ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΜΠΛΟΚΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ - ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ Π. ΣΦΑΓΕΙΩΝ
«Να φράξουμε το δρόμο στον πόλεμο και το φασισμό»

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στην 57η επέτειο

Από την εκδήλωση στην Καλλιθέα
Από την εκδήλωση στην Καλλιθέα
Στις 28 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 57 χρόνια από το μπλόκο της Καλλιθέας και το κάψιμο της ηρωικής Συνοικίας των Πάνω Σφαγείων, μιας συνοικίας από τις πρώτες προσφυγικές γειτονιές Ποντίων της Αθήνας.

Την ιστορική αυτή επέτειο και τους νεκρούς πατριώτες, που πέσανε την αποφράδα εκείνη ημέρα του μπλόκου, πολεμώντας ενάντια στους φασίστες Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους ταγματασφαλίτες, με βαθιά συγκίνηση, αλλά και υπερηφάνεια, αντιστασιακοί συγγενείς των πεσόντων, φίλοι της Αντίστασης, κόσμος της περιοχής και μαζικοί φορείς, τίμησαν την Τρίτη 28-8-01, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Παραρτήματος Πετραλώνων - Θησείου - Πάνω Σφαγείων της ΠΕΑΕΑ, και του Εξωραϊστικού Συλλόγου Προσφύγων «Η ΕΛΠΙΔΑ». Η εκδήλωση έγινε στην πλατεία «Ελπίδας», εκεί που βρίσκεται και το μνημείο των εκτελεσμένων.

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος, Σταύρος Ψωμιάδης, στην κεντρική ομιλία του, έκανε μια εκτενή ιστορική αναδρομή στα χρόνια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, για να σταθεί ιδιαίτερα στον τελευταίο χρόνο της Κατοχής, 1944, τότε που οι Γερμανοί χάνοντας το «παιχνίδι» του πολέμου, έδειξαν όλη τους την αγριότητα. Το χρόνο αυτό έγιναν οι μαζικότερες εκτελέσεις στις πόλεις και στα χωριά, τα αγριότερα μπλόκα στις γειτονιές, κυρίως της Αθήνας και δόθηκαν οι σκληρότερες μάχες με τον ΕΛΑΣ σ' ολόκληρη τη χώρα.

«Οι τρίμηνες μάχες του 1944 (Ιούνης - Ιούλης - Αύγουστος) στην περιοχή μας -τόνισε ο ομιλητής μεταξύ των άλλων- στοίχισε τη ζωή πολλών πατριωτών. Επίσης έγιναν και ομαδικές εκτελέσεις. Ετσι, επειδή και η γειτονιά μας, με την ίδρυση του ΕΑΜ, μπήκε σχεδόν ολόκληρη στον αγώνα, δέχτηκε την «τιμωρία» των κατακτητών και των ταγματασφαλιτών. Στις 28 Αυγούστου, αυτού του χρόνου, πριν ακόμα χαράξει η μέρα, κύκλωσαν ολόκληρο το Δήμο Καλλιθέας, καλώντας όλους τους άνδρες, από 15 έως 65 χρόνων, να συγκεντρωθούν στο Γήπεδο με την απειλή της εκτέλεσης επιτόπου, για όποιον έμενε μέσα στο σπίτι. Μακάβριος ο απολογισμός των νεκρών. 30 νεκροί ΕΠΟΝίτες, όλα νέα παιδιά από 15 έως 25 χρόνων.

Αργότερα -συνέχισε Στ. Ψωμιάδης- και μετά το λουτρό αίματος, οι ταγματασφαλίτες επιδόθηκαν στο πλιάτσικο των σπιτιών και, αφού πήραν ό,τι πολύτιμο αντικείμενο βρήκαν στα νοικοκυριά των προσφύγων, παρέδωσαν τη συνοικία μας στις φλόγες. Ηταν το ολοκαύτωμα των Πάνω Σφαγείων».

Κλείνοντας την αφήγησή του ο κεντρικός ομιλητής, δήλωσε, εκ μέρους των αντιστασιακών, ότι ο αγώνας τους για μια καλύτερη ζωή και για ειρήνη συνεχίζεται. Κάλεσε όλους, να 'ναι πάντα παρόντες στους λαϊκούς αγώνες για να φράξουν το δρόμο προς τον πόλεμο και το φασισμό, έτσι όπως τον προωθεί η σημερινή νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
«Δεν κλαίμε... , τραγουδάμε τη λεβεντιά σας»

Την 57η επέτειο της απελευθέρωσης της ανταρτομάνας Καρδίτσας από τους Γερμανούς γιόρτασαν, με κάθε επισημότητα, οι αντιστασιακοί και ο λαός της Καρδίτσας την Κυριακή 2/9/01.

Οι εκδηλώσεις, που διοργάνωσε ο Δήμος της Καρδίτσας σε συνεργασία με το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και άλλες αντιστασιακές οργανώσεις, ήταν διήμερες και είχαν μεγάλη επιτυχία. Το Σάββατο 1/9/01 έγινε στη θέση «Ανάχωμα» (τόπος εκτέλεσης), μέσα σε ατμόσφαιρα γενικής συγκίνησης, σεμνή τελετή στη μνήμη των πέντε Καρδιτσιωτών αγωνιστών, των τριών αδελφών Ζαφειρόπουλων (Θανάση, Δημοσθένη και Ελπιδοφόρου), του Χρήστου Βαρελά και του Αντώνη Νασιάκου, που εκτελέστηκαν, ύστερα από προδοσία, από τους κατακτητές, τον Απρίλη του 1944.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, το μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ Βασίλης Φυτσιλής απηύθυνε χαιρετισμό προς τα πέντε εκτελεσμένα παλικάρια, λέγοντας μεταξύ των άλλων: «Δεν ήρθαμε εδώ να κλάψουμε για το χαμό σας, αλλά να πούμε τραγούδια λεβεντιάς και αντρειοσύνης. Να αποτίσουμε φόρο ευγνωμοσύνης και τιμής στην Ιερή σας μνήμη και να ανανεώσουμε τον όρκο και την υπόσχεσή μας ότι εμείς οι συμπολεμιστές σας, που μένουμε ακόμα ζωντανοί, αλλά και οι νεότερες γενιές των αγωνιστών, θα συνεχίσουμε αταλάντευτα τον αγώνα, ώσπου να γίνουν πραγματικότητα τα ευγενικά και πανανθρώπινα ιδανικά μας».

Η κορύφωση του διημέρου των εκδηλώσεων έγινε την Κυριακή στο χώρο του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης, με τη συμμετοχή της νομαρχίας και του δήμου της πόλης και των δημάρχων γειτονικών δήμων. Επίσης έλαβαν μέρος εκπρόσωποι των στρατιωτικών και αστυνομικών Αρχών, καθώς και αντιστασιακών οργανώσεων, κομμάτων και μαζικών φορέων της Καρδίτσας. «Εμείς οι νεότεροι - τόνισε χαρακτηριστικά ο κεντρικός ομιλητής, τοπικός δήμαρχος Χρήστος Τέγος - θα εμπνεόμαστε από τους δικούς σας αγώνες, για τη Δημοκρατία και την προκοπή αυτού του τόπου. Από το παράδειγμα εκείνων των ηρώων του μεγάλου ΕΑΜικού κινήματος, που αψηφώντας τη δύναμη των σιδηρόφρακτων ορδών του φασιστικού άξονα, αγωνίστηκαν με πίστη και αυταπάρνηση και συνέβαλαν τα μέγιστα στη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων κατά του φασισμού».

Η εκδήλωση έκλεισε με την κατάθεση των στεφανιών από μέρους όλων των επισήμων και των μαζικών φορέων που παραβρέθηκαν, την τήρηση ενός λεπτού σιγής, το Πένθιμο Εμβατήριο και τον Εθνικό μας Υμνο.

ΚΑΡΥΑ ΟΛΥΜΠΟΥ
Τιμή στους αντάρτες του ΕΛΑΣ

Ψηλά στις κορφές του Ολύμπου, εκεί όπου γράφτηκε μία από τις πιο λαμπρές σελίδες τόλμης και ηρωισμού από τα παλικάρια του ΕΛΑΣ, που αγωνίστηκαν για τα ιδανικά της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας, οι αντιστασιακοί και οι φίλοι της Αντίστασης, τίμησαν, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Παράρτημα Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ και η Κοινότητα Καρυάς, την περασμένη Κυριακή το πρωί, στο «Μπεχτέσι» της Καρυάς Ολύμπου, την επέτειο της ορκωμοσίας της πρώτης ανταρτομάδας του ΕΛΑΣ στη Θεσσαλία.

Στην τιμητική αυτή εκδήλωση χαιρετισμούς απηύθυναν οι εκπρόσωποι των Τοπικών Συμβουλίων του Δομένικου Στ. Ψωμιάδης και Καρυάς Αντ. Δάσιος, καθώς και ο πρώην πρόεδρος Τσαριτσάνης Κ. Σπυράκης. Στο ιστορικό της ίδρυσης της πρώτης ανταρτομάδας του Ολύμπου, αλλά και στη δράση του ΕΛΑΣ στην περιοχή, αναφέρθηκε στην ομιλία της η Τασούλα Ψωμιάδου, μέλος του ΔΣ του παραρτήματος Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, απαγγελίες ποιημάτων, τραγούδια του αγώνα από το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ, διαβάστηκε ο όρκος του ΕΛΑΣ και η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Υμνο.

Το «παρών» τους στην εκδήλωση τιμής έδωσαν πολλοί αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και παραβρέθηκαν, μεταξύ των άλλων, ο Γ. Φιλλιπίδης, πρόεδρος του παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ, ο έπαρχος Ελασσόνας Χρ. Μιχαλές, ο Τ. Καλόγηρος, μέλος της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ κ.ά.

ΤΡΥΠΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
«Πέσανε για πανανθρώπινα ιδανικά»

Αποψη από την εκδήλωση
Αποψη από την εκδήλωση
Τη μνήμη των 55 αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, που εκτελέστηκαν από τους κατακτητές και το εμφυλιοπολεμικό κράτος και παρακράτος στην περιοχή Τρύπη Λακωνίας, τίμησαν οι αντιστασιακοί και οι συγγενείς των θυμάτων στο ετήσιο μνημόσυνο, που διοργάνωσαν για τρίτη συνεχή χρονιά το Παράρτημα Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ και οι συγγενείς των πεσόντων, την Κυριακή 2-9-01.

Ο χώρος του μνημείου γέμισε από νωρίς το πρωί προσκυνητές, οι οποίοι κατέθεσαν στεφάνια και λουλούδια στο μνημείο. Παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες πολλών Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ από την Αττική, καθώς και από τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ. Ακόμα, πήραν μέρος εκπρόσωποι της ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, των Παραρτημάτων Λακωνίας, Αργολίδας της ΠΕΑΕΑ, της Επιτροπής Ειρήνης Λακωνίας, της ΠΕΚΑΜ, της Επιτροπής Λακώνων Στήριξης του ΚΚΕ. Την εκδήλωση επίσης χαιρέτισαν μέλη του ΔΣ της Ενωσης Γιατρών του ΕΣΥ Νομού Λακωνίας και μέλη του ΔΣ των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σπάρτης.

«Καλωσορίζουμε όλους τους παρευρισκόμενους - είπε στο χαιρετισμό που έκανε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ, Λευτέρης Αναστασάκος - που έχουν έρθει για να αποτίσουμε όλοι μαζί φόρο τιμής στους ήρωες της Τρύπης και να πάρουμε διδάγματα από τη θυσία τους. Πέσανε για την πατρίδα, για το λαό και το δίκιο, πέσανε για τα πανανθρώπινα ιδανικά, που ακόμα και σήμερα μένουν ανεκπλήρωτα. Εχουμε χρέος όλοι να συνεχίσουμε τον αγώνα τους, στις καινούριες συνθήκες που ανοίγονται μπροστά μας, για την εκπλήρωση αυτών των μεγάλων ιδανικών», τόνισε.

Η εκδήλωση άρχισε με την επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή. Στη συνέχεια, για την κεντρική ομιλία, στο βήμα ανέβηκε ο επίτιμος πρόεδρος του Παραρτήματος Σταύρος Μιχαλακάκος, ο οποίος αναφέρθηκε στο χρονικό των εκτελέσεων, μεταφέροντας το κλίμα της τρομοκρατίας που επικρατούσε την εποχή εκείνη.

Και με την κατάθεση των στεφανιών, τον Υμνο του ΕΛΑΣ και τον Εθνικό Υμνο, έκλεισε και αυτή η εκδήλωση τιμής και μνήμης των πεσόντων αγωνιστών.

Εκδηλώσεις
  • Τα Παραρτήματα Δάφνης και Ν. Σμύρνης της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 16-9-01, στις 6.30 μ.μ., στην Πλατεία Φάρου, τελούν πολιτικό μνημόσυνο για να τιμήσουν τους 114 πατριώτες που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Καλούνται όλοι οι μαζικοί φορείς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και ο λαός των συνοικιών αυτών, να τιμήσουν με την παρουσία τους, τους εκτελεσμένους.
  • Ο Δήμος Αλμυρού και το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 16-9-01, στις 11 π.μ., θα αποτίσουν φόρο τιμής στους πατριώτες που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του μνημείου στο Νεκροταφείο Αλμυρού.
Μνήμη Νίκου Πλουμπίδη

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης(ΠΕΑΕΑ), καλεί τους αγωνιστές και τους φίλους της Εθνικής Αντίστασης, κάθε Ελληνα πατριώτη, καθώς και όλα τα Παραρτήματα Αττικής της ΠΕΑΕΑ (με τα λάβαρά τους), να λάβουν μέρος την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2001, στην τιμητική εκδήλωση που διοργανώνει το Παράρτημα Χαϊδαρίου της ΠΕΑΕΑ, στη μνήμη του Νίκου Πλουμπίδη. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Κώστας Μαραγκουδάκης. Η εκδήλωση θα γίνει στις 10.30 πμ, στο Δάσος πίσω από τη Μονή Δαφνίου, τόπος που, πριν από 47 χρόνια, έγινε η εκτέλεση του ήρωα και μάρτυρα Νίκου Πλουμπίδη.

Πούλμαν δρομολογούν για την εκδήλωση:

Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ που θα αναχωρήσουν στις 9 πμ από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 8234.296, 8829.956.

Το Παράρτημα Χαϊδαρίου της ΠΕΑΕΑ, που ξεκινά από το «Παλατάκι» στις 9.45 πμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ