ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καμπάνια της ΟΓΕ στις νέες γυναίκες

Τη δουλειά και το σχέδιο δράσης τους στα πλαίσια της πανελλαδικής καμπάνιας προς τις νέες γυναίκες συζήτησαν οι σύλλογοι και οι ομάδες της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας στην παναττική τους συνάντηση, την Τετάρτη 12 Μάη. Αφετηρία της καμπάνιας ήταν η Πρωτομαγιά και το κάλεσμα της ΟΓΕ στις νέες γυναίκες να συμμετέχουν μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και στις εκδηλώσεις για το γιορτασμό της.

Τα μέτρα της κυβέρνησης στο όνομα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, έχουν στόχο τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Η επίθεση πλήττει ιδιαίτερα τις νέες γυναίκες. Η ανεργία, η απελευθέρωση των απολύσεων, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, οι ευέλικτες και ελαστικές σχέσεις εργασίας, η 65ωρη εργάσιμη βδομάδα, τα 40 χρόνια δουλειάς για μια σύνταξη - προνοιακό επίδομα, οι αντιδραστικοί σχεδιασμοί στην Παιδεία και στην Υγεία μέσα από τον «Καλλικράτη» συγκροτούν το σκηνικό μέσα στο οποίο υποχρεώνουν τις νέες γυναίκες να ζήσουν.

Η ΟΓΕ απευθύνεται στις νέες γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, εργαζόμενες, άνεργες, φοιτήτριες και σπουδάστριες και τις καλεί να κηρύξουν και αυτές τον πόλεμο. Να σπάσουν τη μοιρολατρία, να ξεπεράσουν το φόβο, να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Μπροστά στην εκμετάλλευση και τη διπλή καταπίεση που υφίστανται δεν πρέπει να απελπίζονται, δε φτάνει να αγανακτούν.

Χρειάζεται αποφασιστικά να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, να τη συνδέσουν με την πάλη για άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού και όχι των μονοπωλίων και της πλουτοκρατίας. Να αγωνιστούν μέσα από τις γραμμές του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος και να ενισχύσουν με τη συμμετοχή τους τους συλλόγους και τις ομάδες της ΟΓΕ.


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μέτρα φτωχοκομείου, φιλανθρωπίας και εμπαιγμού

Μέτρα φτωχοκομείου και φιλανθρωπίας εξήγγειλε ο δήμαρχος Λαρισαίων Κ. Τζανακούλης, στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης, αφήνοντας στο απυρόβλητο τα αίτια και τις πολιτικές που τη δημιούργησαν. Επιχείρησε δε ενόψει και των επικείμενων τοπικών εκλογών, να παρουσιάσει φιλολαϊκό προφίλ, με «ξένα κόλλυβα», ανακοινώνοντας τη μείωση κατά 20% στο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΛ, που αντιστοιχεί, όπως και ο ίδιος είπε, στην «εξοικονόμηση που επιτυγχάνει από τη μείωση των μισθών των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΛ που προκαλούν τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης». Εξήγγειλε, επίσης, τη μείωση κατά 40% των ανταποδοτικών τελών για δημότες με αναπηρία, τη δημιουργία «Κοινωνικού Παντοπωλείου» και «Τράπεζας Ενδυσης και Υπόδησης» για άπορους και ανέργους.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η «Δημοτική Συνεργασία» χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις της Δημοτικής Αρχής «ως προσβολή της νοημοσύνης χιλιάδων εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, ανέργων, συνταξιούχων, νεολαίων της πόλης» και σημείωσε ότι «αξιοποιεί τον ίδιο το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να προβάλλει την αναγκαιότητα αποδοχής των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων του Συμφώνου Σταθερότητας που θα οδηγήσουν σε απόγνωση χιλιάδες συμπολίτες μας».

Οπως υπογράμμισε ο Γ. Λαμπρούλης, δημοτικός σύμβουλος Λάρισας με τη «Δημοτική Συνεργασία» «η Δημοτική Αρχή έχει και η ίδια τεράστιες πολιτικές ευθύνες για την έως και τώρα ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική στο Δήμο, αλλά και ως συνδιαμορφωτής αυτής της πολιτικής στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΕΔΚ, ΚΕΔΚΕ), είτε αυτό αφορά στις εργασιακές σχέσεις, είτε στα ανταποδοτικά τέλη, τους φόρους, που αγγίζουν το 60% του συνόλου των εσόδων του Δήμου, είτε στα ζητήματα ποιότητας της ζωής των συμπολιτών μας (περιβάλλον, κυκλοφοριακό, αθλητισμός, πολιτισμός κ.ά)».

Πρόσθεσε, επίσης, πως «αυτήν την κεντρική πολιτική που η ίδια η Δημοτική Αρχή προωθεί, υλοποιεί τόσα χρόνια και είναι συνυπεύθυνη, έρχεται τώρα στο όνομα των κοινωνικών ανισοτήτων που θα προκύψουν, να εξωραΐσει, εξαγγέλλοντας μέτρα φτωχοκομείου και φιλανθρωπίας, καλώντας προς αυτήν την κατεύθυνση τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν. Αυτό το δρόμο προδιαγράφει και έχει επιλέξει η Δημοτική Αρχή για το λαό μας».

Συνεχίζοντας, ο Γ. Λαμπρούλης υπογράμμισε ότι «η «Δημοτική Συνεργασία» πιστεύει πως η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να είναι αρωγός, μπροστάρης και συμπαραστάτης στους αγώνες του λαού για μόνιμη και σταθερή δουλειά, δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας για μισθούς και συντάξεις που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, για κατάργηση κάθε άμεσης και έμμεσης φορολογίας που επιβάλλεται μέσω του Δήμου».

Προτάσεις για την ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος

Και τόνισε ότι στον αντίποδα των προτάσεων της Δημοτικής Αρχής η «Δημοτική Συνεργασία» καταθέτει προτάσεις, που μπορούν να συμβάλλουν στην οικονομική ελάφρυνση της πλειοψηφίας του λαού της πόλης, τον οποίο καλεί να διεκδικήσουν από κοινού:

Κατάργηση κάθε άμεσης και έμμεσης φορολογίας στο Δήμο.

Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου για την επιβολή από προαιρετικό σε υποχρεωτικό του τέλους 80% στην τιμή του νερού, που είναι κοινωνικό αγαθό και όχι είδος εμπορεύσιμο για κερδοφορία.

Κατάργηση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς.

Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το σύνολο των δημοτικών δραστηριοτήτων, με απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Να μη μετατραπούν οι Δήμοι σε επιχειρήσεις, όπως δρομολογείται μέσω του «Καλλικράτη».

Καταλήγοντας, ο Γ. Λαμπρούλης κάλεσε τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους της πόλης:

Να ξεσηκωθούν ενάντια στη λαίλαπα των μέτρων που ξεδιπλώνονται και που το επόμενο διάστημα θα ενταθούν.

Να μη νομιμοποιήσουν και να καταδικάσουν στη συνείδησή τους τη γενικότερη πολιτική, αλλά και αυτή της Δημοτικής Αρχής και όσων τη χαιρετίζουν. Μια πολιτική που τους επιφυλάσσει λύσεις και προτάσεις φτωχοκομείου και προσδοκά να τους μετατρέψει σε «ζητιάνους».

Να απαιτήσουν μέσα από τον οργανωμένο αγώνα την ανάπτυξη που θα έχει στο επίκεντρο το λαό και τις ανάγκες του και όχι τα κέρδη μιας μειοψηφίας που λυμαίνεται τον ιδρώτα του λαού.


«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Ανακοίνωση - καταγγελία για το ΔΣ της ΕΝΑΕ

Tην προσπάθεια του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) να παρουσιάσει ως ομόφωνες τις αποφάσεις των συνεδρίων της, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ). Στην ίδια ανακοίνωση καταγγέλλεται η υποβάθμιση του πρόσφατου συνεδρίου του οργάνου για τον «Καλλικράτη», υπογραμμίζοντας ότι «έγινε για τα μάτια του κόσμου».

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Η ΝΑΣ καταγγέλλει το ΔΣ της ΕΝΑΕ (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ) για την απόφασή του για τον περιορισμό του συνεδρίου στη μία μέρα από δύο που ήταν προγραμματισμένο, όσο και για το κλείσιμο της μίας ημέρας που πραγματοποιήθηκε άρον άρον.

Απέδειξαν και με αυτές τις ενέργειές τους ότι το σκηνικό του συνεδρίου στήθηκε μ' ένα στόχο. Να αποκρύψει τη στρατηγική συνεννόηση τους με το σχέδιο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" και τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, που έχει ως κεντρικό της στόχο να ξεδιπλωθεί απρόσκοπτα η νέα αντιλαϊκή επίθεση και το άνοιγμα των δρόμων δράσης των επιχειρηματικών ομίλων, με άξονα το φυσικό πλούτο, τις λαϊκές ανάγκες κλπ.

Η επιχείρηση εκ μέρους τους να εμφανιστεί ανύπαρκτη ομοφωνία με τη δήθεν συναίνεση της ΝΑΣ δείχνει ότι φοβούνται να εμφανιστούν μπροστά στα εργατικά λαϊκά στρώματα που πλήττονται, όπως πραγματικά είναι, δηλαδή δυνάμεις της τοπικής διοίκησης έτοιμες από καιρό να πάρουν μέρος στη νέα αντιλαϊκή θύελλα.

Η υποβάθμιση και αυτού του συνεδρίου δείχνει ότι οι δυνάμεις του δικομματισμού και οι συνεργάτες τους, ΣΥΝ και ΛΑΟΣ, πολύ που νοιάζονται για την όποια διαβούλευση. Αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι παρά τους σκυλοκαβγάδες τους, όπως και στα προηγούμενα συνέδρια, στο τέλος ομονοούν στη στήριξη του περάσματος της αντιλαϊκής πολιτικής κυβερνήσεων και ΕΕ.

Η ΝΑΣ από την άλλη πλευρά, στέκεται όλα αυτά τα χρόνια με τα συμφέροντα των εργαζομένων, των ΕΒΕ, των αγροτών, της νέας γενιάς για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης της χώρας και είναι απέναντι απ' αυτή την πολιτική.

Τέλος, η ΝΑΣ καταγγέλλει την προσπάθεια για άλλη μια φορά των δυνάμεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ στο ΔΣ να παρουσιάσουν μέσα από την απόφαση του έκτακτου συνεδρίου που δημοσίευσαν ότι οι αποφάσεις του ήταν ομόφωνες».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ