ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
8 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ
Κινητοποίηση στις 18 Σεπτέμβρη από συνδικάτα και φορείς του Πειραιά

Στις 5.30 μ.μ., στην οδό Παύλου Φύσσα, στο Κερατσίνι, με προσυγκέντρωση στην πλατεία Ζαρντέν

Από παλιότερη κινητοποίηση των συνδικάτων
Από παλιότερη κινητοποίηση των συνδικάτων
Στη συγκέντρωση το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη, στις 5.30 μ.μ., στην οδό Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, με αφορμή τη συμπλήρωση 8 χρόνων από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού από τους ναζί εγκληματίες και στην προσυγκέντρωση στις 5 μ.μ. στην πλατεία Νίκης (Ζαρντέν) καλούν συνδικάτα και φορείς του Πειραιά που πραγματοποίησαν σύσκεψη το απόγευμα της Παρασκευής στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Ανάλογη απόφαση έλαβε νωρίτερα και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Η σύσκεψη ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη.

Εισηγητικά μίλησε ο Δημήτρης Δημόπουλος, γραμματέας του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, ενώ παρεμβάσεις έγιναν από εκπροσώπους των σωματείων και φορέων (των Λογιστών, της Ιδιωτικής Υγείας, των γυναικών, των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πειραιά) που συμμετείχαν στη σύσκεψη. Επίσης παρέμβαση έγινε και από τον Νίκο Ξουράφη, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

«Δεν εφησυχάζουμε την πάλη μας απέναντι στο φασισμό», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Δ. Δημόπουλος και συνέχισε σημειώνοντας «απομονώνουμε τους φασίστες, όπου και με όποιον τρόπο και με όποια ετικέτα κάνουν την εμφάνισή τους». Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επίσης αναφορά στα αντιλαϊκά, αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και στην ανάγκη οργάνωσης της πάλης στους τόπους δουλειάς για να «μείνουν στα χαρτιά», καθώς και για τη σημασία της έντασης του αγώνα για μέτρα προστασίας της υγείας από την πανδημία και των δικαιωμάτων.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Τα παιδιά στα σχολεία, όχι δούλοι στα ξενοδοχεία!

Διαμαρτυρία χτες για τη συμφωνία κυβέρνησης - μεγαλοξενοδόχων

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Με παράσταση διαμαρτυρίας, χτες το απόγευμα, έξω από το υπουργείο Εργασίας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής κατήγγειλε τα σχέδια κυβέρνησης και Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου για εργασία, σε ξενοδοχεία, ανήλικων παιδιών που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων.

Το υπουργείο Εργασίας ανέλαβε τον ρόλο του ...διαμεσολαβητή συνάπτοντας σχετική συμφωνία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, με το τελευταίο να παρουσιάζει την απασχόληση ανηλίκων που θα έπρεπε να βρίσκονται στα θρανία ως «κοινωνική δράση»!

«Τα παιδιά στα σχολεία, όχι δούλοι στα ξενοδοχεία», ήταν το μήνυμα που έστειλε το Συνδικάτο με το πανό που άνοιξε στην είσοδο του υπουργείου. «Ευέλικτη δουλειά κι ανήλικη εργασία, κέρδη για να έχει η εργοδοσία», κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις συνθήκες και τους όρους που επιφυλάσσουν οι εργοδότες του κλάδου στο προσωπικό τους. «Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε την εργασία μικρών παιδιών ούτε στα ξενοδοχεία ούτε πουθενά και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας γι' αυτό!», ξεκαθαρίζει το Συνδικάτο.

Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με εκπρόσωπο του υπουργείου, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη συμφωνία που προωθεί την εργασία ανήλικων παιδιών. Η απόφαση αυτή βρίσκεται, όπως ενημερώθηκαν, στο στάδιο της συζήτησης με στόχο τη διεύρυνσή της και σε επιχειρήσεις άλλων κλάδων, με προκλητικό επιχείρημα την «ομαλή κοινωνικοποίηση» των παιδιών που «δεν θέλουν» να συνεχίσουν το σχολείο. Οπου προσπαθήσουν να εφαρμόσουν την ανήλικη εργασία θα βρουν το Συνδικάτο απέναντί τους, ξεκαθάρισε ο πρόεδρός του, Γιώργος Στεφανάκης. Από το βήμα της κινητοποίησης κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες που ξεκινούν τη Δευτέρα 20 Σεπτέμβρη και στην ενίσχυση των γραμμών του Συνδικάτου.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Σύσκεψη για τη λαϊκή κατοικία και τη φοιτητική στέγη

Το Συνδικάτο Οικοδόμων καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου των Κατασκευών, καθώς και τους φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας, σε σύσκεψη με θέμα «Λαϊκή κατοικία - Φοιτητική Στέγαση, ένα ζήτημα που "καίει" τη λαϊκή - εργατική οικογένεια». Η σύσκεψη θα γίνει τη Δευτέρα 20 Σεπτέμβρη στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου.

«Την ίδια στιγμή που οι μισθοί και τα μεροκάματα είναι καθηλωμένα στον πάτο, τα περισσότερα βασικά αγαθά και προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης ακριβαίνουν, με αποτέλεσμα χιλιάδες οικογένειες να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Η πλειοψηφία των φοιτητών, παιδιά εργατικών - λαϊκών οικογενειών, αναγκάζονται να εργάζονται για να ανακουφίσουν κάπως την οικογένειά τους.

Σε αυτές τις συνθήκες, το δικαίωμα της λαϊκής κατοικίας και της στέγασης των φοιτητών έχει γίνει ένα πανάκριβο και δυσπρόσιτο εμπόρευμα. Οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτοξευθεί, με αποτέλεσμα να εξανεμίζεται το λαϊκό εισόδημα, ενώ για την απόκτηση κατοικίας ένας εργαζόμενος πρέπει να φεσωθεί για μια ολόκληρη ζωή στις τράπεζες», αναφέρει το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του.

Στο φόντο αυτό απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στη σύσκεψη, προκειμένου «να συζητήσουμε πώς θα οργανώσουμε τον αγώνα μας για να δυναμώσουμε τη συλλογική δράση και διεκδίκηση για φθηνές, ασφαλείς και σύγχρονες κατοικίες».

ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Θανατηφόρο στη Λοκρίδα, τραυματισμός στη Χίο

Ενας 55χρονος εργάτης, πατέρας δύο παιδιών, σκοτώθηκε στις 11/9, την ώρα της βάρδιάς του στο εργοστάσιο «Atlas Tapes», στην περιοχή της Λοκρίδας, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, σημειώνοντας ότι είναι ο δεύτερος εργαζόμενος που χάνει τη ζωή του στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, σε διάστημα τριών μηνών.

Οπως σημειώνει το ΕΚ Λαμίας, «για το συγκεκριμένο εργοστάσιο είχαμε τονίσει πριν από 3 μήνες πως η υπερεντατικοποίηση της εργασίας είναι κανόνας, οι εργαζόμενοι δουλεύουν 7ήμερα, κάτω από συνθήκες μεγάλης πίεσης και φόρτου εργασίας.

Καλούμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να διαλευκανθούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος. Ούτε σκέψη να φορτωθεί η ευθύνη στον συνάδερφο που έχασε τη ζωή του. Να γίνει έλεγχος για την παράνομη 7ήμερη απασχόληση και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα υγείας και ασφάλειας. Απαιτούμε την πλήρη στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα και όχι να καταργηθούν, όπως ουσιαστικά προβλέπει ο νέος αντεργατικός νόμος που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση (...) Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να παλέψουν ενωμένοι για δικαιώματα, για μέτρα προστασίας».

Επίσης, σοβαρό τραυματισμό στο χέρι υπέστη εργαζόμενος στις 10 Σεπτέμβρη ενώ εκτελούσε εργασία στις ιχθυοκαλλιέργειες της εταιρείας «Φόρκυς» στη Χίο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Ενότητα» στο Εργατικό Κέντρο Χίου.

Μιλώντας για «χρονικό ενός προαναγγελθέντος ατυχήματος» σημειώνει πως «επί ενάμιση μήνα οι εργαζόμενοι δουλεύουν μέχρι και 18 ώρες συνεχόμενες τη μέρα, έξι μέρες τη βδομάδα και τις υπερωρίες τις παίρνουν ρεπό (όποτε θέλει η επιχείρηση βέβαια).

Ως αποτέλεσμα αυτών των συνθηκών, είχαμε (...) το ατύχημα ενός 19χρονου Ρομά που είχε πιάσει δουλειά τον Αύγουστο. Ο συνάδελφος τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι του, που καταπλακώθηκε από γεμάτη ψάρια δεξαμενή και τις επόμενες μέρες θα υποβληθεί σε χειρουργείο στο Νοσοκομείο του ΚΑΤ όπου και μεταφέρθηκε. Το ατύχημα έγινε ενώ ο άτυχος νέος πραγματοποιούσε εργασίες με ανυψωτικό μηχάνημα. Μετά από έλεγχο των αρμόδιων φορέων του νησιού εξακριβώθηκε ότι η εταιρεία δεν έχει πιστοποίηση για τη χρήση τέτοιου μηχανήματος ενώ ο συνάδελφος δεν είχε λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τα οξυμένα προβλήματα των εργατικών - λαϊκών οικογενειών παίρνουν εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της Θεσσαλίας.

Ενδεικτικά, συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο κέντρο του Βόλου πραγματοποίησαν το πρωί του Σαββάτου σωματεία και φορείς της Μαγνησίας. Κατήγγειλαν την ακρίβεια που λεηλατεί το λαϊκό εισόδημα, απαίτησαν ουσιαστικά μέτρα προστασίας για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων και διατράνωσαν την απόφασή τους να παλέψουν μέσα από τα σωματεία για να μείνει στα χαρτιά ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη. Απαίτησαν το ξήλωμα όλων των αντεργατικών νόμων της τωρινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Χτες, Δευτέρα, εργατικά σωματεία των Τρικάλων πραγματοποίησαν κινητοποίηση στη ΔΕΗ, απαιτώντας να μη γίνει καμία αύξηση στα τιμολόγια και να μειωθεί η τιμή του ρεύματος. Ανάλογη κινητοποίηση θα γίνει σήμερα στη Λάρισα, στις 11 π.μ. στο κατάστημα της ΔΕΗ στην οδό Καρδίτσας, από το Εργατικό Κέντρο και άλλους μαζικούς φορείς.

Τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται εξορμήσεις και παρεμβάσεις σε σχολεία και γειτονιές, προκειμένου να αναδειχθεί η ανάγκη για μέτρα προστασίας από την πανδημία. Σε αυτό το πλαίσιο, αύριο Τετάρτη στη 1.30 μ.μ. εργατικά σωματεία των Τρικάλων θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αμεση ανάκληση απόλυσης στα Χανιά

Την άμεση ανάκληση εκδικητικής απόλυσης εργαζόμενης μεγάλου ξενοδοχείου στην περιοχή του Πλατανιά Χανίων στην Κρήτη ζητά ο Μ. Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Εργασίας.

«Η αιτία της εκδικητικής απόλυσης της εργαζόμενης», σημειώνεται στην Επίκαιρη Ερώτηση, «είναι ότι διεκδίκησε - ως όφειλε - να δουλεύει 8ωρο και να πληρώνονται οι υπερωρίες. Μάλιστα, παρά την υπόδειξη του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Χανίων - το όποιο έκρινε την απόλυση παράνομη - η εργοδοσία συνεχίζει την ίδια εκδικητική στάση και δεν έχει πάρει πίσω την απόλυση. Η συγκεκριμένη απόλυση είναι άδικη, παράνομη και εκδικητική. (...)

Τέτοια περιστατικά γίνονται ακόμα πιο συχνά με τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, που επεκτείνοντας το αντεργατικό οπλοστάσιο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων λύνει τα χέρια της εργοδοσίας και ανοίγει τον δρόμο στην όποια αυθαιρεσία».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org