ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Προσήλωση στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που ζητούν κεφάλαιο και ΕΕ

Για νέες «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» ενόψει των νέων «περίπλοκων στιγμών» που έρχονται για τους λαούς της Ευρώπης μίλησαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας - Ισπανίας...

Τη συνέχιση των αντιλαϊκών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο προανήγγειλαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισπανίας Αντ. Σαμαράς και Μ. Ραχόι, σε κοινές δηλώσεις τους χτες στην Αθήνα, αναγνωρίζοντας μάλιστα ότι θα έρθουν και νέα μέτρα σε βάρος του λαού, ως συνθήκη αναπόδραστη στο πλαίσιο της ΕΕ και των μνημονίων διαρκείας της που ισχύουν σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη - μέλη.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός επισκέφτηκε την Ελλάδα, κατόπιν πρόσκλησης του Ελληνα ομολόγου του που επιχειρεί να εμφανίσει στήριξη από το εξωτερικό στο δικό του μείγμα διαχείρισης, στον προεκλογικό συναγωνισμό του με τον ΣΥΡΙΖΑ για το χρίσμα διαχείρισης της αστικής εξουσίας.

Σε αυτήν τη βάση, ο Αντ. Σαμαράς θύμισε ότι η Ισπανία δάνεισε μέσω του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, 26 δισ. ευρώ και ότι αυτά τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν καθώς η «βοήθεια» που δόθηκε στην Ελλάδα διέπεται από ένα πλαίσιο «κανόνων», δηλαδή την εξόφληση του δανείου με ταυτόχρονη προώθηση μεταρρυθμίσεων στη λεγόμενη αγορά εργασίας, το συνταξιοδοτικό, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.

Σχολιάζοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί επαναδιαπραγμάτευσης του τρόπου εξόφλησης του χρέους (το οποίο ούτε δημιούργησε ο λαός, ούτε ωφελήθηκε από αυτό), ο Αντ. Σαμαράς επέμεινε ότι δεν γίνεται να αλλάζουν οι κανόνες δανεισμού κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση και υποστήριξε ότι η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγούσε τη χώρα σε νέο μνημόνιο αναγκαστικού δανεισμού. Βέβαια, διεκδικώντας ο ίδιος το ρόλο του ικανότερου διαχειριστή, θέλει και αυτός κάπου είδους «κούρεμα», εξ ου και αναζητά μέσω «διαπραγμάτευσης» μια «επιμήκυνση» των χρόνων αποπληρωμής ακόμα και μείωση επιτοκίου, ώστε να απελευθερωθούν κονδύλια από την εξυπηρέτηση του χρέους για περαιτέρω ενίσχυση επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν παρέλειψε να υποστηρίξει εκ νέου τις προωθούμενες «τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται το κεφάλαιο για να διευρύνει την κερδοφορία του.

Τέλος, θέλοντας να στοιχίσει το λαό πίσω από τα προτάγματα των μονοπωλίων παρουσίασε ως λύση το λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ», που η Κομισιόν σχεδιάσει να ρίξει στην ευρωενωσιακή οικονομία, χρήματα που θα πάνε κι αυτά για την τόνωση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

«Ερχονται περίπλοκες στιγμές παντού στην ΕΕ»

Στην ίδια γραμμή, ο Μ. Ραχόι εστίασε και αυτός στην ανάγκη προστασίας του ευρώ, μέσω διείσδυσης ευρωενωσιακών ομίλων σε άλλες ζώνες. Συμφώνησε στην ανάγκη να προχωρήσουν ταχύτερα οι «μεταρρυθμίσεις», καθώς έτσι «θα οικοδομήσουμε πιο σίγουρες οικονομίες», όπως είπε, παραπέμποντας στη σταθεροποίηση και ενίσχυση του ευρωενωσιακού μεγάλου κεφαλαίου έναντι των ανταγωνιστών του διεθνώς.

Βάζοντας πλάτη στην προεκλογική εκστρατεία Σαμαρά, συμπλήρωσε ότι «χρειαζόμαστε (σ.σ: πολιτική) σταθερότητα και όχι αστάθεια, βεβαιότητα και εμπιστοσύνη, μια ισχυρή κυβέρνηση που θα κάνει όσα πρέπει να γίνουν». Σε αυτό το πνεύμα, υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις χρειάζονται να παίρνουν «αποφάσεις δύσκολες αλλά αναγκαίες» και αναγνώρισε ότι «υπήρξαν χρόνια σκληρά». Προειδοποίησε ωστόσο ότι, στη βάση των μνημονίων διαρκείας που ισχύουν σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, «θα πρέπει να περάσουμε από περίπλοκες στιγμές στην Ελλάδα και την Ισπανία και σε άλλες χώρες της ΕΕ».

Για δε το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της εξόφλησης του χρέους από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, φρόντισε κι αυτός να σημειώσει ότι εντός ΕΕ «δεν μπορούν οι κυβερνήσεις να αλλάζουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Στήριξη Καραμανλή - Παρέμβαση Αβραμόπουλου

Στην προεκλογική μάχη, η ΝΔ έριξε και τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρό της Κ. Καραμανλή, ο οποίος έκανε δήλωση ζητώντας ενίσχυσή της, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «ο τόπος χρειάζεται περισσότερο από ποτέ πολιτική σταθερότητα και βαθιές μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται κυβέρνηση με ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό».

Στο μεταξύ, σε μια παρέμβαση που πιθανά αντανακλά βλέψεις για το μετεκλογικό αστικό πολιτικό σκηνικό ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και επίτροπος της ΕΕ, Δ. Αβραμόπουλος, τοποθετούμενος στο Κολέγιο της Κομισιόν εστίασε στην ανάγκη «ευελιξίας» στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Ζητώντας ουσιαστικά μια χαλάρωση του Συμφώνου (όπως ζητούν π.χ. οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Ιταλίας), επέμεινε ότι η Κομισιόν πρέπει να λαμβάνει υπ' όψιν της στα οικονομικά προγράμματα των κρατών - μελών όχι μόνο τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας αλλά και τις «τεράστιες θυσίες» των πολιτών.

Παραπέρα έθεσε το ερώτημα: Αν η «ευελιξία» αποδειχθεί ότι βοηθάει στην ενίσχυση της «ανάπτυξης», γιατί να μην ενθαρρύνει η Κομισιόν τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν την πολιτική αυτή, προσφέροντάς τους την «ευελιξία» ως επιβράβευση στις προσπάθειές τους.

ΑΘΗΝΑ
Στις 22 Γενάρη η κεντρική συγκέντρωση

Το ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει την κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση στην Αθήνα, την Πέμπτη 22 Γενάρη, στις 7.00 το απόγευμα, στο Σύνταγμα. Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στο ρ/σ Παραπολιτικά

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα δώσει συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM» και τις δημοσιογράφους Λ. Δουκακάρου και Ανδ. Ζαρακέλη, σήμερα Πέμπτη, στις 14:30.

ΚΚΕ - ΚΚ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Οι λαοί να γυρίσουν την πλάτη σε όλους τους διαχειριστές του καπιταλισμού

Κοινή ανακοίνωση των δύο κομμάτων για την επίσκεψη Ραχόι στην Ελλάδα

Με τίτλο «Οι λαοί να γυρίσουν την πλάτη σε όλους τους διαχειριστές του καπιταλισμού» το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας και το ΚΚΕ εξέδωσαν την ακόλουθη κοινή ανακοίνωση για την επίσκεψη Ραχόι στην Ελλάδα:

«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, στην Ελλάδα, για να στηρίξει το κόμμα της ΝΔ, έρχεται μετά την ανάλογη εκδήλωση υποστήριξης του PODEMOS και της "Ενωμένης Αριστεράς" στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δυνάμεις του νέου δικομματισμού στην Ελλάδα προβάλλουν τους συμμάχους τους στην Ισπανία και στο όνομα του λεγόμενου "Μετώπου του Νότου" επιχειρούν να αποσπάσουν την ψήφο των εργαζομένων. Σκοπός, όμως, τόσο των "δεξιών", όσο και των "αριστερών" διαχειριστών δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου και την ενίσχυση των αυταπατών ότι η ΕΕ και ο καπιταλισμός μπορούν να γίνουν "βιώσιμοι" για τους εργαζόμενους.

Το ΚΚΕ και το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας καταδικάζουν τη διεθνή επιχείρηση παραπλάνησης των λαών που στήνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με τη στήριξη των συμμάχων τους, και καλούν τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη σε όλους τους διαχειριστές του καπιταλισμού που χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να αρπάξουν την ψήφο του λαού και να εφαρμόσουν σκληρή, αντιλαϊκή πολιτική.

Η απάντηση που αντιστοιχεί στα συμφέροντα του ισπανικού και του ελληνικού λαού είναι ισχυρό ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, ισχυρό ΚΚΕ, ισχυρό εργατικό - λαϊκό κίνημα».

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα μιλήσει στις εξής πολιτικές συγκεντρώσεις που διοργανώνουν οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ τις επόμενες μέρες:

-- Σήμερα Πέμπτη, στην Πάτρα, στις 18.30, στο κλειστό γήπεδο της ΕΑ Πατρών.

-- Αύριο Παρασκευή, στα Ιωάννινα, στις 21.00, στο κέντρο Καρβούνη στην Ελεούσα.

-- Το Σάββατο 17/1, σε συγκέντρωση νεολαίας στην Αθήνα, στις 19.00, στο γήπεδο Σπόρτιγκ.

-- Την Κυριακή 18/1, στη Θήβα, στις 19.00, στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στις 20 Γενάρη η συγκέντρωση

Σε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 20 Γενάρη, στις 7.30 μ.μ., στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org