ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Προβληματισμοί και διεργασίες μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Ενώ η Τουρκία συνεχίζει πολύπλευρα να διεκδικεί ισχυρή παρουσία στην περιοχή

Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Ρωσίας πριν ανακοινώσουν τη νέα (απόπειρα για) κατάπαυση του πυρός, σηματοδοτώντας νέο γύρο σφοδρών παζαριών
Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Ρωσίας πριν ανακοινώσουν τη νέα (απόπειρα για) κατάπαυση του πυρός, σηματοδοτώντας νέο γύρο σφοδρών παζαριών
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Παρά το «κλίμα» που κυριάρχησε χτες για τήρηση, σε γενικές γραμμές, της συμφωνίας 7ήμερης κατάπαυσης του πυρός στη Συρία, δεν έλειψαν οι καταγγελίες για μεμονωμένες - σύμφωνα με την πρώτη εντύπωση τουλάχιστον - παραβιάσεις. Για παράδειγμα, η συριακή κυβέρνηση έκανε λόγο για «ένοπλες ομάδες» που παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός στα προάστια της Δαμασκού, στη Χομς αλλά και το Χαλέπι.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε χτες «με έντονο τρόπο όλους όσοι έχουν επιρροή σε αυτές τις παραβιάσεις της εκεχειρίας, πρώτα και κύρια την αμερικανική πλευρά, να διαχειριστούν επιτέλους τους προστατευομένους τους (...) Δεν πρέπει να επιτραπεί στις αναμενόμενες προκλητικές τους ενέργειες να ανατρέψουν μια ευκαιρία για μια επιστροφή σε μια πολιτική επίλυση της συριακής κρίσης». Σύμφωνα με τη Μόσχα, πρόκειται για οργανώσεις που έχουν δηλώσει ανοιχτά πως δεν επιθυμούν να διαχωριστούν από το «Μέτωπο Φάταχ αλ Σαμ» (πρώην «Μέτωπο Αλ Νούσρα»). Επίσης, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» μια πιθανή καθυστέρηση της επανάληψης του ενδο-συριακού διαλόγου και επισήμανε ότι το πρόσφατο «πακέτο ρωσο-αμερικανικής συμφωνίας» θα έπρεπε να στρώσει το έδαφος για την επανάληψη της ενδο-συριακής πολιτικής διαδικασίας.

Την ίδια στιγμή, η Τεχεράνη εξέφρασε προβληματισμούς για το ότι «υποστηρικτές τρομοκρατικών οργανώσεων» μπορεί να αξιοποιήσουν τη συμφωνία για την «αναδιοργάνωσή» τους, με τον υπουργό Αμυνας, στρατηγό Χοσεΐν Ντεχκάν, να καλεί όλες τις πλευρές να εγγυηθούν τη «σταθερότητα» της συμφωνίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι χρειάζεται «σοβαρή διεθνής θέληση για την πλήρη εξόντωση της τρομοκρατίας στη Συρία».

Κανονικά η «Ασπίδα του Ευφράτη»

Στο μεταξύ, στη βόρεια Συρία, ο τουρκικός στρατός συνεχίζει την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη». Αργά προχτές το βράδυ, το Γενικό Επιτελείο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων περηφανεύτηκε ότι από τη μέρα έναρξης της επιχείρησης ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), με τη στήριξη των τουρκικών δυνάμεων, έχει καταφέρει να ελέγξει μια συνολική περιοχή 845 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μάλιστα, η Αγκυρα εξακολουθεί με θράσος να προβάλλει τις επιχειρήσεις της ως στήριγμα χιλιάδων Σύρων προσφύγων που «επέστρεψαν στην Τζαραμπλούς... αφού η πόλη τους εκκαθαρίστηκε από το "Ντάες" ("Ισλαμικό Κράτος")».

Σε συνέντευξή του, ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, σημείωσε αναφορικά με την τουρκική εμπλοκή στις «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» ότι «προς το παρόν δεν έχουμε στρατιωτικό σχεδιασμό για τη Ράκα» (σ.σ. εννοώντας με ποιον θα δεχτούν να συνεργαστούν στην εξέλιξη των πραγμάτων).

Την ετοιμότητα της Τουρκίας να διατρανώσει την «παρουσία» της στην περιοχή με κάθε τρόπο ανέδειξε και η αποστολή περίπου 20 φορτηγών που είχαν φτάσει χτες στην τουρκο-συριακή μεθόριο κουβαλώντας ανθρωπιστική βοήθεια με προορισμό το Χαλέπι. Στη Δαμασκό, πηγή του υπουργείου Εξωτερικών δήλωνε στο πρακτορείο «ΣΑΝΑ» πως η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς συντονισμό με τη συριακή κυβέρνηση και τα Ηνωμένα Εθνη δε θα γίνει δεκτή. Η ίδια πηγή σχολίαζε πως οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις της Τουρκίας στο συριακό έδαφος αποτελούν «κατάφωρη επίθεση στη Συρία και παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της».

Κατάρριψη ισραηλινού αεροσκάφους;

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, αργά προχτές το βράδυ, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ένα ισραηλινό μαχητικό και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Συρία, μετά από ισραηλινή επίθεση εναντίον θέσης του στην Κουνέιτρα (σ.σ. στα υψίπεδα του Γκολάν). Την είδηση διέψευσε, από τη μεριά του, ο ισραηλινός στρατός, που ωστόσο δήλωσε ότι εξαπέλυσε πυρά κατά θέσεων του συριακού πυροβολικού, μετά από πτώση βομβών από τη συριακή στην ισραηλινή πλευρά. Χτες το βράδυ, η «Χααρέτζ», επικαλούμενη πηγές του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας, μετέδιδε ότι μέσα σε ένα 24ωρο έχουν πέσει στην περιοχή συνολικά τέσσερις φορές βόμβες, όπως και ότι ισραηλινό αεροσκάφος δέχτηκε δύο συριακούς πυραύλους εδάφους - αέρος χωρίς όμως να το προσεγγίσουν καν.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εντονη ενόχληση για τα σχόλια του πρέσβη των ΗΠΑ

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Μένει ακόμα πολύ έδαφος να καλύψουμε», δήλωσε χτες ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην «αντιμετώπιση» της «τρομοκρατικής οργάνωσης» FETO του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετ. Γκιουλέν, που η Αγκυρα θεωρεί πρωτεργάτη της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη.

Χτες, τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης υπέβαλε επίσημο αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ (όπου μένει αυτοεξόριστος) στην Τουρκία, με το θέμα να παραμένει πεδίο διαφωνιών μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον.

Στο μεταξύ, «λάδι στη φωτιά» των «τριβών» με τις ΗΠΑ έριξε και η προχτεσινή τοποθέτηση της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα που επέκρινε την απομάκρυνση δημάρχων και την αντικατάστασή τους από μη αιρετούς, μετά από κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν για σχέσεις με το ΡΚΚ. Βέβαια, την Ουάσιγκτον δεν την «έπιασε ο πόνος» για τη «δίκαιη» και σωστή εκπροσώπηση του τουρκικού λαού. Οι «τόνοι» στις σχέσεις των δύο χωρών ανεβοκατεβαίνουν τους τελευταίους μήνες συχνά στο πλαίσιο ευρύτερων διεργασιών και ανταγωνισμών.

Ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, χαρακτήρισε την τοποθέτηση της πρεσβείας «απαράδεκτη», συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί αυτή «να δίνει μαθήματα δημοκρατίας στην Τουρκία».

Ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, έκανε λόγο για «ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας», ενώ και ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τόνισε: «(Κι εμείς) εκφράζουμε ανησυχίες για θέματα σε πολλές χώρες, για παράδειγμα για τον αυξανόμενο ρατσισμό στις ΗΠΑ..., αλλά δεν καλώ τον πρέσβη μου στην Ουάσιγκτον να του πω να τοποθετηθεί. Εκφράζουμε τις ανησυχίες μας κατευθείαν στους Αμερικανούς μας εταίρους, πρόκειται για απλή ευγένεια». Ο ίδιος «διαμαρτυρήθηκε» - κατά τη «Σαμπάχ» - ότι «οι Αμερικανοί νιώθουν σαν να μπορούν να σχολιάσουν το οτιδήποτε» και φέρεται να πρόσθεσε: «Κανείς από σας δεν είναι αφεντικό στην Τουρκία... αν θέλετε ισχυρή σχέση με την Τουρκία, θα την αντιμετωπίζετε ως ισότιμο εταίρο σας».

Τέλος, επικριτικός ήταν και ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, υποστηρίζοντας πως «ο Αμερικανός πρέσβης υπερβαίνει τα όρια. Εκτοξεύει προσβολές κατά της Τουρκίας. Αλλά η Τουρκία δεν είναι πολιτεία των ΗΠΑ, είναι ένα ανεξάρτητο και περήφανο κράτος».

Πάντως, το απόγευμα, τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του, ευχαριστώντας τον για τη στήριξη στην κατάπαυση του πυρός (βλ. σχετικό θέμα) στη Συρία...

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εκκλήσεις ψευδοκράτους για «ρεαλισμό»

Νέα συνάντηση σήμερα των Αναστασιάδη - Ακιντζί

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σήμερα αναμένεται η νέα συνάντηση του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, για την οποία τις προηγούμενες μέρες είχε διαμορφωθεί η εντύπωση πως θα καταλήξει σε «κοινό ανακοινωθέν».

Μετά από χτεσινή σύσκεψη αρχηγών στο προεδρικό μέγαρο, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, μίλησε χτες για «λανθασμένη εντύπωση που υπήρχε», υποστηρίζοντας ότι «πρόκειται απλά για ένα δελτίο Τύπου που θα καταγράφει συνοπτικά τα αποτελέσματα αυτών των επτά συναντήσεων». Να σημειωθεί ότι από τη σύσκεψη αποχώρησαν οι εκπρόσωποι του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, επικρίνοντας την κυβέρνηση, επειδή δεν δέχτηκε χτες να συζητηθεί το Κυπριακό, στο πλαίσιο ενδοαστικών διαφωνιών και ευρύτερης κριτικής που ασκείται στην κυβέρνηση για ανεπαρκή ενημέρωση, σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Ν. Παπαδόπουλος, έκανε λόγο για «συσκότιση» που «πρέπει να τερματιστεί», προσθέτοντας ότι το κόμμα του διαπιστώνει ότι συζητείται επικαιροποιημένο «σχέδιο Ανάν» και ότι υπάρχει τεράστια ανακολουθία μεταξύ δημόσιων δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας και γραπτών εγγράφων.

Από τη δική του μεριά, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, συνέδεσε την αποχώρησή του με την επιμονή της κυβέρνησης να διατηρήσει ως «συμβουλευτικό» το ρόλο του Συμβουλίου αρχηγών.

Στο μεταξύ, από τα Κατεχόμενα ο Μ. Ακιντζί με νέες του δηλώσεις επανέλαβε τη «συγκρατημένη αισιοδοξία» του, εξηγώντας και πάλι ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος, αλλά και ορισμένες δυσκολίες, και καλώντας την «ελληνοκυπριακή πλευρά» «να επιδείξει λογική και ρεαλισμό, να γνωρίζει τα όριά της και να κατανοεί τι είναι εφικτό και τι όχι». Επίσης, σύμφωνα με όσα αναμετέδιδαν χτες τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ στην Κύπρο υπάρχει σήμερα εκεχειρία, αλλά χωρίς μια διαρκή και αμοιβαία αποδεκτή λύση πάντοτε μπορούν να δημιουργούνται προβλήματα.

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν καθημερινά τα ρεπορτάζ και οι διαρροές (που είναι πολύ δύσκολο να επαληθεύσει κανείς) σχετικά με το ακριβές περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων και της - κατά τα λεγόμενα των εμπλεκομένων - «κρίσιμης» και «εντατικής» φάσης που ολοκληρώνεται σήμερα. Χτεσινό δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» επισήμαινε ότι «οι οδηγίες που έχουν δοθεί στους Ελληνοκύπριους μέλη των τεχνικών επιτροπών για την ετοιμασία των ομοσπονδιακών νομοθεσιών αναφέρονται ευθέως πως οι συζητήσεις στηρίζονται στην εργασία που είχε γίνει το 2004 επί του σχεδίου Ανάν».

Συνάντηση Τσίπρα - Αϊντε

Χτες, βρέθηκε στην Αθήνα ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, που συνάντησε τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο και ενημέρωση για την εξέλιξη των συνομιλιών. Ο Ελληνας πρωθυπουργός «υπογράμμισε τη στήριξη της Ελλάδας στις συνομιλίες, με στόχο μια δίκαιη, βιώσιμη και ολοκληρωμένη λύση του Κυπριακού, χωρίς στρατεύματα κατοχής και το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους - μέλους της ΕΕ».

Στην Αθήνα χτες βρέθηκε και ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, που μεταξύ άλλων συνάντησε τον Ελληνα ομόλογό του Δημήτρη Βούτση. Ο τελευταίος αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις εκτίμησε ότι «έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που μας ενθαρρύνει όλους, ότι μπορούμε να έχουμε μια σωστή, σοβαρή κατάληξη».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ