Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προαναγγέλλει κρατήσεις αιτούντων άσυλο

Ανοίγει ο δρόμος για την αποδοχή του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης από την Τουρκία ώστε να μεταφέρονται αιτούντες άσυλο από τα νησιά σε κλειστά κέντρα κράτησης στην ενδοχώρα, προκειμένου να εξετάζεται εκεί το αίτημά τους για άσυλο, χωρίς να πλήττεται η κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Να σημειώσουμε ότι περισσότερες από 750 αιτήσεις ασύλου τη βδομάδα διεκπεραιώνονται κατά μέσο όρο σε πρώτο βαθμό στα πέντε νησιά όπου υπάρχουν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, οι οποίες καταλήγουν είτε σε χορήγηση δελτίου αιτούντος άσυλο χωρίς γεωγραφικό περιορισμό, και άρα επιτρέπουν τη μεταφορά στην ενδοχώρα, είτε σε απορριπτική απόφαση ή πράξη (στο 16% των περιπτώσεων κατά την τρέχουσα περίοδο, δεδομένων των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι αιτούντες που φτάνουν στα νησιά). Αυτό αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ασύλου.

Συγκεκριμένα, από το Μάρτη 2016 έως και τις 10/12/2017 έχουν διεκπεραιωθεί σε πρώτο βαθμό 33.021 αιτήσεις στα πέντε νησιά. Ο μέσος όρος διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου σε πρώτο βαθμό κατά το μήνα Νοέμβρη ήταν 72 μέρες. Οι εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου σε πρώτο βαθμό συνολικά ανά περιφερειακό γραφείο ασύλου στα νησιά με «hot spots» έχουν ως εξής: Λέσβος: 4.454, Χίος: 1.019, Σάμος: 1.022, Κως: 846, Λέρος: 375. Συνολικά είναι 7.716 αιτήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ