ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΧΑΝΙΑ
Μαχητικά προχωρούν οι αγρότες

Στην πραγματοποίηση Παγχανιώτικου συλλαλητηρίου μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη προσανατολίζονται οι αγροτοκτηνοτρόφοι των Χανίων.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε σε μαζική σύσκεψη, που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, μετά από πρωτοβουλία της Παγχανιώτικης Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών και στην οποία συμμετείχαν Δήμαρχοι και εκπρόσωποι μαζικών φορέων του νομού. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης ότι η κινητοποίηση αυτή πρέπει να γίνει από κοινού, με τα άλλα λαϊκά στρώματα, αφού όλοι θίγονται από την ίδια πολιτική.

Αναφορικά με την κατάσταση που διαμορφώθηκε στον αγροτικό τομέα το συμπέρασμα που βγήκε από τη σύσκεψη είναι ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο και πως γι' αυτό ευθύνεται εξ ολοκλήρου η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ερωπαϊκής Ενωσης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
«Οχι» στο ξεπούλημα της ΑΓΝΟ

Με αίτημα να μην ξεπουληθεί η ΑΓΝΟ στους ιδιώτες και να διατηρήσει, σε κάθε περίπτωση, τα συνεταιριστικά της χαρακτηριστικά, προχώρησαν χτες σε δίωρη στάση εργασίας οι εργαζόμενοι της Ενωσης. Επίσης, με έκτακτη γενική συνέλευσή τους αποφάσισαν να εντείνουν από αύριο τις κινητοποιήσεις τους, με στόχο να πιέσουν την ΑΤΕ, να μην ακολουθήσει πορεία ξεπουλήματος του εργοστασίου. Συγκεκριμένα, μετά από πρόταση του ΔΣ του σωματείου αποφασίστηκε για αύριο τρίωρη στάση εργασίας (10π.μ. μέχρι 1μ.μ.) και κατάληψη του υποκαταστήματος της ΑΤΕ Λαγκαδά. Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν στις 21 Δεκεμβρίου τετράωρη στάση, κατάληψη του καταστήματος της ΑΤΕ στη Θεσσαλονίκη και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Την απόφαση των εργαζομένων να βρεθεί λύση που θα εξασφαλίζει τη βιώσιμη λειτουργία της Οργάνωσης και τη διατήρηση των συνεταιριστικών χαρακτηριστικών της, που μέσα απ' αυτά θα διασφαλίζονται τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων, υπογράμμισε στην ομιλία του στη χτεσινή γενική συνέλευση ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην ΑΓΝΟ, Φ.Γεωργουδάκης. Τόνισε ότι σε συνάντηση που είχε το σωματείο με τη διοίκηση της ΑΤΕ, η τελευταία δεν έδωσε καμία δέσμευση όσον αφορά τη διατήρηση του συνεταιριστικού χαρακτήρα της ΑΓΝΟ, ούτε απέκλεισε την προοπτική πώλησης της. «Η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να διατηρηθεί ο συνεταιριστικός χαρακτήρας της Οργάνωσης και τα εργασιακά μας δικαιώματα», επισήμανε ο Φ.Γεωργουδάκης και ζήτησε από όλο το προσωπικό να αγωνιστούν, για να εμποδίσουν το ξεπούλημα μιας επιχείρησης που, όπως σημείωσε, προσέφερε πολλά στην ανάπτυξη της περιοχής. «Οι κινητοποιήσεις που αρχίζουν άμεσα οι εργαζόμενοι θα κλιμακώνονται μέρα με τη μέρα», κατέληξε.

Η αντιπροσωπεία του ΕΚΘ, αποτελούμενη από τον πρόεδρο του Π.Αβραμόπουλο, τον Γ.Γραμματέα του Θ.Κυριακίδη και το μέλος της διοίκησης Β.Ρέβα, εξέφρασε την αλληλεγγύη του συνδικαλιστικού κινήματος της πόλης στους εργαζόμενους της ΑΓΝΟ. Τα ίδια αισθήματα μετέφερε και ο δήμαρχος Λαγκαδά, όπως και οι αντιπρόσωποι τοπικών φορέων.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΕΚΘ Π.Αβραμόπουλος υποσχέθηκε ότι οι εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ θα έχουν την πλήρη συμπαράσταση του Εργατικού Κέντρου στους αγώνες τους, για να παραμείνει ανοιχτό το εργοστάσιο και να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας. «Μοναδικό όπλο στον αγώνα σας είναι η ενότητά σας», πρόσθεσε.

Να διαφυλάξουν «ως κόρη οφθαλμού» τα συνεταιριστικά χαρακτηριστικά της επιχείρησης, ζήτησε από τους εργαζόμενους της ΑΓΝΟ, ο ΓΓ του ΕΚΘ Θ.Κυριακίδης. Πρόσθεσε ότι η διαφύλαξη των εργασιακών σχέσεων και ιδιαίτερα του συνταξιοδοτικού, είναι αλληλένδετο, με τη διατήρηση των συνεταιριστικών χαρακτηριστικών του εργοστασίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αθωώθηκαν 34 αγρότες

Αθώοι κρίθηκαν οι 34 αγρότες από τα χωριά της Δυτικής Θεσσαλονίκης που δικάστηκαν χθες στο τριμελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για τη συμμετοχή τους στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του '96. Στο μεταξύ στο εδώλιο του κατηγορουμένου αναμένεται να καθίσουν άλλοι 20 αγρότες από την ανατολική ύπαιθρο Θεσσαλονίκης, στις αρχές του επόμενου χρόνου. Χθες οι αγρότες αθωώθηκαν μετά από σχετική πρόταση του εισαγγελέα. Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης Σ. Παρλαπάνης και ο Σωκράτης Γραβαλάς, μέλος της Διοίκησης της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης και της ΣΕΑ αγροτοκτηνοτρόφων Λαγκαδά και Βόρειας Χαλκιδικής. Χθες και μέσα από την αίθουσα των δικαστηρίων, οι αγρότες διαμήνυσαν πως δεν είναι διατεθειμένοι να σκύψουν το κεφάλι μπροστά στη συνεχιζόμενη τρομοκρατία της κυβέρνησης και στα όποια νέα αγροτοδικεία στηθούν. Αντίθετα δήλωσαν ανυποχώρητοι και αποφασισμένοι να διεκδικήσουν αγωνιστικά το δικαίωμα να παραμείνουν στη γη τους και να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα χωράφια τους.

Σ' αυτή την κατεύθυνση άλλωστε, οι αγρότες της Θεσσαλονίκης, του Λαγκαδά και της Βόρειας Χαλκιδικής πραγματοποιούν συσκέψεις και συντονίζουν τη δράση τους, ώστε αγωνιστικά, με κάθε μορφή παρέμβασης, να απαιτήσουν λύσεις στα προβλήματά τους. Αντίστοιχα κινούνται και οι αγρότες του Εβρου. Την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη θα συνεδριάσει η ΣΕΑ αγροτών Β. Εβρου προκειμένου να εξετάσει τις δράσεις που θα αναπτύξει προκειμένου να καλυφθούν όλοι οι παραγωγοί που οι καλλιέργειές τους υπέστησαν ζημιές από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες το 1998. Οι αποζημιώσεις αναμένεται ότι θα δοθούν από ειδικό κονδύλι των ΠΣΕΑ, τμήμα εκτάκτων αναγκών της Νομαρχίας, αφού ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει τέτοιου είδους καταστροφές. Σημαντικό πρόβλημα για τους παραγωγούς αποτελεί και η καθυστέρηση στην καταβολή των επιδοτήσεων για το καλαμπόκι και τα σιτηρά (15.000 δρχ. στο στρέμμα). Οι αγρότες φοβούνται πως η καταβολή του ποσού που πρέπει να γίνει μέχρι τα Χριστούγεννα, θα καθυστερήσει περισσότερο, και οι ίδιοι για άλλη μια χρονιά θα περάσουν μαύρες γιορτές.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
«Διαλέγουν» το δρόμο του αγώνα

Συλλαλητήριο στις 18 του Δεκέμβρη στο Αργος

Σε αγωνιστική κινητοποίηση προχωρούν στις 18 του Δεκέμβρη οι πορτοκαλοπαραγωγοί του νομού Αργολίδας, απαιτώντας να δοθεί άμεσα λύση στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι παραγωγοί εσπεριδοειδών του νομού θα συντονίσουν τον αγώνα τους με τους κτηνοτρόφους της περιοχής και το Εργατικό Κέντρο Αργους, πραγματοποιώντας κοινό συλλαλητήριο το ερχόμενο Σάββατο στις 11 το πρωί, στην πλατεία Αγίου Πέτρου του Αργους.

Ολες αυτές τις μέρες, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων του νομού περιοδεύουν στα χωριά της περιοχής ενημερώνοντας τους παραγωγούς για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί και καλώντας τους να δώσουν δυναμικό παρών στο συλλαλητήριο του Σαββάτου, διεκδικώντας μαζικά και αγωνιστικά την επιβίωσή τους.

Η αγανάκτηση των πορτοκαλοπαραγωγών του νομού έχει ξεχειλίσει, καθώς βλέπουν την κατάσταση χρόνο με το χρόνο να χειροτερεύει και ο μονόδρομος του αγώνα ενάντια στην πολιτική ξεκληρίσματος που ακολουθούν κυβέρνηση και ΕΕ είναι πλέον η μόνη λύση. Η φετινή χρονιά αποτελεί τρανή απόδειξη των καταστροφικών συνεπειών του κανονισμού της ΕΕ για τα οπωροκηπευτικά και του ΠΟΕ (πρώην ΓΚΑΤΤ), γιατί παρόλο που η παραγωγή είναι αυξημένη, το εισόδημα των παραγωγών αναμένεται να πέσει σε ακόμα πιο εξευτελιστικά επίπεδα. Συγκεκριμένα, στα επιτραπέζια πορτοκάλια οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες από πέρσι (μειωμένες κατά 10 με 20 δραχμές και αναμένεται να κατέβουν ακόμα περισσότερο), ενώ στα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Καμία σύμβαση δεν έχει υπογραφεί ακόμα, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να κινδυνεύουν να χάσουν την επιδότηση, αφού ήδη η προθεσμία έχει παρέλθει. Γεγονός που δίνει το «πάτημα» στους εμπόρους και βιομηχάνους να συνεχίζουν τους ασύστολους εκβιασμούς, υπό την ανοχή της κυβέρνησης, δίνοντας 2 έως 3 δραχμές το κιλό, τη στιγμή που η συγκομιδή μόνο στοιχίζει περισσότερο από 7 δραχμές στον παραγωγό.

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας στο συνεταιρισμό

Επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας πραγματοποιούν από χθες και μέχρι το τέλος της βδομάδας οι εργαζόμενοι της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Γιαννιτσών στην Πέλλα, διεκδικώντας να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα, που τους οφείλονται και το δώρο των Χριστουγέννων. Οι εργαζόμενοι της ΕΑΣ Γιαννιτσών, είναι απλήρωτοι εδώ και 5 μήνες. Συνολικά τους οφείλονται 130 εκατομ. δραχμές και τώρα κινδυνεύουν να μην εισπράξουν ούτε το δώρο των Χριστουγέννων. Οπως καταγγέλλει το Σωματείο εργαζομένων, τα χρέη της ΕΑΣ Γιαννιτσών συνολικά ανέρχονται σε 245 εκ. δραχμές, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος αφορά χρέη προς τους εργαζόμενους. Η ΕΑΣ αντιμετωπίζει προβλήματα, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και των επιλογών της ΕΕ, αλλά και εξαιτίας της τακτικής που ακολουθούν χρόνια τώρα οι διοικήσεις της Ενωσης. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν καταθέσει πλήθος προτάσεων για ουσιαστική και επικερδή λειτουργία της Ενωσης, που όμως η Διοίκηση αρνείται να τις υλοποιήσει. Συγκεκριμένα προτείνουν αναβάθμιση του τμήματος ζωοτροφών, πλήρη λειτουργία του συγκροτήματος στην Καλλίπολη και συνολική αξιοποίηση των ιδιόκτητων εγκαταστάσεων της ΕΑΣ.Με ανακοίνωσή του, το Σωματείο, καλεί τους αγρότες της περιοχής να πάρουν την Ενωση στα χέρια τους, για να σωθεί η συνεταιριστική επιχείρηση που κάτω από άλλες προϋποθέσεις μπορεί να λειτουργήσει κερδοφόρα και να αναπτυχθεί.

Στο μεταξύ σήμερα, η βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου, επικεφαλής κλιμακίου της ΝΕ Πέλλας του ΚΚΕ, θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους, προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά για τα προβλήματα της επιχείρησης και τις προοπτικές.

Αναβάλλεται η πανθεσσαλική σύσκεψη

Αναβάλλεται για την ερχόμενη Δευτέρα, 21 του Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Δήμου Παλαμά, η προγραμματισμένη για σήμερα πανθεσσαλική σύσκεψη αγροτικών συλλόγων και Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα, για το συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων στη Θεσσαλία κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Η απόφαση της αναβολής πάρθηκε - όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας - σε ένδειξη σεβασμού και συμπαράστασης στις οικογένειες των δημάρχων Μουζακίου, Σελλάνων και Κάμπου Αντ. Βασιλείου, Β. Κωστόπουλου, Δ. Παπαγεωργίου αντίστοιχα και του αγροτοσυνδικαλιστή Β. Ζαρκινού, που έχασαν τη ζωή τους σε τραγικό τροχαίο δυστύχημα προχτές στην Εθνική Οδό Αθήνας - Λαμίας στο ύψος των Καμένων Βούρλων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ