Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Από το ολότελα...

«Καλύτερα με μειωμένους μισθούς, παρά να μην αμείβεσαι καθόλου...». Το παραπάνω υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Μεταφορών, Ν. Μαυραγάνης, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Η «λογική» είναι γνωστή και η κυβέρνηση έχει γίνει μανούλα στην αναπαραγωγή της: Οσο προχωρά η συντριβή των εργαζομένων για να ανακάμψουν τα καπιταλιστικά κέρδη, τόσο η κυβέρνηση τους δείχνει τα χειρότερα και τους λέει: «Βολευτείτε με τα ψίχουλα και όποιος βρει δουλειά, έστω και κακοπληρωμένη, να το βουλώσει, γιατί τουλάχιστον δεν είναι άνεργος...». Την ίδια στιγμή, βέβαια, η εργοδοσία απολαμβάνει όχι «μερικά παραπάνω από το τίποτα», αλλά όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, μαζί με κάθε είδους χρηματοδοτήσεις, για να αυγαταίνουν τα κέρδη της. Χώρια που η κυβέρνηση, με αυτά που λέει, κάνει και «σινιάλο» πως η «κανονικότητα» την οποία υπόσχεται, σημαίνει μισθοί και δικαιώματα στον πάτο, για να έρθουν επενδύσεις. Η σημερινή απεργία, λοιπόν, είναι απάντηση και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κρατήσει στον πάτο τις απαιτήσεις των εργαζομένων. Η επιτυχία της μπορεί να στείλει το μήνυμα ότι η ανοχή στα ψίχουλα τέλειωσε, ότι οι εργαζόμενοι οργανώνουν την πάλη τους και διαμορφώνουν όρους για την αντεπίθεση.

Πανωτόκια

Είναι στιγμές που ο ανταγωνισμός ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ για το ποιος μπορεί καλύτερα να υπηρετήσει τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας. Ενα τέτοιο σκηνικό εκτυλίχτηκε χτες στη Βουλή, όταν ο Ν. Βούτσης άρχισε να απαριθμεί τα επιτεύγματα της κυβέρνησης, απευθυνόμενος στην πτέρυγα της ΝΔ: «Γιατί θέλετε να φύγουμε; (...) Τολμήσατε να προχωρήσετε σε ενιαίο φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης; Δεν είναι τεράστια μεταρρύθμιση αυτή; Ποιος τόλμησε να προχωρήσει στον ΕΦΚΑ; (...) Οι οδικοί άξονες δεν τέλειωσαν από αυτή την άχρηστη, εμμονική, αντιεπιχειρηματική κυβέρνηση; (...) Ο ΤΑΡ προχωράει μια χαρά και γίνονται και συμφωνίες να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος (...) Οι έξοδοι στις αγορές, τα σπρεντ δεν βρέθηκαν κάτω από το 2007; Εντάξει, λόγω οδυνηρού προγράμματος, όμως βρεθήκανε». Μέχρι και το χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα επικαλέστηκε, δείχνοντας την αντιλαϊκή αποφασιστικότητα της κυβέρνησης! Μετά απ' αυτά, ήταν αναμενόμενο για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρα να παραπονεθεί στον Ν. Βούτση ότι «η τοποθέτησή σας είχε αναφορά σε μια σειρά από μέτρα, τα οποία αφού είχατε καταψηφίσει, τώρα προσπαθείτε να οικειοποιηθείτε βάζοντας και πανωτόκια». Πάλι καλά που δεν του «έβαλε χέρι» επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ τους παίρνει την μπουκιά από το στόμα...

Ξεσάλωμα

Ο γνωστός αντικομμουνιστής Θ. Τζήμερος, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, επιχείρησε προχτές στο Περιφερειακό Συμβούλιο να θέσει προς συζήτηση ψήφισμα, με το οποίο καλούσε την κυβέρνηση να επαναφέρει άμεσα την τροπολογία για την περιστολή του απεργιακού δικαιώματος. Πρότεινε μάλιστα και τον εμπλουτισμό της τροπολογίας με διατάξεις, όπως, να είναι παράνομες οι απεργίες στο Δημόσιο με αιτήματα την «κατάργηση νόμων» ή την «απαγόρευση πλειστηριασμών». Θυμίζουμε ότι παρόμοια πρόταση έχει κάνει και η «Αυγή», όταν πρόσφατα έγραφε ότι είναι απαράδεκτες οι απεργίες ενάντια σε συμφωνίες που έχει υπογράψει η κυβέρνηση! Ο Τζήμερος πρότεινε επίσης να διώκονται ποινικά συνδικαλιστικές οργανώσεις που κάνουν «παράνομη απεργία», αλλά και να καταγγελθεί η σημερινή απεργία των εργαζομένων στο Δημόσιο... Η μη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο αυτού του αισχρού κειμένου δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση από τις ευθύνες της, αφού η πολιτική της είναι αυτή που στρώνει το έδαφος για να εμφανίζονται τέτοια μαργαριτάρια: Πότε σαν γραφικές φιγούρες, πότε σαν τραμπούκοι, πότε απλά σαν «λαγοί». Αλλά πάντα με μίσος απέναντι στο δίκιο των εργαζομένων και στην πάλη τους.

«Δημοκρατία... »

Ενα από τα διάφορα φούμαρα με τα οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρεί να «δικαιολογήσει» το νέο χτύπημα που φέρνει στο απεργιακό δικαίωμα, με την αύξηση της απαρτίας της Γενικής Συνέλευσης ενός πρωτοβάθμιου σωματείου για την κήρυξη απεργίας (στο 1/2 των μελών του, από 1/3 έως 1/5 που ισχύει σήμερα), είναι και... η «ενίσχυση της δημοκρατίας και της συμμετοχής στα συνδικάτα»! Πρόκειται για πρόκληση και υποκρισία χωρίς πάτο, από μια κυβέρνηση που μονιμοποιεί και ενισχύει συνεχώς το αντεργατικό οπλοστάσιο του κεφαλαίου, απογειώνοντας την εργοδοτική τρομοκρατία και ασυδοσία μέσα στους χώρους δουλειάς... Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, ότι η ίδια κυβέρνηση που τα λέει αυτά, κρατά σε πλήρη ισχύ την αντεργατική διάταξη για τις «ενώσεις προσώπων», οι οποίες μπορούν να «εκπροσωπούν» τους εργαζόμενους σε επίπεδο επιχείρησης μόνο με το 15% ή το 20% του συνόλου των εργαζομένων. Μάλιστα, τα προηγούμενα χρόνια, μέσω αυτών των άθλιων «ενώσεων προσώπων», υπογράφτηκαν εκατοντάδες επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, με τις οποίες επιβλήθηκαν σε πολλές χιλιάδες εργατών μειώσεις μισθών και χειροτέρευση των όρων εργασίας. Οταν το ζήτημα είναι να χτυπηθούν τα συνδικάτα και οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις, να επιβληθούν μειώσεις στους μισθούς και να τσαλακωθούν εργατικά δικαιώματα, η «δημοκρατία» τους πάει περίπατο. Οταν είναι όμως να χτυπηθούν το δικαίωμα της απεργίας, οι διεκδικητικοί αγώνες των ταξικών συνδικάτων για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις, τότε ξαφνικά θυμούνται τη «δημοκρατία» και την «αντιπροσωπευτικότητα»...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1799 Πεθαίνει ο Τζορτζ Ουάσιγκτον, αρχιστράτηγος του αμερικανικού επαναστατικού στρατού κατά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας (1775 - 1783) και πρώτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (1789 - 1797).

1825 Ξεσπά στη Ρωσία η εξέγερση των Δεκεμβριστών, η οποία γρήγορα καταστέλλεται από τον τσάρο. Ηταν η πρώτη ανοιχτή ένοπλη εξέγερση με σκοπό τη συντριβή της απολυταρχίας και την κατάργηση της δουλοπαροικίας. Ο Λένιν τοποθετεί τους Δεκεμβριστές στην αρχή της περιόδου του επαναστατικού κινήματος.

1883 Γεννιέται ο συνθέτης Μανώλης Καλομοίρης.

1895 Γεννιέται ο Γάλλος κομμουνιστής ποιητής Πωλ Ελυάρ.

1918 Οι γυναίκες της Βρετανίας ψηφίζουν για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές.

1911 Ο Νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμούνδσεν κατακτά το Νότιο Πόλο.

1911 Γεννιέται ο αθλητής του Ηρακλή Θεσσαλονίκης Γεώργιος Ιβάνωφ, που στη διάρκεια της Κατοχής εκτελέστηκε για την αντιστασιακή του δράση.

1944 Ο ΕΛΑΣ καταλαμβάνει το εργοστάσιο Πουλοπούλου, ενώ περισφίγγει ακόμα περισσότερο τον κλοιό γύρω από τις βρετανικές δυνάμεις στο Γηροκομείο, στην έπαυλη Θων και την περιοχή μέχρι τη Σχολή Χωροφυλακής και τον Ερυθρό Σταυρό. Βρετανικές εφοδιοπομπές και άρματα μάχης χτυπήθηκαν επίσης στην οδό Πειραιώς και τη Λεωφόρο Συγγρού. Στο μέτωπο του Μακρυγιάννη ο ΕΛΑΣ πέρασε σε αμυντικές θέσεις.

Οι βρετανικοί βομβαρδισμοί από θάλασσα και αέρα συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση. Στη συνοικία των Αγίων Αναργύρων ρίχτηκαν και βραδυφλεγείς βόμβες, οι οποίες έκαιγαν όλη τη νύχτα. Ταυτόχρονα, οι Βρετανοί συνέχιζαν να αποβιβάζουν νέες ενισχύσεις, σε σημεία όπου δεν μπορούσαν να προσβληθούν από τον ΕΛΑΣ. Η κυκλοφορία απαγορεύτηκε πια καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας, πλην 12 με 2 το μεσημέρι.

Η ΚΕ του ΕΛΑΣ με προκήρυξή της προς τον «ηρωικό λαό της Αθήνας, του Πειραιά και των Περιχώρων» τόνιζε: «Ο αγώνας μας είναι δίκαιος. Γιατί σύσσωμος ο Λαός είναι επί ποδός πολέμου... Εξω από το κέντρο της Αθήνας κυριαρχούμε παντού απόλυτα... Γεμίστε την Αθήνα και τον Πειραιά από οδοφράγματα. Εμπρός για τον αποφασιστικό Παλλαϊκό Πόλεμο».

1945 Πάνω από 50.000 Θεσσαλονικείς, σε συγκέντρωσή τους, εγκρίνουν ψήφισμα με αίτημα τη γενική πολιτική αμνηστία.

1955 Το ΑΚΕΛ τίθεται εκτός νόμου από τους Βρετανούς.

1967 Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ απομονώνουν σε δοκιμαστικό σωλήνα το πυρηνικό DNA ενός ιού.

1978 Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ επιβάλλει εμπάργκο πετρελαίου κατά της Ν. Αφρικής, εξαιτίας του απαρτχάιντ.

1987 Πεθαίνει ο ηθοποιός Νίκος Σταυρίδης.

1995 Οι ηγέτες της Γιουγκοσλαβίας, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και της Κροατίας συνυπογράφουν στο Παρίσι τη συνθήκη ειρήνης που συμφωνήθηκε στο Ντέιτον των ΗΠΑ.

2000 Ξεκινά τις εργασίες του το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ (14-17/12/2000).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org