ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΥ
Κάλεσμα αντίστασης για την «Ομοσπονδία»

Να αγωνιστούν για τη σωτηρία της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, που επιχειρούν να κλείσουν κυβέρνηση και ΑΤΕ, καλεί τους αγρότες η ΠΑΣΥ

Σε συσπείρωση και πάλη για την αποτροπή του κλεισίματος της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης «Ομοσπονδία» καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες του Νομού Θεσσαλονίκης η ΠΑΣΥ. Σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥ υπογραμμίζει πως το κλείσιμο της «Ομοσπονδίας» που επιχειρούν κυβέρνηση και ΑΤΕ αποκαλύπτει τη βαθιά αντισυνεταιριστική πολιτική της κυβέρνησης και αφήνει παράλληλα απροστάτευτους τους αγρότες του νομού απέναντι στους εμποροβιομηχάνους. Αφήνει ιδιαίτερα απροστάτευτους τους ντοματοπαραγωγούς και βαμβακοπαραγωγούς όταν ακόμα συνεχίζει να δραστηριοποιείται η «Ομοσπονδία».

«Η διάλυση και το κλείσιμο της "Ομοσπονδίας", συνεχίζει η ανακοίνωση, είναι αποτέλεσμα των αντιαγροτικών και αντισυνεταιριστικών πολιτικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που συρρικνώνουν τους μικρομεσαίους αγρότες και συγκεντρώνουν τη γη και την παραγωγή σε λίγα χέρια, εφαρμόζοντας τους αντιαγροτικούς κοινοτικούς κανονισμούς.

Εκείνοι όμως που δε νομιμοποιούνται να παριστάνουν τους "αιφνιδιασμένους" και να απειλούν μάλιστα με κινητοποιήσεις(!) είναι οι διοικήσεις της Ομοσπονδίας και οι αγροτοπατέρες των ΠΑΣΕΓΕΣ-ΓΕΣΑΣΕ-ΣΥΔΑΣΕ.

Οι διοικήσεις της "Ομοσπονδίας"είναι υπόλογες για τον εκφυλισμό και το κατάντημα της "Ομοσπονδίας", αλλά και γιατί συνδιαχειρίστηκαν αυτές τις αντιαγροτικές πολιτικές, γιατί αποδέχτηκαν τα αλλεπάλληλα "εξυγιαντικά" προγράμματα της ΑΤΕ, με τα οποία ξεπουλήθηκε και λεηλατήθηκε η περιουσία της "Ομοσπονδίας", γιατί την κακοδιαχειρίστηκαν και την καταχρέωσαν. Είναι οι ίδιοι που πρόβαλλαν κάθε φορά σαν λύση το ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων της "Ομοσπονδίας", τον περιορισμό των δραστηριοτήτων της και τις απολύσεις των εργαζομένων. Παρ' όλα αυτά όμως και παρά το ότι οι εργαζόμενοι από 800 έφτασαν σήμερα να αριθμούν λίγες δεκάδες και να έχουν σχεδόν ένα χρόνο να πληρωθούν, μόνο θετική πορεία δεν είχε η "Ομοσπονδία".

Οσο για την ΠΑΣΕΓΕΣ και τις συμβιβασμένες και νόθες ηγεσίες των ΓΕΣΑΣΕ-ΣΥΔΑΣΕ που έβαλαν πλάτη για την προώθηση όλων των αντιαγροτικών μέτρων και για τη συρρίκνωση της μικρομεσαίας αγροτιάς και του συνεταιριστικού κινήματος, μόνο σαν ανέκδοτο ακούγεται η εξαγγελία των αγωνιστικών κινητοποιήσεων για τη σωτηρία της "Ομοσπονδίας"».

Η ΠΑΣΥ καλεί τους αγροτικούς συλλόγους, τους συνεταιρισμούς, τον κάθε αγρότη να κινητοποιηθούν. Παράλληλα όμως τους καλεί να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, να αντιληφθούν ότι δεν είναι δυνατή η επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς, η ανάπτυξη της γεωργίας και του συνεταιριστικού κινήματος στα πλαίσια των αντιαγροτικών κανονισμών της ΕΕ και της ΚΑΠ.

Τέλος, η ΠΑΣΥ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να δυναμώσουν την ενότητα και τους αγώνες τους και σε συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα να αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής και αντιαγροτικής πολιτικής, για την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής πολιτικής, που θα αναδείχνει τον παραγωγικό συνεταιρισμό των μικρομεσαίων αγροτών σε βασικό μοχλό ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας.

ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Αμεσος κίνδυνος ξεκληρίσματος!

Motion Team

Αμεσο κίνδυνο αφανισμού των καλλιεργειών τους αντιμετωπίζουν οι καπνοπαραγωγοί της επαρχίας Ελασσόνας, εξαιτίας του επικίνδυνου ιού που τις προσέβαλε από πέρυσι και εξακολουθεί για δεύτερη χρονιά, φέτος, να τις καταστρέφει. Πρόκειται για τον ιό του κηλιδωτού μαρασμού, που έλαβε, πλέον, επιδημική μορφή στα καπνοχώρια της επαρχίας, εξαιτίας του οποίου πέρυσι πολλοί καπνοπαραγωγοί δεν είχαν παραγωγή. Οι μικροκληρούχοι παραγωγοί προειδοποιούν ότι αν δεν αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υπέστησαν τα καπνά και εάν δεν τους χορηγηθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αγορά φυτοφαρμάκων καταπολέμησης του ιού, τότε είναι σίγουρο ότι θα εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους. Καταγγέλλουν, δε, ότι εδώ και ένα χρόνο, που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αρνείται να δώσει λύση, παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις που δίνει κατά καιρούς.

Οπως τόνισε ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, στα πλαίσια της περιοδείας του στα χωριά Ολυμπιάδα και Καλλιθέα Ελασσόνας, οι καπνοπαραγωγοί πρέπει αγωνιστικά να διεκδικήσουν λύση στο πρόβλημά τους, απαιτώντας δίκαιες αποζημιώσεις και την οικονομική στήριξη που απαιτείται για να συνεχίσουν την καλλιεργητική τους δραστηριότητα. Υπογράμμισε, όμως, ότι η σωτηρία τους βρίσκεται στο δρόμο της πάλης της μικρομεσαίας αγροτιάς ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, καθώς, όπως είπε, ακόμα κι αν ληφθούν κάποια μέτρα για το «χτύπημα» του ιού, αν αυτή η πολιτική δεν ανατραπεί, τότε το ξεκλήρισμά τους είναι αναπόφευκτο...

ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Κλιμακώνουν τους εκβιασμούς

ICON

«Μονά - ζυγά δικά τους» τα θέλουν οι φαρμακοβιομήχανοι, οι οποίοι εκβιάζουν με κλιμάκωση της υποκατάστασης φαρμάκων με ακριβότερα εισαγόμενα (που στην πραγματικότητα οι ίδιοι εισάγουν) και με εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φαρμακοβιομήχανοι - εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν χτες με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου - αντιδρούν στην κυβερνητική εξαγγελία για μείωση της τιμής των πρωτοτύπων φαρμάκων κατά 20% μετά τη λήξη της προστασίας της ευρεσιτεχνίας (πατέντα) και την πάροδο ενός χρόνου από την κυκλοφορία ενός ή περισσότερων αντιγράφων, καθώς και στην παροχή εκπτώσεων στα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, φέρονται να διαφωνούν με την προωθούμενη, σύμφωνα με τους ίδιους, επιβολή ανώτατου ποσοστού κέρδους 8,5% για τα ελληνικά πρωτότυπα φαρμακευτικά προϊόντα έρευνας, αποσιωπώντας το γεγονός ότι: πρώτον, η φαρμακευτική έρευνα και τα ελληνικά πρωτότυπα φάρμακα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα και δεύτερον, το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας της λεγόμενης εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στις εισαγωγές φαρμάκων.

ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
Και μετρητά λόγω απεργίας

Και μετρητά αντί επιταγών θα δέχεται η Εφορία, λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των τραπεζοϋπαλλήλων, σύμφωνα με εντολή που δόθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Με βάση τις ισχύουσες ρυθμίσεις, οι οφειλές επιχειρήσεων προς την Εφορία για ποσά άνω των 500 ευρώ και των λοιπών φορλογουμένων για ποσά πάνω από τα 1.000 ευρώ γίνονται μόνο με επιταγές.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ