ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
Μια διδακτική ιστορία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στη μέχρι σήμερα πορεία της χώρας μας στην πρώην ΕΟΚ και νυν ΕΕ υπάρχουν πολλές διδακτικές ιστορίες. Οπως και η παρακάτω, η οποία είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, μια και οι κυβερνώντες πανηγυρίζουν τις μέρες αυτές για την αύξηση της ποσόστωσης στο αγελαδινό γάλα.

Το 1992, όταν έγινε η προηγούμενη αναθεώρηση της ΚΑΠ και επιβλήθηκε ποσόστωση 629.000 τόνων αγελαδινού γάλακτος -παρότι οι εγχώριες ανάγκες ξεπερνούσαν τους 1,2 εκατ. τόνους- υπήρχαν στην Ελλάδα 32.000 αγελαδοτρόφοι. Σήμερα, μετά μια δεκαετία δηλαδή, υπάρχουν μόνον 9.500 κι όπως γνωρίζουν οι πάντες δυο - τρεις μεγάλες επιχειρήσεις (ΦΑΓΕ, ΔΕΛΤΑ, κλπ) ελέγχουν πλήρως την παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία των γαλακτοκομικών προϊόντων, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Αφού, λοιπόν, εφαρμόστηκε και ολοκληρώθηκε σε μεγάλο βαθμό μια πολιτική εξαναγκασμού των αγελαδοτρόφων σε απόσυρση και ο τομέας «πέρασε» εξ ολοκλήρου στον έλεγχο του μεγάλου κεφαλαίου, η κυβέρνηση φρόντισε για την αύξηση της ποσόστωσης. Η τελευταία, πήγε φέτος στους 700.000 τόνους και από 1/4/2004 θα φτάσει στους 820.000. Ποιος δεν καταλαβαίνει, άραγε, ότι οι αυξήσεις αυτές δεν αφορούν πλέον στους αποδεκατισμένους αγελαδοτρόφους, αλλά τις εγχώριες μεγάλες επιχειρήσεις;

Κι άλλη μία

Τα αναφερόμενα, πάντως, για τους αγελαδοτρόφους δεν αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα. Το αντίθετο συμβαίνει, ιδιαίτερα για τους φτωχούς και μικρούς αγρότες και κτηνοτρόφους. Σαν το σκυλί... στην ΕΕ, για παράδειγμα, πήγαν και τ' αμπέλια της Ελλάδας τη δεκαετία 1989 -1999. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ (Γιουροστάτ), στο χρονικό διάστημα 1989 -1999, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με αμπέλια στην Ελλάδα είχαν τη μεγαλύτερη μείωση σε επίπεδο χωρών της ΕΕ.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Γιουροστάτ, υπάρχει μείωση κατά 20% -σε σχέση με το 1989- των εκτάσεων της ΕΕ, που καλλιεργούνται αμπέλια για την παραγωγή σταφίδας. Μείωση, που αφορά σχεδόν αποκλειστικά την Ελλάδα, μια και η χώρα μας έχει υποτίθεται το πλεονέκτημα να είναι ουσιαστικά ο αποκλειστικός παραγωγός σταφίδας στην ΕΕ.

Χρειάζεται, άραγε, να θυμίσουμε εκείνο το παλιό σύνθημα «είδες η ΕΟΚ;», με το οποίο οι κυρίαρχες δυνάμεις διαφήμιζαν πριν δυο δεκαετίες την ένταξη της χώρας στο «λάκκο των λεόντων» και όσα υπόσχονταν για τη μεγάλη αγορά των 360 εκατομμυρίων και τα... χρυσά κουτάλια;

Τα πανεπιστήμια και η δήθεν αντιμετώπιση της ανεργίας

Με περισσή υπερηφάνεια, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ανακοίνωσε χτες την απόφαση της Συγκλήτου του να προχωρήσει στη δημιουργία τμήματος Διοίκησης Τεχνολογίας στη Νάουσα. Σύμφωνα με το πανεπιστημιακό ίδρυμα, κριτήριο για την επιλογή του συγκεκριμένου γνωστικού αντικειμένου αποτέλεσε και η «υψηλή πιθανότητα απορρόφησης των αποφοίτων από την αγορά εργασίας»(!), ενώ σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, το αντικείμενο του νέου τμήματος προσδιορίζεται στο συνδυασμό των γνώσεων οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων και των τεχνολογικών γνώσεων.

Το δόγμα της κυβέρνησης «κάθε πόλη και πανεπιστήμιο» και «τρεχάτε ποδαράκια μου, έχουμε εκλογές», καλά κρατεί και μετά από πολλές πόλεις έρχεται να προστεθεί και η Νάουσα. Η «ανάπτυξη» που προπαγανδίζει η κυβέρνηση καμία σχέση δεν έχει με την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης, αφού τα εργοστάσια της περιοχής κλείνουν το ένα μετά το άλλο, αφήνοντας έναν στους δύο κατοίκους της πόλης άνεργο. Η Νάουσα της «Τρικολάν» και της ανεργίας με την ίδρυση του νέου τμήματος, θα εξασφαλίσει για τους άνεργους εργάτες της κλωστοϋφαντουργίας και τους ...άνεργους επίδοξους διευθυντές τους.

Δασοκτόνοι...

«'Η μας παραχωρείτε τα δάση για να τα τσιμεντώσουμε και να τα "αξιοποιήσουμε", ή τα καίμε»! Αυτό ήταν το προκλητικό μήνυμα που εξέπεμπαν οι κάθε είδους εμπρηστές και καταπατητές εδώ και χρόνια, που, δυστυχώς, δεν έμειναν μόνο στις απειλές. Το έκαναν και πράξη αποδεκατίζοντας τα δάση της χώρας, εκμεταλλευόμενοι την ανυπαρξία Δασικού και Εθνικού Κτηματολογίου, αλλά και την ένοχη ανοχή των κυβερνήσεων πότε της ΝΔ και πότε του ΠΑΣΟΚ και πότε και των δύο μαζί, όπως έδειξε και η αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος.

Πώς απαντάει, λοιπόν, η σημερινή κυβέρνηση σ' αυτήν την απειλή των καταπατητών και «επιχειρηματιών»; Με το δασοκτόνο νομοσχέδιο που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, απλώς... ξεβρακώνεται! Ενδίδει, δηλαδή, πλήρως στην πίεση όλων αυτών των συμφερόντων.

Το άσχημο, όμως, είναι ότι με την πολιτική αυτή επιχειρεί να απογυμνώσει και τη χώρα από το δασικό της πλούτο και να υποθηκεύσει το μέλλον των επόμενων γενεών που θα υποχρεωθούν να ανέβουν το δικό τους «Γολγοθά», στο δικό τους «κρανίου τόπο».

Αν αυτό δεν είναι το έγκλημα του αιώνα, όπως εύστοχα τόνισε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, τότε ποιο είναι;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Βαδίζουμε στο δρόμο του Νοέμβρη

Τριάντα χρόνια πέρασαν από την ηρωική λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου, κορυφαίο σταθμό στην αντιδικτατορική πάλη, που και σήμερα φλογίζει τις καρδιές των νέων και της εργατιάς. Πολλοί και φέτος θα φορέσουν το υποκριτικό γιορτινό τους χαμόγελο και θ' αρχίσουν τις παρλάτες για ρομαντικές εποχές. Κάποιοι θα πούνε πως η δημοκρατία αποκαταστάθηκε, πως ήρθε η αλλαγή με τον «αγώνα» τους, τον εκσυγχρονισμό και άλλα... ωραία και κενά. Πλάι τους και διάφοροι ανανήψαντες, που τα «γύρισαν», που προσπαθούν να μας πείσουν πως είδαν το φως το αληθινό.

Οσο και αν προσπαθήσουν δεν μπορούν να ξεπεράσουν αυτή τη λαϊκή εξέγερση. Γιατί ο αγώνας του Πολυτεχνείου είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρος από ποτέ, πρώτα και κύρια για τα αδικαίωτα αιτήματά του. Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία συμπυκνώνουν και τα σύγχρονα αιτήματα του λαού, της νέας γενιάς. Σε άλλες συνθήκες πιο εκσυγχρονισμένες, δηλαδή πιο αποδοτικές για το κεφάλαιο, το μεροκάματο δε φτουρά, η ημιαπασχόληση σημαίνει μισή ζωή, οι κοινωνικές κατακτήσεις χτυπιούνται βάναυσα. Η δήθεν δημόσια και δωρεάν Παιδεία χρυσοπληρώνεται και το μόνο που προσφέρει είναι γενικευμένη ημιμάθεια και αμάθεια. Χιλιάδες νέοι ξεβράζονται έξω από το εκπαιδευτικό σύστημα, τα πτυχία των ΑΕΙ γίνονται κουρελόχαρτα. Ποια ελευθερία, με την ουσιαστική της έννοια όταν και σήμερα χιλιάδες αγωνιστές κάθε ηλικίας στέλνονται στα δικαστήρια... Εργάτες, αγρότες, μαθητές, με τα ίδια χουντικά διατάγματα. Οταν η κάθε απεργία κρίνεται παράνομη και καταχρηστική, όταν χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά συνθλίβονται από την ανεργία και την ανέχεια.

Ο αντιιμπεριαλιστικός χαρακτήρας της λαϊκής πάλης είναι σήμερα ζωντανός και πιο επίκαιρος. Βρίσκει συνέχεια στην πάλη ενάντια στη νέα τάξη πραγμάτων, ενάντια στο αιματοκύλισμα των λαών από τους ιμπεριαλιστές σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, ενάντια στα γεράκια των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ που στόχο έχουν τους λαούς που σηκώνουν κεφάλι και αγωνίζονται. Η κυβέρνηση του «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ» και οι συνοδοιπόροι τους, πάλι θα μας μιλήσουν για ρεαλισμούς, για εθνικό συμφέρον. Πάλι θα προσπαθήσουν να κρύψουν την υποτέλεια και το ραγιαδισμό τους, το ότι η στάση τους σήμερα είναι αποτέλεσμα ταξικής επιλογής.

Λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία, ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, απαίτησε λαός και νεολαία το Νοέμβρη του '73 γιατί έβλεπαν πως η λύση που απαιτούνταν ήταν πολιτική. Και σήμερα η λύση στα λαϊκά προβλήματα δεν μπορεί να έρθει παρά μόνο με την πάλη των εργατών, των αγροτών, των μικροεπαγγελματιών, της νεολαίας για την οικοδόμηση του μετώπου που θα διεκδικήσει τη λαϊκή εξουσία. Ο δρόμος που προτείνει το ΚΚΕ είναι η προοπτική της σύγκρουσης με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Οπως και τότε, έτσι και σήμερα δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Γιατί και σήμερα, το κόστος της υποταγής στον ιμπεριαλισμό είναι μεγαλύτερο από το κόστος της ρήξης μ' αυτόν. Αυτή την προοπτική του αγώνα μας θα διατρανώσουμε και πάλι στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Στις δεκάδες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Γι' αυτό σ' αυτό το προσκλητήριο δεν πρέπει να λείψει κανείς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ