ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Βαρύ πένθος για τους δημάρχους και τον αγροτοσυνδικαλιστή

Συλλυπητήρια της Αλέκας Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και του Βαγγέλη Μπούτα στις οικογένειες των αδικοχαμένων, που κηδεύονται σήμερα

Οι κάτοικοι του Νομού Καρδίτσας κηδεύουν σήμερα τους τρεις δημάρχους και τον αγροτοσυνδικαλιστή, που σκοτώθηκαν προχτές σε τροχαίο δυστύχημα στα Καμένα Βούρλα.

Οι σοροί του Δ. Παπαγεωργίου, δημάρχου Κάμπου, του Β. Κωστόπουλου, δημάρχου Σελλάνων, του Αντ. Βασιλείου, δημάρχου Μουζακίου και του Β. Ζαρκινού, μέλους της διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ, έφτασαν, χτες το βράδυ, στην Καρδίτσα από την Αθήνα, όπου είχαν μεταφερθεί για αναγνώριση των πτωμάτων με τη μέθοδο DΝΑ.

Εκπρόσωποι των αρχών και φορέων της Καρδίτσας παρέλαβαν τα φέρετρα στο Ν. Μοναστήρι, στα σύνορα του νομού με τη Φθιώτιδα, και τα μετέφεραν στο Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Κωνσταντίνου, όπου, από χτες το βράδυ, οι σροί εκτέθηκαν σε λαϊκό προσκύνημα. Πλήθος Καρδιτσιωτών όλη τη νύχτα περνούσε από την εκκλησία.

Η κηδεία των αδικοχαμένων δημάρχων και του αγροτοσυνδικαλισστή γίνεται σήμερα σε διαφορετικές ώρες, προκειμένου οι αρχές και οι εκπρόσωποι μαζικών φορέων να μπορέσουν να συμμετέχουν στην κηδεία τους.

Με απόφαση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας, χτες και σήμερα παραμένουν κλειστοί όλοι οι δήμοι του νομού, ενώ και πολλές ακόμα υπηρεσίες είναι κλειστές.

Η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες του δημάρχου Αντ. Βασιλείου και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μουζακίου, του δημάρχου Βασ. Κωστόπουλου και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σελλάνων, του δημάρχου Δημ. Παπαγεωργίου και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κάμπου και στην οικογένεια του Βασ. Ζαρκινού.

Επίσης, ο Βαγγέλης Μπούτας, βουλευτής Καρδίτσας του ΚΚΕ, εκφράζει τη βαθιά λύπη του για τον άδικο χαμό των τριών δημάρχων Αντ. Βασιλείου, Β. Κωστόπουλου και Δημ. Παπαγεωργίου και του αγροτοσυνδικαλιστή Βασ. Ζαρκινού.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Υπολειτουργεί η καρδιολογική κλινική

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας

Σημαντικά προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζει η καρδιολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, λόγω της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Το ζήτημα αυτό έφεραν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Λ. Παπαδήμα οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Αποστόλης Τασούλας.

Οπως επισημαίνουν οι κομμουνιστές βουλευτές, το ιατρικό προσωπικό της καρδιολογικής κλινικής σήμερα αποτελείται από δύο καρδιολόγους, δύο γιατρούς γενικής ιατρικής, αποσπασμένους από τα Κέντρα Υγείας, έναν ειδικευόμενο και έναν αγροτικό γιατρό, ενώ δικαίωμα γνωμάτευσης έχουν μόνο οι δύο καρδιολόγοι. Από τον Ιούνιο του 1998 θεωρείται αδικαιολόγητα απών ένας τρίτος καρδιολόγος που δούλευε στην καρδιολογική κλινική, αλλά το υπουργείο ακόμη δεν έχει προχωρήσει στη λύση της σύμβασης για να προκηρυχτεί εκ νέου η θέση. Επίσης, το νοσηλευτικό προσωπικό αποτελείται από 14 μόνιμες νοσηλεύτριες, από τις οποίες οι έξι λείπουν με άδεια μητρότητας και θα επιστρέψουν στο νοσοκομείο σε έξι μήνες, ενώ τρεις νοσηλεύτριες εργάζονται στο νοσοκομείο με σύμβαση ορισμένου χρόνου.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν ότι το ελλιπές προσωπικό δεν επαρκεί για τη σωστή λειτουργία του τμήματος επειγόντων περιστατικών, το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση, και του τμήματος εξωτερικών ιατρείων που λειτουργεί δύο φορές την εβδομάδα. Παράλληλα, δεν επιτρέπει τη λειτουργία αντιυπερτασικού ιατρείου, στην καρδιολογική κλινική που πραγματοποιεί 500 δοκιμασίες κοπώσεως το χρόνο. Επίσης, λόγω της έλλειψης προσωπικού, δεν μπορούν να κλειστούν ραντεβού για υπερηχογραφήματα καρδιάς, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να απευθύνονται σε εξωτερικά ιατρεία, με δικά τους έξοδα.

«Η στεφανιαία μονάδα, σύμφωνα με τα δεδομένα των νοσοκομείων του κέντρου, θα πρέπει να έχει τρεις γιατρούς και οκτώ νοσηλεύτριες, κάτι που δε συμβαίνει στο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Και τις δύο φορές που ζητήθηκε η σύσταση δύο θέσεων καρδιολόγων στη στεφανιαία μονάδα δεν υπήρξε απάντηση από το υπουργείο Υγείας», τονίζεται στην Ερώτηση.

«Από τα παραπάνω προκύπτει ότι είναι ανάγκη άμεσα να καλυφθούν τα κενά για να λειτουργήσει στοιχειωδώς ικανοποιητικά η καρδιολογική κλινική, της οποίας η σημασία στην υγειονομική περίθαλψη είναι αδιαμφισβήτητη», τονίζουν τέλος οι βουλευτές του ΚΚΕ και ρωτούν τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της καρδιολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής.

ΦΑΛΑΚΡΟ ΔΡΑΜΑΣ
Απειλή για ένα σπάνιο οικοσύστημα

Ενέργειες για την αποτροπή της καταστροφής του φυσικού τοπίου και του οικοσυστήματος της περιοχής Φαλακρού του Νομού Δράμας, ζητά, με Ερώτηση που κατέθεσε προχθές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι, «σύμφωνα με καταγγελίες οικολογικών οργανώσεων, σχέδια, που συντάχθηκαν χωρίς να δημοσιοποιηθούν στους πολίτες και τους φορείς της περιοχής και αφορούν τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού, απειλούν με σοβαρές καταστροφές και αλλοιώσεις το τοπίο και τους υπάρχοντες ευαίσθητους βιότοπους».

Ο Γ. Θεωνάς υπογραμμίζει ακόμα ότι η εν λόγω περιοχή περιλαμβάνεται στο δίκτυο «Φύση 2000», διαθέτει απειλούμενα και προστατευόμενα είδη χλωρίδας και πανίδας, εμπίπτει στο καθεστώς ζωνών ειδικής προστασίας και διαθέτει αξιόλογο τοπίο στην υποαλπική ζώνη. Στη συνέχεια, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καλεί την Επιτροπή να τοποθετηθεί στα εξής: Αν έχουν κατατεθεί περιβαλλοντικές μελέτες για το συγκεκριμένο έργο, αν ναι, τι περιλαμβάνουν, αν όχι, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η Επιτροπή, προκειμένου να συνταχθούν και να γίνουν μελέτες αξιόπιστες, πλήρης και εμπεριστατωμένες, ώστε οι κατασκευές εκσυγχρονισμού να είναι ήπιες, με σεβασμό στο οικοσύστημα και την ιδιαιτερότητα του τοπίου και να προστατευτούν οι παρακείμενοι βιότοποι. «Μόνο έτσι θα δοθεί ένα συνολικό μήνυμα ότι οι προστατευόμενες περιοχές και το περιβάλλον γενικότερα είναι όντως αντικείμενο προστασίας και όχι έρμαιο των κατά καιρούς μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων», καταλήγει η Ερώτηση του Γ. Θεωνά.

ΤΕΔΚ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Ζητά άμεσα μέτρα στήριξης

Συγκεκριμένα μέτρα ουσιαστικής στήριξης του Βορειοανατολικού Αιγαίου ζητά με υπόμνημά της προς την κυβέρνηση η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων της περιφέρειας.

Στο υπόμνημα τονίζεται ότι η περιοχή του Βορειοανατολικού Αιγαίου δεν ωφελείται καθόλου από τα μεγάλα έργα και τα Εθνικά Προγράμματα της Ηπειρωτικής Ελλάδας και ότι «έχουμε κάθε δικαίωμα και υποχρέωση απέναντι στους δημότες μας να αξιώσουμε μια ριζικά διαφορετική αντιμετώπιση από την κυβέρνηση».

Για το σκοπό αυτό αποφασίστηκε ομόφωνα από τη Γραμματεία του νεοσύστατου Συνδέσμου ΤΕΔΚ Β. Αιγαίου να διοργανωθεί Συνάντηση Εργασίας με τους αρμόδιους υπουργούς, παρουσία όλων των δημάρχων και των βουλευτών των 3 νομών. Η Συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί στη Χίο και όπως υπογραμμίζεται στο υπόμνημα, σκοπός της συνάντησης δεν είναι η διοργάνωση ενός ακόμα Συνεδρίου ή Ημερίδας γενικών διακηρύξεων, αλλά «μια συνάντηση εργασίας με στόχο να συζητηθούν και να ανακοινωθούν τα συγκεκριμένα μέτρα ουσιαστικής στήριξης της Περιφέρειας».

Κατάσχεση χασίς στα σύνορα

Επτακόσια ογδόντα τρία κιλά χασίς κατασχέθηκαν χτες στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, εκ των οποίων τα 674 κατασχέθηκαν στον μεθοριακό σταθμό της Κρυσταλοπηγής και τα υπόλοιπα 109 βρέθηκαν από άντρες της Αστυνομίας στην περιοχή Κορομηλιάς Καστοριάς.

Χτες τα ξημερώματα οι τελωνειακοί υπάλληλοι του μεθοριακού σταθμού Καστοριάς εντόπισαν σε φορτηγό ψυγείο, που προερχόταν από την Αλβανία, 38 δέματα χασίς, τα οποία ήταν τοποθετημένα σε ειδικό χώρισμα του φορτηγού. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του οδηγού του φορτηγού Τσεμάλ Κούκου, ο ίδιος δε γνώριζε τίποτε για το φορτίο, ενώ ο τελικός του προορισμός ήταν η Θεσσαλονίκη, όπου και θα παρέδιδε το φορτηγό σε άγνωστα άτομα.

Στο μεταξύ χτες το πρωί άντρες της Δίωξης Ναρκωτικών Καστοριάς εντόπισαν δύο άλογα και μετά από έρευνα που ακολούθησε με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου βρήκαν 7 σάκους, οι οποίοι περιείχαν χασίς συνολικού βάρους 109 κιλών και 640 γραμμαρίων.

Ευχαριστούν βουλευτή του ΚΚΕ

Ευχαριστήρια επιστολή προς τον Μπάμπη Αγγουράκη, βουλευτή του ΚΚΕ, έστειλε ο Μορφωτικός Σύλλογος Αραπολακαίων Πυλίας για τη βοήθειά του στο συγκοινωνιακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα χωριά του Δήμου Πύλου.

«Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης έχει καταθέσει τέσσερις φορές Ερώτηση στη Βουλή, σχετικά με το ζήτημα παρ' όλο που η Μεσσηνία δεν ανήκει στην εκλογική του περιφέρεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος.

Οι ερωτήσεις έγιναν με αφορμή το αίτημα των κατοίκων της Πύλου να περνάει ένα λεωφορείο από τα εννέα της γραμμής Πύλου - Καλαμάτας μέσα από τα χωριά τους, που τώρα αναγκάζονται, προκειμένου να πάνε στην Καλαμάτα να παίρνουν δύο συγκοινωνίες. Ομως η Νομαρχία αρνείται να αποδεχτεί το αίτημα, με το αιτιολογικό ότι αυτή η μεταβολή θα επιφέρει σύγχυση και θα προκαλέσει τις αντιδράσεις κάποιων δημοτικών διαμερισμάτων. Ο Σύλλογος, στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι ο ισχυρισμός της Νομαρχίας είναι ασαφής και ψευδής, γιατί και ο Δήμος Πύλου, αλλά και τα εννέα διαμερισματικά συμβούλια της περιοχής, συνηγορούν υπέρ της μεταφοράς της γραμμής.

ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ
Μαρίνα πάνω στα αρχαία;

Μαρίνα ελλιμενισμού 450 σκαφών σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στο λιμανάκι του Πόρτο Ράφτη, εκεί όπου στην αρχαιότητα γίνονταν οι σπονδές στους θεούς!

Κάτοικοι και πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής αντιδρούν σ' αυτούς τους σχεδιασμούς των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων και με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητούν να μην προχωρήσουν τα έργα για την κατασκευή της μαρίνας στο λιμάνι του Πόρτο Ράφτη στη θέση Πούντα.

Ειδικότερα, οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση της Διεύθυνσης Προστασίας Κλασικών Αρχαιοτήτων που υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού, με την οποία εγκρίνεται η κατασκευή της μαρίνας.

Στο σημείο που θα κατασκευαστεί η μαρίνα βρίσκονται αρχαιολογικά ευρήματα μεγάλης ιστορικής σημασίας. Στην προσφυγή τους οι κάτοικοι και οι πολιτιστικοί φορείς αναφέρουν ότι στο συγκεκριμένο θαλάσσιο και υποθαλάσσιο χώρο γίνονταν στην αρχαιότητα σπονδές στους θεούς, κατά τη στιγμή της αναχώρησης των πλοίων «Πάραλος» και «Σαλαμίνα» για τη Δήλο. Επίσης, στον ίδιο χώρο βρίσκονται και διάφορα άλλα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν σχέση με τα υπολείμματα των σπονδών και τα οποία ρίχνονταν τελικά στη θάλασσα.

Οι προσφεύγοντες ισχυρίζονται ότι δεν έχει συνταχθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τα έργα που θα κατασκευαστούν και προσθέτουν ότι με βάση τη νομολογία του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου απαιτείται για την κατασκευή ενός έργου σύνταξη ΜΠΕ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org