ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Προετοιμασίες για «θερμό» καλοκαίρι

Σταθμό για την οργάνωση της δράσης των ταξικών δυνάμεων αποτέλεσε η χτεσινή πλατιά σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών

Αποψη από τη χτεσινή πλατιά σύσκεψη του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Αποψη από τη χτεσινή πλατιά σύσκεψη του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
«Τούτο το καλοκαίρι θα είναι θερμό. Οχι μόνο για τον εργασιακό μεσαίωνα που σχεδιάζουν, αλλά και από την απάντηση που θα πάρουν από το σύνολο των εργαζομένων που δεν έχουν άλλη επιλογή, παρά μόνο τον αγώνα ενάντια στα αντεργατικά μέτρα, με βάση τα ταξικά συμφέροντα της εργατικής τάξης, με βάση τις πραγματικές ανάγκες της. Με στόχο την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής». Με αυτά τα λόγια ο Θόδωρος Κυριακίδης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της ΕΕ του ΕΚΘ, έδωσε τον μπούσουλα πάνω στον οποίο πρέπει να δουλέψουν οι ταξικές δυνάμεις το επόμενο διάστημα.

Στη σύσκεψη του ΠΑΜΕ που έγινε χτες βράδυ στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή δεκάδων Σωματείων και συνδικαλιστών, καθορίστηκαν οι στόχοι δράσης για το επόμενο διάστημα, με πρώτο κορυφαίο σταθμό το παμμακεδονικό συλλαλητήριο που θα γίνει το Σεπτέμβρη στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Από σήμερα, λοιπόν, οι ταξικές δυνάμεις σχεδιάζουν την παρέμβασή τους, για να αποκαλυφθεί η ουσία των αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων, να αντιμετωπιστεί η ενορχηστρωμένη προσπάθεια της άρχουσας τάξης και των υπηρετών της να διχάσουν τους εργαζόμενους, για να τους διασπάσουν και να εξουδετερώσουν τις αντιδράσεις τους. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στη Θεσσαλονίκη ανοίγει μέτωπο για να αποκαλύψει την πολιτική της ΝΔ και των επιδιώξεων του ΣΕΒ, να χτυπήσει τη δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Να αποκαλύψει το ρόλο και τη συνενοχή των ηγεσιών των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση, καθώς και των πλειοψηφιών των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ, ΕΔΟΘ.

Οργανώνει την πάλη, επιδιώκοντας μέσα από συνεδριάσεις των ΔΣ των Σωματείων να ληφθούν αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με βάση διεκδικήσεων το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ. Εντείνει την προσπάθεια για δημιουργία επιτροπών αγώνα σε κλάδους και χώρους όπως οι ΟΤΑ, η Υγεία, η Παιδεία.

Παράλληλα, πιο αποφασιστικά, δίνει τη μάχη στήριξης και ενίσχυσης των συνδικάτων που κατεβαίνουν σε απεργιακούς αγώνες (Οικοδόμοι), κλάδων που κινητοποιούνται για Συλλογικές Συμβάσεις, με πρώτη άμεση έκφραση τη σημερινή συγκέντρωση των Εμποροϋπαλλήλων, ενάντια στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την πιλοτική εφαρμογή της «ανενεργού» περιόδου του χρόνου εργασίας.

ΝΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ολοι στον αγώνα

«Τώρα όλοι στον αγώνα. Αυτή είναι η στάση ευθύνης. Σήμερα δεν μπορεί να "μείνει" ο εργαζόμενος μόνο στις εξελίξεις της επιχείρησης ή και του κλάδου του. Η επίθεση είναι ολομέτωπη και συνολική, ανάλογη πρέπει να είναι και η απάντηση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων». Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ, απευθυνόμενη στους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μπροστά στην ολομέτωπη αντεργατική επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία - και στην περιοχή της Φθιώτιδας - εκφράζεται με απολύσεις, τρομοκρατία και ένταση της εκμετάλλευσης.

Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «NEXANS» (πρώην «Αλκατέλ») πραγματοποίησαν χτες 24ωρη απεργία, αντιδρώντας στην απόφαση της εργοδοσίας να απολύσει αυθαίρετα έναν εργάτη. Στη «Χαρτοποιία Δαμάστας» όπου οι ιδιοκτήτες της προχώρησαν παράνομα στην ομαδική απόλυση 23 εργαζομένων, το σωματείο προχωράει αύριο Τετάρτη σε Γενική Συνέλευση, με στόχο τον προγραμματισμό αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Στο εργοστάσιο «SOULIS», όπου χτες έγιναν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο σωματείο και αντιπροσώπων για το Εργατικό Κέντρο και την ΠΟΕΜ, οι μεταλλεργάτες βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση, ενόψει και της εκδίκασης, την Τετάρτη, της αίτησης παύσης πληρωμών που έχει υποβάλλει η διοίκηση της εταιρίας, στο Εφετείο Αθηνών.

Η ΝΕ Φθιώτιδας καλεί τους εργαζομένους και το λαό, να απορρίψουν τις θεωρίες της «ανταγωνιστικότητας», της «παραγωγικότητας», της «αξιολόγησης», της «σύγκλισης», που είναι θεωρίες του κεφαλαίου και της πλουτοκρατίας για να ενισχύσουν τα κέρδη τους από την ένταση της εκμετάλλευσης των εργατών. Να αποχωρήσουν μαζικά από τα κόμματα - πολιτικούς υπηρέτες της πλουτοκρατίας, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

«Ο λαός, καταλήγει η ανακοίνωση, πρέπει να διεκδικήσει τη δική του εξουσία. Υπάρχουν σήμερα οι προϋποθέσεις, οι εργαζόμενοι να ζήσουν καλύτερα, να δουλεύουν λιγότερο, να παράγουν περισσότερα και καλύτερα προϊόντα, σε μια σχεδιασμένη λαϊκή οικονομία, με λαϊκή εξουσία. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ θα συμβάλλει ουσιαστικά προς μιας τέτοια κατεύθυνση».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ενταση της πάλης κόντρα στην επίθεση

Αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης, με στόχο την ένταση της ταξικής πάλης της εργαζομένων ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση, που δέχονται τα εργασιακά, ασφαλιστικά και δημοκρατικά τους δικαιώματα, αποφασίστηκε στη σύσκεψη εκπροσώπων δεκάδων πρωτοβάθμιων σωματείων που συγκάλεσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ). Η συμμετοχή των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων στη σύσκεψη ήταν μαζική. Στις παρεμβάσεις τους, οι συνδικαλιστές μετέφεραν το κλίμα αγωνιστικού «αναβρασμού» που επικρατεί στους χώρους δουλιάς. Στα εργοστάσια, στα γιαπιά, στα εμπορικά καταστήματα, στις υπηρεσίες και αλλού, όπου είναι ηχηρό το μήνυμα της θέλησης των εργαζομένων της περιοχής να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους κόντρα στη σαρωτική αντεργατική επίθεση.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν, μεταξύ άλλων, εξορμήσεις ενημέρωσης σε όλους τους εργασιακούς χώρους του νομού, πρωτοβουλίες για την οργάνωση κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα και έμπρακτη στήριξη των αγώνων που βρίσκονται σε εξέλιξη, προβάλλοντας το ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ και καλώντας την εργατική τάξη να συσπειρωθεί σ' αυτό. «Επιβάλλεται να οργανώσουμε τους αγώνες της εργατικής τάξης», είπε χαρακτηριστικά στην εισηγητική ομιλία του ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του ΕΚΛ. Κατήγγειλε, δε, ότι «οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στη ΓΣΕΕ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ - είναι συνένοχες στο έγκλημα που συντελείται σήμερα σε βάρος της εργατικής τάξης». Και υπογράμμισε: «Πρέπει να κατανοηθούν οι αιτίες της επίθεσης που έχουν εξαπολύσει οι βιομήχανοι και η κυβέρνηση, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι, στο όνομα του ανταγωνισμού και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων, στοχεύουν στη μείωση του εργατικού κόστους και στην αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου».


ΓΙΑΝΝΕΝΑ
«Στη σέντρα» η αντιλαϊκή πολιτική

Μήνυμα αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που προωθούν την πλήρη κατάργηση της σταθερής και μόνιμης δουλιάς και υπονομεύουν κάθε έννοια ελεύθερου χρόνου για ψυχαγωγία, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, έστειλαν εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές με τη συμμετοχή τους στο τουρνουά ποδοσφαίρου που πραγματοποίησε η Επιτροπή Νέων του ΠΑΜΕ στα Γιάννενα την Κυριακή το απόγευμα.

Στο Πανηπειρωτικό Αθλητικό Κέντρο όπου διεξάχθηκαν οι ποδοσφαιρικοί αγώνες στολίστηκε με τις σημαίες του ΠΑΜΕ και το πανό που δήλωνε την ανυπακοή στην κατάργηση του 8ωρου και τη ζωή «λάστιχο» που θέλουν να επιβάλουν οι πολιτικοί υπερασπιστές των συμφερόντων των πολυεθνικών. Στην ομιλία του ο Θ. Μαχτσίρας, μέλος της Επιτροπής Νέων του ΠΑΜΕ, αναφέρθηκε στην ανάγκη οι εργαζόμενοι να δώσουν τη μάχη ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, που ανάμεσα στα άλλα, εκχωρεί δημόσιους χώρους στα επιχειρηματικά συμφέροντα στερώντας το δικαίωμα στο λαό να έχει δωρεάν πρόσβαση σε αθλητικές δραστηριότητες. Το ραντεβού ανανεώθηκε για τις 26 του Ιούνη για τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου του ποδοσφαιρικού τουρνουά.

«ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ»
Στάσεις εργασίας

Με στάσεις εργασίας χτες και την ερχόμενη Πέμπτη απαντούν οι εργαζόμενοι στο «Δρομοκαΐτειο» στην επιδείνωση της λειτουργίας του ψυχιατρείου από το νέο σύστημα εφημεριών στα ψυχιατρεία της Αττικής, που έθεσε σε εφαρμογή το υπουργείο Υγείας από τις 14.2.2005.

Χτες οι εργαζόμενοι έκαναν στάση εργασίας από τις 10 πμ - 2:30 μμ, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη η στάση εργασίας θα είναι 10 - 11 πμ. Στη διάρκεια της χτεσινής στάσης έκλεισαν την Ιερά Οδό στο ύψος του ψυχιατρείου και δεν έκαναν εισαγωγές μέχρι το μεσημέρι.

Οι εργαζόμενοι ζητούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, συνεπικουρία της εφημερίας από τον ψυχιατρικό τομέα γενικού νοσοκομείου και να μη γίνονται εισαγωγές υπεράριθμων ασθενών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ