ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Εντείνονται οι προετοιμασίες για τις νέες πανελλαδικές κινητοποιήσεις

Στην τελική ευθεία μπαίνουν αυτήν τη βδομάδα οι προετοιμασίες των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων για την πραγματοποίηση πολύμορφων και συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα το τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη, και με τη μορφή των μπλόκων, αλλά και τη διοργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου στην «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 1η Φλεβάρη, στις 12 μ. στην Εμπορική Πύλη επί της Εγνατίας.

Στις συσκέψεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής αποτυπώνεται η αγανάκτηση για τη στάση της κυβέρνησης, η οποία όπως και όλοι οι προκάτοχοί της όχι μόνο δεν λύνει τα προβλήματα των αγροτών με βάση το πλαίσιο των αιτημάτων τους, αλλά ταυτόχρονα προχωρά σε μια προκλητική προπαγανδιστική επιχείρηση, ισχυριζόμενη πως τάχα «τα περισσότερα προβλήματα των αγροτών λύνονται» ή χαρακτηρίζοντας «υποκινούμενες» τις κινητοποιήσεις, επιχειρώντας να ενεργοποιήσει τον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό» σε βάρος τους, αλλά και για να βάλει εμπόδια στο στήσιμο μπλόκων.

Παρά την κυβερνητική προπαγάνδα, ωστόσο, συνειδητοποιείται από όλο και περισσότερους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους ότι επιβάλλεται η αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης ώστε να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να παράγουν, συνειδητοποιείται πως ό,τι κερδίσανε τα προηγούμενα χρόνια ήταν αποτέλεσμα σκληρών πολυήμερων αγώνων. Αποτέλεσμα της αγωνιστικής τους πίεσης είναι, για παράδειγμα, το αφορολόγητο, το ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς, η ανακοπή της αύξησης του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια κ.ά.

Σε αγωνιστική ετοιμότητα η Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία, την «καρδιά» των αγροτικών αγώνων, αυτές τις μέρες ολοκληρώνονται οι συσκέψεις και οι περιοδείες στα χωριά και οι αγρότες ετοιμάζονται να βγάλουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών από το Σάββατο 18/1.

Θα ακολουθήσει τη Δευτέρα 20/1 η πανθεσσαλική σύσκεψη στα Φάρσαλα, για να καθοριστεί η ακριβής μορφή της πανθεσσαλικής κινητοποίησης.

Μία τέτοια σύσκεψη έγινε τη Δευτέρα στον Τύρναβο, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) και των τοπικών Αγροτικών Συλλόγων. Στη σύσκεψη έγινε αναφορά σε όλο το φάσμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι βιοπαλαιστές αγρότες, με το αίσχος των εξευτελιστικών τιμών που είχαν όλα τα προϊόντα της περιοχής, το κόστος παραγωγής (πετρέλαιο, φάρμακα, λιπάσματα), αλλά και την κοροϊδία που υπέστησαν οι εκατοντάδες ροδακινοπαραγωγοί, οι οποίοι πήραν ανύπαρκτες αποζημιώσεις για τη ζημιά που έπαθαν εξαιτίας των κυρώσεων που επέβαλαν τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις και η ΕΕ στη Ρωσία.

Εγινε ακόμα συζήτηση για την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για το τσίπουρο και την τσικουδιά, που οδηγεί στον αφανισμό ενός ολόκληρου κλάδου, εξυπηρετώντας συμφέροντα μεγαλοβιομηχάνων ποτού και μεγαλοεισαγωγέων. Επισημάνθηκε μάλιστα ότι σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η απόφαση άμεσης εφαρμογής του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ από τη σημερινή κυβέρνηση, ώστε το χύμα τσίπουρο που παράγουν οι αμπελουργοί να λέγεται «προϊόν απόσταξης διημέρων αποσταγματοποιών» και όχι τσίπουρο...

Από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη αποφασίστηκε η συμμετοχή των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής με λεωφορεία στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στην πανθεσσαλική σύσκεψη. Επιπλέον, με απόφασή τους συμμετείχαν στη χτεσινή σύσκεψη που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Την επόμενη βδομάδα θα συγκληθεί σύσκεψη στο Αερινό, παρουσία των εκπροσώπων των Αγροτικών Συλλόγων της Μαγνησίας, προκειμένου να αποφασιστεί η συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις.

Ταυτόχρονα, μαζί με το «καρότο» των κυβερνητικών υποσχέσεων προς τους αγρότες συνεχίζεται και η προσπάθεια τρομοκράτησής τους και ποινικοποίησης των αγώνων τους. Ετσι, την Παρασκευή 17/1 στις 10 π.μ. είναι προγραμματισμένη η δίκη του προέδρου και άλλων δυο μελών του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) για την κινητοποίηση στην Ε65 το 2018. Η ΕΟΑΣΚ καλεί τους αγρότες και τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στα δικαστήρια της Καρδίτσας, ενάντια στα «αγροτοδικεία» που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση.

Πολύμορφη δραστηριότητα και στην υπόλοιπη χώρα

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας έχει πάρει απόφαση να συμμετάσχει στο μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Οργανώνει περιοδείες σε χωριά του νομού και συσκέψεις στην Κατούνα στις 17 Γενάρη και στο Μοναστηράκι στις 18 Γενάρη.

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καλεί τα ΔΣ και τα μέλη των Αγροτικών Συλλόγων να παρευρεθούν σε ανοιχτή συνέλευση που θα γίνει σήμερα Τετάρτη στο Μουσείο Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή.

-- Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης καλεί σε στήσιμο μπλόκου στις 20 Γενάρη.

-- Στις 22 Γενάρη οι αγρότες της Νάουσας προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ στη Βέροια, ενώ το απόγευμα σε σύσκεψη που οργανώνουν θα καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.

-- Την ίδια μέρα προγραμματίζουν αντίστοιχη σύσκεψη οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κατερίνης.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΑΣ - ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ
Ανέδειξαν τις μεγάλες ελλείψεις στα νοσοκομεία της Αχαΐας

Με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Υγείας

Για τις μεγάλες και διαχρονικές ελλείψεις κλινών, εξοπλισμού και κυρίως προσωπικού στα νοσοκομεία της πόλης, που καλύπτουν επίσης περιστατικά της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Ηπείρου και νησιών του Ιονίου, ενημέρωσε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, τον υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια, ο οποίος επισκέφθηκε την Αχαΐα και νοσοκομεία της περιοχής την περασμένη Δευτέρα.

Κατά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και η αντιδήμαρχος Υγείας - Πρόνοιας, Βίβιαν Σαμούρη, ο Κ. Πελετίδης υπογράμμισε το γεγονός ότι όλες οι παραπάνω ελλείψεις καταγράφονται σε μια πόλη όπου λειτουργούν Πανεπιστημιακές Σχολές Ιατρικής, Νοσηλευτικής, με αποφοίτους υψηλού επιπέδου, με εκατοντάδες νέα παιδιά που μπορούν να στελεχώσουν ένα δημόσιο σύστημα Υγείας. Εκατοντάδες νέοι επιστήμονες παίρνουν το δρόμο για το εξωτερικό, ενώ παραμένουν και διογκώνονται οι ελλείψεις προσωπικού.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως επιβάλλεται να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας: Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, γιατρών και νοσηλευτών, στα νοσοκομεία, αλλά και στα Κέντρα Υγείας. Να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών του δημόσιου τομέα Υγείας. Να καλυφθούν όλες οι μονάδες Υγείας με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για τις ανάγκες διάγνωσης και νοσηλείας.

Επίσης, ο Κ. Πελετίδης στάθηκε στις πρωτοβουλίες του δήμου για το θέμα των ναρκωτικών, τονίζοντας ότι υλοποιεί πρόγραμμα πρωτογενούς πρόληψης από τις εξαρτήσεις στα σχολεία της περιοχής, ενώ ενημέρωσε τον υπουργό ότι ο δήμος μαζί με 43 φορείς της πόλης συνεχίζει να διεκδικεί τη δημιουργία Κλειστού Θεραπευτικού Προγράμματος του ΚΕΘΕΑ στην Πάτρα, καθώς και τη λειτουργία Πολυδύναμου Συμβουλευτικού Σταθμού του ΚΕΘΕΑ για όλες τις εξαρτήσεις, αίτημα που είχε κατατεθεί στον υπουργό της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά ακόμη η πόλη περιμένει.

Η πραγματικότητα πίσω από τις υπουργικές εξαγγελίες

Στον απόηχο της ίδιας επίσκεψης του υπουργού Υγείας η ΔΗΠΑΚ Ιατρών με ανακοίνωσή της επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Η κατάσταση εντός των τειχών τους παραμένει αποκαρδιωτική. Παρά τις εξαγγελίες περί δημόσιας δωρεάν Υγείας από τον υπουργό αλλά και τις διαβεβαιώσεις για το άνοιγμα της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής στο ΠΓΝΠ - όποτε και με όποιους όρους αυτό συμβεί -, οι ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισμό αποτελούν τρανταχτές αποδείξεις για τη νοσηρή κατάσταση του ΕΣΥ (...)

Εν αναμονή των DRGs, ο υπουργός διατυμπάνισε κατά την επίσκεψή του τη χρησιμότητα των ΣΔΙΤ στη χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας, προωθώντας την πλήρη ιδιωτικοποίηση των δομών Υγείας κατά τα πρότυπα συστημάτων Υγείας χωρών του εξωτερικού (Σουηδία - NHS Βρετανία). Αποτέλεσμα αυτής της εφαρμογής; Χιλιάδες απολύσεις προσωπικού και μειώσεις προϋπολογισμών μιας και λειτουργούν ως αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες Υγείας. Μια πρώτη γεύση άλλωστε θα έχουμε και στο Νοσοκομείο του Αιγίου, όπου ελλείψει ακτινολόγων (δύο συνταξιοδοτήσεις), οι ασθενείς θα μεταφέρονται σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο για την πραγματοποίηση υπερήχων.

Τη ίδια στιγμή που ο προϋπολογισμός για την Υγεία μειώνεται κάθε χρόνο στο όνομα του εξορθολογισμού, το όποιο άνοιγμα της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής θα λάβει χώρα κάτω από την πίεση του κινήματος αλλά και των γνωστών τραγικών γεγονότων που υπενθυμίζουν τη θυσία της δημόσιας Υγείας στο βωμό του κέρδους. Νωπές είναι άλλωστε οι μνήμες από τις ελλείψεις κλινών ΜΕΘ αλλά και τις υποσχέσεις για επιχορήγηση 300.000 ευρώ για αγορά έξι κλινών ΜΕΘ και ανάλογου εξοπλισμού, τα οποία ακόμα αναμένουμε εδώ και ενάμιση χρόνο. Πιθανώς να θυσιάστηκαν για την τόνωση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων ή για δαπάνες ΝΑΤΟικού εξοπλισμού (...)

Το επόμενο διάστημα, ενόψει και της κατάθεσης του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, διεκδικούμε: Ανοιγμα της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής και στελέχωσή της με μόνιμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με επαρκή εκπαίδευση και όχι εις βάρος των λοιπών αναγκών (π.χ. ΜΕΘ). Κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων του νομού με μόνιμο προσωπικό».

ΚΡΗΤΗ
Σύσκεψη σωματείων εργαζομένων σε Υγεία - Πρόνοια

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, σε συνέχεια αντίστοιχων πρωτοβουλιών του, καλεί σε σύσκεψη τα σωματεία εργαζομένων Υγείας - Πρόνοιας του νησιού, την Παρασκευή 17/1 στις 2.30 μ.μ. στα γραφεία του Σωματείου, με στόχο να οργανωθεί ο αγώνας απέναντι στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, με ζητήματα αιχμής το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, την πάλη για μόνιμες προσλήψεις, ένταξη εργαζομένων στα ΒΑΕ κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ