ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ολοι αύριο στο Κιλελέρ!

Στις 12 το μεσημέρι, συλλαλητήριο στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων

Από τον περσινό γιορτασμό της επετείου
Από τον περσινό γιορτασμό της επετείου
Την απόφασή τους να συνεχίσουν τους αγώνες κατά της αντιαγροτικής πολιτικής που τους ξεκληρίζει και «ταΐζει» με αμύθητα κέρδη τους μεσάζοντες - εμποροβιομήχανους, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές των τροφίμων, θα διαδηλώσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, συμμετέχοντας, μαζικά, στο αυριανό συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί, στις 12 το μεσημέρι, στο Κιλελέρ.

Την εκδήλωση για τον αγωνιστικό γιορτασμό της 99ης επετείου της εξέγερσης των Θεσσαλών κολίγων οργανώνουν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας και η Επιτροπή Αγώνα του Μπλόκου της Νίκαιας.

Η ΠΑΣΥ, με ανακοίνωσή της, χαιρετίζει τους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς, επισημαίνοντας πως «δείχνουν ότι η συσπείρωση και η πάλη ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων είναι μονόδρομος».

Στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, μαζί με τους αγρότες, θα βρεθούν εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι, για να δείξουν ότι ο αγώνας της αγροτιάς αφορά και την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης, καθώς τα προβλήματα είναι κοινά, ο αντίπαλος είναι κοινός και κοινός είναι και ο αγωνιστικός στόχος. Οι εμποροβιομήχανοι και τα μονοπώλια δεν κερδοσκοπούν μόνο σε βάρος των αγροτών - παραγωγών, αγοράζοντας σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα τους, αλλά και σε βάρος των εργαζομένων - καταναλωτών στους οποίους τα πουλούν πανάκριβα. Και η δραστική μείωση της αγροτικής παραγωγής, για την οποία ευθύνεται η ΚΑΠ, εντείνει το διατροφικό πρόβλημα των εργαζομένων και όλων των λαϊκών στρωμάτων.

Στην αυριανή αγωνιστική εκδήλωση θα παραβρεθεί αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, από τους Δ. Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ, Γ. Χώτο μέλος της Γραμματείας και Αχ. Κανταρτζή, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.

Ο φετινός γιορτασμός του Κιλελέρ έρχεται μετά την πρόσφατη μεγάλη, πανελλαδική, παναγροτική κινητοποίηση, στη διάρκεια της οποίας αναδείχτηκε, πιο καθαρά, η αντίθεση του συνόλου των μικρομεσαίων αγροτών με την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Εκφράστηκε, επίσης, η απόφασή τους ν' αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής και τη δημιουργία των προϋποθέσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για την εφαρμογή μας άλλης πολιτικής, που θα προωθεί μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, αξιοποιώντας όλα τα παραγωγικά πλεονεκτήματα και τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, για την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών του λαού μας.

Ανέδειξε, ακόμα, την ανάγκη να προχωρήσουν, όσο το δυνατόν γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα, οι προσπάθειες για την ανασύσταση και ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, με την αναζωογόνηση, τη μαζικοποίηση και την ισχυροποίηση των αγροτικών συλλόγων και των Ενωτικών Ομοσπονδιών, τον παραμερισμό των συμβιβασμένων ηγεσιών των τριτοβάθμιων και πολλών δευτεροβάθμιων αγροτικών οργανώσεων και την ενίσχυση του αγωνιστικού πόλου του αγροτικού κινήματος, που είναι η ΠΑΣΥ. Και όσα, ήδη, γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση, είναι ενθαρρυντικά και δημιουργούν την πίστη και την αισιοδοξία ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για τη συγκρότηση ενός «νέου αγροτικού κινήματος», που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Προς επανεξέταση οι συμφωνίες ΔΕΠΑ - ΕΠΑ

Κάνουν σαν να ανακάλυψαν τώρα το περιεχόμενο των συμβάσεων με τις εταιρείες

Θορυβημένη από τις αντιδράσεις για τα υψηλά τιμολόγια φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία, που ξεπέρασαν και αυτά της Αθήνας, η κυβέρνηση σπεύδει να «μπαλώσει» την κατάσταση προαναγγέλλοντας τη μείωσή τους, «κατόπιν εορτής», αλλά και να εκμεταλλευτεί το θέμα για να αλλάξει το πλαίσιο λειτουργίας των τριών Επιχειρήσεων Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) - Αττικής, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας. Αυτό που δε θίγει η κυβέρνηση είναι το καθεστώς της τεχνητά υψηλής τιμής του φυσικού αερίου, που συνδέεται με την τιμή του πετρελαίου και δεν έχει καμία σχέση με το κόστος παραγωγής, μεταφοράς, τη ζήτηση και τα αποθέματα αερίου.

Το θέμα είχε φέρει πρόσφατα στη Βουλή το ΚΚΕ, μεταφέροντας τις καταγγελίες και την αγανάχτηση των κατοίκων των περιοχών που χρυσοπληρώνουν το φυσικό αέριο και τονίζοντας ότι το ζήτημα της ενέργειας δεν μπορεί να λυθεί μέσα από την ενίσχυση των ιδιωτικών επιχειρήσεων, αλλά μόνο με τη σχεδιοποιημένη ανάπτυξη ενός ενιαίου δημόσιου φορέα που θα λειτουργεί με αποκλειστικό κίνητρο την ικανοποίηση των αναγκών της χώρας και των λαϊκών νοικοκυριών.

Η επανεξέταση των συμφωνιών μεταξύ της ΔΕΠΑ και των ΕΠΑ αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία μπροστά στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τη σύσταση ακόμη τριών ΕΠΑ, σε Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία - Θράκη. Φαίνεται μάλιστα ότι υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες που συμμετέχουν και στις υφιστάμενες ΕΠΑ, αλλά και νέους παίκτες, που θα θελήσουν να διαμορφώσουν ακόμη πιο συμφέροντες όρους δραστηριοποίησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά από σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Πέμπτης, στην οποία συμμετείχαν η ΔΕΠΑ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και στελέχη των τριών ΕΠΑ, θα προωθηθεί από τη ΔΕΠΑ ειδική ρύθμιση για «ταχύτερη μείωση των τιμών πώλησης φυσικού αερίου στους οικιακούς καταναλωτές των περιοχών Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας», η οποία θα είναι επιπλέον της μείωσης που έχει ήδη αρχίσει να καταγράφεται, όπως σημειώνει, παραδεχόμενο εμμέσως ότι η όποια παρέμβαση είναι και καθυστερημένη, πέρα και από τις σκοπιμότητες που υποκρύπτει. Μάλιστα στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η αυξημένη τιμή στις δύο περιοχές οφείλεται στις δεσμευτικές συμφωνίες που είχε υπογράψει το ΠΑΣΟΚ. Στο 20% προβλέπει το υπουργείο τη μείωση των τιμών, ωστόσο έχουν μειωθεί και οι χονδρικές τιμές, οπότε «ούτε γάτα ούτε ζημιά» για τις εταιρείες...

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κοινός ο αγώνας!

Καλεί τους εργαζόμενους στο συλλαλητήριο του Κιλελέρ

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας απευθύνει αγωνιστικό χαιρετισμό στη μικρομεσαία αγροτιά, με αφορμή την 99η επέτειο του Κιλελέρ.

Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: Καλούμε την εργατική τάξη του νομού μας σε μαζική συμμετοχή στον αγωνιστικό γιορτασμό της επετείου της ηρωικής εξέγερσης των κολίγων.

Θεωρούμε τους αγώνες της φτωχής αγροτιάς που έγιναν το τελευταίο διάστημα πέρα για πέρα δίκαιους, γιατί είναι αγώνες για να σταματήσει η επιχείρηση ξεκληρίσματός τους, για την επιβίωση των οικογενειών τους. Ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας ζωής και θανάτου ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που με συνέπεια εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πριν, και στηρίζουν τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ. Είναι απόφαση να συγκρουστούν με την πολιτική της ΚΑΠ, που είναι η πηγή των προβλημάτων τους.

Και συνεχίζει: Είναι ένας αγώνας άρρηκτα δεμένος με το νήμα των αγώνων της εργατικής τάξης ενάντια στην αντεργατική πολιτική, ενάντια στην επιθετικότητα της ΕΕ, για ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, για γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, για συρρίκνωση των ασφαλιστικών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, για απορύθμιση του χρόνου εργασίας με το 65ωρο, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας κ.ά.

Είναι αγώνας ενάντια στη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας μας. Συρρίκνωση που έχει οδηγήσει χιλιάδες ακόμα να προστεθούν στις στρατιές των ανέργων, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την εξαθλίωση. Είναι αγώνας για την εξασφάλιση φθηνής και υγιεινής διατροφής των εργαζομένων και του λαού μας γενικότερα.

Είμαστε μαζί τους, γιατί γνωρίζουμε ότι μέσα από το μεγάλωμα της ενεργού συμπαράστασης, την κοινή κάθοδο σε αγώνες με τέτοια προοπτική γίνεται πιο ισχυρό το μέτωπο της αντίστασης, ανοίγει ο δρόμος για μια άλλη πολιτική που στο κέντρο της θα έχει τα συμφέροντα και τις ανάγκες εργατιάς - αγροτιάς.

ΟΣΕ
Αρχισε η εκχώρηση περιουσίας του

Με συμβάσεις παραχώρησης σε ιδιώτες, τεράστιας δημόσιας ακίνητης περιουσίας εκατοντάδων χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, η οποία ανήκει στον ΟΣΕ, αρχίζει η κυβέρνηση την ιδιωτικοποίηση των ελληνικών σιδηροδρόμων.

Οπως ανακοινώθηκε από τη «ΓΑΙΑΟΣΕ», χτες αποσφραγίστηκε η μοναδική οικονομική προσφορά της κοινοπραξίας «Ελλάκτωρ, Goldair Cargo, Teotec και Hellenic logistics Transport», προκειμένου να αναλάβει με σύμβαση παραχώρησης την κατασκευή και εκμετάλλευση για 30 χρόνια εμπορευματικού κέντρου ιδιωτών στο Θριάσιο Πεδίο. Το έργο αφορά την κατασκευή στεγασμένων χώρων, συνολικής έκτασης, περίπου 240.000 τετραγωνικών μέτρων. Η επίσημη κατακύρωση της προσφοράς αναμένεται το επόμενο διάστημα, ενώ όπως προαναγγέλλει η «ΓΑΙΑΟΣΕ», στο τελικό στάδιο βρίσκεται και ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη - μέσω σύμβασης παραχώρησης - εμπορικού κέντρου στο σιδηροδρομικό σταθμό Πειραιά, έκτασης περίπου 39.000 τ.μ.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση προωθεί σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) σε όλους τους τομείς του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών, ενώ ειδικότερα το κυβερνητικό σχέδιο «αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ», το οποίο πρόκειται να ανακοινωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, προβλέπει δραστική μείωση του προσωπικού, περικοπές δρομολογίων και υπερδιπλασιασμό στις τιμές των εισιτηρίων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ