ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Προώθηση οπιούχων φαρμάκων για πολλά χρόνια από μονοπώλια

Με τη γνώριμη τακτική της δωροδοκίας γιατρών και «ενώσεων ακτιβιστών»

Μια από τις φαρμακευτικές που προωθούσε τα οπιούχα εθιστικά σκευάσματα

AP2007

Μια από τις φαρμακευτικές που προωθούσε τα οπιούχα εθιστικά σκευάσματα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τη γνώριμη τακτική της πολυετούς δωροδοκίας που χρησιμοποιούν πλήθος μονοπωλίων για να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από τις αγορές, ακολουθούσαν επί χρόνια μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες στις ΗΠΑ με στόχο την προώθηση οπιούχων εθιστικών παυσίπονων, όπως αποκαλύπτει έκθεση της Γερουσίας που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Κλέιρ Μακάσκιλ, που προεδρεύει της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας και Κυβερνητικών Θεμάτων, ανακοινώνοντας τα πορίσματα της έκθεσης τόνισε ότι η «επίμονη» τακτική προώθησης οπιούχων φαρμάκων σε χρονίως πάσχοντες από γιατρούς και ενώσεις «ακτιβιστών» ενδέχεται να εξηγεί, μεταξύ άλλων, την απότομη αύξηση, κατά πολλές δεκάδες χιλιάδες, θανάτων τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ. Ομάδες ακτιβιστών που έλαβαν τις δωρεές, έθεσαν τους εαυτούς τους «στην υποστήριξη των στόχων της βιομηχανίας», ανέφερε η Μακάσκιλ, προσθέτοντας ότι αυτό ενδέχεται να συνέβαλε στην έξαρση της χρήσης οπίου το 2016 με αποτέλεσμα την καταγραφή 42.000 θανάτων από υπερβολική δόση τέτοιων φαρμάκων.

Η Μακάσκιλ δήλωσε ακόμη ότι οι ομάδες των «ακτιβιστών» προωθούσαν οδηγίες για τη χρήση των ουσιών αυτών κατά των χρόνιων πόνων, ενώ είχαν αναπτύξει δραστηριότητα κατά της νομοθεσίας που εφαρμόζεται για τον περιορισμό της χρήσης οπιοειδών. «Οι οικονομικές αυτές σχέσεις ήταν ύποπτες, χωρίς διαφάνεια κι αποτελούν μία από τις αιτίες για την εξάπλωση μίας από τις πιο θανατηφόρες χρήσεις οπιοειδών στην ιστορία των ΗΠΑ», τόνισε.

Ανάμεσα στις τουλάχιστον πέντε μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες που έδωσαν πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια σε ιατρικές ενώσεις, μεμονωμένους γιατρούς, ομάδες στήριξης ακτιβιστών και ασθενών με χρόνιους πόνους είναι η φαρμακοβιομηχανία «Purdue Pharma LP», που παράγει τα ισχυρά, εθιστικά παυσίπονα «OxyContin», και οι βιομηχανίες «Johnson & Johnson» και «Mylan NV».

Η εταιρεία «Purdue Pharma», που ανακοίνωσε το Σάββατο ότι σταματά την προώθηση οπιούχων ουσιών στους γιατρούς, ήταν ο μεγαλύτερος δωρητής, χορηγώντας 4,15 εκατομμύρια δολάρια σε 12 ομάδες υποστήριξης από το 2012 έως το 2017. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η εταιρεία «Insys Therapeutics Inc», που εμπορεύεται το παυσίπονο «Subsys», έδωσε 3,15 εκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό ίδρυμα κατά του πόνου (U.S. Pain Foundation), αλλά και σε άλλους φορείς και οργανώσεις, έχοντας τη δεύτερη θέση από πλευράς χορήγησης δωρεών.

Μεταξύ των ενώσεων και οργανισμών που επωφελήθηκαν από τις «δωρεές» των φαρμακοβιομηχάνων οπιούχων είναι οργανισμοί υποστήριξης ασθενών και ιατρικές κοινότητες επαγγελματιών στο χώρο της Υγείας, όπως η «Ακαδημία Διαχείρισης Πόνου» (ΑΙΡΜ - Academy of Integrative Pain Management), που πολέμησαν νομοθεσίες που εφαρμόζονται για τα οπιοειδή και τον περιορισμό τςη χρήσης τους σε επίπεδο πολιτειών.

ΡΩΣΙΑ
Συνεχίζονται οι έρευνες για την αεροπορική τραγωδία

Πιθανή αιτία της συντριβής πρόβλημα στο σύστημα των αισθητήρων ταχύτητας λόγω πάγου

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση μετά την ανάλυση των στοιχείων του καταγραφέα των δεδομένων πτήσης, η αρμόδια επιτροπή διερεύνησης της αεροπορικής τραγωδίας, με 71 νεκρούς (6μελές πλήρωμα και 65 επιβάτες) που συνέβη την Κυριακή το μεσημέρι στη Ρωσία, ως πιθανή αιτία αναφέρει βλάβη στους αισθητήρες ταχύτητας λόγω πάγου.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της Ρωσικής Διακρατικής Επιτροπής Αεροπορίας, μια ειδική κατάσταση στο αεροσκάφος «Αντόνοφ 148», που εκτελούσε την πτήση Μόσχα - Ορσκ, παρουσιάστηκε δυόμισι λεπτά μετά την απογείωση, σε ύψος 1.300 μέτρων και ταχύτητα 465 - 470 χιλιόμετρα την ώρα, και πιθανόν οι λανθασμένες ενδείξεις λόγω του πάγου οδήγησαν στη συντριβή.

Οι πιλότοι, με λαθεμένες ενδείξεις για την ταχύτητα πτήσης, το ύψος και την κλίση, ενεργοποίησαν τον αυτόματο πιλότο, και μόνο όταν μερικά λεπτά αργότερα αντιλήφθηκαν ότι κάτι δεν πάει καλά τον απενεργοποίησαν, ωστόσο στη συνέχεια ήταν αδύνατο να ελέγξουν την απότομη και ραγδαία πτώση του αεροπλάνου προς το έδαφος.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι μετά τον καταγραφέα των δεδομένων πτήσης (το ένα λεγόμενο μαύρο κουτί) νέα στοιχεία θα δώσει και ο καταγραφέας των συνομιλιών στο πιλοτήριο, η προσπάθεια ανάκτησης των δεδομένων του οποίου είναι σε εξέλιξη.

Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά, το συγκεκριμένο αεροσκάφος, 7 ετών, είχε κάνει πριν από τη μοιραία πτήση, την ίδια μέρα, άλλα τρία δρομολόγια με άλλα πληρώματα, ενώ η εταιρεία ισχυρίζεται ότι είχε πρόσφατα περάσει όλους τους ελέγχους. Στα εργαστήρια της Επιτροπής έχουν φτάσει και τεχνικοί από την κατασκευάστρια ουκρανική εταιρεία του αεροσκάφους, που αναλύουν τα δεδομένα. Στο σημείο της τραγωδίας είχαν βρεθεί έως χτες 1.500 ανθρώπινα μέλη από τους επιβάτες της μοιραίας πτήσης.

Η αεροπορική εταιρεία «Saratov Airlines», στην οποία ανήκε το αεροσκάφος, έχει ελεγχθεί στο παρελθόν για προβλήματα ασφαλείας και ελλιπών τεχνικών ελέγχων. Πάντως, η φερόμενη ως πιθανή αιτία για την πτώση του αεροσκάφους και στο παρελθόν έχει αποδειχτεί ότι οδήγησε σε αεροπορικές τραγωδίες.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, ζήτησε χτες από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού να ασκήσει πίεση για να εξασφαλίσει τη διεξαγωγή των καθυστερημένων, εδώ και χρόνια, προεδρικών εκλογών στη ΛΔ Κονγκό, που προσδιορίστηκαν πρόσφατα για τις 23 Δεκέμβρη 2018. Σε μία προσπάθεια να αυξήσει την επιρροή των ΗΠΑ σε μία χώρα με άφθονο ορυκτό πλούτο προς όφελος των μονοπωλίων τους, κατήγγειλε υποκριτικά τις αρχές του Κονγκό για τη χρήση αιματηρής βίας σε βάρος αντικυβερνητικών διαδηλωτών, οι οποίοι διεκδικούν τη διεξαγωγή άμεσων εκλογών, την ελευθερία της έκφρασης και της ελεύθερης συνάθροισης.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Η αύξηση στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου, κυρίως στις ΗΠΑ, είναι πιθανόν να ξεπεράσει την αύξηση της ζήτησης το 2018, προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), αναθεωρώντας ανοδικά την εκτίμηση για την αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο το τρέχον έτος στα 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως από την προηγούμενη πρόβλεψη για 1,3 εκατ. βαρέλια.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Βρετανικό δικαστήριο αρνήθηκε, ξανά, χτες, να ακυρώσει το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Αυστραλού ιδρυτή της ιστοσελίδας αποκαλύψεων «WikiLeaks», Τζούλιαν Ασάνζ, εμποδίζοντας την έξοδό του από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου κατέφυγε το 2012 για να γλιτώσει τη σύλληψη και την απέλασή του στις ΗΠΑ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τέσσερις Αφροαμερικανοί, που φυλακίστηκαν άδικα για σχεδόν δύο δεκαετίες, κατέθεσαν αγωγή εναντίον της αστυνομίας στο Σικάγο, καταγγέλλοντας ότι η ανάρμοστη συμπεριφορά των αστυνομικών που διεξήγαγαν την έρευνα οδήγησε στην εσφαλμένη καταδίκη τους για μια διπλή δολοφονία.

ΚΑΪΡΟ.-- Οι αιγυπτιακές δυνάμεις σκότωσαν χτες άλλους 10 ύποπτους τζιχαντιστές και συνέλαβαν άλλους 400 υπόπτους, ανάμεσά τους πολλοί ξένοι, στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας επιχείρησης που πραγματοποιούν στη Χερσόνησο του Σινά από τις 9 Φλεβάρη.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Στο «κόκκινο» οι πιέσεις για αποχώρηση του Προέδρου Ζούμα

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Εξελίξεις στα ανώτατα κλιμάκια εκτελεστικής εξουσίας στη Νότια Αφρική αναμένεται να προκαλέσει σύντομα, ενδεχομένως ακόμη και εντός τρέχοντος 24ώρου, η απόφαση της εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, να παραδώσει τον προεδρικό θώκο, δύο μήνες μετά την εκλογή τού έως (πρότινος αντιπροέδρου) Σίριλ Ραμαφόσα στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος και περίπου ενάμιση χρόνο πριν την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας του στο ύπατο αξίωμα της χώρας.

Ο γενικός γραμματέας του ANC Ασε Μαγκασούλε δήλωσε χτες το απόγευμα ότι ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος αναμένεται να απαντήσει σήμερα στην απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, που ελήφθη μετά από συνεδρίαση διάρκειας τουλάχιστον 13 ωρών, με αφορμή τη συσσώρευση κατηγοριών για διαφθορά σε βάρος του. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι εάν ο Πρόεδρος Ζούμα αρνηθεί να παραδώσει την εξουσία, τότε θα επιληφθεί του ζητήματος το κοινοβούλιο, κινώντας εναντίον του πρόταση μομφής.

Ο 75χρονος Ζούμα θεωρείται ο πιο αμφιλεγόμενος Πρόεδρος μετά το τέλος του απαρτχάιντ το 1994. Τα εννιά χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία σημαδεύτηκαν από οικονομικές δυσχέρειες, ενδοαστικές κόντρες και αναρίθμητες καταγγελίες για διαφθορά, με πιο κραυγαλέες αυτές που αφορούν τις ύποπτες σχέσεις του με την οικογένεια Ινδών πλουτοκρατών Γκούπτα. Είναι δε χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η ινδική τράπεζα Bank of Baroda (σημαντικοί πελάτες της οποίας είναι οι δισεκατομμυριούχοι της οικογένειας Γκούπτα) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σχεδιάζει να αποχωρήσει από τη Νότια Αφρική.

Από την άλλη, η νοτιοαφρικανική δημόσια τηλεόραση SABC, επικαλούμενη δικές της πηγές, ανέφερε πως ο 65χρονος Σ. Ραμαφόσα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ζούμα το βράδυ της Δευτέρας, για να του επιδώσει το μήνυμα ότι η εθνική εκτελεστική επιτροπή του δίνει διορία 48 ωρών για να παραιτηθεί από το ανώτατο αξίωμα του κράτους.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Οι ... φιλάνθρωποι της «Oxfam»

Αναταράξεις έχει δημιουργήσει στη βρετανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Oxfam» η αποκάλυψη ότι στελέχη της που συμμετείχαν το 2011 σε αποστολή - υποτίθεται - αρωγής στην κατεστραμμένη από το σεισμό του 2010 Αϊτή, με πάνω από 220.000 χιλιάδες νεκρούς, ζούσαν σε πολυτελή σπίτια και ξενοδοχεία και έκαναν όργια με νεαρά κορίτσια, ακόμα και ανήλικα. Μάλιστα, η ηγεσία της οργάνωσης ήταν ενήμερη, αλλά προσπάθησε να «θάψει» το θέμα, όπως και αντίστοιχη συμπεριφορά σε ανάλογη αποστολή στο Τσαντ. Προχτές, μάλιστα, η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της «Oxfam», Πένι Λόρενς, υπέβαλε την παραίτησή της και δήλωσε «λύπη» και «ντροπή» για «τη συμπεριφορά των εργαζομένων στο Τσαντ και την Αϊτή».

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι υπάλληλοι της «Oxfam» κατηγορούνται ότι προσέλαβαν νεαρές πόρνες στην Αϊτή, ανάμεσά τους και ανήλικες, την ώρα που υποτίθεται ότι πρόσφεραν ανθρωπιστική βοήθεια. Το σκάνδαλο αυτό, που δείχνει και πτυχές στον πολυδαίδαλο κόσμο πολλών ΜΚΟ, οι οποίες χρηματοδοτούνται από αστικά κράτη και οργανισμούς, οδήγησε τη βρετανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απειλούν ότι θα διακόψουν τη χρηματοδότηση «ανθρωπιστικών» οργανώσεων που δεν λαμβάνουν μέτρα για να εξαλείψουν τα κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης με δράστες μέλη του προσωπικού τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ