Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΤΡΥΠΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
«Πέσανε για πανανθρώπινα ιδανικά»

Αποψη από την εκδήλωση
Αποψη από την εκδήλωση
Τη μνήμη των 55 αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, που εκτελέστηκαν από τους κατακτητές και το εμφυλιοπολεμικό κράτος και παρακράτος στην περιοχή Τρύπη Λακωνίας, τίμησαν οι αντιστασιακοί και οι συγγενείς των θυμάτων στο ετήσιο μνημόσυνο, που διοργάνωσαν για τρίτη συνεχή χρονιά το Παράρτημα Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ και οι συγγενείς των πεσόντων, την Κυριακή 2-9-01.

Ο χώρος του μνημείου γέμισε από νωρίς το πρωί προσκυνητές, οι οποίοι κατέθεσαν στεφάνια και λουλούδια στο μνημείο. Παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες πολλών Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ από την Αττική, καθώς και από τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ. Ακόμα, πήραν μέρος εκπρόσωποι της ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, των Παραρτημάτων Λακωνίας, Αργολίδας της ΠΕΑΕΑ, της Επιτροπής Ειρήνης Λακωνίας, της ΠΕΚΑΜ, της Επιτροπής Λακώνων Στήριξης του ΚΚΕ. Την εκδήλωση επίσης χαιρέτισαν μέλη του ΔΣ της Ενωσης Γιατρών του ΕΣΥ Νομού Λακωνίας και μέλη του ΔΣ των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σπάρτης.

«Καλωσορίζουμε όλους τους παρευρισκόμενους - είπε στο χαιρετισμό που έκανε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ, Λευτέρης Αναστασάκος - που έχουν έρθει για να αποτίσουμε όλοι μαζί φόρο τιμής στους ήρωες της Τρύπης και να πάρουμε διδάγματα από τη θυσία τους. Πέσανε για την πατρίδα, για το λαό και το δίκιο, πέσανε για τα πανανθρώπινα ιδανικά, που ακόμα και σήμερα μένουν ανεκπλήρωτα. Εχουμε χρέος όλοι να συνεχίσουμε τον αγώνα τους, στις καινούριες συνθήκες που ανοίγονται μπροστά μας, για την εκπλήρωση αυτών των μεγάλων ιδανικών», τόνισε.

Η εκδήλωση άρχισε με την επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή. Στη συνέχεια, για την κεντρική ομιλία, στο βήμα ανέβηκε ο επίτιμος πρόεδρος του Παραρτήματος Σταύρος Μιχαλακάκος, ο οποίος αναφέρθηκε στο χρονικό των εκτελέσεων, μεταφέροντας το κλίμα της τρομοκρατίας που επικρατούσε την εποχή εκείνη.

Και με την κατάθεση των στεφανιών, τον Υμνο του ΕΛΑΣ και τον Εθνικό Υμνο, έκλεισε και αυτή η εκδήλωση τιμής και μνήμης των πεσόντων αγωνιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ