ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Ολοι την Κυριακή στο αγροτικό συλλαλητήριο στο Κιλελέρ

Στην 109η επέτειο του ξεσηκωμού των κολίγων

Από το περσινό συλλαλητήριο στο Κιλελέρ
Από το περσινό συλλαλητήριο στο Κιλελέρ
Κάλεσμα στους αγροτοκτηνοτρόφους να συμμετάσχουν μαζικά στο μαχητικό αγροτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17/3, στις 12 το μεσημέρι, στο χώρο της θυσίας των κολίγων, στο Κιλελέρ, απευθύνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Οπως υπογραμμίζει, το συλλαλητήριο «είναι η συνέχεια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και των μπλόκων, η αφετηρία νέων αγώνων στην πάλη για την επιβίωσή μας, κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης και την ΚΑΠ της ΕΕ, που μας οδηγούν στη φτώχεια, την εξαθλίωση και το ξεκλήρισμα».

Φάρος στην πάλη απέναντι σε αυτούς που θέλουν να μας ξανακάνουν κολίγους

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων επισημαίνονται τα εξής:

«Το μήνυμα της εξέγερσης των κολίγων πριν από 109 χρόνια παραμένει και σήμερα επίκαιρο. Το Κιλελέρ αποτελεί φάρο και οδηγό της δράσης μας. Η ηρωική εξέγερση των αγροτών του θεσσαλικού κάμπου ενάντια στους καταπιεστές και εκμεταλλευτές τους αποτελεί εξέγερση - σταθμό στην ιστορία του αγροτικού κινήματος.

Τότε οι κολίγοι, αντιμέτωποι με τους τσιφλικάδες και το κράτος τους, με την πάλη που ήταν υπόθεση χρόνων και όχι ενός μόνο αγώνα, και με τη θυσία τους, κατάφεραν μετά από χρόνια να πάρουν τα χωράφια τους.

Σήμερα αντιμετωπίζουμε τους σύγχρονους "τσιφλικάδες", τους μεγαλοεπιχειρηματίες, που ορμούν να αρπάξουν το βιος μας και να μας μετατρέψουν ξανά σε κολίγους. Σήμερα αυτή η πολιτική οδηγεί σε πιο γρήγορη συγκέντρωση της παραγωγής αλλά και της γης σε λίγα χέρια επιχειρηματιών - μεγαλοαγροτών και στη δημιουργία των σύγχρονων τσιφλικιών, μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων και τους μικρομεσαίους αγρότες να χάνουν τη γη τους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενες, στέκονται εχθρικές απέναντι στα δίκαια αιτήματά μας (μείωση κόστους παραγωγής, κατάργηση ανοιχτών τιμών και εγγυημένες τιμές κ.ά.). Αυτό φάνηκε περίτρανα στα φετινά μπλόκα, όπου η κυβέρνηση αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας, την ίδια στιγμή που έδωσε πακτωλούς χρημάτων και προνομίων στους αντιπάλους μας, τους εμποροβιομήχανους, τραπεζίτες, εφοπλιστές, βιομηχάνους.

Η κυβέρνηση έχει διαλέξει στρατόπεδο και βρίσκεται απέναντί μας, η πολιτική της πρέπει να τσακιστεί στη συνείδηση των αγροτών και κτηνοτρόφων που βλέπουν τον κόπο και τον μόχθο τους να πάει χαμένος και το εισόδημά τους να μειώνεται συνεχώς.

Οπως και τότε έτσι και φέτος, η κυβέρνηση αντιμετώπισε με αυταρχισμό, ποινικοποίηση και "αγροτοδικεία" τον δίκαιο αγώνα μας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσουν ούτε να ανακόψουν τους αγώνες μας. Το κατηγορητήριο απέναντι στους συνδικαλιστές περί "ηθικής αυτουργίας" κατέπεσε πανηγυρικά στο δικαστήριο, με τη συμμετοχή και συμπαράσταση εκατοντάδων αγροτών και εκπροσώπων μαζικών φορέων. Οι αγώνες είναι ώριμο τέκνο της ανάγκης και της οργής που γεννάει η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και δεν αντιμετωπίζονται με αυταρχισμό, αλλά με ικανοποίηση των αιτημάτων μας, που θα επιβάλει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα με την πάλη του και τη μαζική συμμετοχή.

Οι αγώνες που έδωσε το οργανωμένο αγροτικό κίνημα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και φέτος, δείχνουν ότι με οργάνωση, μαζική συμμετοχή, αγωνιστικό πλαίσιο και την κοινή δράση, αλληλεγγύη και συμμαχία με τους εργατοϋπαλλήλους και αυτοαπασχολούμενους, μπορούμε να ανακόψουμε την επίθεση που δεχόμαστε και να έχουμε κάποιες κατακτήσεις.

Παλεύουμε ενάντια στη μοιρολατρία, στη λογική ότι δεν γίνεται τίποτα. Ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν γίνεται!

Στην οργάνωσή μας η δύναμη - Στους αγώνες μας η ελπίδα

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων αποτελεί μεγάλη κατάκτηση του αγροτικού κινήματος, συγκροτήθηκε μέσα στη φωτιά των αγώνων, παλεύει για την πραγματική ενότητα αγροτών και κτηνοτρόφων, στη βάση όχι μόνο των κοινών προβλημάτων, αλλά και στη συμφωνία με το πλαίσιο πάλης, που ξεκαθαρίζει ποιοι είναι οι αντίπαλοί μας, ποιους έχουμε απέναντι και αντιπαλεύουμε: Κυβερνήσεις, ΚΑΠ της ΕΕ, βιομηχάνους που αγοράζουν κοψοχρονιά τη σοδειά μας και πουλάνε πανάκριβα μέσα και εφόδια, τραπεζίτες, μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες που θέλουν να πάρουν τη γη μας για ένα κομμάτι ψωμί.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα είναι αυτό που τους τρομάζει, γιατί η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όσοι θέλουν να γίνουν κυβέρνηση ξέρουν ότι θα ακολουθήσουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική υπέρ των κερδών για τους λίγους, των μνημονίων που όλοι μαζί έχουν ψηφίσει, και δεν θέλουν απέναντί τους να υπάρχει αυτό το οργανωμένο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Η επίθεση που γίνεται σχεδιασμένα σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια απέναντι στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα δείχνει ποιος είναι ο πραγματικός τους αντίπαλος.

Σας καλούμε να κλείσετε τα αυτιά σας στη βρώμικη επίθεση και να έρθετε μαζί μας να οργανώσουμε καλύτερα τον αγώνα μας.

  • Με δυνατούς, ζωντανούς, δραστήριους Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες σε κάθε περιοχή, που θα ενημερώνουν, θα οργανώνουν και θα κινητοποιούν, διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματά μας.
  • Με τη συγκρότηση νέων Αγροτικών Συλλόγων σε όλη τη χώρα.
  • Με ενότητα στο πλαίσιο πάλης που εκφράζει τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας αγροτών και κτηνοτρόφων.
  • Ενάντια στη μοιρολατρία και την απογοήτευση ότι "δεν γίνεται τίποτα", στα ψέματα ότι με τους αγώνες δεν κερδίζουμε.
  • Για κοινή δράση και συμμαχία με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, γιατί έχουμε κοινά συμφέροντα και αντίπαλο, γιατί μπορεί να δώσει δύναμη και προοπτική στους αγώνες μας.
  • Για τη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα εξασφαλίζουν την ανάπτυξη των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας προς όφελός μας, με παραγωγή ποιοτικών και φθηνών προϊόντων για τη λαϊκή κατανάλωση, πρώτων υλών για τη βιομηχανία.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι, στέλνουμε μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης από το Κιλελέρ, την Κυριακή 17 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι.

Ολοι στο αγροτικό συλλαλητήριο!».

«ΝΕΑ» ΚΑΠ ΤΗΣ ΕΕ (2021 - 2027)
Πολιτική που εντείνει την επίθεση στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους

Η προώθηση του μοντέλου του «αγρότη επιχειρηματία», που συνεπάγεται παραπέρα επιδείνωση της θέσης των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και επιτάχυνση της συγκέντρωσης της αγροτικής παραγωγής σε μεγαλύτερες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις, βρίσκεται στο επίκεντρο της προωθούμενης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ (2021 - 2027).

Την υπηρέτηση αυτής της πολιτικής από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποτύπωσαν και τα όσα ανέφεραν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Αραχωβίτης, και η υφυπουργός Ολυμπία Τελιγιορίδου, ενημερώνοντας σχετικά, την περασμένη Τρίτη, τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.

Πέρα από τις... ανησυχίες που εξέφρασε ο υπουργός για τη νέα μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ (μείωση που, όπως είπε, «αν δούμε τη μεταβολή σε τιμές 2018, η μείωση φτάνει στο 15,3%, εάν τη δούμε όμως στις τρέχουσες τιμές η μείωση ανέρχεται στο 4,6%»), ο ίδιος δήλωσε την πλήρη συμφωνία της κυβέρνησης με την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, αναφέροντας ότι «η ΚΑΠ πρέπει να παραμείνει μια ισχυρή κοινή πολιτική» και πως «αποτελεί εργαλείο μόχλευσης των παραγωγικών δυνάμεων, τόσο στον εκσυγχρονισμό όσο και στην επένδυση στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση».

Συμπληρώνοντας τα παραπάνω, η υφυπουργός ανέφερε, όσον αφορά τις προτάσεις που καταθέτει η κυβέρνηση για τη νέα ΚΑΠ, ότι αυτές στοχεύουν στο «να μπορέσουμε να κάνουμε γεωργικές επιχειρήσεις οι οποίες αφήνουν πίσω τους το παλιό και στρεβλό παραδοσιακό παραγωγικό μοντέλο, θα είναι βιώσιμες και ανταγωνιστικές».

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προσυπογράφοντας την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, χρέωσαν στην κυβέρνηση... καθυστέρηση στην υποβολή προτάσεων για τη νέα ΚΑΠ. Η δε ναζιστική Χρυσή Αυγή έκανε λόγο για ...«απίστευτα σφάλματα» όσον αφορά την πολιτική της ΕΕ.

Προμετωπίδα της ΚΑΠ η διαμόρφωση επιχειρηματικού τύπου αγροτικών εκμεταλλεύσεων

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης, μιλώντας από τη σκοπιά των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, επισήμανε ότι «κάθε φορά που αναθεωρείται η ΚΑΠ, και αυτό συμβαίνει περίπου κάθε 7 χρόνια, λαμβάνει νέα μέτρα πιο ενισχυτικά για τον στρατηγικό στόχο της, την ανάπτυξη και την κερδοφορία των μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων για να συγκεντρωθούν γη, παραγωγή, εμπορία αγροτικών προϊόντων, και όλα αυτά μέσα από την καταστροφή, τη συρρίκνωση των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων», ενώ κατέθεσε και συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν το σταδιακό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και την αύξηση του μεριδίου των μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων.

Οπως τόνισε, και στην παρούσα φάση η ΕΕ εξακολουθεί να εκτιμά ότι ο γεωργικός τομέας αντιμετωπίζει προβλήματα χαμηλής κερδοφορίας και εντοπίζει ως βασικότερη αιτία την κατακερματισμένη διάρθρωση της αγροτικής παραγωγής.

Η κυβέρνηση, σημείωσε, για να επιταχύνει ακριβώς την υλοποίηση των προτεραιοτήτων της ΕΕ, προωθεί τις Οργανώσεις Παραγωγών, τα Προγράμματα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας που υλοποιούνται με την παρέμβαση των τραπεζών, τις διεπαγγελματικές ενώσεις κ.ά.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ απεύθυνε κάλεσμα στους βιοπαλαιστές αγρότες για την οργάνωση του αγώνα τους, βάζοντας μπροστά τις δικές τους ανάγκες και τις ανάγκες συνολικά του λαού.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΤΑΞΙ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ
Κινητοποίηση σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών

Κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιούν σήμερα, Πέμπτη, στις 10 π.μ. οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί της ΠΑΣΕΒΕ, ενάντια στα μέτρα «απελευθέρωσης» των επιβατικών μεταφορών που προωθούν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Οι Επιτροπές Αγώνα απαιτούν: Να καταργηθεί ο Ν. 4582 που δίνει το δικαίωμα σε τουριστικές επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν αυτοκίνητα ΙΧ για την εκτέλεση μεταφορικού έργου. Να μην περάσουν οι σχεδιασμοί για περαιτέρω μείωση του χρόνου μίσθωσης ΙΧ από εταιρείες ενοικίασης οχημάτων και όχι μόνο, σε μισή ώρα. Παράλληλα, διεκδικούν: Αφορολόγητο όριο για τους αυτοαπασχολούμενους στις 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Μείωση του ΦΠΑ στο κόμιστρο των ταξί. Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός 1ης κατοικίας, διαγραφή τόκων και προστίμων αλλά και μέρους των χρεών των αυτοαπασχολούμενων ταξιτζήδων στις τράπεζες.

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Συγκέντρωση στο δημαρχείο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί σήμερα ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων - Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας στο δημαρχείο Αθήνας (πλατεία Εθνικής Αντίστασης), στις 2 μ.μ. την ώρα που το Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητάει τον νέο τρόπο καταβολής των τελών τραπεζοκαθισμάτων. Μέχρι και πέρσι οι επαγγελματίες στην Εστίαση είχαν τη δυνατότητα πληρωμής των τελών σε δόσεις, όμως από φέτος με απόφαση της δημοτικής αρχής υποχρεώνονται να τα προκαταβάλλουν σε μία δόση μέχρι τέλος Μάρτη. Ο Σύλλογος διεκδικεί: Ανάκληση αυτής της απόφασης. Επαναφορά του μέτρου των δόσεων. Επέκταση της ρύθμισης για περισσότερες δόσεις σε συναδέλφους που αδυνατούν να πληρώσουν. Ουσιαστική μείωση των τελών στις φτωχές και λαϊκές γειτονιές.

ΠΑΣΕΒΕ
Σύσκεψη στη Βορειοδυτική Ελλάδα

Κάλεσμα σε Σωματεία και Ομοσπονδίες της Βορειοδυτικής Ελλάδας να συμμετάσχουν στη σύσκεψη που διοργανώνει την Κυριακή 31/3 στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, με στόχο να συζητηθούν τα κοινά προβλήματα και να αποφασιστούν κοινές αγωνιστικές δράσεις.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org