ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΣΤΙΣ 29 ΤΟΥ ΙΟΥΝΗ
Αποφασιστική μάχη για την επιτυχία της

Στην ημερήσια διάταξη των συνδικάτων οι εξορμήσεις και οι περιοδείες στα εργοτάξια και στα γιαπιά όλης της χώρας

Από τα μπλοκ των οικοδόμων της Αθήνας στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 17 του Μάρτη
Από τα μπλοκ των οικοδόμων της Αθήνας στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 17 του Μάρτη
Γιαπί το γιαπί και εργοτάξιο το εργοτάξιο οι οικοδόμοι σε όλη τη χώρα δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η ταξική Ομοσπονδία τους για τις 29 του Ιούνη. Οι εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς μπήκαν από χτες στην ημερήσια διάταξη των συνδικάτων και των παραρτημάτων τους, με στόχο να μη μείνει εργάτης που δε θα πάρει στο χέρι του την απεργιακή προκήρυξη. Με συσκέψεις και συγκεντρώσεις, τα συνδικάτα των οικοδόμων βάζουν σε κίνηση όλες τους τις δυνάμεις, για να μετατραπεί η απεργία σε μυριόστομη πανοικοδομική απάντηση στη λυσσαλέα επίθεση που δέχεται το σύνολο της εργατικής τάξης από το κεφάλαιο, τις πολιτικές και συνδικαλιστικές του δυνάμεις.

Στην Αθήνα, η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση των οικοδόμων θα γίνει στις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος. Τα παραρτήματα του Συνδικάτου Οικοδόμων βρίσκονται σε θέση μάχης εδώ και μέρες, «οργώνοντας» τα γιαπιά κατά συνοικίες. Με το τρικάκι και την προκήρυξη του Συνδικάτου, με τα αιτήματα του ΠΑΜΕ που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, οι οικοδόμοι καλούν τους συναδέλφους τους, Ελληνες και μετανάστες εργάτες, σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση. Ηδη, τα πρώτα μηνύματα από τις καθημερινές εξορμήσεις φανερώνουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των οικοδόμων, που τους προηγούμενους μήνες έδωσαν δυναμικό «παρών» στις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ αλλά και στις απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου τους.

Στις δεκάδες καθημερινές συνοικιακές εξορμήσεις συνδικαλιστών των παραρτημάτων, προστίθενται και οι περιοδείες που θα γίνουν σήμερα στα γιαπιά και στα εργοτάξια των Βορείων Προαστίων, της Ν. Ιωνίας, της Ν. Φιλαδέλφειας και της Ηλιούπολης.

Αγωνιστικός αναβρασμός

Αποφασισμένοι να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό ώστε η απεργία και οι συγκεντρώσεις σε όλη την περιοχή να είναι μαζικές και δυναμικές, να αποτελέσουν την απαρχή κλιμάκωσης και έντασης των αγώνων, οι οικοδόμοι της Θεσσαλονίκης και των άλλων πόλεων της Μακεδονίας μπαίνουν στη μάχη. Στη Θεσσαλονίκη η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 το πρωί μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη περιφερειακή σύσκεψη της Ομοσπονδίας Οικοδόμων με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Συνδικάτων Οικοδόμων από τη Δράμα, τις Σέρρες, την Καβάλα, το Κιλκίς, τη Χαλκιδική, τη Νάουσα, την Κοζάνη, τα Γιαννιτσά, το Λιτόχωρο, καθώς και των Συνδικάτων Κατεργασίας Ξύλου από τη Νάουσα και την Κατερίνη.

Στις τοποθετήσεις τους οι συνδικαλιστές σημείωσαν ότι η απάντηση των εργαζομένων του κλάδου πρέπει να είναι καθολική και αποφασιστική, απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση σε όλο το φάσμα των εργασιακών, κοινωνικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων. Οπως ανέφεραν, οι ελαστικές μορφές εργασίας βαθαίνουν την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Η πολυετής λιτότητα στα μεροκάματα και στις συντάξεις, η ακρίβεια στις τιμές των προϊόντων, η νέα καταιγίδα φόρων, πνίγουν το εισόδημα των εργαζομένων.

Τις επόμενες μέρες, κάθε συνδικάτο θα οργανώσει τη δουλιά και θα προγραμματίσει συσκέψεις και περιοδείες στους χώρους εργασίας, ώστε το κάλεσμα για τη συμμετοχή στην απεργία να φτάσει παντού, σε Ελληνες και αλλοδαπούς, σε νέους και μεγαλύτερης ηλικίας.

ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Κλιμακώνουν τον απεργιακό αγώνα

Σε συσπείρωση με τις ταξικές δυνάμεις καλεί τους εργαζόμενους η «Δημοκρατική Ενότητα Λιμενεργατών»

Με νέα 48ωρη απεργία την Πέμπτη 16 Ιούνη κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ, οι οποίοι στο μεταξύ συνεχίζουν να απέχουν από υπερωρίες και την εργασία του Σαββατοκύριακου.

Οι λιμενεργάτες βρίσκονται επί ποδός για να αποτρέψουν την ιδιωτικοποίηση του πρώτου λιμανιού της χώρας, η οποία προωθείται από την κυβέρνηση της ΝΔ και «συνοδεύεται» με το συντριπτικό χτύπημα κάθε εργασιακού της δικαιώματος για λογαριασμό των επίδοξων «επενδυτών», δηλαδή των εφοπλιστών και των πολυεθνικών.

Στα πλαίσια αυτών των άθλιων σχεδιασμών εντάσσεται και η προβοκατόρικη συμπεριφορά του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη σε βάρος του κλάδου. Το κυβερνητικό στέλεχος αναμασά κάθε στιγμή τα περί «ρετιρέ» και «αριστοκρατίας» σχετικά με τους λιμενεργάτες, ενώ την ίδια στιγμή αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα που προβάλλει ο κλάδος με τον αγώνα του, για την πρόσληψη μονίμων κι όχι συμβασιούχων εργαζομένων, ώστε να μειωθούν οι υπερωρίες μέχρι εξάντλησης.

Με βάση την κυβερνητική κατεύθυνση, χτες ο προϊστάμενος Εισαγγελίας Πειραιά Γρ. Πεπόνης διέταξε προκαταρκτική εξέταση για τις αμοιβές των λιμενεργατών.

Τον αγώνα του κλάδου χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η αγωνιστική παράταξη της «Δημοκρατικής Ενότητας Λιμενεργατών», καλώντας τους εργαζόμενους σε συσπείρωση με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ για την παραπέρα ανάπτυξη των αγώνων. Απαιτώντας να γίνει κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων Γενική Συνέλευση, καλεί τους εργάτες του λιμανιού να διαμορφώσουν αυτοί το διεκδικητικό πλαίσιο του αγώνα τους παίρνοντας σαν βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους και ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ. Ακόμα, το διεκδικητικό αυτό πλαίσιο να είναι κόντρα στο πλαίσιο που προβάλλει η πλειοψηφία ΑΠ (ΣΥΝ), ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ της διοίκησης της Ενωσης Λιμενεργατών, το οποίο κινείται στη λογική του ρεαλιστικού, της ανταγωνιστικότητας και του κοινωνικού διαλόγου της απάτης. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, αυτή ακριβώς η τακτική της πλειοψηφίας, η οποία ακολουθείται όλα αυτά τα χρόνια, ευθύνεται για τη σφοδρή επίθεση που δέχεται ο κλάδος σήμερα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θα ακυρωθεί στην πράξη!

Η κατάπτυστη απόφαση του ΟΕΚ να απαλλάξει μεγαλοκατασκευαστική από τα τεράστια χρέη της προς το ΙΚΑ

«Σιγήν ιχθύος» τηρούν μέχρι σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης και οι αρμόδιοι φορείς, για την κατάπτυστη απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, να απαλλάξει ουσιαστικά την κατασκευαστική εταιρία «ΚΤΙΣΤΩΡ ΑΤΕ», από χρέη ύψους 250 εκατομμυρίων δραχμών προς το ΙΚΑ! Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, με επιστολή της προς τον υπουργό και υφυπουργό Απασχόλησης, τον διοικητή και το Τμήμα Εσόδων του ΙΚΑ, καταγγέλλει την επαίσχυντη απόφαση και τονίζει: «Εχετε την απόλυτη ευθύνη, σαν εποπτεύον υπουργείο, αν θα αφήσετε να ολοκληρωθεί αυτή η κατάπτυστη απόφαση της διοίκησης του ΟΕΚ».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται και στην επιστολή, η κατασκευαστική εταιρία «ΚΤΙΣΤΩΡ ΑΕ» είχε αναλάβει για λογαριασμό του Οργανισμού την ανέγερση 78 κατοικιών στο Δήμο Ταύρου. Οταν το έργο τελείωσε και ενώ βρίσκεται στο στάδιο της διοικητικής παραλαβής, η εταιρία ζήτησε από τον Οργανισμό την υποκατάστασή της από την εταιρία «ΧΑΛΚΙΣ ΑΕΤΕ».

«Ο ταχυδακτυλουργικός τρόπος υποκατάστασης της "ΚΤΙΣΤΩΡ ΑΤΕ" από τη "ΧΑΛΚΙΣ ΑΕΤΕ", υπογραμμίζεται, ένα στόχο εξυπηρετεί: Επειδή η "ΚΤΙΣΤΩΡ ΑΤΕ" χρωστάει στο ΙΚΑ 250 και πλέον εκατομμύρια δραχμές - πιθανόν να χρωστάει και δεδουλευμένα σε εργάτες - και το ΙΚΑ δεν της χορηγεί ασφαλιστική ενημερότητα για να εισπράξει τα υπόλοιπα χρήματα από τον ΟΕΚ, γίνεται η υποκατάστασή της από τη δεύτερη εταιρία που δεν έχει χρέη στο ΙΚΑ».

Και συνεχίζει: «Με αυτόν τον τρόπο, από τη μια, θα μείνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές χρέος στο ΙΚΑ, δε θα καταβάλει τις κρατήσεις που έχει κάνει, έτσι ή αλλιώς, από τους εργάτες, και, από την άλλη, θα εισπράξει στο ακέραιο ό,τι τις οφείλει ο ΟΕΚ. Με λίγα λόγια, το ΔΣ του ΟΕΚ, λειτουργώντας σαν διαμεσολαβητής της "ΚΤΙΣΤΩΡ ΑΤΕ", της παρέχει τη δυνατότητα να κλέψει το ΙΚΑ και την ασφάλιση των εργατών».

Η Ομοσπονδία, τέλος, προειδοποιεί ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να ακυρώσει στην πράξη αυτήν την κατάπτυστη και απαράδεκτη απόφαση, που «θρέφει τον παρασιτισμό στους Οργανισμούς, τους μετατρέπει σε ρουσφετολογικούς μηχανισμούς της εκάστοτε κυβέρνησης και αφαιρεί τεράστια έσοδα από το ΙΚΑ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ