Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
«Δεν κλαίμε... , τραγουδάμε τη λεβεντιά σας»

Την 57η επέτειο της απελευθέρωσης της ανταρτομάνας Καρδίτσας από τους Γερμανούς γιόρτασαν, με κάθε επισημότητα, οι αντιστασιακοί και ο λαός της Καρδίτσας την Κυριακή 2/9/01.

Οι εκδηλώσεις, που διοργάνωσε ο Δήμος της Καρδίτσας σε συνεργασία με το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και άλλες αντιστασιακές οργανώσεις, ήταν διήμερες και είχαν μεγάλη επιτυχία. Το Σάββατο 1/9/01 έγινε στη θέση «Ανάχωμα» (τόπος εκτέλεσης), μέσα σε ατμόσφαιρα γενικής συγκίνησης, σεμνή τελετή στη μνήμη των πέντε Καρδιτσιωτών αγωνιστών, των τριών αδελφών Ζαφειρόπουλων (Θανάση, Δημοσθένη και Ελπιδοφόρου), του Χρήστου Βαρελά και του Αντώνη Νασιάκου, που εκτελέστηκαν, ύστερα από προδοσία, από τους κατακτητές, τον Απρίλη του 1944.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, το μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ Βασίλης Φυτσιλής απηύθυνε χαιρετισμό προς τα πέντε εκτελεσμένα παλικάρια, λέγοντας μεταξύ των άλλων: «Δεν ήρθαμε εδώ να κλάψουμε για το χαμό σας, αλλά να πούμε τραγούδια λεβεντιάς και αντρειοσύνης. Να αποτίσουμε φόρο ευγνωμοσύνης και τιμής στην Ιερή σας μνήμη και να ανανεώσουμε τον όρκο και την υπόσχεσή μας ότι εμείς οι συμπολεμιστές σας, που μένουμε ακόμα ζωντανοί, αλλά και οι νεότερες γενιές των αγωνιστών, θα συνεχίσουμε αταλάντευτα τον αγώνα, ώσπου να γίνουν πραγματικότητα τα ευγενικά και πανανθρώπινα ιδανικά μας».

Η κορύφωση του διημέρου των εκδηλώσεων έγινε την Κυριακή στο χώρο του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης, με τη συμμετοχή της νομαρχίας και του δήμου της πόλης και των δημάρχων γειτονικών δήμων. Επίσης έλαβαν μέρος εκπρόσωποι των στρατιωτικών και αστυνομικών Αρχών, καθώς και αντιστασιακών οργανώσεων, κομμάτων και μαζικών φορέων της Καρδίτσας. «Εμείς οι νεότεροι - τόνισε χαρακτηριστικά ο κεντρικός ομιλητής, τοπικός δήμαρχος Χρήστος Τέγος - θα εμπνεόμαστε από τους δικούς σας αγώνες, για τη Δημοκρατία και την προκοπή αυτού του τόπου. Από το παράδειγμα εκείνων των ηρώων του μεγάλου ΕΑΜικού κινήματος, που αψηφώντας τη δύναμη των σιδηρόφρακτων ορδών του φασιστικού άξονα, αγωνίστηκαν με πίστη και αυταπάρνηση και συνέβαλαν τα μέγιστα στη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων κατά του φασισμού».

Η εκδήλωση έκλεισε με την κατάθεση των στεφανιών από μέρους όλων των επισήμων και των μαζικών φορέων που παραβρέθηκαν, την τήρηση ενός λεπτού σιγής, το Πένθιμο Εμβατήριο και τον Εθνικό μας Υμνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ