Σάββατο 15 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Μια διδακτική ιστορία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στη μέχρι σήμερα πορεία της χώρας μας στην πρώην ΕΟΚ και νυν ΕΕ υπάρχουν πολλές διδακτικές ιστορίες. Οπως και η παρακάτω, η οποία είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, μια και οι κυβερνώντες πανηγυρίζουν τις μέρες αυτές για την αύξηση της ποσόστωσης στο αγελαδινό γάλα.

Το 1992, όταν έγινε η προηγούμενη αναθεώρηση της ΚΑΠ και επιβλήθηκε ποσόστωση 629.000 τόνων αγελαδινού γάλακτος -παρότι οι εγχώριες ανάγκες ξεπερνούσαν τους 1,2 εκατ. τόνους- υπήρχαν στην Ελλάδα 32.000 αγελαδοτρόφοι. Σήμερα, μετά μια δεκαετία δηλαδή, υπάρχουν μόνον 9.500 κι όπως γνωρίζουν οι πάντες δυο - τρεις μεγάλες επιχειρήσεις (ΦΑΓΕ, ΔΕΛΤΑ, κλπ) ελέγχουν πλήρως την παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία των γαλακτοκομικών προϊόντων, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Αφού, λοιπόν, εφαρμόστηκε και ολοκληρώθηκε σε μεγάλο βαθμό μια πολιτική εξαναγκασμού των αγελαδοτρόφων σε απόσυρση και ο τομέας «πέρασε» εξ ολοκλήρου στον έλεγχο του μεγάλου κεφαλαίου, η κυβέρνηση φρόντισε για την αύξηση της ποσόστωσης. Η τελευταία, πήγε φέτος στους 700.000 τόνους και από 1/4/2004 θα φτάσει στους 820.000. Ποιος δεν καταλαβαίνει, άραγε, ότι οι αυξήσεις αυτές δεν αφορούν πλέον στους αποδεκατισμένους αγελαδοτρόφους, αλλά τις εγχώριες μεγάλες επιχειρήσεις;


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ