ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
Ναυτικά γυμνάσια στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Από την υποδοχή ρωσικού πλοίου από κινεζικό ναυτικό άγημα

Xinhua

Από την υποδοχή ρωσικού πλοίου από κινεζικό ναυτικό άγημα
Κοινά ναυτικά γυμνάσια ξεκίνησαν τη Δευτέρα οι στρατοί της Κίνας και της Ρωσίας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, που θα διαρκέσουν έως τις 19 του μήνα. Η άσκηση με την ονομασία «Θάλασσα Συνεργασία 2016» γίνεται ανοιχτά της κινεζικής επαρχίας Γκουανγκτόνγκ και αποτελεί συνέχεια στη στρατιωτικο-πολιτική συνεργασία των δύο χωρών, που τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί. Η πραγματοποίηση της άσκησης στη συγκεκριμένη περιοχή του Ειρηνικού, που συνολικά αποτελεί πεδίο ισχυρού ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ, με τις συμμαχίες τους να εμπλέκονται επίσης, προκαλεί ανησυχία σε άλλα αστικά επιτελεία.

Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας, Ιγκόρ Ντίγκαλο, δήλωσε ότι η άσκηση «δεν συνδέεται με την πολιτική κατάσταση (...) Δεν είναι εναντίον κάποιας άλλης χώρας και δεν συνδέεται με αλλαγές στη στρατιωτικο-πολιτική κατάσταση στην περιοχή».

Τόνισε επίσης ότι «οι ασκήσεις αυτές έχουν καθιερώσει μια παράδοση, ήδη πραγματοποιούνται για 5η φορά και αφορούν στο συντονισμό και τη βελτίωση της ικανότητας των δύο στόλων να συνεργάζονται για αντιμετώπιση ενδεχόμενων απειλών ασφαλείας στη θάλασσα και για να διευρύνουν τη φιλία και τη συνεργασία των δύο πλευρών.

Στην άσκηση συμμετέχουν 18 πλοία και τα συνοδευτικά τους, 21 αεροσκάφη και πάνω από 250 στρατιώτες και 15 μονάδες με διάφορα οπλικά συστήματα που δοκιμάζονται. Η ενεργός φάση της άσκησης (προσομοίωση κανονικής μάχης) θα διαρκέσει από τις 15 έως τις 19 Σεπτέμβρη και περιλαμβάνει υπεράσπιση πλοίων που δέχονται επίθεση και από κοινού απάντηση.

Η συσσώρευση τόσων οπλικών συστημάτων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα και την ευρύτερη περιοχή του Ειρηνικού (αμερικανική «αντιπυραυλική ασπίδα» στην Κορεατική Χερσόνησο, Ανατολική Κινεζική Θάλασσα) αποδεικνύει την ένταση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, που λόγω των πολλών διενέξεων και εδαφικών διεκδικήσεων που υπάρχουν μεταξύ των κρατών της περιοχής μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένη αντιπαράθεση. Πρόσφατη είναι η απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης, στις 12 Ιούλη, που δικαίωσε τις διεκδικήσεις των Φιλιππίνων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα απορρίπτοντας αυτές της Κίνας.


ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Πτήσεις αμερικανικών βομβαρδιστικών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ- ΣΕΟΥΛ.--

Δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη τύπου «B-1 Lancer» πέταξαν χτες το πρωί πάνω από τη Νότια Κορέα, λίγες μέρες μετά το μπαράζ αντιδράσεων που προκάλεσε η πυρηνική δοκιμή της ΛΔ Κορέας, σε περίοδο έντονης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε Ασία - Ειρηνικό. Τα δύο βομβαρδιστικά πέταξαν σε χαμηλό ύψος πάνω από την αεροπορική βάση Οσάν στη Νότια Κορέα, η οποία απέχει 77 χλμ. από την αποστρατικοποιημένη ζώνη στα σύνορα με τη ΛΔ Κορέας και περίπου 40 χλμ., από την πρωτεύουσα Σεούλ.

«Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα αναλαμβάνουν δράση καθημερινά για να δυναμώσουμε τη συμμαχία και την απάντησή μας στη διαρκώς όλο και πιο επιθετική συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας», δήλωσε ο στρατηγός Βίνσεντ Μπρουκς, διοικητής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που σταθμεύουν στη Νότια Κορέα. «Η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας είναι μια επικίνδυνη κλιμάκωση και αποτελεί απαράδεκτη απειλή» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ακόμα: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια αδιατάρακτη αφοσίωση στην υπεράσπιση των συμμάχων στην περιοχή και θα πάρουν τα απαραίτητα μέτρα που χρειάζονται, συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεις όπως αυτή σήμερα και την ανάπτυξη του συστήματος THAAD (σ.σ. πρόκειται για το υπερσύγχρονο αντιπυραυλικό σύστημα που θα εγκατασταθεί παρά τις έντονες αντιδράσεις της Κίνας και της Ρωσία) στην Κορεατική Χερσόνησο».

Στο μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Σουνγκ Κιμ είχε συναντήσεις χτες στη Σεούλ με αξιωματούχους της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης και δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται στενά με άλλα έθνη για να εφαρμοστούν νέες, ισχυρότερες κυρώσεις σε βάρος της ΛΔ Κορέας.

Ενώ και η πρόεδρος της Ν. Κορέας Παρκ Γκεούν χι κάλεσε χτες τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας σε ετοιμότητα ύψιστου επιπέδου, ώστε να ανταποδώσουν πιθανή επίθεση της «Βόρειας Κορέας». Στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, τόνισε πως Ν. Κορέα και ΗΠΑ πρέπει να διατηρήσουν στενότερη στρατιωτική συνεργασία και πως «ο στρατός πρέπει να είναι έτοιμος να καταπνίξει το βορειοκορεατικό καθεστώς μόλις επιχειρήσει πυρηνικό πλήγμα... πρέπει να λάβουμε πιο αποτελεσματική δράση ενάντια στις πυρηνικές προκλήσεις της».


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον 11 άνθρωποι τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση που έγινε σε χώρο προσευχής μουσουλμάνων στην περιοχή Σικαρπούρ, στα νότια του Πακιστάν.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό, η ΛΔ Κορέας είναι αντιμέτωπη με μεγάλες καταστροφές μετά από σφοδρές πλημμύρες που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες μέρες, με συνέπεια πάνω από 130 άνθρωποι να σκοτωθούν και σχεδόν 400 άνθρωποι να αγνοούνται.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Η αστυνομία της Ζιμπάμπουε ανακοίνωσε ότι θέτει σε εφαρμογή εντολή της κυβέρνησης να απαγορεύσει έως τις 15 Οκτώβρη όλες τις δημόσιες συναθροίσεις και συγκεντρώσεις. Η ήδη τεταμένη κατάσταση με τα λαϊκά στρώματα να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης παρά τον πλούτο που υπάρχει, μετά και την απαγόρευση δημιουργεί ακόμα πιο εκρηκτικές καταστάσεις. Επίσης, άγαλμα του Προέδρου της χώρας, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, που μοιάζει με τον «σούπερμαν», από γνωστό καλλιτέχνη που έχει την ανοχή του καθεστώτος, έχει δημιουργήσει ποικίλα σχόλια στην κοινή γνώμη της χώρας.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Η Σομαλία φιλοξένησε χτες συνάντηση της Διακυβερνητικής Αρχής Ανάπτυξης (IGAD ), στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης να επιδείξει τις «προσπάθειές» της για «επιστροφή» στις πλατφόρμες διεθνούς και περιφερειακής συνεργασίας. Η IGAD αφορά ένα σχήμα εμπορικής συνεργασίας, στην οποία συμμετέχουν Κένυα, Αιθιοπία, Ουγκάντα, Ντζιμπουτί, Σουδάν, Ουγκάντα και Σομαλία.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Μια 20χρονη Ινδή κατήγγειλε ότι φανατικοί ινδουιστές βίασαν την ίδια και την 14χρονη ξαδέλφη της, αλλά και σκότωσαν δυο συγγενείς τους, με την κατηγορία ότι αν και μουσουλμάνοι κατανάλωσαν βοδινό κρέας. Η ίδια υποστήριξε ότι αυτά έγιναν στη βόρεια πολιτεία Χαριάνα, πριν δυο βδομάδες.


ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Διαβεβαιώσεις για τη στενή σχέση με τις ΗΠΑ

ΜΑΝΙΛΑ.--

Ενταγμένες σε σύνθετες ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες που αναπτύσσονται στη Νοτιοανατολική Ασία είναι οι νέες δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, που τον τελευταίο καιρό εμφανίζεται ότι τηρεί επικριτική στάση απέναντι στις ΗΠΑ.

Μετά από κάποιες προσβλητικές αναφορές στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα (για τις οποίες βέβαια μετά ουσιαστικά απολογήθηκε), ο Ντουτέρτε είπε προχτές το απόγευμα ότι οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ που σήμερα σταθμεύουν σε νότιες περιοχές της χώρας πρέπει να φύγουν από κει, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «δε θέλω ρήγμα» με τις ΗΠΑ.

Αργότερα, ο εκπρόσωπος του Ντουτέρτε Ερνέστο Αμπέγια είπε ότι η δήλωση του Προέδρου αντανακλά τη «νέα κατεύθυνση προς τη χάραξη μιας ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής». Πάντως, χτες, εξέδωσε ανακοίνωση το επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων τονίζοντας: «Διαβεβαιώνουμε το λαό μας, αλλά και τους συμμάχους μας, ότι οι αμυντικές σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, παραμένουν σταθερά ισχυρές», ενώ αναφερόμενο στις δηλώσεις Ντουτέρτε εξήγησαν ότι πρόκειται για μια εξέλιξη που «θα επηρεάσει ένα συμβολικό αριθμό Αμερικανών στρατιωτών, οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί κυρίως στην πόλη Ζαμποάνγκα».

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ είπε ότι οι δηλώσεις Ντουτέρτε δεν προκάλεσαν έκπληξη «κύρια εξαιτίας της τάσης αυτού του προσώπου να κάνει γραφικές κινήσεις». Επίσης, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Γκάρι Ρος, αποκάλεσε τις σχέσεις των δύο χωρών «μια από τις πιο διαρκείς και σημαντικές σχέσεις στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού». Αποτελούν «θεμέλιο σταθερότητας για πάνω από 70 χρόνια», πρόσθεσε.

Χτες, ο Ντουτέρτε επανήλθε υποστηρίζοντας ότι δε θα επιτρέψει περιπολίες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα από κοινού με άλλες χώρες, προσθέτοντας ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθευτεί «αμυντικό εξοπλισμό» από Ρωσία και Κίνα, επιβεβαιώνοντας και έτσι ότι αναζητά ανοιχτούς «διαύλους» με πολλά ιμπεριαλιστικά κέντρα. «Δεν αποζητώ επιθετικές βόλτες με την Κίνα ή την Αμερική. Απλά θέλω να περιπολώ τα εδαφικά μας ύδατα», κατέληξε μεταξύ άλλων, προσπαθώντας να προβληθεί ως άξιος υπερασπιστής των συμφερόντων του ανερχόμενου φιλιππινέζικου κεφαλαίου...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ