Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΜΠΛΟΚΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ - ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ Π. ΣΦΑΓΕΙΩΝ
«Να φράξουμε το δρόμο στον πόλεμο και το φασισμό»

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στην 57η επέτειο

Από την εκδήλωση στην Καλλιθέα
Από την εκδήλωση στην Καλλιθέα
Στις 28 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 57 χρόνια από το μπλόκο της Καλλιθέας και το κάψιμο της ηρωικής Συνοικίας των Πάνω Σφαγείων, μιας συνοικίας από τις πρώτες προσφυγικές γειτονιές Ποντίων της Αθήνας.

Την ιστορική αυτή επέτειο και τους νεκρούς πατριώτες, που πέσανε την αποφράδα εκείνη ημέρα του μπλόκου, πολεμώντας ενάντια στους φασίστες Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους ταγματασφαλίτες, με βαθιά συγκίνηση, αλλά και υπερηφάνεια, αντιστασιακοί συγγενείς των πεσόντων, φίλοι της Αντίστασης, κόσμος της περιοχής και μαζικοί φορείς, τίμησαν την Τρίτη 28-8-01, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Παραρτήματος Πετραλώνων - Θησείου - Πάνω Σφαγείων της ΠΕΑΕΑ, και του Εξωραϊστικού Συλλόγου Προσφύγων «Η ΕΛΠΙΔΑ». Η εκδήλωση έγινε στην πλατεία «Ελπίδας», εκεί που βρίσκεται και το μνημείο των εκτελεσμένων.

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος, Σταύρος Ψωμιάδης, στην κεντρική ομιλία του, έκανε μια εκτενή ιστορική αναδρομή στα χρόνια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, για να σταθεί ιδιαίτερα στον τελευταίο χρόνο της Κατοχής, 1944, τότε που οι Γερμανοί χάνοντας το «παιχνίδι» του πολέμου, έδειξαν όλη τους την αγριότητα. Το χρόνο αυτό έγιναν οι μαζικότερες εκτελέσεις στις πόλεις και στα χωριά, τα αγριότερα μπλόκα στις γειτονιές, κυρίως της Αθήνας και δόθηκαν οι σκληρότερες μάχες με τον ΕΛΑΣ σ' ολόκληρη τη χώρα.

«Οι τρίμηνες μάχες του 1944 (Ιούνης - Ιούλης - Αύγουστος) στην περιοχή μας -τόνισε ο ομιλητής μεταξύ των άλλων- στοίχισε τη ζωή πολλών πατριωτών. Επίσης έγιναν και ομαδικές εκτελέσεις. Ετσι, επειδή και η γειτονιά μας, με την ίδρυση του ΕΑΜ, μπήκε σχεδόν ολόκληρη στον αγώνα, δέχτηκε την «τιμωρία» των κατακτητών και των ταγματασφαλιτών. Στις 28 Αυγούστου, αυτού του χρόνου, πριν ακόμα χαράξει η μέρα, κύκλωσαν ολόκληρο το Δήμο Καλλιθέας, καλώντας όλους τους άνδρες, από 15 έως 65 χρόνων, να συγκεντρωθούν στο Γήπεδο με την απειλή της εκτέλεσης επιτόπου, για όποιον έμενε μέσα στο σπίτι. Μακάβριος ο απολογισμός των νεκρών. 30 νεκροί ΕΠΟΝίτες, όλα νέα παιδιά από 15 έως 25 χρόνων.

Αργότερα -συνέχισε Στ. Ψωμιάδης- και μετά το λουτρό αίματος, οι ταγματασφαλίτες επιδόθηκαν στο πλιάτσικο των σπιτιών και, αφού πήραν ό,τι πολύτιμο αντικείμενο βρήκαν στα νοικοκυριά των προσφύγων, παρέδωσαν τη συνοικία μας στις φλόγες. Ηταν το ολοκαύτωμα των Πάνω Σφαγείων».

Κλείνοντας την αφήγησή του ο κεντρικός ομιλητής, δήλωσε, εκ μέρους των αντιστασιακών, ότι ο αγώνας τους για μια καλύτερη ζωή και για ειρήνη συνεχίζεται. Κάλεσε όλους, να 'ναι πάντα παρόντες στους λαϊκούς αγώνες για να φράξουν το δρόμο προς τον πόλεμο και το φασισμό, έτσι όπως τον προωθεί η σημερινή νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση τιμής για τους εκτελεσθέντες ΕΑΜίτες(2015-08-27 00:00:00.0)
Σήμερα η εκδήλωση για τους εκτελεσμένους ΕΑΜίτες και ΕΠΟΝίτες(2014-08-28 00:00:00.0)
Τιμούν τους εκτελεσθέντες από τους ναζί ΕΑΜίτες και ΕΠΟΝίτες(2014-08-26 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών(2007-08-23 00:00:00.0)
Τιμήθηκαν οι ήρωες του ολοκαυτώματος Πάνω Σφαγείων(2002-08-31 00:00:00.0)
Το ολοκαύτωμα των Παλαιών Σφαγείων(1996-09-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ