ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
Ολοι σήμερα στην πανεργατική απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις!

Στην Ομόνοια στις 10.30 π.μ. η συγκέντρωση στην Αθήνα - Την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Με τα συνθήματα υπεράσπισης του απεργιακού δικαιώματος, τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς, σύγχρονα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, την απαίτηση για προστασία της λαϊκής κατοικίας, διαδηλώνουν σήμερα σε δεκάδες απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα τα Σωματεία, οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

«Περνάμε στην αντεπίθεση», είναι το μήνυμα που στέλνουν με τη συμμετοχή τους στη σημερινή πανελλαδική πανεργατική απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις οι εργαζόμενοι που ανταποκρίνονται στο κάλεσμά τους.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια, στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου, όπως και στον Πειραιά, στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Η σημερινή απεργία είναι η απάντηση των εργαζομένων στη βάρβαρη πραγματικότητα που έχουν διαμορφώσει παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι η απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας για χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος.

Μαζί με τους εργαζόμενους θα διαδηλώσουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις οι αυτοαπασχολούμενοι, με Ομοσπονδίες και Συλλόγους τους να προτάσσουν αιτήματα - αιχμές όπως ο άμεσος τερματισμός των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, η άμεση ένταξη όλων των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο κ.ά. Αντίστοιχο «παρών» θα δώσουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, με Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες να οργανώνουν την παρουσία τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία και στις συγκεντρώσεις έχουν απευθύνει επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ) και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.

Κινητοποίηση στα γραφεία των βιομηχάνων στη Θεσσαλία (ΣΘΕΒ) πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας
Κινητοποίηση στα γραφεία των βιομηχάνων στη Θεσσαλία (ΣΘΕΒ) πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας
Στην απεργία και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ καλούν επίσης η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

Απεργιακές αποφάσεις και καλέσματα από σειρά κλάδων

Με αποφάσεις που πήραν στα εργοτάξια, συμμετέχουν στην απεργία οι οικοδόμοι. Συγκεκριμένα, αποφάσεις συμμετοχής έχουν λάβει οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο κατασκευής του Μουσείου Γουλανδρή στο Παγκράτι και στο έργο της ανάπλασης του Φαλήρου. Δίνοντας το «παρών» στη συγκέντρωση, μαζί με το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, συνεχίζουν τον αγώνα τους για την υπογραφή εργοταξιακής Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα. Απόφαση για συμμετοχή στην απεργία με το δικό τους πανό έχουν πάρει και οι οικοδόμοι στο οχτάμηνο πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» του δήμου Χαλανδρίου.

Να δώσουν απάντηση στην τρομοκρατία, τους εκβιασμούς και την ασυδοσία της εργοδοσίας, με τη συμμετοχή τους στην απεργία, κάλεσε χτες τους εργαζόμενους το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, σε περιοδείες που οργάνωσε σε χώρους δουλειάς. «Οι ζωές μας δεν είναι για πέταμα», τονίζει το Συνδικάτο και εξηγεί πως τα συχνά εργατικά «ατυχήματα» συνδέονται με το γεγονός ότι «με τις πλάτες της κυβέρνησης δουλεύουν οι οικοδόμοι 7 μέρες τη βδομάδα, 12ωρα και 14ωρα, χωρίς καθόλου μέτρα ασφαλείας».

Από την εξόρμηση της Επιτροπής Νέων του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής
Από την εξόρμηση της Επιτροπής Νέων του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής
Στην απεργία συμμετέχουν και οι ναυτεργάτες, με τα ταξικά ναυτεργατικά συνδικάτα ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ να καλούν σε προσυγκέντρωση στις 6 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη για την περιφρούρηση της απεργίας στα καράβια και τη συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

Σε συμμετοχή στην απεργία και στις συγκεντρώσεις καλεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ). Απέναντι στην κυβερνητική προπαγάνδα για την «αναβάθμιση» των δημόσιων νοσοκομείων, αναδεικνύει την επιδείνωση των συνθηκών δουλειάς, την εντατικοποίηση, τις εξαντλητικές εφημερίες και την περιπλάνηση από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, τη μείωση των αποδοχών των γιατρών, τη γενίκευση της «ευελιξίας».

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα σήμερα η απεργία στον όμιλο ΟΤΕ, με την ΕΣΚ ΟΤΕ να καλεί στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι ο αγώνας στον όμιλο για ενιαία ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους πρέπει «να συνδυαστεί και να κορυφωθεί με την 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία».

Πρωτοβουλίες για να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα

Πλατιά εξόρμηση έκανε προχτές, Τρίτη, η Επιτροπή Νέων του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ν. Αττικής και συζήτησε με εργαζόμενους σε μεγάλες επισιτιστικές αλυσίδες και άλλα συνοικιακά μαγαζιά, στην περιοχή του Ζωγράφου. Η συζήτηση που άνοιξε με τους εργαζόμενους είναι συνέχεια της παρέμβασης της Επιτροπής, μπροστά στα οξυμένα ζητήματα που προκύπτουν στους χώρους δουλειάς όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η Επιτροπή Νέων του Συνδικάτου κάλεσε τους εργαζόμενους σε οργάνωση στο σωματείο τους, για να δοθεί απάντηση στο τσάκισμα των δικαιωμάτων τους, αλλά και για να διεκδικήσουν τις σύγχρονες ανάγκες τους στη δουλειά και τη ζωή. Με τις παρεμβάσεις της στους χώρους δουλειάς, η Επιτροπή καλεί τους συναδέλφους να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι στη μάχη της απεργίας, να σπάσει ο φόβος και η μοιρολατρία που καλλιεργούν κυβέρνηση και εργοδότες, ιδιαίτερα στους νέους ηλικιακά εργαζόμενους.

Πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, που πέρασε από χώρους δουλειάς, καταστήματα και γειτονιές του Βύρωνα, πραγματοποίησε την Τρίτη το απόγευμα η Λαϊκή Επιτροπή Βύρωνα. Με συνθήματα καλούσαν σε ξεσηκωμό τους εμποροϋπαλλήλους από τα σούπερ μάρκετ, τους μικρούς επαγγελματίες στα εμπορικά καταστήματα και τις λαϊκές οικογένειες στις γειτονιές της πόλης.

Γιγαντοπανό στην πρόσοψη του δημαρχείου Αγίων Αναργύρων ανάρτησε χτες η Λαϊκή Επιτροπή Αγίων Αναργύρων - Καματερού, με το οποίο καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία.

Στο μεταξύ, τη διοίκηση του δήμου Περιστερίου καταγγέλλει η ΔΑΣ στο δήμο, για την πρακτική της να κατεβάζει τα πανό που καλούν στην απεργία από τους χώρους δουλειάς.

Διεθνής αλληλεγγύη στη σημερινή απεργιακή μάχη

Από την παράσταση διαμαρτυρίας της σερβικής Ομοσπονδίας Sloga έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι
Από την παράσταση διαμαρτυρίας της σερβικής Ομοσπονδίας Sloga έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι
Μηνύματα αλληλεγγύης προς το ΠΑΜΕ και τον αγώνα των εργαζομένων της χώρας στέλνουν μπροστά στη σημερινή απεργία δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις άλλων χωρών, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την κλιμάκωση του αυταρχισμού και την επίθεση ενάντια στο απεργιακό δικαίωμα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Παράλληλα, συνδικαλιστικές οργανώσεις αναλαμβάνουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με αντίστοιχο περιεχόμενο. Χτες στη Σερβία, η Ομοσπονδία Sloga πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι. Ανάλογη πρωτοβουλία σχεδίαζε στη Νότια Αφρική η Ομοσπονδία Δημοσίου NEHAWU, με παράσταση διαμαρτυρίας στην ελληνική πρεσβεία στην Πρετώρια. Στην Ιταλία, η συνδικαλιστική οργάνωση USB ήδη κατέθεσε καταγγελία στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη, καταγγέλλοντας την κυβερνητική τροπολογία ενάντια στο δικαίωμα στην απεργία. Ενώ στη Γαλλία, το Εργατικό Κέντρο της Μασσαλίας προετοιμάζει για σήμερα συγκέντρωση αλληλεγγύης με την εργατική τάξη της Ελλάδας και το ΠΑΜΕ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΟΤΕ
Δεύτερη μέρα σήμερα της 48ωρης απεργίας

Από την μάχη της περιφρούρησης την πρώτη μέρα της απεργίας
Από την μάχη της περιφρούρησης την πρώτη μέρα της απεργίας
Σε 48ωρη απεργία, που ξεκίνησε χτες και συνεχίζεται σήμερα, βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ, με τις δυνάμεις της ΕΣΚ ΟΤΕ να καλούν σε πάλη για υπογραφή μίας ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που θα καταργεί τους άθλιους διαχωρισμούς μεταξύ των εργαζομένων του Ομίλου.

Οι Σωματειακές Επιτροπές του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ) στον ΟΤΕ έδωσαν από νωρίς χτες τη μάχη της περιφρούρησης στα κτίρια του ομίλου, ενάντια και στην προσπάθεια της εργοδοσίας να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Η ΕΣΚ ΟΤΕ χαιρετίζει τους εργαζόμενους που πήραν μέρος στην πρώτη μέρα της απεργίας, κόντρα στις πιέσεις της διοίκησης, ενώ καλεί όλους τους εργαζόμενους να απεργήσουν σήμερα, δεύτερη μέρα της 48ωρης κινητοποίησης και παράλληλα μέρα πανεργατικής απεργίας, και να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

Στην ανακοίνωσή της καταγγέλλει την «οργιώδη προσπάθεια» της εργοδοσίας να σπάσει την απεργία «υλοποιώντας ουσιαστικά την απαίτηση όλων των μονοπωλίων να αμφισβητηθεί το δικαίωμα στην απεργία». Συγκεκριμένα, καταγγέλλει τα εξής: «Γενικοί και εκτελεστικοί διευθυντές από τα χαράματα βρέθηκαν στις πύλες του Διοικητικού Μεγάρου, όπου με κάθε δυνατό τρόπο τρομοκρατούσαν και εκβίαζαν εργαζομένους ώστε να μπουν για δουλειά. Στελέχη καλούσαν συνεχώς εργαζόμενους να γίνουν απεργοσπάστες, κάποιοι έσπρωχναν εργαζόμενους να μπουν στο Μέγαρο, ενώ άλλοι φρέναραν χιλιοστά μακριά από την περιφρούρηση, με προφανή κίνδυνο να τραυματίσουν απεργούς. Ολα αυτά υπό τη συνεχή παρουσία της αστυνομίας».

Παράλληλα, η ΕΣΚ ξεμπροστιάζει τους εκπροσώπους των παρατάξεων που πλειοψηφούν στην Ομοσπονδία και τα σωματεία του Ομίλου, που έλαμψαν διά της απουσίας τους από την οργάνωση της απεργίας. «Οι λίγοι που εμφανίστηκαν στην περιφρούρηση του Διοικητικού Μεγάρου, ενώ η εργοδοσία τραμπούκιζε και απειλούσε, αυτοί συνέχισαν να συναγελάζονται με τα διευθυντικά στελέχη», υπογραμμίζει η ΕΣΚ και υπενθυμίζει ότι οι ίδιες δυνάμεις εδώ και ενάμιση μήνα δεν κάνουν το παραμικρό για να κλιμακωθεί η διεκδίκηση των εργαζομένων. Εξάλλου, όπως εξηγεί η ΕΣΚ, «από την αρχή της διαπραγμάτευσης για τη νέα ΣΣΕ, εργοδοσία και πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ πάνε χέρι χέρι. Στόχος τους είναι η νέα σύμβαση να κινείται στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της εργοδοσίας».

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων στον ΟΤΕ εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λευκάδας - Βόνιτσας καταγγέλλει την προσπάθεια της εργοδοσίας να χρησιμοποιήσει τους «πρακτικάριους» σαν απεργοσπαστικό μηχανισμό. «Με την αβάσιμη δικαιολογία ότι επειδή κάνουν την πρακτική τους δεν έχουν δικαίωμα στην απεργία, προσπαθούν να τους στρέψουν απέναντι από τους συναδέλφους τους», τονίζει και ξεκαθαρίζει: «Ο εκβιασμός δεν θα περάσει! Η συμμετοχή στην απεργία είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου. Το κατάστημα του ΟΤΕ θα μείνει κλειστό και τις δύο μέρες!».

Απεργία σήμερα και στα ΜΜΕ

Κάλεσμα από το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ

Στη σημερινή 24ωρη απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στον Τύπο και τα ΜΜΕ. Στην απεργία και τη συγκέντρωση στην Ομόνοια καλεί το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ (προσυγκέντρωση στις 10 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος).

«Με αποφασιστικότητα δίνουμε τη δική μας απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία!», τονίζει στην ανακοίνωσή του. Οπως σημειώνει, αυτοί που με εργαλείο την τρίτη «αξιολόγηση» και τον προϋπολογισμό του 2018 σχεδιάζουν την εφαρμογή νέων αντεργατικών μέτρων «μοιράζουν απλόχερα "ζεστό" χρήμα στους εκδότες - καναλάρχες και συνολικά στο μεγάλο κεφάλαιο». Παράλληλα η κυβέρνηση, με τη συμπαράσταση της ΝΔ και όλων των κομμάτων που υπηρετούν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου, επιτίθεται στο απεργιακό δικαίωμα.

Αναδεικνύοντας τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου, το ΠΑΜΕ υπενθυμίζει την πολύμηνη απληρωσιά, την ανασφάλιστη δουλειά, τη δουλειά με «μπλοκάκι», τη μακροχρόνια ανεργία, τις απολύσεις οι οποίες στοχεύουν ιδιαίτερα τους εργαζόμενους που αναπτύσσουν συνδικαλιστική δράση. «Κανείς μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να εφησυχάζει, αφού μετράνε εμάς, τους μισθούς μας, όλα μας τα δικαιώματα σαν "βάρος" και "κόστος" για τις επενδύσεις των εκδοτών - καναλαρχών, των εφοπλιστών και βιομηχάνων, που ψάχνουν νέα πεδία κερδοφορίας στις συνέργειες ανάμεσα στα ΜΜΕ και τη βιομηχανία θεάματος - ακροάματος», τονίζει το ΠΑΜΕ.

Καταγγέλλει ακόμα τη στάση των πλειοψηφιών των Ενώσεων των ΜΜΕ, ιδιαίτερα της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ (συγκροτημένης από τις δυνάμεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ), που «με κατάπτυστα προσχήματα προσπάθησαν να βάλουν εμπόδια στη συμμετοχή των εργαζόμενων στα ΜΜΕ» στην απεργία. «Αυτοί που υποκριτικά κόπτονται τάχα για την ελευθεροτυπία και την ελεύθερη ενημέρωση, αυτοί οι ίδιοι είναι οι πρωτομάστορες της συσκότισης της αλήθειας και της συρραφής εκβιαστικών διλημμάτων», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους να χτίσουν το δικό τους Συνδικάτο Τύπου, που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων του κλάδου.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Σε 70 πόλεις σε όλη τη χώρα

Αθήνα, 10.30 π.μ., Ομόνοια

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 10.30 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Αγιος Νικόλαος, 10.30 π.μ., μαρίνα

Αγρίνιο, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Αίγινα, 10.30 π.μ., παλιά προβλήτα

Αλεξανδρούπολη, 10 π.μ., δημαρχείο

Αλιβέρι, 10 π.μ., Αγαλμα Λιγνιτωρύχου

Αμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Λαού

Αργος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου

Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Βόλος, 10.30 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Γιάννενα, 10 π.μ., έξω από το «Market In»

Γιαννιτσά, 11.30 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Γρεβενά, 10.30 π.μ., πλατεία Λαχαναγοράς

Δράμα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία (κάτω μέρος)

Εδεσσα, 11.30 π.μ., μικροί Καταρράκτες

Ελασσόνα, 10.30 π.μ., πλατεία (απέναντι από το Ταχυδρομείο)

Ελευσίνα, 10.30 π.μ., πλατεία Λαού

Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., παλιό Εργατικό Κέντρο

Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., πεζόδρομος ΟΤΕ

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Θήβα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ικαρία, 12 μ., Εύδηλος

Ιστιαία, 10.30 π.μ., πλατεία

Καβάλα, 11 π.μ., Δημοτικός Κήπος

Καλαμάτα, 10 π.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου

Καρδίτσα, 11.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κάρυστος, 11 π.μ., πλατεία

Καστοριά, 10.30 π.μ., απέναντι από την πρώην Νομαρχία

Κατερίνη, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Κέρκυρα, 10 π.μ., πλατεία Σαρόκο

Κεφαλονιά, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο (Αργοστόλι)

Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη, 10.30 π.μ., πεζόδρομος

Κομοτηνή, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθος, 10.30 π.μ., Περιβολάκια

Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λαμία, 10 π.μ., πλατεία Πάρκου

Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαύριο, 10.30 π.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων

Λευκάδα, 10 π.μ., Αγιος Μηνάς

Λήμνος, 10.30 π.μ., λιμάνι Μύρινας

Λιβαδειά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάξος, 11 π.μ., πλατεία Παλιού Δημαρχείου (παραλία)

Νάουσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ξάνθη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Οινόφυτα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ορεστιάδα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Πάτρα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Πρέβεζα, 10 π.μ., Φόρος

Πτολεμαΐδα, 10 π.μ., παλιό πάρκο

Πύργος, 10.30 π.μ., πλατεία ΟΤΕ

Ρέθυμνο, 10.30 π.μ., δημαρχείο

Ρόδος, 10 π.μ., Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Σαλαμίνα, 11 π.μ., πλατεία Ηρώων (αγάλματα)

Σάμος, 10 π.μ., Βαθύ (Εργατικό Κέντρο)

Σέρρες, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Σκιάθος, 10.30 π.μ., Μπούρτζι

Σκόπελος, 10.30 π.μ., παραλία

Σπάρτη, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Σύρος, 10.30 π.μ., Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ν. Αιγαίου

Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού

Φάρσαλα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Φλώρινα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, 10.30 π.μ., πλατεία Αγοράς

Χανιά, 10 π.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων

Χίος, 10.30 π.μ., είσοδος Απλωταριάς

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Δίνουν μαχητικό «παρών» στις απεργιακές συγκεντρώσεις

Κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις που οργανώνει το ταξικό εργατικό κίνημα απευθύνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, επισημαίνοντας ότι «ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός προβλέπει παραπέρα μείωση του εισοδήματος και νέα επίθεση σε αγρότες και κτηνοτρόφους, οξύνοντας τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που ζούμε, οδηγώντας χιλιάδες μικρομεσαίους στον αφανισμό και το ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και την εξαθλίωση».

Στη Θεσσαλία, με αποφάσεις που πάρθηκαν από τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα φτάσουν με τα τρακτέρ στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Καρδίτσας και των Τρικάλων, ενώ μαζική αναμένεται η αγροτική συμμετοχή και στις συγκεντρώσεις σε Λάρισα, Βόλο και στις άλλες θεσσαλικές πόλεις.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη σύσκεψη της Πανελλαδικής Σύσκεψη των Μπλόκων που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17/12 στη Λάρισα, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα της ΔΕΥΑΛ. Στην πανελλαδική σύσκεψη θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των περιφερειακών αγροτικών συσκέψεων που έγιναν το τελευταίο διάστημα σε όλη τη χώρα, μετά από σχετική πρόσκληση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, και θα αποφασιστούν το πλαίσιο αιτημάτων και ο πανελλαδικός συντονισμός των αγωνιστικών διεκδικήσεων της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Στο πλαίσιο των αγωνιστικών προετοιμασιών στη Θεσσαλία, με απόφαση που πάρθηκε σε σύσκεψη την οποία οργάνωσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου και Δαμασίου, οι αγροτοκτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο με τρακτέρ, το Σάββατο 16/12, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου.

Συλλαλητήριο με τρακτέρ θα πραγματοποιήσουν και οι αγροτοκτηνοτρόφοι της χωριών της επαρχίας Αγιάς, την Τρίτη 19/12, στις 11 π.μ., στην πλατεία της Αγιάς, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη που οργάνωσαν προχτές οι Αγροτικοί Σύλλογοι των χωριών του δήμου Αγιάς.

Στάσεις εργασίας στις συγκοινωνίες της Αττικής

Στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 π.μ. και από τις 9 μ.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία, τρόλεϊ και ηλεκτρικό. Σε μετρό και τραμ θα γίνουν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 π.μ. και από τις 4 μ.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Σε αντίθεση με τις αποφάσεις και τα «παιχνίδια» των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία.

Ακόμα σήμερα απεργούν οι σιδηροδρομικοί (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, περιλαμβάνει και τα δρομολόγια στον προαστιακό).

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις για τη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα (10.30 π.μ., Ομόνοια) έχουν οριστεί στις 10 π.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Βάθης: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα από το Μέταλλο, το Φάρμακο, τον Τύπο - Χαρτί, τα Τρόφιμα - Ποτά, τη Χημική Βιομηχανία, την Ενέργεια, την ΕΥΔΑΠ, την Κλωστοϋφαντουργία, τις Μεταφορές, τις Τηλεπικοινωνίες, τα Ταχυδρομεία και τις Ταχυμεταφορές.

Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα από τις Κατασκευές, το Εμπόριο, τους Λογιστές, τους Ιδιωτικούς Υπαλλήλους, τον Επισιτισμό - Τουρισμό, το Χρηματοπιστωτικό, τα ΜΜΕ, τους ΟΤΑ, το Δημόσιο, τη δημόσια και ιδιωτική Υγεία, τους Καλλιτέχνες. Επίσης, τα κλαδικά σωματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ και ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Α' Αθήνας. Σύλλογοι της ΟΓΕ, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς των Ανατολικών Συνοικιών της Αθήνας, της Α' Αθήνας, του Γαλατσίου και των Μεσογείων.

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά): Σύλλογοι Φοιτητών και Σπουδαστών, Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και εργαζομένων στα ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Οδός Αθηνάς, στο ύψος της Ομόνοιας: Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς από το Νότιο Τομέα της Αττικής και Συνταξιουχικές Οργανώσεις.

Πλατεία Καραϊσκάκη: Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Δυτικού Τομέα Αττικής και του Βόρειου Τομέα Αττικής.

Στον Πειραιά

Οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά έχουν οριστεί στις 10 π.μ., στα παρακάτω σημεία:

Εργατικό Κέντρο Πειραιά: Σωματεία Πειραιά

Ηλεκτρικός σταθμός: Λαϊκές Επιτροπές Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Περάματος

Αγία Τριάδα: Λαϊκές Επιτροπές Κορυδαλλού, Νίκαιας - Ρέντη

Δημοτικό Θέατρο: Λαϊκή Επιτροπή Α' Πειραιά, Επιτροπές Αγώνα Σπουδαστών Πανεπιστημίου Πειραιά, Συντονιστικό Μαθητών ΠειραιάΕυρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ