ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Θα μπαίνουν στη χώρα με προσύμφωνο

Σύμφωνα με προσχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών η μεταναστευτική πολιτική της χώρας προσαρμόζεται απόλυτα στις επιταγές των συμφωνιών «Σένγκεν» με βάση τις κατευθύνσεις της συνόδου του Τάμπερε. Υπό άμεση απέλαση όσοι σήμερα θεωρούνται παράνομοι

Με τις επιταγές των συμφωνιών «Σένγκεν» που θέλουν κλειστά τα σύνορα για τους οικονομικούς μετανάστες και αυστηρό έλεγχο κατά την παραμονή τους εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τήρηση, μάλιστα, καταλόγου «ανεπιθυμήτων», ευθυγραμμίζεται το προσχέδιο νόμου για τη «Μετανάστευση και παραμονή αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια» που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου.

Η... έγνοια της κυβέρνησης, όπως αποτυπώνεται στο προσχέδιο, έχει να κάνει μόνο με τη συμβολή των μεταναστών στην αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, ενώ στο απυρόβλητο μένουν οι συνθήκες διαβίωσης και η ανάγκη αναβάθμισής τους. H κατεύθυνση αυτή είχε χαραχτεί, στις αρχές Σεπτέμβρη, στη Σύνοδο των 15 στο Τάμπερε - όπου, μπροστά στην αναμενόμενη αθρόα είσοδο μεταναστών από τρίτες χώρες και κυρίως από χώρες της Απω Ανατολής - αποφασίστηκε ο έλεγχος της εισροής τους, με βάση τις ανάγκες της οικονομίας της κάθε χώρας. Το πνεύμα της όλης Συνόδου, που διέπει και το εν λόγω σχέδιο νόμου, ήταν πως, θέλουμε επιλεγμένους μετανάστες, σε συγκεκριμένους κλάδους. Δηλαδή, θέλουμε μόνο όσους κάθε φορά κρίνει αναγκαίους το κεφάλαιο.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ξεφορτωθεί το κόστος από ρατσιστικές ενέργειες και πρωτοβουλίες που η πολιτική της καλλιεργεί, μεταφέρει σημαντικές ευθύνες στους Δήμους, οι οποίοι μετά τη συγκρότηση της Δημοτικής Αστυνομίας, εντέλλονται να διατηρούν και... κρατητήρια, όπου θα παραμένουν οι αλλοδαποί προς απέλαση! Χαρακτηριστικές πάντως της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στους μετανάστες, ήταν οι δηλώσεις της Β. Παπανδρέου πως το υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα εφαρμόσει το νόμο στις περιπτώσεις των αλλοδαπών που δεν έχουν προλάβει να πάρουν τη λεγόμενη πράσινη κάρτα, δηλαδή θα απελαύνονται. Σημειώνουμε ότι οι λεγόμενοι παράνομοι αλλοδαποί στη χώρα μας αγγίζουν τις 800.000, οι οποίοι μένουν ξεκρέμαστοι και με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου. Η υπουργός επιχείρησε να διασκεδάσει την παραπάνω δήλωσή της, λέγοντας πως όταν ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και για τους παραπάνω αλλοδαπούς που βρίσκονται στη χώρα μας. Ομως, σύμφωνα πάντα με την ίδια, το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε χθες, θα ψηφιστεί από τη σημερινή Βουλή μόνο αν οι εθνικές εκλογές διεξαχθούν κανονικά το Φθινόπωρο. Κάτι που όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δεν προβλέπεται...

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάρτιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, χωρίς προηγούμενο διάλογο με τα πολιτικά κόμματα και τους αρμόδιους κοινωνικούς ή συνδικαλιστικούς φορείς. Αυτό, είπε η υπουργός Εσωτερικών θα γίνει στο επόμενο διάστημα...

Τι προβλέπεται

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, ο συντονισμός της μεταναστευτικής πολιτικής ανατίθεται πλέον στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου συστήνεται κατά τα αμερικάνικα πρότυπα Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης. Στο διά ταύτα τον έλεγχο θα τον έχει πλέον μόνο η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και όχι σε συναρμοδιότητα με τη Διεύθυνση Ασφαλείας της αστυνομίας. Αντίστοιχες Υπηρεσίες ιδρύονται στις Περιφέρειες και θα λειτουργούν σε κάθε νομό της χώρας σε συνεργασία με τους δήμους. Με Προεδρικό Διάταγμα συστήνονται στα Ελληνικά Προξενεία Γραφεία Εύρεσης Εργασίας. Ο ΟΑΕΔ έχει στη διάθεσή του τις λίστες των Προξενείων και σε αυτές καταφεύγουν οι εργοδότες όταν χρειάζονται εργατικά χέρια. Η άδεια παρανομής των μεταναστών παύει να χορηγείται από τις αστυνομικές αρχές και η αρμοδιότητα αυτή περιέρχεται στο γενικό γραμματέα Περιφέρειας. Στην Περιφέρεια συνίσταται επίσης Επιτροπή Μετανάστευσης, η οποία, με προσωπική συνέντευξη με τον αλλοδαπό θα... ελέγχει την προσωπικότητά του!

Πέρα από τις παραπάνω διοικητικές αλλαγές, στο νομοσχέδιο ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις εισόδου και παραμονής των αλλοδαπών στη χώρα μας. Για να εξασφαλίσει ο αλλοδαπός την είσοδό του στη χώρα πρέπει να έχει θεώρηση εισόδου από την Προξενική Αρχή του τόπου του. Η άδεια παραμονής εγκρίνεται από την Περιφέρεια. Ενώ επιβάλλεται πρόστιμο, μέχρι και δέκα εκατομμύρια δραχμές σε όσους εργοδότες απασχολούν παράνομα αλλοδαπούς. Πρόστιμα επιβάλλονται και σε ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν τα σπίτια τους σε αλλοδαπούς που δεν έχουν άδεια παραμονής!

Συγκεκριμένα, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η χορήγηση άδειας παραμονής για λόγους σπουδών, εφόσον υπάρχει βεβαίωση εγγραφής σε εκπαιδευτικό ίδρυμα και δύνανται να εξασφαλιστούν τα έξοδα παραμονής. Για τους αλλοδαπούς που εισέρχονται για την άσκηση μισθωτής εργασίας, προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας παραμονής είναι η άδεια εργασίας από τον οικείο νομάρχη. Ο ίδιος χορηγεί άδεια εργασίας και σε όσους αλλοδαπούς έρχονται στη χώρα μας για εποχική δουλιά. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα εισόδου και παραμονής, στα μέλη αλλοδαπών οικογενειών που διαμένουν στη χώρα μας τρία τουλάχιστον χρόνια.

Οι αλλοδαποί αθλητές και προπονητές δικαιούνται άδεια παραμονής εφόσον προηγουμένως εγκριθεί από την Ομοσπονδία του συγκεκριμένου αθλήματος. Στους αλλοδαπούς καλλιτέχνες χορηγείται άδεια παραμονής για ένα χρόνο, η οποία μπορεί να ανανεωθεί. Απαραίτητη είναι η χορήγηση άδειας εργασίας από τη Νομαρχία.

Τέλος, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, όσοι μεταφέρουν αλλοδαπούς χωρίς άδεια εισόδου στη χώρα μας, τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από ένα έως πέντε εκατομμύρια δραχμές για κάθε μεταφερόμενο. Οσοι μεταφέρουν αλλοδαπούς, κατ' επάγγελμα ή με σκοπό το παράνομο κέδρος τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο χρόνων και με χρηματική ποινή από πέντε έως οχτώ εκατομμύρια για κάθε μεταφερόμενο αλλοδαπό.

ΣΚΑΛΑ ΛΟΥΤΡΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
Λειτουργούν παράνομα δεξαμενές καυσίμων

Στα «παλιά τους τα παπούτσια» γράφουν κυβέρνηση και διοίκηση της ΕΚΟ - ΕΛΔΑ την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που απαγορεύει τη λειτουργία των εγκαταστάσεων της εταιρίας στη Σκάλα Λουτρών, μέσα στον Κόλπο Γέρας, λόγω του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος που αναγνωρίζεται και από διεθνείς συνθήκες, αλλά και επικινδυνότητας για τη δημόσια υγεία.

Δύο χρόνια μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου που ακύρωνε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρίας, άρα και τη λειτουργία της στην περιοχή, οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν προβεί σε καμία ενέργεια, ώστε να την κάνουν πράξη. Αντίθετα, με την ανοχή τους, συναινούν με τις δηλώσεις εκπροσώπων της εταιρίας που χαρακτηρίζουν «αυθαίρετη και χωρίς δικαστική τεκμηρίωση» την απόφαση του ΣτΕ. Οπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Λουτρών και ο πρόεδρος του Συλλόγου Σκάλας Λουτρών «Δελφίνι», το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν απέρριψε νεότερη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κατέθεσε η Διοίκηση της εταιρίας καυσίμων. Το δε νομαρχιακό συμβούλιο, η γνωμοδότηση του οποίου είναι απαραίτητη για την εφαρμογή της οποιαδήποτε μελέτης, δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια άρνησης της νέας μελέτης, «αποβλέποντας - όπως καταγγέλλουν οι παραπάνω - στη διαιώνιση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων στη Σκάλα Λουτρών».

Αίτημα των κατοίκων και φορέων της περιοχής - όπως το μεταφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι πρόεδροι του Τοπικού Συμβουλίου Λουτρών και του Συλλόγου «Δελφίνι» - είναι η μετεγκατάσταση των δεξαμενών σε κατάλληλο χώρο μακριά από κατοικημένες περιοχές. Απαντώντας στην αλαζονεία της Διοίκησης της ΕΚΟ - ΕΛΔΑ πως «καμία δύναμη δεν μπορεί να κλείσει τις εγκαταστάσεις», οι παραπάνω σημειώνουν: «Η διοίκηση της κρατικής εταιρίας διορίζεται από την κυβέρνηση για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών και όχι για να βάζει σε κίνδυνο κατοίκους χωριών που θεωρεί αδύναμους να υπερασπιστούν τη ζωή και την υγεία τους. Αλλωστε η κρατική εταιρία στηρίζει τη δύναμή της στα χρήματα του ελληνικού λαού». Και συνεχίζουν τονίζοντας πως σύμφωνα με την «ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα κατάλοιπα των εγκαταστάσεων καυσίμων είναι τοξικά και η ταφή τους παράνομη».

Τέλος, καλούν το νομάρχη και το νομαρχιακό συμβούλιο να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επικυρώσουν την απόφαση του ΣτΕ.

ΣΙΘΩΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Ο Ομιλος Βαρδινογιάννη παίρνει τη γη από χιλιάδες αγρότες

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου και Στ. Παναγιώτου

Χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής Σιθωνίας Χαλκιδικής κινδυνεύουν να χάσουν τους κλήρους τους, από την εταιρίας ΣΕΚΑ του Ομίλου Βαρδινογιάννη, η οποία επικαλείται μια παράνομη μεταβίβαση γης που της έγινε την περίοδο της Χούντας.

Οπως τονίζουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Γεωργίας, ΠΕΧΩΔΕ, Δικαιοσύνης και Εθνικής Οικονομίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Στ. Παναγιώτου και Μ. Μπόσκου, κατά την περίοδο της αμερικανοκίνητης δικτατορίας, «τμήμα της ηγεσίας (Γεροντίας) της ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγ. Ορους μεταβίβασε παράνομα προς το μεγάλο κεφάλαιο (εταιρία ΣΕΚΑ του Ομίλου Βαρδινογιάννη), χωρίς κανένα δικαίωμα, δασική έκταση 53.800 στρεμμάτων στη Σιθωνία Χαλκιδικής (περιοχή Αγ. Νικολάου, Νικήτης και Παρθενώνα)».

Οπως τονίζεται στην Ερώτηση, «αυτές οι εκτάσεις ουδέποτε ανήκαν στη Μονή, ούτε μεταβιβάστηκαν με απόφαση της Γεροντίας, αντίθετα ανήκαν σε χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής από εκατοντάδες χρόνια πριν. Επειδή ήδη από 30-9-1999 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σιθωνίας για να προστατέψει τα δικαιώματα των νόμιμων δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων αποφάσισε ομόφωνα και έκλεισε τα κτηματολογικά Γραφεία των Δημοτικών Διαμερισμάτων της Νικήτης και Αγ. Νικολάου αφού, παράνομα, εμφανίζεται η ΣΕΚΑ σαν δήθεν ιδιοκτήτρια και έκτασης»

Οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν ότι, μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι υπουργοί δεν έχουν δώσει καμιά απάντηση στο Δήμο για το πώς θα λύσουν το τεράστιο αυτό πρόβλημα που απασχολεί δεκάδες χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους της Σιθωνίας.

Οι βουλευτές του Κόμματους ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς «σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την άμεση κατοχύρωση των ιδιοκτησιών των δικαιούχων της γης, αγροτών και κτηνοτρόφων, από την απειλή της ΣΕΚΑ και των παράνομων συμβολαίων και την άμεση εγγραφή των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των στο κτηματολόγιο με έκδοση συμβολαίων» και ακόμη σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την «άμεση εγγραφή των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των αγροτών στα κτηματολόγια του Δήμου με έκδοση σχετικών παραχωρητηρίων τίτλων στους δικαιούχους ιδιοκτήτες της γης αγρότες και κτηνοτρόφους;».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org