Σάββατο 15 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Βαδίζουμε στο δρόμο του Νοέμβρη

Τριάντα χρόνια πέρασαν από την ηρωική λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου, κορυφαίο σταθμό στην αντιδικτατορική πάλη, που και σήμερα φλογίζει τις καρδιές των νέων και της εργατιάς. Πολλοί και φέτος θα φορέσουν το υποκριτικό γιορτινό τους χαμόγελο και θ' αρχίσουν τις παρλάτες για ρομαντικές εποχές. Κάποιοι θα πούνε πως η δημοκρατία αποκαταστάθηκε, πως ήρθε η αλλαγή με τον «αγώνα» τους, τον εκσυγχρονισμό και άλλα... ωραία και κενά. Πλάι τους και διάφοροι ανανήψαντες, που τα «γύρισαν», που προσπαθούν να μας πείσουν πως είδαν το φως το αληθινό.

Οσο και αν προσπαθήσουν δεν μπορούν να ξεπεράσουν αυτή τη λαϊκή εξέγερση. Γιατί ο αγώνας του Πολυτεχνείου είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρος από ποτέ, πρώτα και κύρια για τα αδικαίωτα αιτήματά του. Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία συμπυκνώνουν και τα σύγχρονα αιτήματα του λαού, της νέας γενιάς. Σε άλλες συνθήκες πιο εκσυγχρονισμένες, δηλαδή πιο αποδοτικές για το κεφάλαιο, το μεροκάματο δε φτουρά, η ημιαπασχόληση σημαίνει μισή ζωή, οι κοινωνικές κατακτήσεις χτυπιούνται βάναυσα. Η δήθεν δημόσια και δωρεάν Παιδεία χρυσοπληρώνεται και το μόνο που προσφέρει είναι γενικευμένη ημιμάθεια και αμάθεια. Χιλιάδες νέοι ξεβράζονται έξω από το εκπαιδευτικό σύστημα, τα πτυχία των ΑΕΙ γίνονται κουρελόχαρτα. Ποια ελευθερία, με την ουσιαστική της έννοια όταν και σήμερα χιλιάδες αγωνιστές κάθε ηλικίας στέλνονται στα δικαστήρια... Εργάτες, αγρότες, μαθητές, με τα ίδια χουντικά διατάγματα. Οταν η κάθε απεργία κρίνεται παράνομη και καταχρηστική, όταν χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά συνθλίβονται από την ανεργία και την ανέχεια.

Ο αντιιμπεριαλιστικός χαρακτήρας της λαϊκής πάλης είναι σήμερα ζωντανός και πιο επίκαιρος. Βρίσκει συνέχεια στην πάλη ενάντια στη νέα τάξη πραγμάτων, ενάντια στο αιματοκύλισμα των λαών από τους ιμπεριαλιστές σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, ενάντια στα γεράκια των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ που στόχο έχουν τους λαούς που σηκώνουν κεφάλι και αγωνίζονται. Η κυβέρνηση του «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ» και οι συνοδοιπόροι τους, πάλι θα μας μιλήσουν για ρεαλισμούς, για εθνικό συμφέρον. Πάλι θα προσπαθήσουν να κρύψουν την υποτέλεια και το ραγιαδισμό τους, το ότι η στάση τους σήμερα είναι αποτέλεσμα ταξικής επιλογής.

Λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία, ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, απαίτησε λαός και νεολαία το Νοέμβρη του '73 γιατί έβλεπαν πως η λύση που απαιτούνταν ήταν πολιτική. Και σήμερα η λύση στα λαϊκά προβλήματα δεν μπορεί να έρθει παρά μόνο με την πάλη των εργατών, των αγροτών, των μικροεπαγγελματιών, της νεολαίας για την οικοδόμηση του μετώπου που θα διεκδικήσει τη λαϊκή εξουσία. Ο δρόμος που προτείνει το ΚΚΕ είναι η προοπτική της σύγκρουσης με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Οπως και τότε, έτσι και σήμερα δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Γιατί και σήμερα, το κόστος της υποταγής στον ιμπεριαλισμό είναι μεγαλύτερο από το κόστος της ρήξης μ' αυτόν. Αυτή την προοπτική του αγώνα μας θα διατρανώσουμε και πάλι στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Στις δεκάδες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Γι' αυτό σ' αυτό το προσκλητήριο δεν πρέπει να λείψει κανείς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ