.μ. στο μεζεδοπωλείο «Ρεβαΐζι» (Θερμοπυλών 28 - Πειραιάς). Η ΚΟΒ Αμφιάλης, στη 1 μ.μ. στα γραφεία της (Ξάνθου 39). Οι ΚΟ Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Επισιτισμού Πειραιά, στη 1.30 μ.μ. στο μεζεδοπωλείο «Αλαργινό» (Αγίου Ιωάννου 2 - Νίκαια). Η ΚΟΒ Σαλαμίνας, στη 1.30 μ.μ. στην αίθουσα του κοινοτικού καταστήματος Σεληνίων «Μελίνα Μερκούρη». Οι ΚΟ Αγίων Αναργύρων, στη 1 μ.μ. στο Β' ΚΑΠΗ Αγ. Αναργύρων (Πλαπούτα και Κωνσταντινουπόλεως). Η ΚΟ Γλυφάδας Αττικής, στη 1 μ.μ. στο Διασχολικό Κέντρο (Αγίας Τριάδας 9, Ανω Γλυφάδα, έναντι ΕΠΑΛ).

Εκδήλωση στο «Σπίτι του Αγωνιστή»

Το ΔΣ του «Σπιτιού του Αγωνιστή» διοργανώνει τιμητική εκδήλωση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, την Κυριακή 16 Δεκέμβρη στις 6 μ.μ., στα γραφεία του (Ομήρου 35, Αγιος Δημήτριος). Η εκδήλωση περιλαμβάνει χαιρετισμό του προέδρου του ΔΣ, Στέλιου Λάμπρου, και προβολή του Ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του Κόμματος, «Ο Δρόμος μας». Το ΔΣ καλεί τους φίλους του «Σπιτιού του Αγωνιστή» και τους συγγενείς των φιλοξενουμένων να παραστούν στην εκδήλωση.

Εκθεση ζωγραφικής στην Ιστιαία για τα 100χρονα

Οι ΚΟ Ιστιαίας - Αιδηψού του ΚΚΕ διοργανώνουν στην Ιστιαία έκθεση ζωγραφικής αφιερωμένη στα 100 χρόνια του ΚΚΕ, με έργα του καλλιτέχνη Δημήτρη Καμπάνια. Η έκθεση θα λειτουργεί από Δευτέρα 17/12 μέχρι Κυριακή 30/12, με ώρες λειτουργίας 11.00 - 13.00 και 18.00 - 20.00 σε αίθουσα επί της Αθανασίου Κορφιάτη.

Τα εγκαίνια θα γίνουν τη Δευτέρα 17/12, στις 19.00. Θα μιλήσει ο Θανάσης Παππάς, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αν. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

ΚΝΕ
Στις 5 Γενάρη η πρωτοχρονιάτικη γιορτή για τα παιδιά στον Περισσό

Το Σάββατο 5 Γενάρη θα πραγματοποιηθεί το Πρωτοχρονιάτικο Φεστιβάλ της ΚΝΕ για τα μικρά παιδιά στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Από τις 5 το απόγευμα έως τις 8.30 το βράδυ τα παιδιά θα διασκεδάσουν με την ψυχή τους μέσα από ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων και παραστάσεων που προετοιμάζει η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ.

Γιορτινά και δημιουργικά εργαστήρια, διαδραστική αφήγηση παραμυθιού από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ και φυσικά πολύς χορός και πάρτι! Στις 19.15 θα πραγματοποιηθεί η παιδική παράσταση «Ολα είναι μουσική» από το Θέατρο κούκλας της Ιρίνα Μπόικο.

Σε άλλες περιοχές

Η Τομεακή Οργάνωση Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ διοργανώνει το Σάββατο 15 Δεκέμβρη στις 5 μ.μ., στο Κατσούλειο στον Εύδηλο, χριστουγεννιάτικο παιδικό πάρτι.

Επίσης, το Σάββατο 22 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη γιορτή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τα παιδιά στη Θεσσαλονίκη, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Γιορτές σωματείων για τα παιδιά

Χριστουγεννιάτικες γιορτές για τα παιδιά οργανώνουν σωματεία και φορείς, με τη θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ και την παράσταση «Η Μαύρη Πεταλούδα», βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι της Ερης Ρίτσου.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στο δήμο Αγίου Δημητρίου, την Κυριακή 16/12 στις 6 μ.μ., στο κλειστό γυμναστήριο του 3ου Λυκείου (Αποστολίου και Σάμου). Την παράσταση θα παρακολουθήσει η συγγραφέας, Ερη Ρίτσου, ενώ θα της απονεμηθεί τιμητική πλακέτα από τη θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ.

-- Τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Ηλεκτρολόγων, Κατεργασίας Ξύλου, η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Τεχνικών και η Ομάδα Γυναικών Τεχνικών της ΟΓΕ, την Κυριακή 16/12, στις 10 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος).

Γιορτή στο Νοσοκομείο «Θριάσιο»

Εκθεση των έργων ζωγραφικής που ετοίμασαν τα παιδιά των εργαζομένων οργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο» την Κυριακή 16/12, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου. Την ίδια μέρα, το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο μαζί με το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής συνδιοργανώνουν παρουσίαση της παιδικής θεατρικής παράστασης «Η Χώρα των Αραλύκων», από τη θεατρική ομάδα «ΔΥΝΑΜΟ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ