ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
«Τηλεμέτρηση» υπερκερδών

Τα νέα τιμολόγια και η τηλεμέτρηση θα διασφαλίσουν τα υπερκέρδη της ΔΕΗ και των άλλων παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος

Η τηλεμέτρηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας είναι το νέο, βασικό, εργαλείο της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΔΕΗ θα δαπανήσει τα αμέσως επόμενα χρόνια συνολικά 900 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση των νέων μετρητών και των συστημάτων τηλεχειρισμού του δικτύου. Είναι σαφές ότι προσβλέπει σε πολλαπλάσιο κέρδος από κάθε ευρώ που είναι υποχρεωμένη να επενδύσει στη βάση και των επιταγών της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς, όπως αυτές διατυπώνονται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το θεσμικό πλαίσιο που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Σε πρόσφατη εκδήλωση της ΔΕΗ, ο αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Ν. Χατζηαργυρίου ήταν σαφής: «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα τόσο στη λειτουργία του δικτύου, όσο και στην τιμολογιακή εξυπηρέτηση των καταναλωτών, απαίτηση ιδιαίτερα έντονη στα πλαίσια της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας και με την είσοδο νέων παικτών στη λιανεμπορική αγορά». Η ΔΕΗ κατέχει το δίκτυο Διανομής και είναι υποχρεωμένη να το συντηρεί και να το εκσυγχρονίσει. Ωστόσο, η επένδυσή της είναι εξίσου συμφέρουσα και για την ίδια, όσο και για όλες τις ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας. Γι' αυτό και είναι απαραίτητη για την «αγορά».

Με την τηλεμέτρηση δίνεται η «δυνατότητα παροχής εναλλακτικών τιμολογίων μειωμένου κόστους», επισήμανε το στέλεχος της ΔΕΗ. Η αναβάθμιση του συστήματος μέτρησης προσβλέπει στη δημιουργία ενός «ευφυούς δικτύου», το οποίο θα επιτρέψει μεταξύ άλλων «εμπορία ενέργειας και βελτιστοποίηση κόστους μέσω χρονομεταβλητών τιμολογίων και διαφόρων κινήτρων εξαρτώμενων από το μεταβαλλόμενο φορτίο». Ετσι, η οποιαδήποτε εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος θα μπορεί να αυξήσει την τιμή για την κατανάλωση σε ώρα αιχμής το καλοκαίρι. Το νοικοκυριό θα έχει την «επιλογή» να κλείσει το κλιματιστικό, να «βράσει» για δυο ώρες και να μην πληρώσει περισσότερα. Αυτή θα είναι η διαβόητη «μείωση» στην οποία αναφέρονται τα στελέχη της ΔΕΗ και οι κυβερνώντες, όσο και ...«εξοικονόμηση» ενέργειας που θα ωφελήσει το «περιβάλλον». Η υποκρισία και η διαστρέβλωση των εννοιών περισσεύουν. Το προσδοκώμενο κέρδος μεταφράζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, είτε από μία μονάδα παραγωγής που δε θα χρειαστεί να γίνει, είτε από υπερχρεώσεις που θα καλύπτουν το κόστος της επένδυσης και ένα γερό κέρδος.

Σημαντική θα είναι η συμβολή της τηλεμέτρησης και για τον ανταγωνισμό των εταιρειών. Θα μπορούν να κάνουν «προσφορές», εκπτώσεις ανάλογα το ύψος και το χρόνο κατανάλωσης, την εποχή, τις καιρικές συνθήκες, τις αντιπροσφορές των ανταγωνιστών, το ύψος της παραγωγής, τη γεωγραφική θέση. Θα μπορούν να μετατρέπουν την τιμολογιακή τους πολιτική άμεσα. Οσο για τις «χαμηλές τιμές» για τις οποίες μιλούν τα στελέχη της ΔΕΗ, είναι δεδομένο ότι το σημείο αναφοράς θα είναι αυτό που θα διαμορφωθεί μετά το τεράστιο άλμα τιμών που θα προκύψει από τη νέα δομή των τιμολογίων. Ενα μοντέλο αντίστοιχο με αυτό της κινητής τηλεφωνίας, με τις τεράστιες χρεώσεις και τις πλαστές εκπτώσεις που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν οι μεγάλοι παίκτες, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Βεβαίως, η τηλεμέτρηση δεν είναι από μόνη της κάτι «κακό». Με μια ΔΕΗ αποκλειστικά δημόσια που θα στόχευε σε τιμές μικρότερες και από τις σημερινές, χωρίς ιδιώτες παραγωγούς που αξιώνουν τεράστια κέρδη, θα ήταν ένα εργαλείο υπέρ του καταναλωτή. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί όσο εξαρτάται από τη ΔΕΗ, τους ανταγωνιστές της, την κυβέρνηση και τους υποστηρικτές της ΕΕ.

ΔΗΚΕΒΕ
Πρόταση για κινητοποίηση στις 2 του Απρίλη

Τον αγωνιστικό συντονισμό των αυτοαπασχολούμενων, μικρών βιοτεχνών, επαγγελματιών, εμπόρων και των εργαζομένων με την κήρυξη αγωνιστικής κινητοποίησης από τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) για τις 2 του Απρίλη, προτείνουν οι αγωνιστικές δυνάμεις των ΕΒΕ που συμμετέχουν στη διοίκηση της Συνομοσπονδίας. Μ' αυτό τον τρόπο θέτουν άμεσα μπροστά στις ευθύνες τους τις ηγεσίες των παρατάξεων της πλειοψηφίας που έχουν βυθίσει το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ στην αδράνεια και στις αδιέξοδες διαδικασίες του «κοινωνικού διαλόγου», με αποτελέσματα που αποτυπώνονται καθημερινά στους επαγγελματίες, τις μικρές βιοτεχνίες και τα εμπορικά καταστήματα. Ηδη στην Αθήνα, οι αγωνιστικές δυνάμεις δε μένουν με σταυρωμένα χέρια. Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, τα σωματεία της και συνδικαλιστές προετοιμάζουν πυρετωδώς τη συγκέντρωση στις 17 του Μάρτη, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος.

Σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Α. Ασημακόπουλο, τα μέλη του προεδρείου Π. Γαλανόπουλος, Μπ. Μαυροθαλασσίτης και Γερ. Χιόνης, που έχουν εκλεγεί με την «Αγωνιστική Συσπείρωση» (υποστηρίζεται από τη ΔΗΚΕΒΕ), επισημαίνουν:

«Τα μέλη του Προεδρείου, που υπογράφουμε παρακάτω, ζητάμε να συγκαλέσετε έκτακτο Προεδρείο της Συνομοσπονδίας μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, με θέμα την κήρυξη αγωνιστικής κινητοποίησης στις 2 Απριλίου 2009 ημέρα που έχει κηρυχτεί πανελλαδική απεργία από τους εργαζόμενους και τη ΓΣΕΕ.

  • Επειδή η κατάσταση που βιώνουν οι μικροί Επαγγελματίες -Βιοτέχνες - Εμποροι με την όξυνση της οικονομικής κρίσης γίνεται κάθε μέρα και πιο δύσκολη.
  • Επειδή η μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης, καθώς και οι υποδείξεις της ΕΕ κινούνται σε κατεύθυνση που χειροτερεύει τη θέση των μικρών ΕΒΕ.
  • Επειδή μέχρι τώρα δεν έχει παρθεί καμιά πρωτοβουλία κινητοποίησης από την πλευρά της ΓΣΕΒΕΕ,

ΘΕΩΡΟΥΜΕ:

Οτι ο μόνος δρόμος που υπάρχει είναι η ανάπτυξη συντονισμένων αγώνων μαζί με τους εργαζόμενους που είναι οι φυσικοί μας σύμμαχοι».

Εξόρμηση για τη στήριξη της δράσης της

Δίμηνη λαχειοφόρος αγορά της ΔΗΚΕΒΕ το διάστημα Μάρτης - Απρίλης

Σε πλατύ άνοιγμα στους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ για τη στήριξη της δράσης και της λειτουργίας της προχωρά η «Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων» (ΔΗΚΕΒΕ), με οικονομική εξόρμηση λαχειοφόρου αγοράς το διάστημα Μάρτης - Απρίλης 2009. Το πανελλαδικό προεδρείο της παράταξης, που συνεδρίασε πρόσφατα, διαπίστωσε ότι «στις σημερινές συνθήκες που η κατάσταση των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ δυσκολεύει, υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη να δυναμώσει η δράση και η προσπάθεια για αγωνιστική συσπείρωση και ανάπτυξη αγώνων. Για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σ' αυτά τα καθήκοντα, χρειάζεται να εξασφαλίσουμε και τα ανάλογα οικονομικά μέσα για τη λειτουργία μας (ενοίκιο γραφείων, έκδοση ανακοινώσεων, μισθούς υπαλλήλου). Μέχρι σήμερα εξασφαλίζουμε τα οικονομικά από εισφορές, από τις αποζημιώσεις των εκλεγμένων συνδικαλιστών και τις κατά καιρούς οικονομικές εξορμήσεις».

Η ΔΗΚΕΒΕ καλεί «όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη, όλους τους συναδέλφους που συσπειρώνονται και υποστηρίζουν την αγωνιστική αντιμονοπωλιακή γραμμή της ΔΗΚΕΒΕ, να συμβάλουν στην επιτυχία της εξόρμησης και να απευθυνθούν στους χιλιάδες συναδέλφους που στηρίζουν τη ΔΗΚΕΒΕ, αλλά και σ' όλους όσοι εκτιμούν τη σταθερή και ασυμβίβαστη παρουσία και δράση της παράταξής μας στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ».

Τα μπλοκ των λαχνών για τη λαχειοφόρο θα διατίθενται στα γραφεία της παράταξης Δευτέρα με Παρασκευή από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι και από τον υπεύθυνο οικονομικών Κ. Μυλωνόπουλο (6977 513 165). Η κατάθεση χρημάτων από τους λαχνούς μπορεί να γίνεται και στο λογαριασμό 65398681 της Εμπορικής Τράπεζας, με όνομα στην απόδειξη Κωνσταντίνος Μυλωνόπουλος.

ΕΣΥΕ
Πτωτικά ο τζίρος στις «υπηρεσίες»

Πτώση της οικονομικής δραστηριότητας σε μια σειρά από κλάδους καταγράφονται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, στο δ' τρίμηνο του 2008:

  • Ο τζίρος του κλάδου «τηλεπικοινωνιών - ταχυδρομείων» (συγκριτικά με το δ' τρίμηνο του 2007) εμφανίζει πτώση 3%. Σε μέσα επίπεδα στο 12μηνο του 2008 καταγράφεται οριακή άνοδος 0,3% δηλαδή πολύ κάτω από τα επίπεδα του πληθωρισμού.
  • Ο τζίρος στις «υπηρεσίες πληροφορικής» εμφανίζει πτώση 9,3% και σε μέσα επίπεδα 12μηνου πτώση 1%.
  • Οι «άλλες υπηρεσίες», που αφορούν κλάδους όπως νομικές, λογιστικές δραστηριότητες, αρχιτεκτόνων, μηχανικών, διαφήμιση, καθαρισμό κτιρίων κ.ά., εμφανίζουν μείωση τζίρου σε ποσοστό 3,3% και σε μέσα επίπεδα 12μηνου αύξηση 3,6%.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ