ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Γενάρη 2021
Σελ. /24
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνεχίζεται η εξάπλωση, με αργούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί

Αιτήματα έγκρισης για τα εμβόλια της «J&J» και το ρωσικό «Sputnik V» αναμένεται να υποβληθούν στην ΕΕ τον Φλεβάρη

Copyright 2020 The Associated

Την ώρα που πάνω από 92,8 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό και πάνω από 1,987 εκατ. έχουν χάσει τη ζωή τους, συνεχίζεται η κούρσα των εμβολιασμών σε περίπου 46 χώρες. Παράλληλα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένει η δεύτερη χρονιά της πανδημίας, παρά τη συσσωρευμένη εμπειρία, να είναι ακόμη χειρότερη από την πρώτη, «δεδομένης της δυναμικής μετάδοσης» του SARS-CoV-2 ιδίως στο βόρειο ημισφαίριο.

Στην κούρσα του εμβολιασμού, η «Johnson & Johnson» ενδέχεται να καταθέσει τον Φλεβάρη αίτηση στον ΕΜΑ για έγκριση του εμβολίου που αναπτύσσει σε συνεργασία με τη βελγική «Janssen» και εφόσον εγκριθεί, οι πρώτες δόσεις αναμένονται από τον Απρίλη, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Η ΕΕ έχει παραγγείλει 200 εκατ. δόσεις του εμβολίου της «J&J», το οποίο χορηγείται σε μία δόση, με επιλογή για επιπλέον 200 εκατ.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η προκλητική απόκρυψη των συμβολαίων που υπέγραψε η ΕΕ με τα μονοπώλια των εμβολίων, όπως και το φιάσκο της δήθεν διαφάνειας στο Ευρωκοινοβούλιο, που επιβεβαιώνει την κοροϊδία. Επίσης δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η «Pfizer»/«BioNtech» έθετε ως όρο την ανάληψη ευθύνης για παρενέργειες από το εμβόλιό της τόσο στην εταιρεία όσο και στο κάθε κράτος - μέλος.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει υπογράψει συμφωνία ύψους 1 δισ. δολαρίων για την παράδοση 100 εκατ. δόσεων έως τον Απρίλη. Η «J&J» στοχεύει να παράξει περίπου 1 δισ. δόσεις μέχρι το τέλος του 2021.

Αίτηση στον ΕΜΑ τον Φλεβάρη θα υποβάλει και η Ρωσία για έγκριση του εμβολίου «Sputnik V», ανακοίνωσε το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF), προσθέτοντας πως τα αξιολογημένα από επιστήμονες στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα είναι σύντομα διαθέσιμα.

Οι εμβολιασμοί των υγειονομικών ξεκινούν στην Τουρκία, καθώς η Υπηρεσία Φαρμάκων και Ιατρικών Συσκευών ενέκρινε το εμβόλιο «Coronavac» της κινεζικής εταιρείας «Sinovac». Η Τουρκία θα παραλάβει 3 εκατ. δόσεις από τα 50 εκατ. που έχει αγοράσει.

H Ουγγαρία ανακοίνωσε χτες πως κατέληξε σε συμφωνία με την κινεζική «Sinopharm» για να αγοράσει το εμβόλιό της και θα είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που θα δεχτεί κινεζικό εμβόλιο, εάν αυτό εγκριθεί από τις ουγγρικές αρχές. Επίσης βρίσκεται σε συζητήσεις για το ρωσικό εμβόλιο.

Στη Νορβηγία, πέθαναν περίπου 23 άτομα αφότου έκαναν το εμβόλιο των «Pfizer»/«BioNTech», ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων της χώρας και 13 εξ αυτών εξετάζονται. Εξετάζεται αν «συνήθη συμπτώματα, που προκαλούνται από το εμβόλιο, όπως ο πυρετός και η ναυτία, μπορεί να επιφέρουν τον θάνατο ορισμένων ανθρώπων μεγάλης ηλικίας με αδύναμη υγεία», υπογράμμισε ο αρχίατρος του οργανισμού. Οι πρώτοι που εμβολιάστηκαν ήταν οι ηλικιωμένοι σε οίκους ευγηρίας στο Οσλο.

Στη Βρετανία, με πάνω από 3,2 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και σχεδόν 85.000 επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους, τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί τελείως με ασθενείς με Covid-19. Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέπεται σε ασθενείς με κορονοϊό που ολοκλήρωσαν την καραντίνα των 14 ημερών να πηγαίνουν απευθείας από τα νοσοκομεία σε οίκους ευγηρίας χωρίς να κάνουν τεστ κορονοϊού. Τα νοσοκομεία όφειλαν προηγουμένως να κάνουν διαγνωστικό τεστ σε οποιονδήποτε προβλεπόταν να πάει σε οίκο ευγηρίας, 48 ώρες προτού του δοθεί εξιτήριο.

Παράλληλα, η Βρετανία στοχεύει να διεξάγει 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες τη βδομάδα εμβολιασμούς, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, καθώς επιδιώκεται να έχουν εμβολιαστεί οι ευπαθείς ομάδες έως τα μέσα Φλεβάρη. Στελέχη της «AstraZeneca» ισχυρίζονται πως σύντομα είναι πιθανό να παραδίδονται στη Βρετανία 2 εκατ. δόσεις τη βδομάδα. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί περίπου 3 εκατ. άνθρωποι.

Τη χειρότερη μέχρι τώρα φάση της πανδημίας βιώνει η Γερμανία, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να προσεγγίζουν τα 2 εκατ., ενώ χτες καταγράφηκαν 1.244 θάνατοι σε ένα 24ωρο (σχεδόν 44.000 συνολικά).

Στην Κίνα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χτες τον πρώτο θάνατο εξαιτίας της Covid-19 έπειτα από οκτώ μήνες, καθώς οι υγειονομικές αρχές προσπαθούν να εξαλείψουν νέες εστίες της πανδημίας. Ο θάνατος καταγράφηκε στην επαρχία Χεμπέι, όπου πολλές πόλεις έχουν τεθεί το τελευταίο διάστημα σε αυστηρό lockdown μετά την επιβεβαίωση δεκάδων μολύνσεων.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χτες 138 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, από 115 την προηγουμένη, τα 81 στη Χεμπέι. Στα κινεζικά νοσοκομεία νοσηλεύονται 885 ασθενείς με Covid-19, οι 24 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.

Η ομάδα των ειδικών του ΠΟΥ, η οποία ερευνά την προέλευση του νέου κορονοϊού, έφτασε χτες στη Γουχάν, το επίκεντρο της παγκόσμιας πανδημίας στην αρχική της φάση.

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νέα κινητοποίηση με αυτοκινητοπομπή στο υπουργείο Οικονομικών

Από τη διαμαρτυρία στο υπουργείο
Από τη διαμαρτυρία στο υπουργείο
Νέα κινητοποίηση, αυτήν τη φορά με αυτοκινητοπομπή στο υπουργείο Οικονομικών, πραγματοποίησαν χτες οι υπό σύσταση Σύλλογοι ΕΒΕ Ελευσίνας - Μάνδρας και Ασπροπύργου, στο πλαίσιο των πολύμορφων αγωνιστικών παρεμβάσεων που ξεδιπλώνουν, διεκδικώντας μέτρα προστασίας του εισοδήματός τους και ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Για μια ακόμη φορά, ωστόσο, φάνηκε η εχθρότητα της κυβέρνησης απέναντι στις λαϊκές κινητοποιήσεις, που βάζουν στο στόχαστρο την αντιλαϊκή πολιτική. Χαρακτηριστικά, παρά τον συμβολικό χαρακτήρα της κινητοποίησης, η αντιπροσωπεία από την Ελευσίνα ξεκινώντας για το υπουργείο, συνάντησε στην έξοδο της πόλης 4 περιπολικά και 4 μηχανές της Ομάδας ΔΙΑΣ, ο επικεφαλής των οποίων προσπάθησε να απαγορεύσει τη μετακίνηση της αντιπροσωπείας, επικαλούμενος σχετικές εντολές από την ΓΑΔΑ και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στην πόλη εδώ και ένα μήνα. Η αντιπροσωπεία των δύο Συλλόγων, που τηρούσε όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί στο όνομα της πανδημίας να απαγορεύεται η συνδικαλιστική δράση, πετυχαίνοντας τελικά να συνεχίσει για τον προορισμό της.

Φτάνοντας στο υπουργείο, η αντιπροσωπεία παρέδωσε υπόμνημα με τα δίκαια αιτήματα των δύο Συλλόγων, ωστόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αρνήθηκε να τη συναντήσει, λόγω... «φόρτου εργασίας και μέτρων ελέγχου της πανδημίας», παραπέμποντας σε ορισμό κάποιας τηλεδιάσκεψης την ερχόμενη βδομάδα.

«Οι αυτοαπασχολούμενοι της περιοχής συσσωρεύουν χρέη μηνών και ο υπουργός νομίζει ότι μπορούμε να περιμένουμε», σχολίασε ο Β. Γκίνης, μέλος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Συλλόγου ΕΒΕ Ελευσίνας - Μάνδρας, προσθέτοντας ότι για την προστασία από τον κορονοϊό πρέπει «να πάρουν μέτρα στους μεγάλους χώρους δουλειάς και για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και όχι να αρνούνται συνάντηση με τους μικρούς ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενους».

  • Σήμερα Παρασκευή πραγματοποιεί παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Ηπείρου ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων στις 10 π.μ., ενώ θα προχωρήσει και σε κινητοποίηση στην εφορία την Τετάρτη 27/1 στις 10 π.μ.
  • Κλιμακώνοντας τη δραστηριότητά τους, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ της Αττικής προχωρούν στις 27 Γενάρη σε νέες συντονισμένες αγωνιστικές παρεμβάσεις, σε υπουργεία, Περιφέρειες, εφορίες και αλλού.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Εκλεισε επ' αόριστον η ΜΕΘ Covid-19

Τη λειτουργία της επ' αόριστον ανέστειλε η ΜΕΘ Covid-19 στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, λόγω της έλλειψης προσωπικού, με διασωληνωμένους ασθενείς να διακομίζονται στα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία του Ηρακλείου, «κάτι που θα συνεχίζει να συμβαίνει τουλάχιστον και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου». Σύμφωνα με τον τοπικό Tύπο, ο υπεύθυνος γιατρός των κλινών Covid σε επίπεδο Λασιθίου παραιτήθηκε, καθώς δεν μπορεί να υπηρετήσει υπό αυτές τις συνθήκες.

«Η "παράλειψη", με ευθύνη κυβέρνησης - υπουργείου Υγείας - διοίκησης 7ης ΥΠΕ, από την προκήρυξη του Σεπτέμβρη σημαντικών ειδικοτήτων (αναισθησιολογία, παθολογία) για τη στελέχωση των ΜΕΘ και των ΤΕΠ των μονάδων Yγείας της Κρήτης, μεταξύ άλλων και των Νοσοκομείων του Λασιθίου, αποκαλύπτει σήμερα τις συνέπειές της στο ΓΝ Αγ. Νικολάου!», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΚΟ Λασιθίου του ΚΚΕ και προσθέτει:

«Το κλείσιμο της ΜΕΘ Covid-19 του ΓΝ Αγ. Νικολάου, τα τραγελαφικά περιστατικά να στέλνονται ηλικιωμένοι να εμβολιαστούν από τον Αγ. Νικόλαο στη Σητεία ή στην Ιεράπετρα ή/και το αντίστροφο, οι καθυστερήσεις στον εμβολιασμό των υγειονομικών, έρχονται να προστεθούν στα τεράστια κενά, στις ελλείψεις που υπάρχουν στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία του Λασιθίου».

Αναδεικνύοντας τις εγκληματικές ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων γι' αυτήν την κατάσταση, η ΚΟ Λασιθίου του ΚΚΕ καλεί σε πάλη για:

  • Να μην κλείσει η ΜΕΘ Covid-19 του ΓΝ Αγ. Νικολάου, να γίνουν μαζικές προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων γιατρών, υγειονομικών και λοιπού προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία του Λασιθίου. Να γίνουν μονιμοποιήσεις όλων των συμβασιούχων.
  • Να ενισχυθεί η ΠΦΥ, για τις ανάγκες των εμβολιαστικών κέντρων, παρακολούθηση του πληθυσμού μετά τον εμβολιασμό, με προσλήψεις και όχι μετακινήσεις προσωπικού.
  • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα test στον πληθυσμό.
  • Να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων του Παλαικάστρου Σητείας.
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εθελοντική αιμοδοσία αύριο στο χώρο της ΔΕΘ

Εθελοντική αιμοδοσία οργανώνουν αύριο Σάββατο, από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ. στο χώρο της ΔΕΘ, τα Σωματεία Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, Εμποροϋπαλλήλων και Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.

Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, η ανάγκη για αίμα στα νοσοκομεία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, ιδιαίτερα λόγω των ελλείψεων σε χώρους και εξοπλισμό, αλλά κυρίως της μετατροπής πολλών νοσοκομείων σε "μίας νόσου" (...) Ενάντια στη λογική της ατομικής ευθύνης, εμείς προτάσσουμε τη συλλογική αλληλεγγύη, την οργανωμένη μας δράση για την υγεία και τα δικαιώματα του λαού».

Αναφέρουν επίσης ότι θα φροντίσουν η πρωτοβουλία της εθελοντικής αιμοδοσίας να ενισχυθεί και να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6987697179, 6987756750.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ