ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
«Μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς εδώ και τώρα!»

Νέα κινητοποίηση χτες στο υπουργείο Εργασίας. Απούσα και πάλι η ηγεσία του υπουργείου

Νέα κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα συνδικάτα που δρουν στη Δυτική Αττική, αυτήν τη φορά στο υπουργείο Εργασίας, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα τους, απαιτώντας να ληφθούν άμεσα, ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, εκεί που «βράζει» ο κορονοϊός, στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και αλλού, όπου εργάζονται και κινούνται. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ.

Η χτεσινή κινητοποίηση είναι συνέχεια της παράστασης διαμαρτυρίας που έγινε πριν τρεις μέρες στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Ελευσίνα και το επόμενο αγωνιστικό βήμα είναι η κινητοποίηση που έχει προγραμματιστεί να γίνει την Πέμπτη 21/1 στην Ελευσίνα, στις 5 μ.μ., σύμφωνα με όσα έχουν αποφασιστεί σε σύσκεψη στις 2 Γενάρη.

Συνδικάτα από τα Τρόφιμα, το Μέταλλο, τους ΟΤΑ, τη χημική βιομηχανία, την Ενέργεια, το Φάρμακο, τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και το Εμπόριο βρέθηκαν έξω από το υπουργείο κρατώντας πανό και πικέτες, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Λοκντάουν στα κέρδη των καπιταλιστών και όχι στις ζωές των εργατών», «Μέτρα προστασίας για τους εργάτες, όχι άλλα κέρδη στους κεφαλαιοκράτες». Επίσης, στη διάρκεια της κινητοποίησης γράψανε το σύνθημα «Μέτρα προστασίας για τους εργάτες» στον τοίχο που βρίσκεται στο πλάι της εισόδου του υπουργείου. Οπως και στην πρώτη κινητοποίηση έτσι και χτες έντονη ήταν η παρουσία της αστυνομίας.

Τα συνδικάτα είχαν ζητήσει να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να πάρουν μια απάντηση στα αιτήματά τους και ενώ το λοκντάουν στη Δυτική Αττική διαρκεί σχεδόν ένα μήνα και τα μόνα «μέτρα» είναι απαγορεύσεις και πρόστιμα για τους εργαζόμενους και ...διακριτικές συστάσεις για τους εργοδότες.

Και αυτή τη φορά η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, όπως και η παλιά, απέφυγε να συναντηθεί με τα συνδικάτα. Ο υπουργός παρέπεμψε στον υφυπουργό, αυτός στη γενική γραμματέα και τελικά η συνάντηση έγινε με τον - γνωστό πια - γενικό διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας, Κ. Αγραπιδά, ο οποίος από την αρχή της πανδημίας έχει αναλάβει το έργο να συναντιέται «στο πόδι» με τα συνδικάτα και στα αιτήματά τους να απαντά «δεν γνωρίζω να σας απαντήσω, θα τα μεταφέρω αρμοδίως»!

Πρακτικά το υπουργείο, και κατ' επέκταση η κυβέρνηση δεν έδωσε καμία απάντηση. Και πώς να δώσει, αφού αποτελεί στρατηγική επιλογή της να παράσχει μια πολύμορφη ασυλία στην εργοδοσία που δεν παίρνει μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Για αυτόν το λόγο άλλωστε έχει φροντίσει να μη γίνονται έλεγχοι στους χώρους δουλειάς ακόμα και εκεί που έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει συρροή κρουσμάτων, όπως αναδείξαν μέχρι τώρα οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων, ενώ οι όποιες κρατικές υπηρεσίες ελέγχων υγιεινής και ασφάλειας είναι αποψιλωμένες και δεν μπορούν να κάνουν ούτε στοιχειώδεις ελέγχους.

Ο Ν. Τουτουντζάκης, πρόεδρος του Παραρτήματος Θριασίου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και μέλος της κεντρικής διοίκησής του, κατήγγειλε στους συγκεντρωμένους τη στάση του υπουργείου, όπως και το γεγονός ότι σε κάθε κινητοποίησή τους, όπου πάνε, βρίσκουνε μπροστά τους αστυνομικές δυνάμεις. Κάλεσε στην επόμενη κινητοποίηση και ένταση της μάχης ώστε ο αγώνας να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων.

Η μάχη αυτή δίνεται με εξορμήσεις, περιοδείες και Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, με συζητήσεις που ανοίγουν στη βάση του ψηφίσματος της σύσκεψης όπου αναφέρονται το περιεχόμενο του αγώνα, το πλαίσιο αιτημάτων, οι μορφές πάλης.

Υπενθυμίζεται ότι το ψήφισμα έχουν υπογράψει τα Συνδικάτα: Μετάλλου Αττικής - Παράρτημα Θριασίου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, Φαρμάκου Αττικής, Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορίνθου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Εργαζομένων ΟΤΑ Ασπροπύργου - Ελευσίνας - Μάνδρας, Νοσοκομείου «Θριάσιο», «Lidl ΕΛΛΑΣ και ΣΙΑ ΟΕ» Αττικής, «Praktiker Hellas», «ΚΑΝΑΚΗΣ», η Πανελλήνια Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Αττικής.

ΕΥΒΟΙΑ - ΒΟΙΩΤΙΑ
Ανησυχία για τη διασπορά του ιού σε χώρους δουλειάς

Ανακοίνωση της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ για την απειλητική κατάσταση για τους εργαζόμενους

Η αυξητική τάση των κρουσμάτων σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, όπου υπάρχει συγκέντρωση μεγάλων χωρών δουλειάς, έρχεται να διαψεύσει το αφήγημα της κυβέρνησης ότι για τη διασπορά του κορονοϊού ευθύνονται η «χαλάρωση της ατομικής ευθύνης» και η «επιπολαιότητα των νέων». Ταυτόχρονα επιβεβαιώνει με τον χειρότερο τρόπο την ανησυχία σωματείων και φορέων της περιοχής, που όλο το προηγούμενο διάστημα διεκδικούσαν μέτρα προστασίας και πρόληψης στους χώρους δουλειάς, ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Στο πρόσφατο παράδειγμα της Βοιωτίας, όπου η κυβέρνηση επέβαλε αυστηρό lockdown προκειμένου να αποτρέψει τη διασπορά του ιού, αποφεύγοντας ωστόσο να προσδιορίσει με σαφήνεια τις αιτίες που οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση και οι οποίες δεν είναι άλλες από την παρουσία εκατοντάδων εργοστασίων σε Οινόφυτα, Θήβα, Λιβαδειά και αλλού, με μετακινήσεις χιλιάδων εργαζομένων, ενώ έρχεται να προστεθεί και η περίπτωση των Ψαχνών και της Νέας Αρτάκης στην Εύβοια, όπου επίσης υπάρχει συγκέντρωση δεκάδων επιχειρήσεων, κυρίως από τον κλάδο των Τροφίμων.

Και στη συγκεκριμένη περιοχή τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις καταγγελίες και τις διεκδικήσεις των επιχειρησιακών σωματείων σε μια σειρά χώρους δουλειάς της περιοχής και του κλαδικού Σωματείου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, που τόνιζαν τις ιδιαιτερότητες της παραγωγικής διαδικασίας στον συγκεκριμένο κλάδο, όπως η εργασία σε πολύ κοντινή απόσταση και σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό, καθώς και τη μη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων πρόληψης.

Την ίδια στιγμή, το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της «Eurodrip» στα Οινόφυτα Βοιωτίας με ανακοίνωσή του αναδεικνύει την έλλειψη των αναγκαίων μέτρων πρόληψης στους μεγάλους χώρους δουλειάς και απαιτεί τη διενέργεια μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ. Επισημαίνει τους κινδύνους διασποράς από τις μετακινήσεις εργαζομένων, σημειώνοντας ότι εργαζόμενοι του εργοστασίου διαμένουν σε διάφορες περιοχές, ανάμεσα στις οποίες είναι τα Ψαχνά και η Νέα Αρτάκη Εύβοιας.

ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ: Απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι

Την κατάσταση αυτή στην περιοχή των Ψαχνών και της Νέας Αρτάκης αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ, απαιτώντας την άμεση λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας της υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων της περιοχής.

«Οι καταγγελίες των σωματείων για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς δείχνει ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν απροστάτευτοι. Τεστ γίνονται αφού παρουσιαστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα, και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις τα τεστ δεν γίνονται σε όλους τους εργαζόμενους αλλά δειγματοληπτικά. Σε κάποιους δε χώρους δουλειάς τα τεστ έγιναν από προϊσταμένους και διευθυντές, και όχι από γιατρό ή το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Τα τεστ δεν επαναλαμβάνονται και έτσι η αλυσίδα της διασποράς συνεχίζεται», τονίζεται στην ανακοίνωση. Επίσης αναδεικνύεται ότι δεν τηρούνται βασικοί κανόνες αποστάσεων, απολυμάνσεων, καθαριότητας κ.λπ. «Ελεγχοι από τις αρμόδιες αρχές για την τήρηση των μέτρων δεν γίνεται ποτέ», προσθέτει η ΤΕ Εύβοιας.

Επισημαίνει ακόμα τις τραγικές ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Ψαχνών, όπου τα κενά σε ιατρικό προσωπικό ανέρχονται στο 40% των οργανικών θέσεων, με αποτέλεσμα να υπάρχει ουσιαστικά αδυναμία κάλυψης των αναγκών των κατοίκων και των εργαζομένων της περιοχής σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πρόληψης και παρακολούθησης της επιδημιολογικής κατάστασης, καθώς και των αναγκών του μαζικού εμβολιασμού. Σημειώνει τέλος ότι και τα Δημοτικά Σχολεία άνοιξαν χωρίς να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την προστασία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κλείνει τα μάτια στο έγκλημα στους χώρους εργασίας

«Δεν έχει προκύψει επισήμως τέτοιος συσχετισμός» ήταν η απαράδεκτη απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρ. Ταραντίλη, στην ενημέρωση χτες των κυβερνητικών συντακτών, σε ερωτήματα σχετικά με την έξαρση σε βιομηχανικές περιοχές, όπως και για το «γιατί δεν κάνει κάτι η κυβέρνηση για τον περιορισμό εξάπλωσης στους χώρους εργασίας». Τοποθέτηση που δείχνει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παίζει με την υγεία του λαού και των εργαζομένων, για να μην θίξει στο παραμικρό την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, όπως φαίνεται άλλωστε από όλες τις κινήσεις της στο θέμα διαχείρισης της πανδημίας.

Και αφήνοντας κατά μέρους τα προσχήματα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση «δεν αγνοεί τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, όπως για παράδειγμα του εμπορίου, που έχει μπροστά του την περίοδο εκπτώσεων». Οπως είπε άλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «ένας μήνας λοκντάουν κοστίζει 3 δισ. ευρώ, ίσως και ψηλότερα».

Και αντί για μέτρα προστασίας που θίγουν την καπιταλιστική κερδοφορία, επέμεινε να παρουσιάζει ως πανάκεια τον εμβολιασμό, που ακόμα κι εκεί κυριαρχούν οι καθυστερήσεις. Παρ' όλα αυτά, ο Χρ. Ταραντίλης επέμεινε ότι «η όλη διαδικασία του εμβολιασμού πάει πάρα πολύ καλά», εννοώντας τον εμβολιασμό του 0,6% του πληθυσμού.

Ο Ταραντίλης σημείωσε ακόμα ότι μετά το δεύτερο εμβόλιο θα χορηγείται στους εμβολιασμένους πιστοποιητικό εμβολιασμού, θυμίζοντας το αίτημα του πρωθυπουργού στην ΕΕ και τους ομολόγους του, για να μειωθούν «γραφειοκρατικές διαδικασίες», με βασική έγνοια τα κέρδη των τουριστικών ομίλων. Οπως ο ίδιος είπε, «το πιστοποιητικό θα βοηθήσει πάρα πολύ στην άνοδο του Τουρισμού ενόψει του καλοκαιριού».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ