ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΕΘΥΜΝΟ
Τιμήθηκαν πατριώτες δημοσιογράφοι

Για δέκατη συνεχόμενη χρονιά, υπό την αιγίδα της ΕΣΗΕΑ, πραγματοποιήθηκαν και φέτος με μεγάλη επιτυχία στο Ρέθυμνο οι εκδηλώσεις στη μνήμη του Κωστή Παπαδάκη (εφέδρου ανθυπολοχαγού, μέλους της ΕΣΗΕΑ, ανταποκριτή του «Βήματος», που σκοτώθηκε την πρώτη μέρα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου στο Νεστώριο της Καστοριάς), του Μανώλη Λίτινα (εφέδρου λοχαγού, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς έπειτα από φριχτά βασανιστήρια και ήταν αυτός που εξέδιδε την εφημερίδα «Σημαία» του ΕΔΕΣ) και των αδελφών Βαγγέλη και Γιώργου Ανδρουλιδάκη, οι οποίοι υπήρξαν επίλεκτα μέλη της Ενωσης.

Οι εκδηλώσεις έγιναν στο διήμερο 10 - 11 Δεκέμβρη, κατά τις οποίες δόθηκε συναυλία του γνωστού καλλιτέχνη Βασίλη Σκουλά.

Το Σάββατο 11 Δεκέμβρη, ο νομάρχης και το ΝΣ και ο δήμαρχος του Ρεθύμνου μαζί με την αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ κατέθεσαν στεφάνι στην προτομή του Κ. Παπαδάκη, όπου διμοιρία του 44ου Συντάγματος Ρεθύμνης και η Φιλαρμονική του Δήμου απέδωσαν τιμές.

Το απόγευμα, στο Ωδείο της πόλης, έγιναν οι κυρίως εκδηλώσεις που περιλάμβαναν χαιρετισμούς των εκπροσώπων των αρχών και ομιλίες, αρχικά του προέδρου της ΕΣΗΕΑ Ν. Κιάου, για τη συμβολή των δημοσιογράφων στους εθνικούς αγώνες, έπειτα του Α` αντιπροέδρου της ΕΣΗΕΑ και προέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης 1941-'44 Νίκου Καραντηνού, για την προσφορά των Παπαδάκη και Λίτινα και εκπροσώπων από τοπικές εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Στην εκδήλωση, εκτός των άλλων, ο νομάρχης Ρεθύμνης, Μ. Λίτινας, απένειμε τιμητική πλακέτα στον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Ν. Κιάο και στον πρόεδρο του Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων Ν. Καραντηνό για την προσφορά στη δημοσιογραφία.

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν πλήθος κόσμου, εκτός των επισήμων που παραβρέθηκαν. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης κάλυψε με μεγάλη επιτυχία η Δημοτική Χορωδία Ρεθύμνης, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Μπ. Πραματευτάκη.

Παρέδωσε μαγνητοταινίες

Στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Λ. Καράμπελα προσήλθε χτες ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος για τη γνωστή υπόθεση Κορκολή. Οπως ο ίδιος είπε αργότερα, παρέδωσε επτά μαγνητοταινίες και 11 απομαγνητοφωνημένες συνεντεύξεις που πήρε από ανήλικα κορίτσια και τους γονείς τους. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών τον παρέπεμψε στους εισαγγελείς, κυρίους Φάκο και Καράτσαλο, προκειμένου να καταθέσει όσα στοιχεία έχει για την υπόθεση. Δεν έγινε γνωστό αν η συγκεκριμένη δικογραφία θα απασχολήσει την Εισαγγελία Εφετών ή αν θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, που έχει ήδη διατάξει προκαταρκτική έρευνα για όλες τις κασέτες Τριανταφυλλόπουλου.

Οφειλόμενη επανόρθωση

Δύο φορές «χτύπησε» ο γνωστός «δαίμων», αυτή τη φορά στο χθεσινό ρεπορτάζ για τον καπετάν - Ανάποδο. Σήμερα, λοιπόν, οφείλουμε να μάθουμε πως δεν υπάρχει κανένας Δήμος «Ελληνικών» στην Εύβοια, αντίθετα, υπάρχει Δήμος Ελυμνίων, ο δήμαρχος του οποίου τίμησε την εκδήλωση. Ο δε δήμαρχος Ν. Αρτάκης ονομάζεται Τ. Χατζηγιανακέρης και όχι όπως γράφτηκε στο ρεπορτάζ. Ευχαριστούμε τον αναγνώστη μας, που μας διόρθωσε και ζητούμε συγνώμη από τους ενδιαφερόμενους.

Δίωξη για απάτη κατ' εξακολούθηση

Ο γνωστός, από την υπόθεση Κοσκωτά, επιχειρηματίας Αργύρης Σαλιαρέλης συνελήφθη προχτές από το Τμήμα Οικονομικών Εγκλημάτων της Ασφάλειας για κακουργηματική απάτη μαζί με άλλα τρία άτομα: τον οδηγό του Βασίλειο Στυλογιάννη 35 χρόνων και τις Ασημίνα Ασημακοπούλου 22 χρόνων, δημοσιογράφο και Φρατζέσκα Πέτρα 50 χρόνων επιχειρηματία. Ολοι οδηγήθηκαν χτες το μεσημέρι στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας και ασκήθηκε εναντίον τους ποινική δίωξη για απάτη κατ' εξακολούθηση, κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, απόπειρα απάτης, άμεση και απλή συνέργεια στην απάτη και παράνομη οπλοφορία. Ακολούθως, παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στην 27η τακτική ανακρίτρια. Η βασική κατηγορούμενη Ασημ. Ασημακοπούλου πήρε προθεσμία γι' αύριο το πρωί, ενώ οι υπόλοιποι απολογούνταν μέχρι αργά το βράδυ.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η Ασημακοπούλου, προφασιζόμενη ότι σε κλειστούς λογαριασμούς που διατηρεί στην Ελβετία έχει 43 δισ. δρχ. έπειθε κάποιες γυναίκες, από τις οποίες αποσπούσε μεγάλα χρηματικά ποσά, για να αντιμετωπίσει κάποιες διαδικαστικές δυσκολίες, με την υπόσχεση ότι θα τους δώσει αρκετά δισεκατομμύρια όταν ανοιχτούν οι λογαριασμοί. Ετσι, απέσπασε από εργαζόμενη σε ασφαλιστική εταιρία περίπου 350 εκατ. δρχ. και άλλα 80 εκατ. δρχ. από τη γυναίκα που της γνώρισε την πρώτη.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Τα ΔΣ του ΣΒΑΠ, της ΠΕΣΑΘΕΑ και της ΠΟΣΑΘΕΑ διοργανώνουν εκδήλωση αύριο Πέμπτη 16-12-99 στις 5.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου και Ακαδημίας στον 7ο όροφο), για να τιμήσουν τους ανάπηρους - τραυματίες του πολέμου 1940 - '41, που βάναυσα συνελήφθησαν στο μπλόκο των στρατιωτικών νοσοκομείων της Αθήνας από τους Γερμανοτσολιάδες του Ράλλη στις 30-11-1943. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο συγγραφέας - ερευνητής και μέλος της ΠΕΣΑΘΕΑ Γιάννης Νικολόπουλος, με θέμα: «Το χρέος και η θυσία μέσα από την ιστορία του λαού μας». Ακολουθεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα και δεξίωση.
  • Το Παράρτημα ΚΟΛΩΝΟΥ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί σήμερα 15-12-99 στις 5 μ.μ., απολογιστική συνέλευση, στο Δ' Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων (Αλεξανδρείας και Λένορμαν Αθήνα).
  • Το Παράρτημα ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ - ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ πραγματοποιεί σήμερα 15-12-99 στις 5μ.μ., απολογιστική συνέλευση, που θα γίνει στα γραφεία του Παρ/τος.Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org