ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Μαζικό συλλαλητήριο για την υγεία του λαού

Μεγάλη ανταπόκριση στην πρωτοβουλία, που στήριξαν σωματεία και φορείς της πόλης

Από το συλλαλητήριο στην Πάτρα
Από το συλλαλητήριο στην Πάτρα
Μαζικό, μαχητικό και με αγωνιστικό παλμό ήταν το χτεσινό συλλαλητήριο που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, ως συνέχεια των δράσεών του για τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας, που γιγαντώνονται και στην Αχαΐα.

«Δώστε λεφτά για την Υγεία, γιατρούς και εξοπλισμό στα νοσοκομεία» και «Φάρμακα, γιατρούς, δωρεάν Υγεία, τώρα να πληρώσει η εργοδοσία» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν στην κινητοποίηση, όπου συμμετείχαν σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς.

Το «παρών» έδωσε και αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής, με επικεφαλής τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη.

Για άλλη μια φορά απαιτήθηκε να παρθούν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, να επιταχθούν οι ιδιωτικές κλινικές και θεραπευτήρια, για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Καταγγέλθηκε η προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει όρους «κοινωνικού αυτοματισμού» με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, προκειμένου να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της για τις καθυστερήσεις, αλλά και την άρνησή της να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Οι ευθύνες τους δεν μπορούν να κρυφτούν

«Ρίχνει την ευθύνη στους πολίτες, στους εργαζόμενους, στους υγειονομικούς, και αποποιείται κάθε ευθύνη», τόνισε στην κεντρική ομιλία ο πρόεδρος του ΕΚ, Δημήτρης Μαρμούτας, επισημαίνοντας: «Τόσους μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών και το τείχος ανοσίας παραμένει μακρινός στόχος. Αυτό φέρει τη σφραγίδα της κυβέρνησης και της ΕΕ, που αντιμετώπισαν το εμβόλιο σαν εμπόρευμα».

Ειδικά για την κατάσταση στην Πάτρα επεσήμανε: «Είναι τραγική, τα νοσοκομεία της περιοχής μας βρίσκονται σε δύσκολη θέση, με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, με μετακινήσεις γιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, αλλά και σε εμβολιαστικά κέντρα». Και σε άλλο σημείο υπογράμμισε: «Τα Κέντρα Υγείας της Πάτρας προσπαθούν να υλοποιήσουν το σχέδιο εμβολιασμού με μετακινήσεις νοσηλευτών - νοσηλευτριών και γιατρών από τις ΤΟΜΥ, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται άλλα περιστατικά και χιλιάδες ραντεβού να έχουν ακυρωθεί».

Στάθηκε στην ευθύνη που έχει η κυβέρνηση για την απόρριψη των αιτημάτων του συνδικαλιστικού κινήματος και στην επιστολή των 86 φορέων της πόλης που ζητούσαν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, υπογραμμίζοντας ότι η πάλη του εργατικού κινήματος και του λαού της πόλης δεν πρόκειται να σταματήσει.

Προμηνύονται ακόμα χειρότερες καταστάσεις

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Κώστας Δραγώτης, διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας». Σημείωσε ότι «στις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός δεν βρήκε τίποτα ουσιαστικό να πει για την Υγεία» και κάλεσε σε μαζικό αγώνα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

«Στον λαό καλπάζει και η νοσηρότητα από άλλες ασθένειες, αφού τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε μίας νόσου και δεν αντιμετωπίζονται τα υπόλοιπα περιστατικά», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Χρήστος Δάβουλος, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑ, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα το γεγονός ότι ήδη σε νοσοκομείο της Πάτρας νοσηλεύονται περιστατικά νοσούντων από κορονοϊό, που παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, στην κλινική COVID-19.

Την πρωτοβουλία του ΕΚ Πάτρας χαιρέτισε ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, καλώντας τον λαό της Πάτρας να τη στηρίξει μαζικά και να τη δυναμώσει. Ειδικά για το άνοιγμα των σχολείων, σημείωσε πως ενώ αναφέρονται ως εστίες υπερμετάδοσης της πανδημίας από τους λοιμωξιολόγους, δεν έχουν παρθεί τα αναγκαία μέτρα για τη λειτουργία τους, αντιθέτως αυτή γίνεται με χειρότερους όρους.

Οι διεκδικήσεις

Ανάμεσα στα αιτήματα που πρόβαλε και η χτεσινή κινητοποίηση είναι τα εξής:

  • Αμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων - προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού για όλα τα νοσοκομεία της Πάτρας.
  • Να επαναλειτουργήσει άμεσα το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος.
  • Αμεση δημιουργία κλινών ΜΕΘ που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της περιοχής.
  • Να επιταχθούν το ιδιωτικό θεραπευτήριο «Ολύμπιον» και όλα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, χωρίς καμία αποζημίωση, έτσι ώστε τα νοσοκομεία να αποσυμφορηθούν, να μην είναι μίας νόσου.
  • Εκστρατεία ενημέρωσης του λαού με επιστημονικά κριτήρια και από επιστήμονες, χωρίς παλινωδίες και αντιφάσεις για τον εμβολιασμό.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΚΑΡΙΑΣ
Ατομική ευθύνη ακόμα και στη θεραπεία καρκινοπαθούς!

Εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για το αδιέξοδο που οξύνεται στις δημόσιες δομές Υγείας

Σε άμεσο κίνδυνο τίθεται η υγεία, ακόμα και η ανθρώπινη ζωή, στην Ικαρία και στους Φούρνους, καθώς το μοναδικό νοσοκομείο που εξυπηρετεί τις ανάγκες των χιλιάδων κατοίκων των δύο νησιών, το μόνο που διαθέτει είναι πια μία γιατρός Γενικής Ιατρικής που καλείται μόνη της να τα βγάλει πέρα!

Επιπλέον, οι ασθενείς που απευθύνονται στο νοσοκομείο ακόμα και για θεραπεία που πριν ήταν ρουτίνας, τώρα καλούνται να υπογράψουν έγγραφο στο οποίο δηλώνουν ότι «αναλαμβάνουν την ευθύνη για οποιαδήποτε επιπλοκή» και για ό,τι συμβεί! Πιο συγκεκριμένα, απαιτήθηκε από καρκινοπαθή που προσήλθε στο νοσοκομείο για την προγραμματισμένη θεραπεία να υπογράψει χαρτί, εν είδει υπεύθυνης δήλωσης, ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για ό,τι προκύψει λόγω της έλλειψης προσωπικού!

Το έντυπο γράφει χαρακτηριστικά: «Η ασθενής ενημερώθηκε για την απουσία παθολόγου από το Γενικό Νοσοκομείο και αφού ενημερώθηκε για τις πιθανές επιπλοκές, επιμένει να της χορηγηθεί το φάρμακο παρά την έλλειψη ειδικότητας ευθύνης παθολόγου - αιματολόγου».

Αυτή είναι η εικόνα που επικρατεί στο νοσοκομείο. Και είναι αποτέλεσμα - εκτός της διαχρονικής υποβάθμισης - των αναστολών που αποφάσισε η κυβέρνηση για όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί, αφού αφαίρεσε άλλους 17 εργαζόμενους από το νοσοκομείο και 6 από τα Κέντρα Υγείας.

Το Νοσοκομείο της Ικαρίας, που βρίσκεται στον Αγ. Κήρυκο, αντιμετώπιζε και πριν από την αναστολή τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Διέθετε έναν παθολόγο, ο μοναδικός αναισθησιολόγος ήταν υπό συνταξιοδότηση, που σημαίνει ότι δεν γίνονταν εγχειρήσεις, είχε έναν παιδίατρο κ.ο.κ.

Τώρα η κυβέρνηση ήρθε να δώσει στο νοσοκομείο τη χαριστική βολή. Μέχρι και πριν από λίγες μέρες δεν είχε εγκατασταθεί ούτε ένας από τους 3μηνίτες υγειονομικούς με τους οποίους υποτίθεται ότι θα μπαλώνονταν τα νέα κενά.

Ενώ, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση επιχειρεί να «τρέξει» τον σχεδιασμό για συγχώνευση με το Νοσοκομείο Σάμου, όπως προσπάθησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, βρίσκοντας απέναντι τους κατοίκους, συνδικαλιστικούς και μαζικούς φορείς, αλλά και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου.

Την ώρα μάλιστα που το νοσοκομείο θυμίζει πλέον «περιστερώνα», το διαγνωστικό κέντρο που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά και αποτελεί υποκατάστημα μεγάλης επιχειρηματικής «αλυσίδας», κάνει χρυσές δουλειές...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ
Πρόσχημα οι εμβολιασμοί για νέες αντεργατικές μεθοδεύσεις

Τους διαχωρισμούς εργαζομένων στους χώρους δουλειάς με κριτήριο τους εμβολιασμούς καταγγέλλουν σειρά Σωματείων με ανακοινώσεις τους. Απαιτούν να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και να αναλάβουν οι εργοδότες το κόστος των τεστ, ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνει ο εμβολιασμός εργαλείο για την επιβολή νέων αντεργατικών μέτρων στους χώρους δουλειάς.

Υπενθυμίζεται ότι από χτες οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι για να εισέλθουν στον χώρο εργασίας θα πρέπει μια φορά τη βδομάδα να προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για τον COVID-19, από ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, κόστους 10 ευρώ, αλλιώς χάνουν το μεροκάματο.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) αναφέρει πως «πολλές εταιρείες στον κλάδο μας ενημερώνουν τους συναδέλφους πως αν θέλουν να γυρίσουν στα κτίρια από βδομάδα, θα πρέπει να καταθέσουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης σε πλατφόρμες που έχουν φτιάξει, ενώ όσοι συνάδελφοι προβληματίζονται και δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουν τα test (...) Οι εργοδότες δεν έχουν καμία δουλειά να έχουν πρόσβαση στα ιατρικά δεδομένα μας. Αντί να δαπανούν χρόνο και χρήμα για πλατφόρμες, να υλοποιήσουν τα μέτρα που προτείνουν τα συνδικάτα μας από την αρχή της πανδημίας».

Επίσης, το Σωματείο Εργαζομένων ΝΗΣΕΛΑΝ επισημαίνει: «Αντί να εκβιάζουν τους εργαζόμενους, ας φροντίσουν να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και την πλήρη ενημέρωση των εργαζομένων γύρω από το θέμα». Απαιτεί να αναλάβει η εργοδοσία το κόστος των τεστ για όλους και για αυτούς που έχουν εμβολιαστεί. Καμιά διακριτική μεταχείριση με κριτήριο τον εμβολιασμό. Διευκόλυνση των εργαζομένων για εμβολιασμό κ.ά.

Το Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρώτην ΕΒΓΑ) καταγγέλλει την εργοδοσία «που δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα για την πανδημία (...) Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη. Με την υγεία και το μεροκάματο των εργαζομένων δεν παίζει κανένας (...) δεν θα ανεχτούμε με την δικαιολογία του εμβολιασμού να χαθούν θέσεις εργασίας και αποδοχές».

Διαμαρτυρία του Συνδικάτου ΟΤΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών (Βασ. Σοφίας 15) οργανώνει αύριο στη 1.30 το μεσημέρι το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής για τους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των ΟΤΑ λόγω Covid και τώρα κυβέρνηση και δήμαρχοι σχεδιάζουν να τους πετάξουν στον δρόμο. Το Συνδικάτο καλεί την κυβέρνηση «να προχωρήσει άμεσα σε μετατροπή όλων των συμβάσεων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις σε αορίστου. Ειδικά οι εργαζόμενοι Covid έχουν αποκτήσει και "εμπειρία πανδημίας". Ας κόψουν τα παιχνίδια και τα μισόλογα, ας σταματήσουν τον εμπαιγμό».

Αλλοι 118 νεκροί το τριήμερο που πέρασε

Μόνο χτες οι θάνατοι ασθενών με COVID-19 έφτασαν τους 51 και τα νέα κρούσματα ήταν 1.608. Την Κυριακή τα κρούσματα ήταν 1.319 και 28 οι νεκροί. Το Σάββατο 2.197 ήταν τα κρούσματα και 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 616.765, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.223 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 379, οι 342 (90,24%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 37 (9,76%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.046 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας χτες ήταν 183, και 449 το Σαββατοκύριακο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ