ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Κάλεσμα ξεσηκωμού και συμμετοχής στο συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ

Το Σάββατο 25/1 η κινητοποίηση σωματείων και φορέων στην Αθήνα

Το κλαδικό Συνδικάτο καλεί τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ να δώσουν αγωνιστική απάντηση στους αντεργατικούς σχεδιασμούς και στους απαράδεκτους εκβιασμούς
Το κλαδικό Συνδικάτο καλεί τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ να δώσουν αγωνιστική απάντηση στους αντεργατικούς σχεδιασμούς και στους απαράδεκτους εκβιασμούς
Την ανάγκη μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ, το Σάββατο 25/1 στην Αθήνα, αναδεικνύει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, επισημαίνοντας ότι οι τοποθετήσεις της κυβέρνησης και της διορισμένης από την κυβέρνηση διοίκησης της ΛΑΡΚΟ, στην πρόσφατη ημερίδα των σωματείων, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού και αυταπατών.

Με αφορμή τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΛΑΡΚΟ ότι «δεν μπορεί η ΛΑΡΚΟ και ο ορυκτός πλούτος να ανήκουν στο κράτος», και του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα πως «στόχος της κυβέρνησης είναι άμεσα να οριστεί εκκαθαριστής και να πουληθεί η ΛΑΡΚΟ σε κομμάτια», το Συνδικάτο καταγγέλλει:

«Ηρθαν μες στο σπίτι μας για να μας εκβιάσουν και να καλλιεργήσουν ότι όλα αυτά που λένε είναι "μονόδρομος". Ηρθαν για να σπείρουν την απογοήτευση, τη μοιρολατρία, έτσι ώστε να μας θερίσουν με σκυμμένο το κεφάλι. Να μην τους περάσει!

Δεν βγάλανε άχνα για τις συνειδητές, συγκεκριμένες επιλογές υπερχρέωσης της ΛΑΡΚΟ από τα στημένα τιμολόγια της ΔΕΗ και το στημένο πρόστιμο των "κρατικών ενισχύσεων". Δεν βγάλανε άχνα για τη στημένη επιλογή που εξυπηρέτησε τους πελάτες της ΛΑΡΚΟ και οδήγησε σε διαφυγόντα κέρδη μισού δισ. ευρώ την περίοδο 2005 - 2007. Δεν βγάλανε άχνα για τη στημένη, διαχρονική και από όλες τις κυβερνήσεις πολιτική απαξίωσης, μη εκσυγχρονισμού και παραπέρα ανάπτυξης της ΛΑΡΚΟ με κατασκευή μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα, για τις πολιτικές εγκατάλειψης που έχουν οδηγήσει να μετράμε 80 νεκρούς την ώρα εργασίας, εκατοντάδες θανάτους από επαγγελματικές ασθένειες και σακατεμένους.

(...) Δεν φοβόμαστε. Εχουμε πληρώσει τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ με το αίμα μας και ως αντίτιμο μέχρι σήμερα έχουμε πάρει εργασία στο σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών, καταπάτηση κατακτήσεων, μικρούς μισθούς.

Στις 25 Γενάρη απαντάμε στους εκβιασμούς που ήρθαν να κάνουν μες στο σπίτι μας!

Γενικός ξεσηκωμός σε κάθε σπίτι εργαζόμενου, γενικός ξεσηκωμός σε κάθε γειτονιά του χωριού μας και των πόλεων γύρω από τη ΛΑΡΚΟ.

Σάββατο 25 Γενάρη 2020. Ολοι και όλες στο μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα.

(...) Μας χρωστάνε και απαιτούμε κρατική χρηματοδότηση για να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ. ΕΕ και κυβερνήσεις χορηγούν 7,2 δισ. κρατικές ενισχύσεις σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. 12 δισ. ευρώ εγγυήσεις στις τράπεζες και άλλα τόσα υπερδιπλάσια έδωσε ο κ. Σταϊκούρας στο κεφάλαιο μέσα από νομοσχέδια και τον κρατικό προϋπολογισμό. Να δώσουν και στη ΛΑΡΚΟ.

Μας χρωστάνε και απαιτούμε εδώ και τώρα: Κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών, νέες προσλήψεις και κάλυψη όλων των κενών του οργανογράμματος, μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, υπογραφή στη συμφωνημένη ΣΣΕ που κατοχυρώνει τα κεκτημένα μας.

Την απάντηση στους εκβιασμούς που ήρθαν να κάνουν στο σπίτι μας θα την πάρουν στις 25 Γενάρη στο κέντρο της Αθήνας.

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες εκφράζεται μία μεγάλη αλληλεγγύη γύρω από τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, μία αλληλεγγύη που στις 25 Γενάρη θα σηματοδοτήσει το ένας για όλους και όλοι για έναν. (...) Καλούμε όλα τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ άμεσα να ορίσουν ώρα συλλαλητηρίου και ως τόπο το Σύνταγμα, έξω από το υπουργείο του κ. Σταϊκούρα, απέναντι από τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου, στην καρδιά του αθηναϊκού λαού».

Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 25/1 έχουν καλέσει το ΠΑΜΕ, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, η Ομοσπονδία Οικοδόμων και η ΠΟΣΠΕΡΤ, ενώ τις πρωτοβουλίες των εργαζομένων στηρίζουν δεκάδες σωματεία και φορείς της Στερεάς Ελλάδας.

ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ - ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σύσκεψη για την προστασία της μητρότητας

Σε σύσκεψη με θέμα την προστασία της μητρότητας καλεί η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους σε ελεγκτικές - συμβουλευτικές εταιρείες, το Σάββατο 18/1 στις 6 μ.μ. στα γραφεία της (Κάνιγγος 27).

Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία η Ενωση δίνει συνέχεια στη δράση που έχει αναπτύξει για τα ζητήματα αυτά, στο πλαίσιο του αγώνα για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ.

Το σωματείο αναδεικνύει ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι εργαζόμενες που ανήκουν στο ελεγκτικό προσωπικό των ελεγκτικών εταιρειών δεν δικαιούνται ούτε καν την 6μηνη άδεια που χορηγεί ο ΟΑΕΔ και είναι αναγκασμένες να επιστρέψουν στη δουλειά πολύ σύντομα μετά τον τοκετό, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι υπόλοιπες εργαζόμενες στον κλάδο (λογίστριες, σύμβουλοι κ.λπ.), πασχίζοντας να τα βγάλουν πέρα με αποδοχές στο ύψος του βασικού μισθού, καθώς η αποζημίωση για τους έξι μήνες της άδειας περιορίζεται σε αυτές.

Η ΕΛΕΠΑ έχει ζητήσει από το Εποπτικό Συμβούλιο του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ) να πάρει θέση και να εγκρίνει άδεια μητρότητας χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση στις εργαζόμενες στο ελεγκτικό προσωπικό των ελεγκτικών - συμβουλευτικών εταιρειών.

«Σήμερα, εν έτει 2020, υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες που μπορούν να εξασφαλίσουν μια ζωή όπως αξίζει στους εργαζόμενους γονείς και στα παιδιά μας. Σε αντίθεση με αυτό, βλέπουμε συχνά νέες μητέρες, εργαζόμενες του κλάδου, να αναγκάζονται να διακόπτουν την άδειά τους και να γυρίζουν νωρίτερα στη δουλειά, είτε λόγω των χαμηλών αποδοχών κατά την περίοδο της άδειας είτε με το φόβο της αλλαγής αρμοδιοτήτων, έως και της απόλυσης», σημειώνει η Ενωση σε ανακοίνωσή της με την οποία προχωρά σε εξορμήσεις στις ελεγκτικές εταιρείες.

«Συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίες με διεκδικήσεις από το Ταμείο Υγείας, με κινητοποιήσεις για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ώστε οι παροχές Υγείας να γίνονται με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με πλατιά ενημέρωση όλων των εργαζομένων του κλάδου, με δράσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς», τονίζει και προσθέτει: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι για τους εργοδότες και το κράτος οι βασικές ανάγκες μας αποτελούν "κόστος". Οι εργαζόμενοι και το σωματείο μας όμως δεν βάζουμε τα ζητήματα της μητρότητας, της δημιουργίας νέας οικογένειας, της υγείας, στο ζύγι! Αντίθετα, τα προτάσσουμε ως κύριες και βασικές διεκδικήσεις, με όλους τους τρόπους και τα μέσα που μπορούμε». Τέλος, καλεί τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων σε κλαδικό και επιχειρησιακό επίπεδο οι οποίες «θα βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας, θα ανακτούν απώλειες και θα ανοίγουν το δρόμο για ουσιαστικές κατακτήσεις».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ
Με κλιμάκωση του αγώνα για την κλαδική ΣΣΕ να απαντηθούν οι αξιώσεις της εργοδοσίας

Την απαράδεκτη πρόταση που κατέθεσαν οι κλινικάρχες (ΣΕΚ) στις διαπραγματεύσεις για τη ΣΣΕ του κλάδου καταγγέλλει το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων Αθήνας, ενημερώνοντας ότι η εν λόγω πρόταση αφορά ΣΣΕ με μηδαμινές αυξήσεις, από 1% έως 3%, ενώ περιλαμβάνεται και η κατάργηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

Παράλληλα, το κλαδικό Σωματείο καταγγέλλει τη στάση που κρατά στις διαπραγματεύσεις το προεδρείο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΟΣΝΙΕ).

«Προτείναμε στη διοίκηση της Ομοσπονδίας να γίνει ανοιχτή σύσκεψη όλων των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων σωματείων. Να βάλουμε στόχο την υπογραφή Σύμβασης με αύξηση 15% στους βασικούς μισθούς και να σχεδιάσουμε απεργιακή κινητοποίηση, φροντίζοντας με συγκεκριμένους τρόπους για την επιτυχία της. Η πρότασή μας απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, που αποφάσισε να γίνει (δεν έγινε ποτέ) διευρυμένη σύσκεψη Εκτελεστικής Επιτροπής», επισημαίνει μεταξύ άλλων το κλαδικό Σωματείο.

Την ίδια ώρα, προσθέτει, στους χώρους δουλειάς επικρατεί αναστάτωση, ενώ εργαζόμενοι, ακόμα και με πολλά χρόνια προϋπηρεσία, παραιτούνται λόγω της έντασης της εργασίας και των πολύ χαμηλών μισθών.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις το κλαδικό Σωματείο έχει πραγματοποιήσει δεκάδες εξορμήσεις, μοιράζει ανακοινώσεις, αποκαλύπτει την απαράδεκτη πρόταση των εργοδοτών.

«Το Σωματείο μας», επισημαίνει, «με την έγκαιρη ενημέρωση, την αποκάλυψη των σχεδίων της εργοδοσίας, συνέβαλε καθοριστικά να μη γίνουν πράξη οι αξιώσεις των εργοδοτών για υπογραφή κλαδικής Σύμβασης με μειώσεις (κατάργηση ανθυγιεινού) και αυξήσεις - κοροϊδία (1%) (...) Το προεδρείο της Ομοσπονδίας υποχρεώθηκε να δεσμευτεί, έστω και την τελευταία ώρα, ότι δεν θα δεχτεί τις εργοδοτικές προτάσεις».

Το κλαδικό Σωματείο επαναφέρει την πρότασή του για κινητοποιήσεις, με οργανωμένη κλαδική απεργία με αιτήματα αιχμής: Αύξηση 15% στους βασικούς μισθούς. Επαναφορά μειωμένων ωραρίων και ειδικών αδειών όπως ισχύει στο Δημόσιο. Επαναφορά επιδομάτων.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μόνο η αποφασιστική πάλη μπορεί να διασφαλίσει τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών

Στη συζήτηση με θέμα «Μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:

«Η λεγόμενη πολιτική της "συμφιλίωσης οικογενειακής - επαγγελματικής ζωής", των "ίσων ευκαιριών" έχει οδηγήσει στην πλήρη "ευελιξία του εργάσιμου χρόνου", του χώρου εργασίας για τη γυναίκα εργαζόμενη, με αποτέλεσμα στην ΕΕ το 1/3 των γυναικών να δουλεύουν με μερική απασχόληση.

Οι "ευέλικτες" εργασιακές σχέσεις είναι ένας από τους παράγοντες που ευθύνονται για το ότι στην Ελλάδα ο μέσος μισθός των γυναικών υπολείπεται κατά 17,5% σε σχέση με τους άντρες, ενώ στην ΕΕ η μέση διαφορά των αποδοχών φτάνει στο 39,6%.

Τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία δεν εξασφαλίζονται με την εξίσωση των απολαβών για άντρες και γυναίκες προς τα κάτω, όπως κάνει η ΕΕ. Ιδιαίτερα σε μία περίοδο που το κεφάλαιο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων συστηματικά "ξηλώνει" την προστασία της μητρότητας, άδειες και επιδόματα, τα οποία θεωρεί "κόστος", εξαναγκάζοντας χιλιάδες εργαζόμενες στην ανεργία, στη μισή δουλειά - μισή ζωή.

Η αποφασιστική πάλη των εργαζομένων ενάντια στην επιθετικότητα της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων μπορεί να προσδώσει νέα πνοή και δύναμη στην εργατική - λαϊκή πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες στην εργασία, στην κοινωνική προστασία της μητρότητας, στον ελεύθερο χρόνο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ