ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Αθλια παζάρια στην πλάτη χιλιάδων ξεριζωμένων

Eurokinissi

Στην πλάτη χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων, αποδιωγμένων απ' τις εστίες τους λόγω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, εγκλωβισμένων στην Ελλάδα, ως συνέπεια της κατάπτυστης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, και στο φόντο ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή, αναζωπυρώνονται οι κόντρες και το παζάρι με επίκεντρο το Μεταναστευτικό τόσο ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία όσο και στο εσωτερικό της ΕΕ.

Πλευρές αυτού του παζαριού είναι οι απειλές της Τουρκίας ότι θα σπάσει τη συμφωνία αν δεν ικανοποιηθούν αξιώσεις της για χρηματοδότηση αλλά και ικανοποίηση αιτημάτων που αφορούν στη βίζα κ.ά., η σθεναρή εναντίωση κρατών - μελών της ΕΕ να ενταχθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, το αίτημα που φέρεται να κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας στον Τ. Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα να συναινέσει η Τουρκία στη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά σε κλειστά κέντρα διαμονής στην ηπειρωτική χώρα, χωρίς η Ελλάδα να χάσει το δικαίωμα επαναπροώθησής τους στην Τουρκία σε περίπτωση που απορριφθεί η αίτηση ασύλου τους κ.ά.

Τελευταίο «επεισόδιο» η πρωτοβουλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, να θέσει θέμα κατάργησης του μέτρου των ποσοστώσεων, προς προβληματισμό, όπως λέει, ώστε να παρθούν αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Ιούνη. Στην καθιερωμένη προ των συνεδριάσεων του Συμβουλίου επιστολή του στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, όπως της σημερινής που συζητά και το Μεταναστευτικό, εισηγείται επανεξέταση του μέτρου - που αφορά κυρίως Ελλάδα και Ιταλία - το οποίο χαρακτηρίζει «αναποτελεσματικό» και «διχαστικό». Να σημειωθεί πως το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων αφορούσε 160.000 πρόσφυγες έως το φθινόπωρο, όμως συνολικά έχουν διαμοιραστεί περίπου 32.000.

Προτείνει καλύτερη προετοιμασία, διαβλέποντας αύξηση των μεταναστευτικών ροών, με μέτρα ασφάλισης των συνόρων. Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική «προστασία» των εξωτερικών συνόρων, προτείνει «επιχειρησιακούς μηχανισμούς σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο», δηλαδή, μεγαλύτερη καταστολή. Ζητά προς τούτο εξασφάλιση χρηματοδότησης, ενίσχυση των σχέσεων με χώρες διέλευσης και προέλευσης μεταναστών και προσφύγων για την από κοινού αποτρεπτική δράση, μεταρρύθμιση του κανονισμού όσον αφορά την έννοια της «ασφαλούς τρίτης χώρας», προώθηση της επανεγκατάστασης. Με άλλα λόγια, οι ξεριζωμένοι θα πέφτουν πάνω στα «τείχη» της ΕΕ, αλλά και στα αποτρεπτικά μέτρα που θα παίρνουν χώρες διέλευσης, όπως η Λιβύη, όπου χιλιάδες άνθρωποι φυλακίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κέντρα κράτησης με υπερπληθυσμό, υφιστάμενοι συστηματική καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.

Η πρώτη αντίδραση ήταν του Ευρωπαίου επιτρόπου Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση «απαράδεκτη και αντιευρωπαϊκή», προσθέτοντας ότι «υπονομεύει τη δουλειά των προηγούμενων ετών».

Χτες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε και επισήμως τη διαφωνία της στην πρόταση Τουσκ. «Η επιστροφή σε ένα μοντέλο προ-κρίσης, σε μια απομονωμένη και μη συντονισμένη εθνική δράση δεν είναι επιλογή. Κάτι τέτοιο θα πρόδιδε τη συλλογική μας προσπάθεια των τελευταίων χρόνων για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού», δήλωσε ο εκπρόσωπός της, Μ. Σχοινάς. Μάλιστα, εξέφρασε τη δυσφορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ότι το σημείωμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν αντιμετωπίζει το θέμα Σένγκεν, αναφέροντας πως η ευρωπαϊκή προσέγγιση δεν έχει να κάνει μόνο με τη διαχείριση των συνόρων και τη χρηματοοικονομική στήριξη για την Αφρική, αλλά και με τη διατήρηση της ελεύθερης διακίνησης στη ζώνη Σένγκεν.

Θύμισε δε ότι «η απόφαση για το μηχανισμό μετεγκατάστασης είναι απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» και «η νομιμότητά της έχει επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Οι αντιδράσεις κυβέρνησης και κομμάτων

Στα «κάγκελα» ανέβηκαν κυβέρνηση και κόμματα της αστικής διαχείρισης μετά την παρέμβαση Τουσκ, ομνύοντας στην «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», που πάντως δεν έχει εκφραστεί προσώρας, όπως μαρτυρούν τα πενιχρά αποτελέσματα του προγράμματος μετεγκατάστασης. Σήμερα, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, να έχει συνάντηση με την Αγκελα Μέρκελ, τον Ζ. - Κ. Γιούνκερ και ενδεχομένως τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπ. Μπορίσοφ, για τη συζήτηση του ζητήματος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, συμμετέχει σήμερα στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου αναμένεται να εκφράσει τη ριζική διαφωνία του στις δηλώσεις Τουσκ και να υποστηρίξει ότι «πρέπει να υπάρχει δίκαιη κατανομή των προσφύγων ανάλογα με το μέγεθος και τις οικονομικές δυνατότητες κάθε χώρας». Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι η πρόταση Τουσκ «συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών και της αλληλεγγύης».

Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας

Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας καταλήχθηκε το Μάρτη του 2016. Στη «Δήλωση» που είχε εκδώσει τότε η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, και στο πλαίσιο των «ανταλλαγμάτων» προς την Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, καταγραφόταν «η προετοιμασία για την απόφαση επί του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις προσχώρησης το συντομότερο δυνατόν», για κατάργηση της βίζας για Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται το χώρο Σένγκεν, για επίσπευση της εκταμίευσης 3 δισ. ευρώ και παροχή επιπλέον κονδυλίων.

Εκτοτε απαγορεύεται στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων που βρίσκονται στη χώρα μας όχι μόνο να μετακινηθούν προς τις χώρες προορισμού τους, αλλά ακόμα και να μετεγκατασταθούν στην ηπειρωτική χώρα. Στους περισσότερους προσφυγικούς καταυλισμούς οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες, επικίνδυνες για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα αυτών των ανθρώπων, που γίνονται «πιόνια» στα γεωπολιτικά παιχνίδια και έρμαια διαφόρων μηχανισμών οι οποίοι μυρίστηκαν «ψητό» στα κονδύλια που ρέουν απ' την ΕΕ για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού.

Το ΚΚΕ ήταν εξαρχής αντίθετο στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, αναπτύσσοντας από την πρώτη στιγμή δράση για την ανακούφιση των προσφύγων, για τον απεγκλωβισμό τους, για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς, για ανάδειξη των προβλημάτων, για την έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και καταδίκης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ TOY ΚΚΕ
Επιβεβαίωση της πολιτικής της ΕΕ και όχι «παραφωνία» η επιστολή Τουσκ

Στη συζήτηση για τη Σένγκεν στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, τονίζοντας τα παρακάτω:

«Οχι εξαίρεση, αλλά υλοποίηση της Σένγκεν αποτελούν οι πρόσθετοι έλεγχοι αυτές τις μέρες σε Ελληνες επιβάτες, όπως και οι σύγχρονες ηλεκτρονικές μέθοδοι λήψης βιομετρικών στοιχείων, παρακολούθησης, φακελώματος των λαών της Ευρώπης, προσφύγων και μεταναστών, με Συνοριοφυλακή και το απαράδεκτο Δουβλίνο. "Σένγκεν" σημαίνει λαοί δεμένοι χειροπόδαρα, αφού "ελευθέρας" να μετακινηθεί έχει μόνο το κεφάλαιο. Ενώ οι εργάτες θα είναι πάμφθηνοι χωρίς δικαιώματα για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό είναι το "ευρωπαϊκό κεκτημένο" σας που επεκτείνετε τώρα και στα Βαλκάνια.

Η επιστολή Τουσκ δεν συνιστά κάποια παραφωνία της ΕΕ, αλλά επιβεβαίωση της πολιτικής της, της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες σε άθλιες συνθήκες τύπου Μόριας στην Ελλάδα και την Ιταλία. Τεράστια ευθύνη φέρει και η ελληνική κυβέρνηση, που δεν εγγυάται ούτε τις ζωές των προσφύγων, αλλά παρέχει εγγυήσεις για "fast track" απελάσεις πίσω στην κόλαση του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που αυτή και οι σύμμαχοί της πριμοδοτούν και παρέχουν διευκολύνσεις.

Αλληλεγγύη των λαών για να φτάσουν οι πρόσφυγες στον προορισμό τους, ενάντια σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ΕΕ, ΝΑΤΟ, κυβερνήσεις και εκμετάλλευση».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προαναγγέλλει κρατήσεις αιτούντων άσυλο

Ανοίγει ο δρόμος για την αποδοχή του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης από την Τουρκία ώστε να μεταφέρονται αιτούντες άσυλο από τα νησιά σε κλειστά κέντρα κράτησης στην ενδοχώρα, προκειμένου να εξετάζεται εκεί το αίτημά τους για άσυλο, χωρίς να πλήττεται η κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Να σημειώσουμε ότι περισσότερες από 750 αιτήσεις ασύλου τη βδομάδα διεκπεραιώνονται κατά μέσο όρο σε πρώτο βαθμό στα πέντε νησιά όπου υπάρχουν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, οι οποίες καταλήγουν είτε σε χορήγηση δελτίου αιτούντος άσυλο χωρίς γεωγραφικό περιορισμό, και άρα επιτρέπουν τη μεταφορά στην ενδοχώρα, είτε σε απορριπτική απόφαση ή πράξη (στο 16% των περιπτώσεων κατά την τρέχουσα περίοδο, δεδομένων των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι αιτούντες που φτάνουν στα νησιά). Αυτό αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ασύλου.

Συγκεκριμένα, από το Μάρτη 2016 έως και τις 10/12/2017 έχουν διεκπεραιωθεί σε πρώτο βαθμό 33.021 αιτήσεις στα πέντε νησιά. Ο μέσος όρος διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου σε πρώτο βαθμό κατά το μήνα Νοέμβρη ήταν 72 μέρες. Οι εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου σε πρώτο βαθμό συνολικά ανά περιφερειακό γραφείο ασύλου στα νησιά με «hot spots» έχουν ως εξής: Λέσβος: 4.454, Χίος: 1.019, Σάμος: 1.022, Κως: 846, Λέρος: 375. Συνολικά είναι 7.716 αιτήσεις.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ