ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Μέτωπο ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Σήμερα η κοινή συνέντευξη Τύπου στις 12 μ. στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Δεν είχε «χρόνο» για τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες και των αυτοαπασχολούμενων ο υπουργός Εργασίας
Δεν είχε «χρόνο» για τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες και των αυτοαπασχολούμενων ο υπουργός Εργασίας
Μπλόκο στα επιχειρούμενα σχέδια της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ για κατάργηση της αργίας της Κυριακής, όπως επιτάσσουν τα μονοπώλια με στόχο το ξεκλήρισμα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ και το τσάκισμα των εναπομεινάντων δικαιωμάτων των εργαζομένων, στήνουν κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, σύλλογοι και ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούν σε κοινή πάλη απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τους υπηρέτες τους, για να μην περάσουν τα εφιαλτικά τους σχέδια.

Σήμερα, στο πλαίσιο των κοινών αγωνιστικών πρωτοβουλιών, τα σωματεία και οι ενώσεις και οι σύλλογοι των μικρών ΕΒΕ δίνουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 12 μ., στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Τη Δευτέρα 17/12 προχωρούν σε νέα παράσταση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Χτες, αντιπροσωπεία από τα κλαδικά σωματεία των εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας και του Πειραιά, την ΠΑΣΕΒΕ, το Σύλλογο Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας και επιχειρησιακά σωματεία των εργαζομένων πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας. Ο υπουργός, με το επιχείρημα ότι έχει πολλή δουλειά, αρνήθηκε να συναντηθεί με την αντιπροσωπεία των σωματείων και των ενώσεων των ΕΒΕ, παρότι είχαν στείλει και επιστολή ζητώντας συνάντηση, παραπέμποντάς τους σε συνάντηση με τη γενική γραμματέα του υπουργείου. Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν τη στάση του υπουργού που επιβεβαιώνει και με αυτόν τον τρόπο ότι η κυβέρνηση κόπτεται για τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών σε βάρος των εργαζομένων. Διαμήνυσαν μάλιστα ότι την επόμενη φορά στο υπουργείο δε θα παραστεί μόνο μια αντιπροσωπεία αλλά συνολικά οι εργαζόμενοι στον κλάδο και οι αυτοαπασχολούμενοι.

Παράλληλα, τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία προχωρούν σε συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων και Γενικών Συνελεύσεων. Ανάλογες πρωτοβουλίες παίρνουν και οι ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Στόχος, η οργάνωση ενός ισχυρού μετώπου πάλης για: Τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, ωράριο εθνικό, υποχρεωτικό για όλους. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπή τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί τα μέλη του σε έκτακτη Γενική Συνέλευση την Κυριακή, 16/12, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του. Εκτακτη Γενική Συνέλευση την ίδια μέρα, στις 6 το απόγευμα, οργανώνει και το κλαδικό συνδικάτο του Πειραιά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

«Να μη δεχτούμε καμιά διαπραγμάτευση για την κυριακάτικη αργία», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου. Καλεί τα σωματεία του νησιού, τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, «να οργανώσουμε κοινή δράση, να εμποδίσουμε την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας», σημειώνει.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντιδρούν εργαζόμενοι και ΕΒΕ

Εργαζόμενοι στο εμπόριο και αυτοαπασχολούμενοι μικροεπαγγελματίες, αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την Κυριακάτικη αργία εξυπηρετώντας τις απαιτήσεις των εμπορικών μονοπωλίων.

Στην Αλεξανδρούπολη, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων και η Τοπική Γραμματεία Εβρου της ΠΑΣΕΒΕ, χτες το πρωί πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα Εβρου. Παρέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους και δήλωσαν ότι συντονισμένα θα συνεχίσουν τον αγώνα για να μην περάσει η κατάργηση της Κυριακής Αργίας.

Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, οργανώνει σύσκεψη την Κυριακή 16 Δεκέμβρη, στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Στη σύσκεψη καλούνται να συμμετέχουν όλα τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου και ενώσεις αυτοαπασχολουμένων.

Την ίδια ώρα, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, εμφανίζεται να αντιδρά στην απόφαση της κυβέρνησης όχι για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, αλλά γιατί διεκδικεί το δικαίωμα να επιλέγει ο ίδιος ποιες Κυριακές θα λειτουργεί.

Ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Δ. Ψωμιάδης, στηρίζοντας την πολιτική της κυβέρνησης αλλά και εξυπηρετώντας τις αξιώσεις των μεγαλεμπόρων, δήλωσε ότι «το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είναι η απάντηση στα λουκέτα, που διαδέχονται το ένα το άλλο». Και επανέφερε την πρότασή του ειδικά στη Θεσσαλονίκη, να λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα τις δύο Κυριακές της Διεθνούς Εκθεσης το Σεπτέμβριο».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους

Σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της διοίκησης προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ, πρώην ΠΥΡΚΑΛ - ΕΒΟ), στον Υμηττό, απαιτώντας την άμεση καταβολή δεδουλευμένων 2,5 μηνών καθώς και να σταματήσει η πορεία απαξίωσης της εταιρείας. Με αυτόν τον τρόπο, συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους, μετά και την κινητοποίησή τους έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Ενδεικτικό της απαξίωσης των ΕΑΣ -που με τις αποφάσεις συγκυβέρνησης, τρόικας και ΕΕ οδηγούνται προς την ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο- είναι ότι μέχρι πριν από δύο χρόνια οι εργαζόμενοι των ΕΑΣ ήταν 1.600 και τώρα έχουν μείνει μόλις 930. Ταυτόχρονα, εντείνεται ο παραγωγικός μαρασμός σε όλο το φάσμα των εργοστασίων των ΕΑΣ. Κύριο χαρακτηριστικό αποτελεί η έλλειψη παραγγελιών απ' το κράτος, με συνέπεια τα ΕΑΣ να οδηγούνται σε πλήρη διάλυση.

Η «Εργατοϋπαλληλική Ενότητα» των ΕΑΣ, που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, καλεί τους εργαζόμενους ο αγώνας τους να κατευθυνθεί ενάντια στις πολιτικές συγκυβέρνησης - ΕΕ, αφού από εκεί απορρέει η πολιτική απόφαση για συρρίκνωση της αμυντικής βιομηχανίας. Καλούν τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για ουσιαστική κρατική χρηματοδότηση, παραγγελίες από το κράτος, πρόσληψη προσωπικού και πλήρη λειτουργία της αμυντικής βιομηχανίας, καθώς, φυσικά, και την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΠΟΥ - ΧΑΡΤΟΥ
Ξεκινά αύριο το 22ο Συνέδριο

Ξεκινά αύριο Σάββατο και ολοκληρώνεται μεθαύριο το 22ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, με στόχο να αποτελέσει ένα σημαντικό σταθμό στην πάλη ενάντια στην αντεργατική επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι του κλάδου.

Το Συνέδριο διεξάγεται σε μια περίοδο όπου, απ' τη μια, η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει και, απ' την άλλη, η αντιλαϊκή πολιτική κυβερνήσεων - τρόικας συνδυάζεται με την εργοδοτική επιθετικότητα (μειώσεις μισθών, απολύσεις, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, συρρίκνωση της παραγωγής κλπ.). Σε αυτό το πλαίσιο το Συνέδριο καλείται να επεξεργαστεί όχι μόνο την απάντηση των εργαζομένων, αλλά και να επιλύσει καίρια ζητήματα, όπως: Η μαζικοποίηση των συνδικάτων, η οργάνωση των εργαζομένων σε κάθε τόπο δουλειάς, η εμβάθυνση της δράσης σωματειακών και εργοστασιακών επιτροπών όπου έχουν δημιουργηθεί και το στήσιμο νέων, το δυνάμωμα της ταξικής γραμμής πάλης σε κάθε εργοστάσιο.

Αλλωστε, σε αυτή την κατεύθυνση δούλεψε όλο το προηγούμενο διάστημα η διοίκηση της Ομοσπονδίας, η οποία συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ. Σκοπός της δεν ήταν μόνο να προσανατολίσει την πάλη ενάντια στην εντεινόμενη επιθετικότητα κυβέρνησης -τρόικας- εργοδοσίας, αλλά και να αναδείξει την ανάγκη οι ίδιοι οι εργάτες να πάρουν την τύχη στα χέρια τους.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org